Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
50 - Föremål

Ett gammalt piano

2006-10-24 20:05 #0 av: AndersE

I mitt hem finns ett piano, som jag ärvt efter min morfar och jag är nog inte ensam om att ha ärvt ett piano. Jag började fundera kring vilken historia ett piano kan berätta?

När jag var riktigt liten minns jag att mitt piano stod hemma hos mormor och morfar, och jag minns att morfar ibland spelade på det. Det kom till mitt föräldrahem när jag var ungefär 8 år och jag minns mina pianolektioner hos Brita Wallin på Rönneholms-gatan i Ängelholm. För några år sedan kom det så hem till mig. Vilken historia kan det berätta för mig?

Pianots historia

Hur länge har det funnits piano? En slags flygel konstruerades i Europa redan i början av 1700-talet, de första instrumenten med vertikal strängram kom på 1740-talet, men blev vanliga först i slutet av samma sekel och i början av 1800-talet hade utvecklingen lett fram till ett "modernt" piano.

Svensk pianotillverkning

Den svenska pianotillverkningen börjar i Stockholm i slutet av 1700-talet, och det har genom åren funnits nästan trehundra olika pianotillverkare i landet. Under första halvan av 1900-talet hade svensk pianotillverkning sin guldålder, varefter en nedgång följde och sedan 1985 tillverkas inga pianon i Sverige.

Steinway & Sons

När jag lyfter på locket till tangenterna på mitt piano läser jag på insidan av locket "Steinway & Sons" - ett märke med ett fantastiskt anseende och på hela 95% av världens konsertscener lär det stå en Steinway flygel. Hur började den historien?

Heinrich Engelhard Steinweg

Heinrich Engelhard Steinweg föddes i Tyskland 1797. Efter en svår uppväxt då han förlorade såväl sina föräldrar som sina elva syskon tog han värvning i Napoleons armé, men utbildade sig också till möbelsnickare och ledde en lokal orkester. Tjugo år gammal lämnade han armén och fick arbete som lärling hos en orgelbyggare, men flyttade snart och arbetade som snickare och orgelreparatör. Han blev intresserad av Fortepianot och började tillverka taffelklaver. Steinwegs instrument fick ett gott rykte, flera av barnen engagerades i tillverkningen och ekonomin förbättrades. Då det blev sämre tider i Europa flyttade familjen 1850 till Amerika.

Grotrian-Steinweg

En av sönerna stannade kvar i Tyskland och fortsatte tillverkningen tillsammans med Friedrich Grotrian. Grotrian fortsatte pianotilverkningen, först under namnet Steinweg Nachfolger och senare under namnet Grotrian-Steinweg, ett varumärke som ännu finns kvar.

I Amerika

I Amerika ändrade familjen Steinweg sitt efternamn till "Steinway". De försörjde sig först genom att arbeta hos andra pianotillverkare, men 1853 startade de åter egen tillverkning. Redan tio år senare var Steinway & Sons Amerikas största pianotillverkare, och 1880 öppnade man även en europeisk fabrik i Hamburg under ledning av Theodore Steinway. Det var han som mellan 1868 och 1885 tog fyrtiofem olika patent, vilka utgjort en viktig faktor i Steinways stora framgångar. En Steinwayflygel från mitten av 1880-talet lär vara mycket lik de flyglar som tillverkas idag.

Steinway under 1900-talet

Efter några år av stora framgångar kom stora problem. Under det första världskriget låg tillverkningen nere och under mellankrigsårens depression var man nära konkurs. Under andra världskriget fick man åter lägga ned produktionen och byggde en tid glidflygplan åt militären. I Tyskland beslagtogs fabriken efter USA:s inträde i kriget.

År 1972 såldes företaget till CBS, Columbia Broadcasting System, och 1985 köptes Steinway & Sons ut av en grupp amerikanska investerare från Boston. Steinwayfamiljen har idag inget inflytande över tillverkningen.

Mitt piano

De flesta av Steinways olika modeller konstruerades under början av 1900-talet och har sedan dess knappast förändrats. Så hur ska jag få veta hur gammalt mitt piano är? Jag utgår från att det tillverkats i Hamburg där det tillverkats 7 flygel- och 2 pianomodeller.

Om jag öppnar mitt pianos övre lock ser jag först en mässingsskylt:

Aktiebolaget Killbergs Bokhandel Piano & Orgelmagasin Helsingborg

Killbergs är en känd bokhandel i Ängelholm. På deras fina hemsida ser jag att de startade i Ängelholm 1876 och köpte bokhandeln i Helsingborg 1883. Att de även sålt pianon var en nyhet för mig.

Jag hittar också ett nummer på ramen:

På Steinways hemsida finner jag att pianon med serienummer från 175 000 lämnade fabriken 1916, börjar det på 185 000 så är det 1917. Mitt piano har alltså tillverkats 1916 och sålts i Helsingborg ca 1916-1917. Men 1916 var min morfar 12 år och bodde i Älvsbyn. (De fick förresten elektricitet den hösten.)

Pianot måste alltså vara min mormors (styvmormors). Jag hör mig för hos mamma, och visst är det mormors piano. Hon spelade mycket och bra som yngre. År 1916 var min mormor tre år gammal.

Hennes far var stadsingenjören Sigfrid Ewald i Helsingborg och hennes mor hette Karin Hasselgren. (Det var Karin som hade den vackra brudklänningen!) De bodde i en stor vacker villa i Pålsjö norr om Helsingborg och pianot var säkert en stor investering.

Så nu vet jag lite mer om mitt fina piano!

-------------------------------------------------------------------

Källor:

Kåre Anderssons Pianosida

Smålands klaververkstads sida om Steinway

Steinways serienummer

Klaverens hus

 

Fler länktips:

Förteckning över svenska pianobyggare och pianofabriker

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-10-24

 


Anmäl
2006-10-25 19:13 #1 av: AndersE

Någon mer som vill berätta om sitt ärvda piano?

 


Anmäl
2006-12-03 01:42 #2 av: Asagard

Ja, tänk vilka vackra pianon det finns! Jag började spela piano som 7-åring och inte på vilket piano som helst, utan på ett äkta Grotrian-Steinweg piano. Ett svart högt piano som är min mors käraste ägodel, det kan jag garantera. Ett vackert piano med elefenbenstangenter och otrolig klang.

Titta in på http://www.blocket.se/vi/9606178.htm?ca=19_s så får ni se ett likadant piano som det min mor har! Wow! :-)

Min mamma köpte en Grotrian-Steinweg flygel för ett tag sedan som nu står i salen på deras gård. Inte den bästa möbelmässigt, men samma sak där som med pianot - en makalös klang! Kan berätta att en Grotrian-Steinweg-flygel, som är bra möbelmässigt, går på ca 50.000:-...

Flyttade "hemifrån" som 18-åring och även om det bara var ut i flygeln på mina föräldrars gård, så avtog pianospelandet.

För några år sedan flyttade jag och min nuvarande sambo ihop och jag flyttade 5 mil från mina föräldrar. Jag fick ett el-piano av min sambo, vilken jag självklart är överlycklig över, men känslan av ett riktigt piano, det är verkligen något speciellt. Så i förrgår hittade jag en annons på blocket.se om ett gammalt piano som bortskänkes. Familjen skulle flytta tillbaka till Finland och kunde inte ta med sig möblerna. Vi var och tittade och provspelade idag. Åh, vilka minnen och känslor som kom tillbaka. Riktigt piano med elfenbenstangenter och högt och med en underbar klang, trots att det var makalöst ostämt. Åh vad jag längtar! Har redan kastat ut bänken som står i vardagsrummet och väntar med spänning på mitt nya piano.

DOCK är pianot av märke Axel Petterson och hur jag än letar, så hittar jag INGEN information om dessa pianon. Men, i alla fall ett vackert piano med en underbar klang!

Anmäl
2006-12-03 09:43 #3 av: AndersE

Ja, tyvärr har jag aldrig lärt mig spela piano så väl själv. Jag minns dock ett besök av en vän för många år sedan - han var helt "salig" då hon fick spela på vårt gamla piano.

Om man har plats till en flygel hemma så kan jag tänka mig att det kan vara fantastiskt. En god vän köpte en sådan för ett tag sedan, trots ett ganska litet hus, och visst är det härligt när han börjar spela...

I artikeln ovan hittar du några länkar till sidor om pianon. Där hittade jag denna korta notis:

"Pettersson, Axel, Enköping (belagd 1921), Stockholm"

 


Anmäl
2006-12-03 12:29 #4 av: Asagard

#3 Tack! :-)

Anmäl
2008-02-05 22:09 #6 av: svenne

Jag har spelat piano och orgel sedan andra klass i småskolan och spelar väl än bägge delarna (ibland, om inte fingrarna är för stela). Har själv just nu ett 60-tals-piano av märket "Ibach", men jag vet att gamla Steinway-pianon och flyglar smäller ganska högt när det gäller begangnade grejer och betingar högre värden och priser än de flesta andra pianofabrikaten.

Tyvärr är det väl så att det här med pianospel inte är lika "hett" bland barn och ungdomar nu som för 30-40 när vi gick i skolan och det påverkar ju givetvis marknadspriserna på instrumenten. Ett  fullgott piano som kostade tio tusen nytt på 60-talet kan man idag köpa för någon tusenlapp på "Blocket" och ett fint välvårdat Steinway-piano från 1900-talets förra hälft kan man komma över för en struntsumma även om de fortfarande är sagolika instrument.

Sådana som mitt piano (se bild) skänker man nästan bort mot annonskostnad nuförtiden, så illa är det!

Anmäl
2008-02-05 23:25 #7 av: AndersE

#6 Jo, jag har också sett att det går att köpa fina pianon för löjligt små pengar. Det ska väl va en synt idag...

 


Anmäl
2008-02-06 10:28 #8 av: Anna-hfg

när min gammelfaster dog förra året så fanns där ett gammalt piano, men det åkte ut. Jag hade gärna tagit det men de sa till mig att jag inte kunde ha det i den lilla lägenheten jag har. Och det är ju sant men jag kunde hyst in det någonstans. Nu åkte det iväg men en man från Tyringe som köpte upp dödsbo.

Men jag ångrar att jag inte tog det i alla fall. Jag har alltid velat lära mig att spela.Gråter

Anmäl
2008-02-06 10:52 #9 av: AndersE

#8 Ja, tyvärr spelar jag inte själv - och inget av barnen har tagit lektioner.

Det som är kul är att det händer att någon besökare sätter sig och spelar.

 


Anmäl
2008-02-06 15:33 #10 av: Micce

Jag tror att fler och fler skaffar "synt" eller nåt sånt idag för att  pianon  tappar stämningen efter en tid. Det kostar ju några hundralappar varje gång pianot ska stämmas. En lösning på det är att skaffa en "klimatanläggning" till pianot. Vi skaffade en sån till pianot som står i bönhuset.  Det hållert stämningen fantastiskt bra trots att det dessutom är ett hus med relativt stora variationer i temperatur.

Anmäl
2008-02-06 15:49 #11 av: AndersE

#10 Vad kostar en sådan anläggning?

 


Anmäl
2008-02-06 16:30 #12 av: Micce

#11 Ungefär 5000 kr har jag för mig att det var. Det var ca 2 år sen så priset kan ju ha förändrats, men jag tror att den kom från Amerikat så med dagens dollarkurs borde den kunna vara billigare.

En länk till mer info. 

 

Anmäl
2008-02-06 17:03 #13 av: AndersE

#12 Det kan ju vara rimliga pengar för en förening med ett fint piano, men knappast för en privatperson...

 


Anmäl
2008-02-06 17:39 #14 av: perth

För ungefär 25 år sedan gjorde jag mitt enda försök att bli pianist. Jag köpte och släpade hem ett piano för 300:-. Det lät inget vidare, inte ens när man tryckte på de rätta tangenterna, så jag tog hem en pianostämmare. Han dömde ut pjäsen som oduglig: stämnaglarna var utslitna. Han ville ha elfenbenstangenterna och köpte pianot för de 300:- jag hade gett. Jsg fick först skruva bort de fina ljusstakarna i jugend. dem sålde jag sedan för 450:-.

Inga fler pianoaffärer för mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.