Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 7871 ggr
AndersE
2006-04-15 01:23

Memoarer på vers

Jag tror att alla släktforskares dröm är att hitta memoarer som någon ana skrivit. Tänk er att man har lagt ner mycket tid på att ta reda på så mycket som möjligt om farfars fars liv och så trillar man plötsligt över hans memoarer och får höra honom berätta själv!

Som släktforskare tycker jag att de riktiga högtidsstunderna just är att hitta något - vilket dokument som helst - skrivet av en ana eller en nära släkting. För många år sedan hittade jag en bunt gamla brev och bland dessa fanns ett brev med några rader av min farfars morfar. Det är nästan som att höra hans röst - fantastiskt!

Mitt värdefullaste dokument är kanske morfars fars memoarer. Med titeln "En kortfattad berättelse om min 80-åriga levnad" har jag där över 60 handskrivna sidor som berättar om Mannes liv från 1874 och 80 år framåt. Otroligt intressant - och kanske ett ämne för en framtida artikel.

Just nu och här tänker jag istället ge exempel på hur man kan arbeta för att locka information ur en lite annorlunda text. Jag kom för en tid sedan över ett dokument i versform med 35 verser. Jag vet att min farfars far har skrivit det och jag tror att det är en sångtext - kanske har han på detta sätt berättat om sitt liv vid en 70-årsmiddag?

Här kommer alltså några verser med kommentarer om hur jag sökt information som förklarar den. Efter några inledande verser om barndomsåren kommer:

Jag sedan fick plats i butiken Hos Nils Petter hemma i byn På den blev jag icke besviken Fick sälja båd kaffe och gryn

Tydligt är ju att han jobbat på en butik i byn - som alltså är Starby. I boken "Gångna tiders Starby" läser jag om en handlanden Nils P Nilsson från Ugglarp som 1894 övertog en rörelse på Starby 13 och innehade den till omkring 1910. Farfars far var född 1875 och alltså var han minst 19 då han började jobba hos Nils Peter.

Farfars far och Nils Petter (med farfars morfar i mitten)

Farfars far och Nils Petter (med farfars morfar i mitten)

Jag har ett gammalt foto - taget i början av 1900-talet (finns i mitt fotoalbum här på Proveniens) - där jag fått hjälp med identifiering av en släkting. Enligt henne står en person till höger om min farfars far som ska ha hetat Nils Petter! Kan det vara samme…? Jo, lite kyrkboksletande visar att Nils Peter Nilsson från Ugglarp är kusin med den kvinna som min farfars far gifter sig med - ca fem år efter att han jobbat i butiken. Träffades de kanske där?

Sedan kommer ytterligare ett par verser:

Farfars far som beväring

Farfars far som beväring

När jag exerat beväring En större affär jag vill se I Malmö jag då fick min näring Hos cheferna skräddare-Sune

Från ett foto vet jag att han gjorde värnplikten på T4 - Wendes trängbataljon - i Landskrona som sjukvårdare. Tydligen arbetade han sedan i Malmö, men vem skräddare-Sune är vet jag ännu inte.

I Pan i den kooperativa Paulin lät mig stanna här Jag ej fann så lyckelig skiva Som Per Albin boddrängen der

Genom sökning på Google finner jag att chefredaktören för Arbetet - Axel Danielsson - var pådrivande när Kooperativa föreningen Pan bildades i Malmö 1898.

Jag ställde sen en fråga på Rötter och fick veta att Anders Isaksson gett ut en svit om "Per Albin" i fyra delar på Wahlström & Widstrand. Ett av de första kapitlen i del I kallas just "Bodbiträdet". Enligt Isaksson (del I, sid 51-53) var Per Albin nyanställd på den kooperativa föreningen Pans filialbutik på Ringgatan i Malmö i maj 1902, men det framgår ej på dessa sidor exakt när han börjar.

Farfars far arbetade alltså ett tag ca 1898-99 på Kooperativa föreningen Pan i Malmö. Kanske träffade han blivande statsministern Per Albin Hansson där?

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kanske berättar jag mer om några av de andra verserna senare. Har du stött på "memoarer" du vill berätta om så vill vi gärna läsa!

Annons:
AndersE
2006-04-15 22:23
#1

Två verser lite längre fram - från åren då farfars far hade lanthandel i Ysby, Halland - sade mig först ingenting:

Upp till Vippentorpet det restes En tripp till Johannes värt år Ur medhavda korgar det östes Både sötost och små fåralår

I Vippentorps pepparelycka Vi dansar till flöjt och fiol Sen skjutsen vi maja och smycka Johannes han sken som en sol

Jag ställde några frågor på Rötter och sökte sen på chans på Tradera

På Tradera hittade, och köpte jag en liten bok om "Vippentorpet", utgiven 1961 av södra Hallands hembygdsförening. Uppgifterna nedan kommer därifrån;

Johannes Svensson, född 1833 och död 1907, ägde Vippentorpet som är ett gammalt lantbruk med speciell historia. Det finns kvar idag som ett museum. Johannes räknades som en av ortens mest kända män, känd för att göra andra muntra och glada. I hans hem fanns en storslagen gästfrihet och det dukades fram som om förrådet var outtömligt.

(Bilden på Vippentorpet har jag hittat på nättidningen Glimten.)

Jag antar att de fester varje år, som min farfars far talar om har varit någon slags stora sommarfester som stora delen av bygden deltog i.

Så från två intetsägande verser har jag nu en beskrivning av glada sommardagar hos ett välkänt original, på en ålderdomlig gård som går att besöka än idag!

Bland resmålen denna sommar ligger naturligtvis just Vippentorpet!

kjersti
2006-04-15 23:52
#2

Jag har varit där på friluftsmöte och kaffe i gröngräset för lääängesedan. Det är mycket vackert där.

AndersE
2006-04-16 00:40
#3

#1 Intressant. Har de aktiviteter där, eller något slags öppethållning?

Idag finns tydligen bara boningshuset kvar. Då min farfars far var där vr det en stor kringbyggd gård.

kjersti
2006-04-16 00:55
#4

Jag tror att man kan hämta nyckel någonstans om man vill titta in…HEMBYGDSFÖREINIGEN KANSKE VET …

AndersE
2006-04-16 01:25
#5

Bra tips, kjersti!

Anna-hfg
2006-11-13 07:11
#6

Microsoft har en släktboks-mall om någon inte vet hur man ska sätta igång. Tror den var på 23 sidor men det tog inte lång tid att ladda ner.

Annons:
AndersE
2006-11-13 12:01
#7

Anna - har kommentaren hamnat fel..?

Har du en länk till mallen?

Anna-hfg
2006-11-15 02:05
#8

Tänkte bara på det när du nämde memoarer.

Man går in på Microsoft Office sidan (alltså allt om Office-programmet.) och så finns där nedladdningsbara mallar om allt möjligt. Nu tittade jag inte så noga på denna mall, mest på de första sidorna med ett litet anträd och så skulle man fylla i lite andra saker. Men det verkade vara en bra start i alla fall om man inte riktigt vet hur man ska börja.

AndersE
2007-08-01 18:41
#9

Den här väcker jag liv i för att påminna mig själv om att jag skulle ju ta på utflykt till Vippentorpet…

;-)

(Och sen är jag ju så glad för farfars fars verser…)

Upp till toppen
Annons: