Annons:
Etiketttextilt-artiklar
Läst 15942 ggr
AndersE
9/7/06, 12:38 PM

Slitna trådar

Här är en liten inspirationsartikel för att uppmuntra till diskussioner om gamla textilier.

Tyvärr har jag själv så liten kunskap om textilt och dess historia. Däremot har jag en del arvegods i lådorna som jag är mycket glad för och ser på med vördnad.

Monogram

Jag har visat upp några mallar jag har, som kanske använts för att göra monogram. Trots att jag har en del textilt som är gjort av samma kvinna som ägt mallarna hittar jag inte monogram som passar.

Augusta Persson broderade så här på en vit linneduk jag har:

Broderade dukar

Jag har två små dukar som är väldigt vackert broderade - av Augusta eller av någon av hennes båda döttrar. De är väl använda och tyvärr blekta av maskintvättens blekmedel…

Klöverblommor

Ja, åtminstone tolkar jag det som klöverblommor. Här är en detalj:

Prästkragar

Det andra mönstret tycker jag liknar Prästkragar. Här är en detalj:

Att ta fram någon av mina dukar fyller mig med någon slags vördnad. Jag anar vilket arbete som ligger bakom. De bör vara ca 100 år gamla, kanske äldre ändå. Tyget är vävt för hand, liksom broderiet - och detta vid en tid då handarbetet ägde rum den mörka årstiden vid skenet av en fotogen-lampan.

------------------------------------------------------------------

Nu hoppas jag vi ska få se fler textilier här på Proveniens! Gamla, vackra, rörande, med eller utan en spännande historia.

Av: AndersE

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2006-09-07
Annons:
BertilM
9/8/06, 10:20 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Jag har inte heller någon större kunskap om textilier men att beundra ett skickligt hantverk det kan jag.

gurin
9/9/06, 4:40 PM
#2

Släktforskare är ju vana att till slut hamna i Sollefteå kommun där SVAR ligger. I Sollefteå ligger också Textilarkivet och där kanske man kan få i alla fall några svar kring gamla textilier.

mvh/gurin

AndersE
10/2/06, 11:59 PM
#3

Tack för länken gurin!

Man kan ju prova att ställa frågor till dem!

PaulaW
5/20/07, 1:46 PM
#4

Det ser ut som att bild nummer ett och tre är av lin, de andra av bomull. Det jag ville säga är att lindukar/handdukar mm. måste användas. De förgås i skåpet då linfibrerna gärna torkar ut och går av.

Visst kan man vara rädd om gamla textilier, men det är en hel vetenskap med temperaturer och luftfuktighet om man vill att de gamla textilierna skall förvaras. När det gäller fina märkningar m.m. skulle jag utan tvekan dokumentera dem och sedan hitta en användning så åtminstone jag och mina barn hinner njuta av de vackra textilierna innan de förgås alldeles.

Så fram med linhanddukarna. Använd dem till gäster eller vid högtider eller annars. Men de måste tvättas då och då. Det mår de bra av. En linduk och tabletter skall också fram och användas. Inte kanske i vardagen men då och då. På det sättet förlänger man livet på dem.

mosterMimmi
5/20/07, 2:13 PM
#5

Men linne får inte centrifugeras. Det bryter linfibrerna och det får ett skrynkligt utseende för all framtid.

Det är ett hårt arbete att få fram lin. Det behövs massor av uthållighet och armkraft!

PaulaW
5/20/07, 3:34 PM
#6

Nog är det så.

Men huvudregeln är att lin blir vackrare med tiden i användning.

Annons:
mosterMimmi
5/20/07, 3:47 PM
#7

Ja, lin är vackert och vackra saker skall användas och njutas av. Lin är så levande. Vilken färg beror på jordmån, rötning och blekning. Så det är därför det kunde bli så stora skillnader i oblekt linne förr.

Det finns mycket folktro knutit till lin och dess beredning. 

När linfröna skulle sås var det bästa om en gravid kvinna kunde göra det för att hennes fruktbarhet skulle följa fröna på dess väg.

kjersti
5/20/07, 3:49 PM
#8

Nu skall jag ta fram mina linnedukar och servetter och se om de är fina till nästa helg.

AndersE
5/20/07, 7:03 PM
#9

Tack, det var bra att höra. Jag gillar att använda mina gamla dukar - nu kan jag göra det med gott samvete!

PaulaW
5/20/07, 7:28 PM
#10

Ja, verkligen! Njut av dem så länge de finns med. Allt annat vore kränkning mot den som slitit för dem! Det vet jag som gör så mycket tidskrävande handarbeten. Om jag ger bort något och ser att den är i användning blir jag mycket glad, för det innebär att personen gillar det jag gjort.

Denna kommentar har tagits bort.
lizzkulla1
5/5/08, 8:34 PM
#12

tycker om textila arbeten komponerar gärna själv

här följer 2 bilder på samma gardin rosenmönster i källaringången

Isatis
1/28/11, 8:52 PM
#13

Har tagit hand om släktens hemvävda och broderade linneförråd (1800 -1970-tal) men använder det sällan. Är osäker på hur man tvättar linne. Tacksam om någon kan tala om för mig hur jag bäst skall sköta det Har frågat bekanta som alla säger olika vad gäller temperatur, efterbehandling osv.

Annons:
AndersE
1/28/11, 9:00 PM
#14

#13 Jag vet egentligen inte… Men min uppfattning är att linne kan tvättas varmt. Jag tvättar vita linnedukar i 60-70 grader. Sen brukar de flesta säga att det mår bra av att användas så jag använder mitt mycket och ofta.

På middagar kan ju linneduken bli en bra "talk-thing". Om man nämner att duken broderade min farfars moster då hon var 16 år i slutet av 1800-talet så brukar man ha att prata om en stund…

Lill-Kisse
1/28/11, 11:15 PM
#15

#13 Linne bör tvättas i 60 grader med milt tvättmedel. Undvik både centrifugering och torktumling, just för att inte bryta fibrerna som #5 skrev. Häng upp slätt för torkning.

Kallmangling anses mest skonsamt. Själv fuskar jag med strykjärn och tycker att det går bra också. Förvara plant eller rulla upp på papprulle gärna klädd med lakansväv. Se noga till att linnet är helt torrt innan det läggs in i skåp för förvaring. Annars finns risk för mögelangrepp.

Allt ganska enkelt egentligen Glad

maltemus
1/28/11, 11:18 PM
#16

Jag har ärvt hemvävda och märkta linnehandukar både efter min mormor och farmor ,använder dem när jag bakar.Har även ärvt en märkbok efter mormor som jag egentligen inte har någon användning av men den är från mitten av 1900talet så den får ligga här i en låda ett tag till.

kajsa-kavat
1/30/11, 2:31 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Jag har också en del gamla broderier som ärvts efter både mormor och mormorsmor.

På min mans sida finns också en del gammalt kvar, bl.a det här gulnade örngottet som lär ska vara min mans farmor och farfars "brudörngott". Det är broderat i två av hörnen, mitt emot varandra. Men det här monogrammet är finast: JLJ, som står för Johan 1857-1939 och Lovisa 1865-1940, och Jansson i efternamn.

Vem som broderat vet jag inte, men man kan väl anta att det är den blivande bruden Lovisa som broderat.

AndersE
1/30/11, 5:47 PM
#18

#17 Vackert! Jag tror också det är brudens arbete. Nog kan man undra vilka tankar hon tänkte då hon satt där… Lycka? Förväntningar?

Så fint när det får finnas kvar.

Yred3
1/30/11, 6:39 PM
#19

Klöverblommor, jag tycker att det ser ut som jordgubbar! Och vad det är vackert med broderier.

Senast idag la jag på en duk som min mamma sydde till min 25 års dag. Den är snygg i korsstygn, i olika rosa och gröna färger, det var nog den enda som hon sydde i korsstygn. Engelsk broderi, knyppling mm.

kajsa-kavat
1/31/11, 12:39 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Mormor var jätteduktig med all sorts handarbeten. Jag har fått ärva både dukar, kuddar, dukar och handdukar m.m.

Här vill jag visa ett av hennes örngott. Hon broderade alltid på lakan och örngott. Tyvärr är även detta örngott gulnat. Jag får se till att tvätta alla mina broderier.

MEN, hur ska man sedan förvara alla "dyrgripar" ? Ska man ha dem i plastpåsar ? Tacksam för förslag.

Annons:
AndersE
1/31/11, 8:42 AM
#21

Plastpåsar tror jag inte på. Finns alltid en risk att det stänger in fukt.

Råden i #15 är nog bra.

Yred3
1/31/11, 11:33 PM
#22

Kallmangling, ja. Jag brukar centrifugera linnet. Jag brukar också alltid  " stapla " lakanen så de får ligga på tork på ett bord i ett rum, efter att ha maglat dem, i flera dagar innan jag lägger in det i linneskåpet.

Lill-Kisse
2/1/11, 10:21 PM
#23

#20  Plast passar inte ihop med naturmaterial, som bör förvaras luftigt. Missfärgning och mögelprickar vill vi inte ha. Det är nog därför lindukar och lakan ska fram ur skåpen och användas.

Vackra broderade lakan kan användas som gardiner och örngott gör man enkelt om till handduk eller gardinkappa så att de blir använda.

Förr brukade man hänga upp lin och bomull att torka i solen för naturlig blekning. Blekmedel användes inte. Hellre då lite gulnat tyg. Det är också vackert.

Upp till toppen
Annons: