Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 10974 ggr
AndersE
10/12/05, 12:39 AM

Släktforskning - nybörjartips

Här finns några enkla tips - främst länkar - för hur man kan börja med släktforskning.

Jag tycker absolut att man ska börja på "Rötter". Där finns allt (utom Proveniens i Fokus…). Du hittar nybörjartips, artklar, databaser, diskussionsforum och mycket, mycket mer.

Börjar du släktforska behöver du snart ett släktforskningsprogram. Själv använder jag "DISGEN". Föreningen DIS - Föreningen för datorhjälp i släktforskningen - har dessutom en fantastisk databas med 9,3 miljoner poster! Databasen är uppbyggd av medlemmar som frikostigt delar med sig av sin forskning.

Börjar man forska behöver man tillgång till kyrkböcker och då kan det vara idé att skaffa ett abonnemang hos "ArkivDigital", "Genline" och/eller "SVAR".

Det finns också en stor mängd CD- och DVD-skivor med Släktforskningdatabaser. Några exempel är att hela Sveriges befolkning från 1890, 1970 eller 1980 finns på skivor. Så gott som alla avlidna 1947-2006 finns på en annan skiva. Det finns skivor med ortsförteckningar, gamla kartor, emigrantregister och mycket, mycket mer. Det mesta finns på Släktforskarförbundets bokhandel.

Det har helt enkelt blivit ganska lätt att släktforska. Du får gärna kika in på min släktsida.

Av: AndersE

Datum för publicering:

2005-10-11

Annons:
AndersE
4/18/09, 6:12 PM
#1

Det är tre och ett halvt år sedan jag skrev denna artikel. Tiden går!

Idag hittade jag ett fint bildspel om hur släktforskning kan se ut. Titta in på Arkiv Digitals nya hemsida, eller använd denna direktlänk! (Bläddra vidare med de röda pilarna under bilden…)

AndersE
4/18/09, 6:18 PM
#2

På samma sida finns också en mycket bra sammanfattning kring släktforskning och olika källor.

Länk till introduktion i släktforskning

AndersE
5/9/09, 6:04 PM
#3

Även Genline har en sida med nybörjartips. Den finns på deras "Familjeband" - länk

Där finns också länk till en interaktiv utbildning - Släktvis - som jag provat och tyckte var ganska bra. Den kostar dock 495:-.

En film om Släktvis finns också… länk

Bjornen
5/10/09, 4:29 PM
#4

Före allt annat ska man börja hemma och fråga ut sina släktingar.

AndersE
5/10/09, 5:12 PM
#5

#4 Jo, jag håller med!

När jag började och snart försökte läsa kyrkböcker från 1700-talet fanns ännu några släktingar och andra personer vid liv som kunnat ge mig ovärderlig information. De är idag borta medan 1700-talsböckerna istället blivit mer tillgängliga, med digitalfoto i färg, fina register osv.

Samtidigt minns jag ju min egen första önskan att fylla trädet… 

Det är väl därför jag skrivit någonstans att det det viktigaste är att man hittar ett intreses och arbetar utifrån det. Blir det för många "måsten" kanske man aldrig kommer igång?

AndersE
8/7/12, 10:17 PM
#6

Lyfter…

Annons:
Upp till toppen
Annons: