Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen 01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA!

31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
30 BERÄTTA!

Att sälja en bok

2010-03-22 13:16 #0 av: AndersE

Om man nu vill skriva en släktbok (eller personhistoria, hembygdshistoria eller liknande) så är forskningen och skrivandet den arbetsamma, ibland svåra, men också roliga delen.

När man kommit så långt att boken är färdig och tryckt kan man känna sig förtjänt av att pusta ut.

Det är då man upptäcker att boken inte säljer sig själv. Här är några vägar jag provat:

 

  • Det första och självklara är ju att ringa/skriva till de närmast berörda, dvs släktingarna i fallet med släktboken. Ett tips här är att gärna vidga cirkeln. Min erfarenhet är att även mer avlägsna släktingar tycker det här är intressant och gärna köper.
  • Berätta på nätet. Det finns många forum som ägnar sig åt lokal släkt- och hembygdsforskning. Att berätta om sin bok är lika mycket marknadsföring som att förmedla intressant information. Jag är själv intresserad av berättelser från de socknar jag intresserar mig för.
  • Försök få lokaltidningarna att berätta. Jag har skickat "recensionsexemplar" och hoppas att de ska tycka det är intressant.
  • En hel del tryckerier kan hjälpa dig att sälja boken i sina webb-butiker. Så var det med min förra bok.
  • Idag upptäckte jag att många bokhandlare kan tänka sig att sälja lokalhistorisk litteratur på kommission, dvs jag lämnar ett antal böcker och om de får sålt några delar vi på inkomsten. Det innebär ju att jag själv får lite betalt, men det viktigaste är för mig att boken läses.
  • Bibliotek kan köpa in boken. Annars kan man skänka en bok till biblioteket så hamnar den i deras register och blir förhoppningsvis läst.
Vet ni fler sätt?

 

 


Anmäl
2010-03-22 13:22 #1 av: AndersE

Först som sist vill jag klargöra att jag inte tror man kan tjäna pengar på en släktbok. Ett undantag kanske är om man använder de rena "print-on-demand" tryckerierna. Då kan man trycka ett litet antal böcker som går att sälja dyrt till "entusiasterna" och då kanske man kan få det att gå ihop.

Jag tror själv att jag aldrig kommer att få in de pengar jag lagt ut på tryckningen. Så är det med min första bok - efter två och ett halvt år har jag fått in ungefär hälften av vad jag betalt.

För mig varken forskar, skriver eller säljer jag dock av ekonomiska skäl. Det innebär ju inte att man ska skänka iväg sina böcker, men det viktigaste för mig är att berättelsen når ut.

 

 


Anmäl
2010-03-23 16:17 #2 av: AndersE

Det är ju kul att hitta sin bok så här...

Länk

 


Anmäl
2010-03-24 12:10 #3 av: gurin

Kanske något att pröva: Bokmusen.se.

mvh/gurin

Anmäl
2010-03-24 18:39 #4 av: AndersE

#3 Kanske det? Fast min tro är att min bok är för "smal" för den typen av marknadsföring. Men jag borde kanske höra vad de erbjuder.

Det är precis två veckor sedan jag hämtade boken på tryckeriet. Jag har skänkt bort 12 böcker - till sådana som hjälpt mig med uppgifter och material, recensionsexemplar till tidningen och någon till. Jag har sålt 18 böcker än så länge. I min lista över "förväntade" köpare finns ytterligare ca 25. Utöver det får vi se om en eventuell dagstidningsartikel kan öka intresset.

 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.