Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
20 - Släktforskning

Släktforskning i praktiken

2006-01-10 00:10 #0 av: AndersE

Läs om min släktforskning! Följ steg för steg hur jag hittar min mormors anor tillbaka till soldaten Jan Lustig, född 1755. Det ingår även ett besök i Lustigs soldattorp!

Min okända mormor

Anna

 

 

 

 

 

 

 

 

Min mormor dog när min mamma var helt liten och innan jag började släktforska visste jag nästan inget om henne mer än att hon hette Anna, att hon var född 1900 och att hon hette Johansson som ogift. Min mamma kunde också berätta att hennes morfar hette Ture och bodde i Skövde.

Söka svar på SVAR

www.svar.ra.se letar jag i folkräkningen år 1900 och hittar - efter lite letande - Anna i Skövde, med fadern Ture Johansson och modern Hilma. Nu ser jag att alla i familjen är födda i Kyrkefalla, dvs nuvarande Tibro. Jag tittar också i folkräkningen för 1890 och ser att Annas far Ture, född 1868 då bodde hemma hos sina föräldrar. Här hittar jag namn och födelseår för min mormors farmor och farfar.

Att söka på SVAR kostar pengar. Ett helårsabonnemang kostar ca 1000 kr, och ett "klippkort" med tio besök om tre timmar ca 300 kr.

Kyrkböcker

Nu är det dags för kyrkböckerna. Man kan låna mikrokort på SVAR. Har man inte kortläsare hemma brukar det finnas på biblioteket. Man kan också teckna ett abonnemang på www.genline.se och titta på kyrkböckerna via nätet. Det finns "prova-på-paket" för ca 200 kr och sedan olika varianter upp till helårsabonnemang för ca 2.700 kr.

I Kyrkefallas födelseböcker hittar jag exakt födelsedatum för såväl Ture som Hilma. Jag hittar också namnen på deras föräldrar. Det betyder att jag redan nu har namnen på fyra generationer tillbaka i tiden!

Jag ser också att Tures föräldrar bodde i Sandstugan i Kyrkefalla.

Nu går jag vidare till de fina husförhörslängderna i Kyrkefalla. Här finns sökregister så jag hittar snabbt Sandstugan på sidan 408.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu får jag fler uppgifter. Jag ser att Ture mönstrade 1889 och jag hittar namnen på några av hans syskon. Jag hittar också datum för Tures föräldrars vigsel.

Tures mamma hette Anna Maria Johansdotter och var född i Grevbäck 6/3 1825. Jag väljer det spåret och tittar i Grevbäcks födelsebok.

 

 

 

 

Nu stöter jag på lite problem. Jag hittar Anna Maria - men inte den 6:e utan den 16:e mars. För att vara alldeles säker på att jag hittat rätt kan jag nu följa den Anna Maria jag hittat genom olika husförhörslängder tills hon gifter sig och får en son Ture.

Men jag får ett problem till. Anna Marias mor finns med i födelseboken, men Anna Maria är "oäkta". Föräldrarna är inte gifta och jag har tur som i alla fall får veta att fadern heter Johan och är dräng i Tibro.

Just nu väljer jag att följa modern. Hon heter Cajsa Jansdotter och är från Halla i Grevbäck. Men jag får inte reda på hur gammal hon är eller var hon är född. Jag tittar i registret för Grevbäck husförhörslängd och hittar Halla på sidan 107. Här hittar jag Cajsa som piga med ytterligare ett barn - Anna Marias äldre halvbror Gustav. Jag hittar också Cajsas födelsedata 1796-09-08 och kan titta i Grevbäcks födelsebok . Cajsas föräldrar heter Jan Lustig och Maria Persdotter och bodde i Elmedalen i Grevbäck.

Ja, så här snabbt och enkelt kan det faktiskt vara att hitta namnen på mormors farmors morföräldrar som levde i Västergötland på 1700-talet!

Men man vill ju veta mer än bara namn och födelseår. Med en kombination av tur och arbete kan man hitta förvånansvärt mycket. Jag ska ge några exempel:

Häradsekonomiska kartan

Tures föräldrar bodde i Sandstugan. Det finns en DVD-skiva att köpa som heter "Häradsekonomiska kartan" med historiska kartor över stora delar av Sverige från 1890-1930. Här hittar jag Sandstugan sydost om Kyrkefalla kyrka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Britta Zachs, som är medlem här på iFokus kom jag i kontakt med under mitt sökande. Hon arbetar ibland på Tibro museum.

En gammal dagbok

Där hittade hon en gammal dagbok som bl.a. berättar om Anna Maria - min mormors farmor. Vilken tur jag hade!

"Å alla marknader och auktioner, samt andra tillställningar var "Sandstuvekärringen" närvarande och satt tjock och påbultad vid sitt bord." I sitt lilla torp hade Anna Maria i en skrubb utan fönster godisförsäljning, och hon reste runt på marknader och sålde. Dagboken innehåller en mustig, och inte så smickrande, bild av min mormors farmor. Jag kan läsa om henne, hennes man och barn och om det lilla torpet med bara ett rum och så den lilla skrubben med godiset. Stugan revs då kyrkogården byggdes ut, men en kastanj finns kvar som har stått invid stugan.

Kastanjen på kyrkogården - där Sandstugan låg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kastanjen på kyrkogården - där Sandstugan låg.

Anna Marias mor - Cajsa - har jag följt genom alla husförhörslängder. Hon fick två barn med olika fäder utan att gifta sig. Innan dess hade hon hunnit med en sväng på "spinnhuset", dvs. i fängelse. Jag har ännu inte tagit reda på varför. När Anna Maria är sju år gammal gifter sig Cajsa som då är 36 år gammal. När Cajsa är 56 år dör mannen, men bara några månader därefter är hon gift igen. Cajsa blev 82 år gammal. Vilket liv!

Ruders herrgård

Cajsas mor - Maria Pehrsdotter - föddes 1762 och arbetar som piga på flera olika ställen. Sista anställningen var på Ruders herrgård i Kyrkefalla. Där var jag i somras och bodde en natt. Vilken känsla att bo som gäst i det hus där min mormors farmors mormor tjänstgjort som piga. Andäktigt gick jag nerför de slitna stegen i tjänstefolkets smala serveringstrappa. Jag valde själv att sova i ett av de gamla pigrummen...

Ruders herrgård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruders herrgård

Efter att ha varit piga på Ruder gifte sig Maria med Jan Lustig. Lustig hörs ju som ett soldatnamn i bästa "Raskens-anda". I http://soldat.dis.se/ hittar jag honom även om han här heter Johan. Av Britta Zachs får jag ett nytt tips - en sida om soldater i Hjo kommun, med karta som visar platsen för Lustigs soldattorp No 800.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soldattorpet i Grevbäck

Britta har också tipsat om en trolig släkting som bor utanför Skövde. Jag kontaktar honom, och visst är han släkt! Han berättar att Lustigs soldattorp finns kvar! Förra sommaren kunde jag alltså gå in i ett gammal välbevarat soldattorp från 1700-talet. Gå in i kammaren - torpets enda rum där min mormors farmors mor lekt tillsammans med sina fem syskon för över 200 år sedan.

Soldattorp 800 Elmedalen i Grevbäck norr om Hjo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soldattorp 800 Elmedalen i Grevbäck norr om Hjo

Torpet - interiör

Torpet - interiör

 

Jag tycker släktforskning är helt fantastiskt!

 


Anmäl
2006-01-10 03:37 #1 av: Staffan

Anders 

Just när jag var på väg att gå och sova fick jag syn på din intressanta artikel. Synd att det verkar så tidskrävande att släktforska; om jag gav in på det skulle jag inte få sova en blund om nätterna...

// staffan

Anmäl
2007-06-07 12:27 #3 av: AndersE
Om ni läser i strängen "Proveniensbilder" förstår ni att Brittas bild har betydelse för mig också...

 


Anmäl
2012-08-07 22:18 #4 av: AndersE

Lyfter...

 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.