Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 20317 ggr
AndersE
3/17/06, 12:37 PM

Börja släktforska!

Här får du några förslag på hur du kan ta de första stegen i din egen släktforskning. Förslagen här utgår från att din släkt finns i Sverige. Det finns flera vägar att gå...

En alldeles ypperlig nybörjarintroduktion finns på Nättidningen Rötter. Den utgår från tanken att man inte ska ha för bråttom till arkiven, och ett av motiven till detta är att arkiven finns där de finns. Om du letar där nu eller om fem år så kommer du att hitta detsamma.

Den tråkiga erfarenhet många släktforskare gör är nämligen att man alltför sent börjar intervjua sina gamla släktingar, ta vara på gamla fotoalbum, göra forskningsresor i släktens byrålådor och vindar. Den kan vara så att när man väl börjar intervjua och leta så är det för sent. 

Samtidigt måste man acceptera att vi alla är olika, och det viktigaste tycker jag är att man släktforskar - inte hur. För många är den första drivkraften att skapa ett släktträd med några generationer tillbaka. Först därefter kommer lusten att identifiera foton och ta reda på den spännande information som bara intervjuerna med de äldre ger.

Åtminstone var det så för mig…

Ett problem för den som har bråttom till arkiven är att många av de tillgängliga källorna på nätet inte når längre fram än till slutet av 1800-talet. Det kanske motsvarar mormors mormor. Så hur kommer jag dit?

Steg 1 - muntlig forskning

Föräldrar och far/morföräldrar kan du oftast få fram muntligt. Prata med de släktingar du har tillgängliga. Skriv upp namn, ev tidigare efternamn, födelsedatum och födelseplats.

Steg 2 - 1900-talet

Det finns mer hjälp att få. Två CD-skivor tar upp hela Sveriges befolkning 1970 och 1980. Vill du inte köpa skivorna kan du ställa frågor här på forumet så får du hjälp. Det finns också en skiva som innehåller nästan alla som avlidit i Sverige mellan 1947 och 2006.

Förhoppningsvis har du efter dessa två steg fått fram någon förfader som är född före år 1900.

Steg 3 - förra sekelskiftet

Det finns CD-skivor att köpa eller möjlighet att köpa ett abonnemang på Svensk arkivinformation. Därigenom kan du få tillgång till Sveriges befolkning 1890 och 1900. Vill du inte köpa skivor eller abonnemang kan du även här få hjälp genom att ställa en fråga här i forumet.

Steg 4 - kyrkböckerna

De uppgifter du finner här gör oftast att du kommer så långt bak att det är dags att börja titta i kyrkböckerna.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
fre
3/20/06, 8:23 AM
#5

Och hur gör jag om jag inte har dator? 

Eller har dator men inte tillgång till bredband?

fre
3/20/06, 8:26 AM
#6

Eller har dator och inte kan hantera denFundersam

Annons:
fre
3/20/06, 8:36 AM
#7

Eller inte kan stavaGenerad

AndersE
3/20/06, 11:21 AM
#8

Hihi…

Du är väl inte här utan dator? Annars är ju steg 1 "datorlös" och för steg 2 och 3 erbjuder jag hjälp här!

Dator behövs såklart om man ska nyttja Genline, bredband är väl inte nödvändigt - jag forskade själv med modem fram till för ett och ett halvt år sedan.

Ett alternativ är annars att skaffa en bildläsare och köpa eller låna mikrokort. Finns på SVAR. På många bibliotek finns såväl datorer som kortläsare och mycket annat.

Ytterligare ett alternativ är att gå med i en förening. Många sådana har egna forskarsalar med datorer, kortläsare, CD-skivor, register och böcker. Så är det väl t.ex i Ängelholm!

Elshira
2/12/10, 9:50 PM
#9

Jag har alltid varit nyfiken på att släktforska men jag vet också att det tar en hel del fritid ibland. Själv kan jag rabbla namnen på nästan samtliga släktingar fram till början av 1910 talet då jag hart turen att vi i våran familj varit 5 generationer vid liv samtidigt och pratglada gammlingar ;)

Men om jag vet deras namn osv vart börjar jag då? Gammelmormor föddes 1912 i skåne (Kulladal), behöver jag då alltså be någon titta efter i kyrkböcker där eller tom. åka dit själv? Hu går jag tillväga helt enkelt, och vilka kan man vända sig till för hjälp?

*oj blev en massa frågor här nu hehe*

Hakuna matata!

AndersE
2/12/10, 9:55 PM
#10

#9 För inte så länge sedan var det svårt att börja just 1912. Det finns sökmöjligheter på hela befolkningen 1900 och kyrkböcker för mycket innan dess, men början på 1900-talet har varit svårt.

Dock har det bättrats väsentligt på sistone…

AndersE
2/12/10, 9:59 PM
#11

#9 Var ligger Kulladal?

Elshira
2/12/10, 10:03 PM
#12

Jag har både mormor/farmor morfar/farfar vid liv så jag tror nog jag skulle kunna få fram namn även innan 1900-talet på nästan alla. Men hur går jag tillväga när jag ska börja leta så långt bak i tiden?

Hakuna matata!

AndersE
2/12/10, 10:45 PM
#13

Enklast är ju att hitta någon född före 1900. På Svar finns en daabas med alla som levde 1900. Har man då någon född strax innan så hittar man hela familjen - föräldrar och syskon samt var de bodde. Sen kan man hitta motsvarande även för 1890 och 1880.

Då bör man veta några personers födelseår och plats.

Sedan börjar det bli dags för kyrkböcker. Det finns tre "huvudleverantörer":

  • ArkivDigital som har nyfotograferat i färg
  • Genline som scannar äldre fotograferingar
  • SVAR som har lite blandat

Ingen av dessa är komplett utan beroende på var man är i landet och var man är i tid kan man behöva någon eller alla. Jag tror de alla har olika "prova-på-abonnemang" så man får testa lite.

Självfallet kan man alltid fråga om hjälp här eller någon annanstans.

Jag skulle nästan föreslå dig att börja med "intervjuer" med släktingar. När du hittar en punkt där du vill komma vidare så presenterar du läget i en sträng här. Då kan du antingen få svar direkt eller hjälp med var svaret finns. Så kan du ta ett provabonnemang och försöka hitta svaret själv. Sen rullar det på…

Jag vågar lova att här alltid finns stöd och hjälp att få.

Annons:
Yred3
2/13/10, 2:54 AM
#14

Kulladal, finns ej på Rosenbergs men jag tror att ligger utanför Göteborg. Har för många år sedan träffar på folk därfrån.

Man kan ju forska på biblioteket, det är ju gratis. Har dator men använder biblioteket ibland eftersom det blir dyrt att köpa in alla skivor folkräkningar osv.

Elshira
2/13/10, 2:58 AM
#15

Det ligger inte långt ifrån Trelleborg :) Men då vet jag i.af ska börja, tack så mycket!

Hakuna matata!

AndersE
2/13/10, 9:06 AM
#16

Det finns många Kulladal, varav flera i Skåne…

Elshira
2/13/10, 11:43 AM
#17

Jag vet vilket det är så du behöver inte oroa dig ;)

Hakuna matata!

Cheyenne
2/13/10, 11:58 AM
#18

#17 Men det är inte orten Kulladal som anges som din gammelmormors födelseort utan den församling Kulladal tillhörde/tillhör.

Elshira
2/13/10, 6:26 PM
#19

#18 Men att ta reda på vilken församling det tillhörde lär väll inte vara så förskräckligt svårt om man vet vart det låg?

Hakuna matata!

Cheyenne
2/13/10, 6:51 PM
#20

#18 Nej, och det skrev jag inte heller. Jag bara påpekade att all släktforskning är baserad på församlingstillhörighet vid olika skeden i livet.

Om detta Kulladal finns i närheten av Trelleborg så ligger det kanske i Skytts härad. Se länk till karta/swedish/default.aspx) över Skåne och dess härader (klicka på SKånekartan och du finner Skytts härad utmärkt i söder). Klickar man på Skytts härad så får man upp 21 församlingar. Kan vara bra att söka efter Kulladal lite närmre på en karta alternativt börja med att be någon göra ett uppslag i Sveriges Dödbok (finns på CD-skiva och många här på sajten har den). Då kan du direkt få din gammelmormors födelseförsamling. Detta under förutsättning att hon är avliden förstås.

Annons:
Andersdotter
2/13/10, 8:46 PM
#21

Elshira, jag tycker du ska följa råden här, gör en ny tråd
Skriv din gammelmormors namn och födelsedatum eller döds datum, och om du vet var hon var född, det räcker oftast för att göra en första sökning.

Då kommer någon här säkert att hitta henne, så att du sen kan komma vidare.

Sen att söka långt tillbaka fungerar nämligen just så, att hitta den första personen i kyrkböckerna så att man får en
ingång till vidare sökningar i kyrkböckerna, där finns sen oftast vidare information - födelseort, församling, flyttningar
sen vidare till nästa kyrkbok - för födda i den aktuella församling, där står föräldrar och var och i vilken fastighet, hus dom bor i.
Sen leder det vidare till nästa kyrkbok - som är husförhör, där kan man sen ofta följa familjen och få en hel del mer
information. Bla. kommer man att se föräldrarnas födelsedatum - ja sen börjar det om ingen, födelsebok, husförhör, osv osv osv
Allt har http://www.svar.ra.se  (som Anders ovan länkat till) beskrivet steg för steg.

Från start sidan går du till vänster spalten under FORSKA, där finns NYBÖRJARE SLÄKTFORSKNING
Där står det bättre beskrivit, just steg för steg.

AndersE
8/7/12, 10:17 PM
#22

Lyfter…

Upp till toppen
Annons: