Etikettmikrohistoria
Läst 1395 ggr
Alsterolle
2007-07-17, 13:42

"Spiksoppan" kan bli god!

I många sammanhang är faktamaterialet från äldre tider ganska magert. Det gäller både släktforskning och hembygdsforskning.

Om man vill presentera sitt arbete och göra det mer aptitligt för läsaren kan man fylla på genom att brodera ut kring det material man har.

Ett aktuellt exempel gäller en nyutgiven bok som vår Hembygdsförening  just färdigställt med anledning av Linné-jubiléet.

Trots att Linné vistelse i Nyeds socken bara varade i ett och ett halvt dygn, har bokgruppen lyckats kombinera Linnés 5-sidiga anteckningar med fakta/kuriosa och på så sätt kokat ihop en mycket aptitlig soppa.
Denna nya beskrivning omfattar 50 sidor - liggande A5 - och är föredömligt illustrerad i färg och svartvitt.

I boken finns för övrigt i faksimil de sidor i "Wästgöta-Resa" som är underlag för boken.

Bokinfo

lemoira
2007-07-17, 14:21
#1

Så sant, så sant! Man ska alltid kasta sig över alla tänkbara källor och referenser, och inte bara den mest uppenbara eller självklara, när man vill berätta en historia. Då blir spiksoppan alltid godare.

/Lisa Q

leja
2007-07-17, 17:55
#2

Kanske ska man skriva en berättelse om Strindberg då. Läste i kyrkböckerna för Djurö socken och hittade att han flyttade in onsdag och flyttade ut ur socknen på torsdagen, så han var skriven där i ett helt dygn.

Cool 

Fick sen reda på att han gjorde så när han ville smita från sina fodringsägare i stan, ut på landet så de inte hade råd att komma efter och sen tillbaks i stan på ny adress.

Men kul med er bok. Den är inte den enda boken om Linne i år. Här i Uppsala tror jag det snart är 50, det känns så i alla fall. Kan säga att det blir nästan väl mycket för oss om karln i år.

Oskyldig

Vad ska man ha som signatur tro?

Upp till toppen