Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
20 - Släktforskning

Genline - kyrkböcker på nätet

2006-03-17 10:21 #0 av: AndersE

Här får du en introduktion om hur du kommer igång med Genline på din dator. Du skaffar ett abonnemang, laddar hem en programvara och kan börja leta i kyrkböckerna.

Genline är ett företag som scannar och lägger ut bilder från svenska kyrkböcker. Den som vill släktforska via Internet kan teckna ett abonnemang hos genline. Det finns flera olika abonnemangsformer att välja mellan. Man kan även göra sina efterforskningar helt gratis på vissa bibliotek. Antalet bibliotek som har genline-abonnemang kopplat till en eller flera besöksdatorer är ökande.

Skaffa ett abonnemang

Du kan t.ex. teckna ett "prova-på-abonnemang" som gäller i 20 dagar och kostar 199:-. Läs mer om olika abonnemang här.

Ladda hem programvaran

Genline FamilyFinder 2 (GFF2) är det program man måste ha installerat för att kunna titta på och arbeta med bilderna i Genlines bildarkiv. Genom GFF2 kan man välja vilken bild/sida man vill läsa. Bilden på skärmen går att rotera och du kan även ljusa upp eller mörka ner bilden..

Läs om programmet här.

Ladda ner programmet här. Du klickar på länken och väljer "Spara". Spara filen t.ex. på skrivbordet. När laddningen är klar väljer du "Kör" och därefter åter "Kör". Välj installationsspråk och "OK". Tryck "Nästa" två gånger och sen "Installera" och "Slutför".

Nu kan du ta bort "GFFinder22_install" från skrivbordet. Du har en ny genväg på skrivbordet och hittar också programmet under "Start" - "Alla program" - "Genline". När du första gången försöker starta programmet kan du få en varning. I Norton måste jag t.ex. välja "Tillåt alltid anslutn. från detta progr. på alla portar." och sen "OK". Om jag väljer det förvalda alternativet "Blockera alltid..." kommer jag inte att kunna se några kyrkböcker...

Du får sen upp en ruta där du får fylla i användarnamn och lösenord. Man kan också kryssa i en ruta för att spara dessa. Välj språk och logga in!

Börja titta i kyrkböckerna

När du loggat in kommer det upp ett sökfönster. Du kan t.ex. få ett tips av en annan - ett GID-nummer som du kan skriva in i rutan längst ner. Prova t.ex med att skriva in 1476.34.38200 och tryck "Öppna".

I mellersta rutan ser du nu alla tillgängliga kyrkböcker för Starby (socken i Nv Skåne) och i högra rutan en lång lista med nummer. Raden längst ner är markerad och har just numret 1476.34.38200. Klicka på den.

Nu öppnas ett nytt fönster (som du gärna kan förstora) med en bild av ett uppslag i en husförhörslängd. Längst ner till höger på sökfönstret finns möjlighet att minska sökfönstret. Välj "Visa endast sidor". Flytta sökönstret till höger på skärmen och sedan kyrkboken till vänster - du bara trycker med muspekaren på kyrkboken och för den åt det håll du vill. Nu ser du samtidigt kyrkboken och sökfönstret.

Längst upp har du en menyrad.

Mest nytta har du av förstoringsglasen. Prova att trycka på dem och se vilken effekt de har.

Nu kan du zooma och flytta runt sidan och se på informationen. Just den här bilden visar familjer som bodde på torp under Starby 7. Överst ser du min farfars farfar - målaren Johannes Olsson Ellerstrand. Yngsta barnet Gotthard är min farfars far.

Nu hoppas jag du kommit igång med Genline.

 


Anmäl
2007-03-08 12:25 #1 av: AndersE

Just nu finns ett erbjudande:

Lagom länge för att hinna prova på hur det är att släktforska med Genline eller lagom lång tid för att komplettera uppgifter som du redan har. Tio dagars abonnemang kan beställas till och med den 14 mars 2007!

 


Anmäl
2007-03-08 14:25 #2 av: svenne

Genline är ganska bra, tycker jag. Annars gjorde jag min mesta släktforskning på 70- och 80-talet, långt bort från datorer mikrofiche, man fick hålla tillgodo med originalböcker på arkiv och rullfilm. Rullfilmerna hade en fantastisk bildkvalité och jag har en del kvar som jag brukar ta fram och veva någon entaka gång.

Apropå kyrkböcker på nätet, jag var inne och provade gratisförsamlingen i SVAR men inte tycker jag att bildkvalitén var nämnvärt bättre än i Genline, dessutom var navigeringen i programmet lite kryptisk, men det är väl en vanesak.

Vad ska man abonnera på? Mitt Genline-abonnemang går ut snart och jag måste förnya det. Kanske man skulle köra SVAR istället, vad tycker Ni? Någon som har erfarenhet av bägge? 
Synpunkter mottages tacksamt.

 

Anmäl
2007-03-08 14:46 #3 av: Alsterolle
#2
Jag har bägge för tillfället och när man kommer fram till slutet av 1800 och början av 1900 så har ju Genline inte mycket att komma med. Dessutom finns ju mantalslistor och en hel del annat godis som Genline aldrig lär få .
Jag har satsat på helårsabonnemang och SVAR kommer ju mer och mer alltefter gratiscanningen i Utah och den vi bekostar i Fränsta går framåt.
Jag tycker att kvalitén på SVAR i allmänhet är lite bättre, och borde så vara med ny teknik. Indexering av böckerna förekommer bara ibland.
Synd bara att man inte får använda DjVu fullt ut. SVAR har ju egna "inbyggda" versioner som ibland inte ens tillåter zoomning. Och inte heller kan man som hos Genline variera ljushet. Liksom i Genline förekommer en hel del "Lützen"-sidor om ni förstår vad jag menar Skrattande. Det finns en möjlighet att ta bort det gråa i DjVu om funktionen släpps fri.  
Anmäl
2007-03-08 17:25 #4 av: AndersE

#1 Jag håller med om att kvaliteten i de gamla rullfilmerna är fantastisk i jämförelse med Genline. Jag tror jag läst någonstans att Genline egentligen har bilderna i bättre kvalitet, men att man hittills valt att prioritera tillgänglighet för modemkunder.

Jag hoppas de har tankar om utveckling. Jag skulle kunna tänka mig att man skulle kunna leta i en lågupplöst variant, och när man tror man hittat rätt så kan man välja högre kvalitet.

Jag har ännu inte tittat på SVAR.

 


Anmäl
2007-03-08 22:45 #5 av: svenne

Det som talar för SVAR är ju att originalmaterialet sträcker sej betydligt längre fram i tiden precis som Olle säger.

Zoomningen i SVAR är ju jobbig eftersom man måste zooma på nytt varje gång man byter sida, något som jag störde mej på. Ofta zoomar man in till en lagom bild som får "ligga kvar" när man bläddrar. Ja, det är både för- och nackdelar med båda två, får väl se vad det blir nästa gång, kanske lite lyxigt att betala för bägge även om man iofs har råd.

Anmäl
2007-03-15 22:53 #6 av: AndersE

Erbjudandet i #1 har gått ut, men ersatts av ett med helt annan kaliber:

"Den 17 mars är det Släktforskningens Dag! Detta vill vi förstås fira och vi gör det genom att erbjuda dig att köpa hela fem års abonnemang på de svenska kyrkböckerna i Genlines bildarkiv. Priset är endast 5 000 kr för fem år!"

"Fem år för 5 000 kr kan beställas från och med den 15 mars till och med den 20 mars 2007."

 


Anmäl
2007-03-16 00:32 #7 av: Alsterolle
Från Genlines hemsida:
 
2007-03-09

Erbjudande för ägare till DISGEN 8
 
Är du medlem i DIS och ägare till DISGEN 8? Då kan du nu beställa abonnemang på de svenska kyrkböckerna hos Genline till extra förmånligt pris! Du kan välja mellan ett år och två års abonnemang.
 
Priset står i senaste numret av Diskulogen som kom till mig i går
1395:- för ett år. Då hade man sparat ett par lappar genom att vänta .... Men 5 år - då har väl SVAR kommit i kapp!? 
 
Anmäl
2007-03-16 00:57 #8 av: Alsterolle
Roade? mig att jämföra Genline och SVARs (mormonernas) inscanning av
2118.1.700,  [Södermanland]  Lista,  AI.13, Husförhör, 1856 - 1860, 1-0,  Bild 7 av 223  
Denna sida finns hos båda.
Jag har justerat en aning i Genline (denna funktion saknas tyvärr hos SVAR, vars sidor ofta är gråa, vilket jag påpekat tidigare).
 
Anmäl
2007-03-16 01:10 #9 av: Alsterolle
forts på #8 ... och inte är denna bok indexerad hos SVAR vad jag kan se. SVARs sida 210 är kyrkbokens sida 201. Men har man bråttom för att komma ikapp så har man...
Hos Genline pekar existerande index till rätt sida. 
 
Jag har alltså abonnemang på bägge - och inga aktier i Genline.
Genline tycker jag har alldeles för mycket erbjudande - och SVAR har hakat på.  
 
Anmäl
2007-03-16 12:07 #10 av: AndersE

Ja, mängden erbjudande gör att man knappt noterar dem längre. I början trodde jag ofta att de var speciella, och någon gång nappade jag - tills jag för ett år sedan upptäckte att jag har abonnemang till 2010...

 


Anmäl
2007-03-16 13:51 #11 av: svenne

#9

Är i valet och kvalet om jag ska ha SVAR eller Genline i fortsättningen. Som det är just nu tycker jag Genlines fördelar överväger även om deras bilder har sämre upplösning, men med lite vana ögon brukar det fixa sej bra ändå, tycker jag.

Anmäl
2007-03-16 14:56 #12 av: Alsterolle
#11 Jag håller med du. Snart nog har SVAR kommit ikapp även om jag tycker några i Anbytarforum är väl optimistiska vad gäller SVARs tidsplan (som man inte sagt nåt om!).
 
Jag nämnde saknad eller bristfällig indexering, dålig funktionalitet i den variant av DjVu som används. Retade mig i dag på avsanknade av "5 sidors"-knapp. Och zoomningen, och ... Det finns allt en hel del för SVAR att göra för användarvänligheten.
Men med dagens erbjudande så får man ju hela baletten för ca 2300:- Och är man inbiten släktforskare så är det ju inte speciellt mycket att lägga ner på en hobby per år. 
Anmäl
2012-08-07 22:18 #13 av: AndersE

Lyfter...

 


Anmäl
2012-08-08 17:08 #14 av: Bävern

Vilket abonnemang är bästa att ha när man är nybörjare?

Anmäl
2012-08-08 17:17 #15 av: svenne

Jag tycker du ska känna dej för lite först med hjälp av bibliotekets olika abonnemang, jag gissar att de har åtminstone SVAR och
Arkiv Digital innan du själv tecknar något abonnemang. På deras hemsidor finns också prisuppgifter för olika abonnemangsperioder.

Båda aktörerna har också "gratisförsamlingar" som kan kan prova på utan ett aktivt abonnemang.

Rekommenderar också som sagts i en annan tråd en nybörjarkurs i släktforskning där det brukar ingå att praktiskt få använda källorna på internet. Risken kan annars vara att man som nybörjare "ger upp" när det börjar ta emot.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.