Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
22 - Livsöden

Männen från 1800-talet

2006-04-16 18:23 #0 av: AndersE

Har ni hört talas om Lars Magnus Ericsson? Han kanske mest är bekant som L. M. Ericsson. Han föddes 1846 på en liten gård i Värmland, lämnade hemmet endast 14 år gammal och arbetade först som gruvarbetare, rallare och smed.

När Lars Magnus var 20 år gammal fick han arbete på en telegrafverkstad i Stockholm. Han var duktig och fick stipendier för att studera utomlands. Innan han var 30 år grundade han sin egen elektromekaniska verkstad och resten är storartad svensk industrihistoria.

Otrolig framgångssaga - eller typiskt för sin tid?

Denna historia är egentligen otrolig. Att utan vare sig pengar, kontakter eller utbildning slå sig fram, göra en sådan karriär och bli grundare till en världsindustri. Kan man överhuvudtaget tänka sig något sådant idag? Och om inte - varför?

Saknas det män (kvinnor) av sådant virke idag? Eller saknas möjligheterna i dagens samhälle?

Under min släktforskning har jag stött på några sådana här framgångshistorier och jag tror att det var en alldeles speciell tid under andra halvan av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Samhället erbjöd såväl drivkraft som möjlighet för den begåvade och ambitiöse att göra fantastiska klassresor. Jag skall här ge ett par exempel ur min egen släktforskning:

1. Manne - Vallpojken som blev Riddare av Vasaorden

Min morfars far var född 1874 i Vargträsk (Lycksele) och växte upp i ett hem med dålig ekonomi. Fadern var sjuk och modern skötte hemmet och jordbruket. Manne skriver i sina memoarer om hur han som 7-åring blev utskickad att sommartid försörja sig själv genom att valla kor.

Mannes barndomshem i Vargträsk

Mannes barndomshem i Vargträsk

Manne gick i skola två och en halv månad per läsår. Han hade turen att första året få en utbildad småskol-lärarinna. Därefter dröjde det fyra år innan skolan åter fick en examinerad lärarinna. Under Mannes sista två år i skolan tilläts han dock bara delta två dagar i veckan. Efter fyllda 12 var han alltför dyrbar att undvara från skogsarbeten.

Sedan fyllda 10 år fick han vintertid hjälpa till i skogen med timmerhuggning och körning och han deltog också i flottning. På något vis lyckades han bli uppmärksammad och fick 20 år gammal börja på skogsskola - en tid han beskriver som en av de lyckligaste i sitt liv.

Han blev sedan jägmästare, skogsfaktor, inspektor, förvaltare och skogschef. Han satt i ett antal olika styrelser och blev alltså Riddare av Vasaorden.

Manne avled på sin 85-årsdag. Fyra år tidigare hade han avslutat sina memoarer med orden:

"Vidare bör det vara av intresse få veta, att det funnits en tid då det varit möjligt för en man, utan normal folkskoleundervisning och utan ekonomisk hjälp från något håll, att arbeta sig upp från timmerhuggare till skogschef i ett av landets största skogsbolag trots förefintlig konkurrens av män med skogshögskole-utbildning."

-----------------------------------------------------------------

2. Gotthard - målarsonen som blev företagsledare

 Min farfars far var yngste son till Starbys (Nv Skåne) förste målare.

Gotthard med sina äldre syskon
Gotthard med sina äldre syskon

Hans far dog när Gotthard var 15 år gammal. Jag tror Gotthard var duktig i skolan men pengarna räckte inte till någon högre utbildning. Via en rad småjobb i butiker och som resande säljare och sedan bokhållare köper han tillsammans med en vän en lanthandel i Ysby, Halland. Där blir han god vän med en lantbrukare och arrendator och tillsammans köper de en kvarn med tillhörande fors.

Sedan fortsätter affärerna i olika fastigheter, gårdar m.m. Han har butik i Ängelholm, där han sedan också driver spannmålshandel och därefter tegelbruk. En tid bor han på ett större gods utanför Ängelholm med stort lantbruk, massor med djur och stora arealer.

Han sitter med i en mängd styrelser, är ordförande i livsmedelsnämnden och sitter en tid i stadsfullmäktige. Han blir mycket god vän med ledande personer i staden, spelar kort med ett par adelsmän och har en mängd andra vänskaps- och affärsrelationer.

Gustav V mottas på Ängelholms station - av bl.a. Gotthard

Gustav V mottas på Ängelholms station - av bl.a. Gotthard

Hur han - med sin enkla bakgrund och ringa skolning - kunnat hantera detta, att leda stora företag och umgås socialt i "bildade" kretsar är något av ett mysterium för mig. Varifrån kom ambitionen och den sociala förmågan?

---------------------------------------------------------------------

Har vi något att lära?

När jag ser dessa, och många andra exempel - och hör sägas att nästan alla våra stora företag (som möjliggjort Sveriges välfärdsbyggande) är skapade under denna tid - så undrar jag om vi kanske har något att lära av detta. Vilka resurser finns dolda hos dagens ungdomar? Har våra invandrare och förortsbarn med ytligt sett dåliga förutsättningar någon möjlighet att låta sina inre förmågor blomma ut?

 

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-04-16

 


Anmäl
2006-04-16 19:22 #1 av: svenne

Lars Magnus Ericsson från Nordtomta i Vegerbol i Värmskog(S) känner jag till.
Han var faktiskt kusin till min farfars mor.Flört

Anmäl
2006-04-16 19:48 #2 av: AndersE

Prominent släkting får jag säga! Det måste vara roligt!

Var uppväxten så enkel som man tror då man läser de uppgifter jag hittat?

 


Anmäl
2006-04-16 23:11 #3 av: svenne
Ja, jag tror att han hade en ganska spartansk barndom och uppväxt. Han var en man som man brukar beskriva:Han började med två tomma händer!

Jag vill inte vara petig, men han föddes den 5 maj 1846(enl. födelseboken) på gården Nordtomta i Vegerbol i Värmskog (S) och inte 1847 som tidigare har uppgivits i den här artikeln.
Anmäl
2006-04-17 00:30 #4 av: AndersE

OK, jag korrigerar det!

De uppgifter jag har är hämtade från en artikel på Tekniska museets hemsida. De hade inte skrivit fel utan där stod att han var 20 år 1867, vilket jag tolkade som att han föddes 1847.

Tack för påpekandet!

 


Anmäl
2009-10-16 00:44 #5 av: AndersE

Kika gärna in på Ericssons historiska sidor.

Och missa inte besöket i styrelserummet.

 

(Fotograf är Niklas, en av killarna bakom iFokus!)

 

 


Anmäl
2009-10-16 00:50 #6 av: chrissan

Oj!

 

Det påminner faktiskt om det berömda skeppsförsäkringsbolaget Lloyds huvudkontor i London.

 

(Den som har möjlighet bör resa till London tredje helgen i september, varje år anordnas arkitekturhelg - alla intressanta byggnader håller öppet, även de som normalt är stängda för allmänheten. t ex Lloyds)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.