Annons:
Etikettföremål-artiklar
Läst 20068 ggr
AndersE
7/15/06, 11:43 PM

Silverstämplar

Att söka ursprung för sitt silver är oftast tacksamt! Stämplarna ger nämligen riklig och intressant information.

Svenskt Silversmide 

Jag vill till att börja med varmt rekommendera de fantastiska uppslagsverken "Svenskt Silversmide" som finns i två delar. Den första delen är en riktig tegelsten och omfattar åren 1520-1850. Den andra delen - lite tunnare - kompletterar med åren 1850-1912. Böckerna är visserligen rätt dyra, men innehåller såväl silver- som guldstämplar och mycket information om många smeder i hela landet.

Böckerna går att köpa via SVAR (Svensk arkivinformation) och köper du båda får du ett paketpris (se länkarna härintill).

Stämplar 

  • När är föremålet tillverkat? Det finns en särskild kod med bokstav och siffra - t.ex. "N6" som betyder 1891.
  • Var är det tillverkat? Ett "A" kan - beroende av hur det ser ut - betyda Alingsås, Arboga, Avesta, Arvidsjaur, Arvika eller Askersund.
  • Vem har gjort det? Du kan finna en stämpel som anger vem som varit silversmed. Silversmeden kan ha använt en stämpel, eller flera olika.

Uppslagshjälp

Du som är medlem på "Proveniens i Fokus" kan få hjälp här! Jag har själv uppslagsböckerna hemma och i mån av tid hjälper jag gärna till med att söka förklaringar till olika stämplar. Så fotografera eller rita av dina stämplar så ska jag försöka hitta svaren!

Nysilver - svårare

Jag har själv några gamla föremål i nysilver, men genast blir det svårare att forska efter ursprunget. Monogram och personanknytning, men inga årtalsstämplar och ingen säker ortsanknytning.

Kanske finns det någon  här med kunskaper om hur man kan forska kring ursprung för nysilver?

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-07-15
Annons:
lindellhaga
3/21/08, 3:36 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Hej! Jag har två sådana här ljusstakar och undrar hur gamla de är och vilken stil de tillhör. Stämplarna är lite otydliga. G.A.B en stämpel N? AP I   Jag skulle också vara tacksam för upplysning om hur jag ska sköta om dem. Ska de putsas eller vara som de är nu?

Glad Påsk

AndersE
3/21/08, 10:20 PM
#2

#1 Jag har inga säkra svar, men liknande ljusstakar har jag sett ofta, bl.a. på Flygvapnets officersmässar. De är trevliga på ett dukat bord.  För mig känns de 1930/40-tal ungefär…

GAB betyder ju Guldsmedsaktiebolaget. Jag gissar att AP betyder Alpacka, dvs en legering mellan koppar (60%), zink (22%) och nickel (18%). Vad N och I betyder vet jag inte, men jag tror inte det är silverljusstakar. Vet inte heller hur de bäst sköts om.

Upp till toppen
Annons: