Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen 01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA

11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
10 HISTORIA

Namibias kolonisering

2013-02-05 08:08 #0 av: AndersE

Som släkt-, hembygds och allmänt historie-intresserad hamnade jag i Namibia för snart två år sedan. Det tog inte lång tid innan Namibias historia helt uppslukade mig.

Snart upptäckte jag att Sverige, eller rättare sagt svenskar, spelade en stor roll här från ca 1850 och fram till de första åren av 1900-talet. Och dessutom senare, från ca 1970 till 2000, före och efter landets självständighet.

Efter de första kontakterna med landets historia rullade det på. Landets tid som tysk koloni är rent fasansfull. Moderna historiker menar att en del av rötterna till nazisternas dåd i Tyskland och Europa går att finna i Namibia. Här fanns utrotningsläger och order om utrotning av valda fokslag. Mycket ruggigt men också väldigt intressant.

Just nu läser jag "Hendrik Witbooi papers". Witbooi var en av många svarta ledare för en stam kallad Nama som vandrat upp i Namibia söderifrån. Han utvecklades till en stark ledare som samlade fler och fler. Han var skicklig, intelligent och bildad. Han visste mycket om Europa och han var kanske den ende som förstod vad tyskarnas mål var då de kom. Många andra lokala ledare lurades att teckna tyska "skyddsfördrag" men Witbooi förstod att tyskarna helt enkelt var ute efter att ta över landet för egen del.

Witbooi sparade alla brev han fick och som han skickade. Han skrev också en slags dagbok och det mesta av detta finns bevarat vilket ger en alldeles unik inblick i vad som hände och hur han tänkte.

Även om man vet innan hur det kommer att sluta är det som att läsa en spännande thriller då man följer skriftväxling och förhandlingar. Tidvis är det också väldigt obehagligt då tyskarnas framfart skildras. Den gängse bilden av den civiliserade europeen och den barbariske vilden kommer helt på skam. Här är det istället tysken som är outhärdligt brutal och falsk som vatten medan den svarte ledaren har en hög uppfattning om moral och etik, om krigets och fredens lagar osv.

Fascinerande!

http://books.google.com.na/books/about/The_Hendrik_Witbooi_papers.html?id=nqYrAQAAIAAJ&redir_esc=y

 


Anmäl
2013-02-05 20:44 #1 av: Yred3

Det får mig att tänka på spel-filmen: Ensam är stark. Boken innehåller mycket mer boxning och det är en sann historia. Kommer ej ihåg vad författaren hette. Såg den på Cinema för snart 20 år sedan den gjorde ett djupt intryck på mig. Där var ju även tyskarna med.

Anmäl
2013-02-06 08:50 #2 av: leja

Afrikas historia är spännande och ofta glömmer man bort att varje land på kontinenten har en spännande historia. På svensk tv(kunskapskanalen) har det gått ett spännande program om afrikas "okända" kungadömen. Det kan rekomenderas.

Vad ska man ha som signatur tro?

Anmäl
2013-02-06 20:55 #3 av: AndersE

Det som är speciellt med det jag skriver om är att det finns skriftliga förstahandskällor från den svarta sidan. Mycket ovanligt!

Vita berättelser om afrikansk historia finns det mycket av.

Själv läser jag om fyra olika svenskar som i skrift berättat om sina år i Namibia under åren i slutet av 1800-talet.

 


Anmäl
2013-02-06 22:59 #4 av: [Fabtax]

Apropå Afrikas historia så såg jag på nyheterna i förrgår hur museifolk fått gömma femhundraåriga urkunder undan rebellerna i Mali, som försökt (och delvis) lyckats utplåna ovärderliga dokument. Ett kulturbarbari som inte står sprängningen av Buddhastatyerna i Bamiyan efter i meningslöshet.

Anmäl
2013-02-07 09:06 #5 av: leja

Jag håller med om att det är spännande med första hands uppgifter, vilket gör tv serien som jag nämnde så spännande. Den försöker ta upp historien från "andra sidan", dvs inte de vitas syn på vad som hänt. 

Visst är det, vad ska man säga, bra att lokalbefolkningen och speciellt de som arbetade på biblioteket, tog ansvar för dokumenten. Sen är det väl lättare att gömma böcker än statyer. Så tyvärr var det en hel del fina gamla byggnader som förstördes.

Själv har jag svårt att förstå att statyer och byggnader kan ha en sådan betydelse att man måste förstöra i religionens namn. Tydligen så har fanatiker svårt att följa sina egna regler efter som de kräver så stränga straff och konstiga handlingar.

Vad ska man ha som signatur tro?

Anmäl
2013-02-07 12:46 #6 av: AndersE

Fast jag tyckte inte det var så konstigt när statyer av Saddam Hussein revs i Irak...

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.