Etiketterböckerlästips
Läst 3125 ggr
[Kanehant]
2013-06-25, 19:13

Läsning för landkrabbor och sjöbjörnar

Tänkte slå ett slag för en bok som jag hittat på nätet, nämligen "Utkik över sju hav", utgiven av Sjöfartsverket. Den presenteras så här: "Tidskriften UTKIK utkom som bekant mellan åren 1980 och 2010 och ersätts sedan dess av ett tiotal UTKIK-märkta sidor i varje nummer av tidskriften Sjörapporten. I boken Utkik över sju hav - En 30-års kavalkad har UTKIK-redaktören Torbjörn Dalnäs sammanställt tidlösa reportage och artiklar från alla åren som tidskriften utkom." Jag har själv inköpt den i bokform eftersom priset är synnerligen humant, så nu är sommarläsningen räddad! Men för den som vill nöja sig att gratisläsa boken i elektronisk version så finns den som länk här (under "ladda hem dokument").

Boken innehåller givetvis mest sådant som har anknytning till båtar och sjöfolk men också annat intressant, som en artikel om de välkända sjömanshundarna i porslin från Staffordshire som förr var så vanliga i fönstren längs kusterna i hela Norden. Och så får förstås vi landkrabbor som (inte minst så här års) klagar på vädret veta mer om vädret och vinden sett ur sjömansperspektiv.

En trivam bok för hängmattan, oavsett om man väljer att läsa den i pappersform eller per läsplatta!

Göstage
2019-10-02, 10:53
#1

Hänger på denna gamla tråd med frågan om ni har sjöfolk i släkten? I så fall kan en bok av Eva Johansson kanske vara av intresse.

"Programmet i Sjöfartsmontern på Bokmässan i Göteborg avslutades i fredags med utdelning av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris, som i år går till släktforskaren Eva Johansson med motiveringen: ”Boken ’Släktforska om sjöfolk’ är ett utomordentligt värdefullt och användbart tillskott till den maritima litteraturen. Därför har Stiftelsen valt att tilldela Eva Johansson 2019 års litteraturpris om 20.000 kronor.”---

https://www.sjofartstidningen.se/handbok-slaktforskning-prisad/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Upp till toppen