Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
24 -- Amerikaforskning

Stolta Sverigeättlingar och stor släkt funnen.

2009-05-31 12:34 #0 av: CarpetDiem

Vad kan bli bättre än att finna en helt ny släkt i USA? Inte mycket - jag lovar!
När jag startade mitt eget forskande visste jag inte mycket om min släkt. Familjen har helt enkelt inte varit intresserad av detta. Men - min nyfikenhet tog överhand eftersom jag inte kunde acceptera att släkten bara bestod av de allra närmaste. Så för ca två och ett halvt år sen började jag börja leta.
Det visade sig att vi - tack vare att jag fick hjälp av en duktig forskare att tolka en husförhörslängd, har smeder och valloner i släkten. Dessutom adel och massa annat kul.

Genombrottet och den stora lyckan infann sig nog ändå för ca. 1 år sedan då jag bläddrade på Ancestery.com och hittade en person som hade en del gemensamt med min egen forskning. Så jag tog kontakt och undrade vem denna person var. Det visade sig att det var en äldre kvinna i Missouri som forskade på Sverige varifrån hennes föräldrar härstammade ifrån. Själv var hon född i början av 30-talet i USA. Efter några veckor kunde vi, till bådas glädje, konstatera att vi faktiskt var släkt!

Hon är 3-männing med min pappa. Något som inte ens min farsgubbe kände till. I ett tidigt skede bestämde vi oss att träffas, något som vi nu har gjort. 
Vi har precis kommit hem från från en liten håla i Missouri som heter Cowgill där de bor.

Det blev en gigantisk uppståndelse när "kusinerna" från Sverige kom på besök.
Sista dagen samlades alla barn, barnbarn samt barnbarnsbarn som bodde i närheten till en gemensam BBQ där jag kunde räkna in drygt 30 nya släktingar.
Detta visade sig dock bara vara knappt hälften av släkten där. Ytterligare ett 40-tal kunde inte komma p.g.a. att de är spridda över en stor del över USA.

Det som grep mig mest var det faktum att de alla var mycket stolta över sitt svenska ursprung. De har behållt traditioner såsom jul, påsk och midsommar, TROTS att ingen har varit i Sverige.
Julbordet exempelvis dignar av svensk mat, t.o.m. sill som inte många som jag träffade, kunde förstå hur vi kunde äta.

Nu återstår det ett jättejobb att få över alla hit, något som jag tror kommer att lösas inom något år.

Med denna lilla text uppmanar jag alla som ännu inte börjat att släktforska - BÖRJA NU, du vet inte vad du kan missa.

 

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-05-31 13:19 #1 av: AndersE

Det låter jättetrevligt! Jag har ännu inte kommit i kontakt med några nu levande släktingar "over there"...

 

 


Anmäl
2009-05-31 15:17 #2 av: Solveig

Vad trevligt du verkar ha haft!

Anmäl
2012-09-17 16:48 #3 av: elefantetortuga

Sånt här är underbart! Har själv varit med om detta typ eller iaf träffat amerikanska släktingar :).. Jag har alltid vetat om mina släktingar i USA men med tiden då både farfar/farmor gick bort så var det inga brev som kom och ingen som hade intresset att hålla kontakt. Men 2005 skrev jag ett brev vind för våg till tre släktingar i Chicago området på deras gamla adresser jag hittade hos farmor och farfar. De bodde kvar så jag fick kontakt med dem och 2006 var vi där och hälsade på sen har jag varit där ofta :)..

Däremot har det tagit längre tid att få kontakt med mammas amerika släktingar. Nu sen ett och ett halv år tillbaka så är de funna och då utökade jag deras släkt ungefär 3 dubbelt då de inte är många i usa.

/Malin

Anmäl
2012-09-26 22:35 #4 av: OttoIsTheShit

va roligt :) har inte kommit långt med min släktforskning. men kom i kontakt med farfars kusin som jag aldrig har pratat med, hon visste inte ens att vi var släkt när hon ringde. vi hade nåra få gemensamma släktingar på my heritage. lycka till och hoppas att dom kommer hit

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.