Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
01 ÖVRIGT

Skapa en helt ny identitet?

2020-06-11 11:41 #0 av: Mandra

Jag har en liten fråga. Gäller inte mig eller min egen släkt - utan en bekants.
(Har diskuterat detta lite med Carmarino förut och hon har hjälpt mig forska lite på detta).
Frågan gäller om det har gått att byta identitet lite längre bak i tiden. Byta inte bara namn och så - utan föräldrar och hela släkten i övrigt också. Dvs bli inskriven som tillhörande en släkt fast man egentligen inte tillhör den.
Är det någon som stött på det någon gång?

Jag är helt säker på att det hänt i detta fall, även om jag inte kan bevisa det. Men det är egentligen inte bevis jag söker - utan undrar mest om någon stött på detta någon gång?

Det gäller en person som är övertygad om att hen har utländskt påbrå - men i kyrkböckerna finns bara svenska ättlingar så långt ögat når.

Anmäl
2020-06-11 11:50 #1 av: Carmarino

Har aldrig hört talas om det, eller stött på det, någon gång, men det betyder ju inte att det inte förekommit. Det är nog inte omöjligt att någon fått byta identitet om det funnits en hotbild mot personen ifråga.

Idag är det ju många som lever med skyddad identitet. Dock innebär det nog inte att de "byter ut" släkten också, men det kan ju ha förekommit förr i tiden att man fick göra så för att skydda någon.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2020-06-11 12:27 #2 av: Pyttelite

Om man bygger upp släktträdet via DNA så kommer man säkert att hitta på ställen där det av olika anledningar fallerat - det var nog inte helt vattentätt förr i tiden om man letar sig tillbaks via kyrkböcker.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2020-06-11 13:22 #3 av: Lona

#2, Precis! Det är inte vattentätt nu heller, såvida man inte gör DNA test på respektive (förmodade) föräldrar.
Utan att vara mer insatt i TS fall så tänker jag att det helt enkelt kan röra sig om fel uppgifter i kyrkböckerna, att tex en kvinna har haft en utomäktenskaplig förbindelse men barnet uppgetts vara hennes makes? Vips, så är 50% av det förmodade genetiska arvet ändrat.
Det förekom - och förekommer! - oftare än folk tror...

Sen borde det väl ha kunnat röra sig om någon form av adoption som man inte tagit upp i kyrkböckerna utan bara har skrivit in barnet i adoptionsfamiljen? Det har vi i vår släkt, nu VET vi ju att X var adopterad och varifrån han kom men i pappren ser han ut att vara biologisk son till sina adoptivföräldrar. Han var född i slutet på 1800-talet.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2020-06-11 15:12 #4 av: Pyttelite

#3 Misstänker att arvsrätt kunde vara olika för oäkta, adopterade barn jämfört med ”äkta” barn.

Till det var samhället inte helt nådiga mot kvinnor som hade utomäktenskapliga barn så vad som stod i kyrkboken var viktigt även om det inte var helt korrekt.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2020-06-12 06:08 #5 av: Mandra

Tack för svar. Det rör sig inte om utomäktenskapligt barn, utom om en utländsk vuxen kvinna som gifte sig med svensk man och fick en helt ny identitet - om man får tro kyrkböckerna. Hela hennes utländska "arv" är ändrat i kyrkböckerna till ett helt svenskt. Fick svenska föräldrar och anfäder.  Ja där fanns en stark hotbild (hedersmord) med i bilden som skulle varit orsaken då.

Det går ju förmodligen att fastställa med DNA - men jag tror inte det är nödvändigt eftersom man ser på hennes ättlingar väldigt tydligt att de är utländska.
Nu kommer jag använda ett ord som inte är så kul, men det är bara för att ni ska förstå vad jag menar (inte ämnat som nedvärderande). Flera av ättlingarna ser ut som "svartskallar". Finns ingen människa med enbart svenskt bondepåbrå som ser ut på det viset.
Den av dem som jag känner blev mycket mobbad som ung pga av sitt utseende. T o m nedslagen på öppen gata i Stockholm. Så deras utseende är verkligen utländskt, inte svenskt.
Så det är nog ingen tvekan om att verkligen rör sig om ett byte av identitet i kyrkböckerna.

Anmäl
2020-06-14 10:30 #6 av: Mandra

Ingen som stött på detta? Det var kanske inte så vanligt att en kvinna från kultur som utövar hedersmord gifte sig med en svensk man på 1800-talet. :)

Anmäl