Etikettboktips-artiklar
Läst 13226 ggr
AndersE
2006-04-01, 23:27

Helsingborg för 100 år sedan

Jag vill här tipsa om några böcker fulla med intressanta fakta om händelser och personer i Helsingborg för ca 100 år sedan.

Som släktforskare är det värt mycket att hitta skriftliga berättelser "från tiden". Drömmen är väl att de egna anorna ska ha skrivit ner något om sitt liv, sin tid och sin hemtrakt.

Jag tror att det finns mycket mer värdefull litteratur än man anar. Jag har några knytningar till staden Helsingborg på ett par håll i min släktforskning och kom, delvis genom en slump, i kontakt med några intressanta böcker.

Fritz Netzler - Helsingborgsminnen från min ungdom

Boken trycktes första gången 1928, mitt exemplar är en faksimil tryckt 1985, vid Helsingborgs 900-årsjubileum. Fritz Netzler föddes 1851 som son till en läkare i Helsingborg. Huset han växte upp i på Långvinkelsgatan finns fortfarande kvar.

Netzler var under hela sitt liv - han dog strax efter bokens färdigställande - Helsingborg trogen. Boken är på väl över 500 sidor och ger en fantastisk bild av hur staden Helsingborg var och utvecklades under Netzlers liv. Där finns väldigt många namn på olika personer i staden, med berättelser om dem. Där är också mycket fotografier - på platser och personer.

Exempel på vad jag själv hittat är en beskrivning av hur Helsingborg såg ut 1860 - året då min farfars farfar lärde sig till målarmästare i Helsingborg. Detaljerade beskrivningar av t.ex hur gatubelysningen var ordnad ger mig en möjlighet att ana vad Johannes upplevde då han 28 år gammal kom till den "stora staden".

Ett annat exempel är ett foto på min styvmormors mormors far - skomakaren Peter Christian Schultz.

Skomakare Schultz

Eftersom jag äger ett par vackra silverskedar som tillhört honom var det väldigt roligt att få se och läsa om honom.
 

Ivar P:son Henning - En gammal Hälsningborgares minnen

Denna bok - som egentligen är två eftersom den är utgiven i två delar - är tryckt på "eget förlag" 1950 i endast 1000 exemplar.

Ivar P:son Henning föddes 1876 som son till den mycket kände "Konsul Persson". Böckerna är skrivna med mycket humor och liksom i Netzlers bok är det ett myller av namn, anekdoter, historiska händelser, stadsbilder och personporträtt.

Här hittar jag t.ex. en mindre smickrande historia om min styvmormors far!

Jag hittar också en underhållande beskrivning av friherren Carl Fredrik Ehrensvärd. Denne excentriske jurist skulle så småningom komma att hamna i Ängelholm och bli god vän med min farfars far. Denna vänskap förbryllar mig mycket och därför är beskrivningen av friherren väldigt intressant.

------------------------------------------------------------------ 

Säkert finns det mycket mer litteratur om Helsingborg - och ändå mycket mer om alla andra spännande städer i vårt avlånga land. Känner ni till någon kan ni väl berätta om det här!

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-04-01
Faxlin
2006-04-02, 17:53
#1

Håller med dig om att det finns oerhört mycket inom böckernas värld som vi säkert missar. Oftast så går man inför att leta efter en speciell bok som man blivit tipsad om eller som helt tydligt hör till den kategori av böcker man söker. På detta sätt missar man nog mycket information som man skulle uppskatta att läsa. Så fler boktips om böcker om olika städer mottages tacksamt.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

AndersE
2006-04-02, 21:07
#2

Jag letar mycket efter böcker på Tradera. Varierar man sökningen lite där kan hitta mycket kul!

Illan
2006-04-11, 14:51
#3

Helsingborgs Stadslexikon kommer under sommaren 2006. 450 sidor och 2500 uppslagsord om Helsingborg. Läst i artikeln Han tar över museiföreningen.

AndersE
2006-04-11, 15:19
#4

Välkommen till Proveniens Illan!

Det låter som ett intressant projekt med ett "stadslexikon". Det skall jag titta närmre på när det kommer ut!

Illan
2006-04-12, 13:14
#5

Tack - surfar runt på alla varianter av iFokus och ser var jag känner mig hemma :)

Upp till toppen