Etikettberätta
Läst 2445 ggr
Mandra
2016-05-19, 09:11

Mitt brokiga förflutna

Tänkte berätta lite om mina rötter - då de är väldigt brokiga och jag fortfarande undrar över hur det hela gått till. :)

Min mormor stammar ifrån släkterna Ewert i Göteborg och Uggla i Skövde (finska släktgrenen). Uggla är ju en adlig släkt och inom Ewerts finns flera framstående läkare och handelsmän. En rad bemärkta personer således.

Min farmor, å andra sidan, stammar ifrån ett inhysehjon ifrån Gemträsk. Fader troligen okänd (även om det står ett namn i dopboken). Min farmor föddes således i Gemträsk under dessa förhållanden.
Hur hon sedan tog sig till Stockholm och arbetade sig upp där är höljt i dunkel. Det talades aldrig om detta när jag var barn. Troligen bl.a. för att hon fick 5 barn med en man som hon inte var gift med. Och för att hon inte gärna kunde säga att hennes mamma var inhysehjon om hon ville lyckas i Stockholm. Och det ville hon - och gjorde hon med besked! Min farmor företog sig en sjuhelsikes klassresa - hur hon nu bar sig åt? :)
Hon ändrade sitt efternamn något, slog sig fram som sömmerska och startade till sist ett eget stort skrädderi i Gamla Stan. (Jag minns detta sen jag var liten).
Det här skrädderiet var specialiserat på att sy scenkläder åt Stockholms olika scener (teatrar, konserthus mm).
Hon sydde också massvis med kläder till mig när jag var liten, vilket jag älskade. :)
Hon arbetade sig alltså upp och försörjde alla sina överlevande 4 barn själv.
Storyn säger att barnafadern var gift på annat håll och kunde inte skilja sig - men det var fråga om äkta kärlek. Storyn säger vidare att de äntligen kunde gifta sig på hans dödsbädd. hon la då till hans efternamn till sitt eget, det namn jag hade som barn.
Summan av det hela blev i varje fall att när min mormor och farmor dog bodde de 1 km ifrån varandra på Östermalm i Stockholm.
Mormor - från adel och grossistfamilj i Göteborg - till Östermalm:
Farmor - från barn till inhysehjon i Gemträsk - till Östermalm.

Längre fram tänkte jag försöka rota lite i hur detta gått till. Vilket inte blir lätt när det gäller farmor. Men hon har levande släktingar ännu i Gemträsk - de kanske vet något. :)

NiklasTyreso
2016-05-31, 21:19
#1

Det är alltid inspirerande att läsa om någons klassresa, när någon lyckas.

Upp till toppen