Annons:
Etikettallmoge
Läst 4080 ggr
Alsterolle
2006-05-29 19:49

Inte ryska dockor!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bifogar bild på arvegods. Det finns en trolig förklaring till vad det är men vi är inte säkra. Så tacksam för förslag på vad detta är.

Syns kanske dåligt, men delarna har ingen "botten".

Annons:
Staffan
2006-05-29 21:02
#1

Svårt, det där måste jag klura på… :)

// staffan

AndersE
2006-05-29 21:44
#2

Material?

kjersti
2006-05-30 00:04
#3

Kan det vara någon form att göra "kransekage" med ?

Alsterolle
2006-05-30 09:52
#4

Det verkar vara svarvat i trä - jag tycker mig se ådring.
Skall ner till sakernas ursprungstrakter (Skåne) i dag. Återkommer på fredag.

AndersE
2006-05-30 23:12
#5

#3 Jag tror du är helt rätt ute!

AndersE
2006-05-30 23:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

En bild på en som krävt 12 ringar!

Annons:
Staffan
2006-06-01 01:59
#7

Jag tycker att det ser avsevärt mindre ut än så…

kjersti
2006-06-01 02:22
#8

Servettringar? 6 st = 1/2 dussin och tar liten plats..

Staffan
2006-06-01 02:52
#9

#8

Jag tänkte också på det direkt när jag såg dem men beslutade mig snabbt för att: servettringar måste vara ett ganska nytt påfund och att servettringar borde vara av samma storlek…

/ staffan

Lisko
2006-06-02 00:32
#10

Är kransekage samma sak som spettekaka? Det köpte vi en sommar som vi bodde i Abbekås i Skåne. Huu vad sött det var!

AndersE
2006-06-02 09:32
#11

#11 Nej, de ser ut som på bilden i #6. Sök på "kransekage" i t.ex. Gooogle bilder. Det finns olika varianter, men är oftast ringar i olika storlekar travade på varandra.

Fast kransekage är också sött. Mandelmassa. Mums!

gurin
2006-06-05 17:06
#12

Röstar också på servettringar. Nej, det är ingen "ny" uppfinning.

mvh/gurin

AndersE
2006-06-05 17:15
#13

#12 Varför olika storlek? Rese-ringar? För picknick-korgen?

Annons:
kjersti
2006-06-05 19:40
#14

Tar liten plats…

gurin
2006-06-05 20:55
#15

Det är ju perfekta att bara lägga ner i en låda. Tar ingen plats alls.

 mvh/gurin

AndersE
2006-07-05 12:13
#16

Fanns det något svar på den här gåtan Alsterolle?

AndersE
2006-12-07 22:16
#17

Putt, putt Olle…. ???

Bjornen
2007-04-09 14:30
#18

Troligen är det någon form av mall typ hattstock för att tillverka något i olika storlekar. Med tanke på storleken måste det vara till något litet.

Alsterolle
2007-04-09 16:32
#19

Tyvärr har ingen hittills kommit med något svar på min fråga. Och jag själv har heller inget.

AndersE
2007-04-09 17:40
#20

#19 Hur vet du då att "kransekage-form" är fel?

Annons:
Alsterolle
2007-04-09 18:22
#21

Kranskageform är väl ett av flera förslag - jag samlar på mig alla sådana och skall se vad muséet säger.

AndersE
2007-04-09 18:44
#22

OK Olle, jag reagerade på din formulering "ingen hittills kommit med något svar på min fråga".

Det lät som att de förslag som lämnats hade förkastats…?

I #0 skev du "det finns en trolig förklaring". Vilken är den?

Alsterolle
2007-04-09 21:28
#23

#0 Vår gissning var att det skulle kunna vara "trattar" för korvtillverkning, men med tanke på det fina utförandet tror jag inte längre på den förklaringen. Vi har en liknande grövre uppsättning gjorda av kohorn.

AndersE
2007-04-09 22:21
#24

#23 OK. Olika trattar för olika korvstorlekar alltså.

Jag säger varken bu eller bä till det…

Bjornen
2007-04-10 02:04
#25

Helt klart att det inte har något med korvstoppning att göra. Det är en helt utesluten användning, eftersom det tidigare fanns endast krokfjälster eller rakfjälster och därutöver av linneduk som återanvändes.

AndersE
2007-10-06 22:33
#26

Har det blivit något museisvar?

chrissan
2007-10-06 22:41
#27

Sådana ringar, fast i ljus metall, använder man för att t ex lägga upp mat i torn som var så populärt ett tag. De kan också användas på en plåt för att baka i, då fungerar plåten som botten. Antingen enstaka bottnar eller till en tornformad kaka, typ bröllopstårta.

Annons:
Alsterolle
2007-10-07 00:20
#28

Men storleken då … blir väl "e litta kaka"

AndersE
2007-10-07 00:31
#29

Men tittar man på bilden i #6, så är innerdiameten inte särskilt stor på den översta.

Kransekage är väldigt söt. Man äter inte stora bitar.

AndersE
2007-10-07 00:37
chrissan
2007-10-07 00:57
#31

Fast en kransekage-form är inte "hel" den består av ett antal runda "ormar", det är alltså hål i mitten, därav namnet kranse (kage) kransar alltså. Jag har en sådan, för firande av danska födelsedagar.

AndersE
2007-10-07 01:01
#32

#31 Absolut!

Och den görs nog ofta på fri hand - men varför inte forma "ormen" runt dessa ringar, för att få en jämn och fin kransekage?

Alsterolle
2007-10-07 01:27
#33

Eller stansa ur hålet i kagan - skapa en doughnut.

elenor
2007-10-10 00:42
#34

#9

Tror att Bjornen är på rätt spår!

Det ser ut att vara någon sorts mallar. Kan man tänka sig att det är något som använts när man gjort klädda knappar?

Annons:
kjersti
2007-10-11 01:18
#35

Min erfarenhet att klädda knppar utgöres av min mors sysselsättning med det. Hon hade  en "knappslagnings"-apparat. Knappen  av plåt kunde kläs med valfritt tyg och trycktes samman av ett speciellt verktyg som en stor tång fastsatt i ett bord.

Om de "oryska odockorna" använts som storleksvisare har de nog inte använts så mycket. Om man använt dem  för att få lika stora ringar på något borde de varit slitna utanpå.Nu ser se lite slitna ut där de legat ihop.

De är ju så välgjorda….Ser ut som ett fint hantverk…. 

Kanske något för att stoppa till exempel strumphål i olika storlekar…

Fästemansgåva.. Kakmått… Dåtidens "tupperware" Något att göra fina sandwichar med…

HansJacob
2007-10-11 14:00
#36

Det är inte korvhorn?

Något sm användes för att stoppa korv  med. Har sett något likande men det är länge sedan

KriAn
2007-10-13 16:56
#37

Funderar på om det kunde vara mått för utprovning av fingerringar. Fast dom kanske är väl stora i diametern, för rejäla karlnävar kanske ? Finns ju även markeringar på bredden. Juvelerare har ju något liknande idag med fast av metall.

Upp till toppen
Annons: