Annons:
Etikettboktips-artiklar
Läst 21363 ggr
AndersE
3/24/06, 9:10 PM

Sveriges bebyggelse och Svensk bebyggelse

Säkert var det framgångarna med "Gods och gårdar" som ledde till utgivningen av "Svensk bebyggelse" och "Sveriges bebyggelse". Här hittar vi intressanta uppgifter om många svenska småhus.

Sveriges bebyggelse

"Gods och gårdar" gavs ut i Uddevalla och detsamma gäller åtminstone den del av "Sveriges bebyggelse" som jag har.

Min bok är del IV av sex delar som tillsammans täcker Skaraborgs län. Den är utgiven 1954 av Bokförlaget Hermes AB som åtminstone hade ambitionen att ge en "fullständig bild av den nutida bebyggelsen i vårt land".

Innehåll

Boken inleds med nästan 70 sidor med olika illustrerade kapitel om landskapet - historia, seder och bruk, härads- och sockennamns betydelse.

Därefter följer sedan de olika orterna - en ortsbeskrivning på flera sidor och ett stort antal fastigheter.

Sist i boken finns ett släktträd att fylla i med fem generationer och plats för anteckningar om släkten. Totalt är min bok på 727 sidor.

Sida ur Skaraborg IV

Sida ur Skaraborg IV  

Uppgifter om fastigheterna

Varje uppslag rymmer 24 fastigheter. Här finns foto, fastighets-beteckning, tomtyta, taxeringsvärde. Datum för senaste förvärvning, byggkonstruktion, byggår, rumsdisposition, och namn på nuvarande ägare.

Större gårdar får en egen sida och en mer fyllig beskrivning. Så är t.ex. Ruders säteri som jag redovisade i "Gods och Gårdar" även med i denna bok.

Svensk bebyggelse

Jag har en bok som är utgiven av Bokförlaget Hellco i Malmö. Den heter "Svensk bebyggelse - Malmöhus län" och är utgiven 1946. Det framgår inte om förlaget gav ut fler delar.

Innehåll

Boken inleds med en översikt av Malmöhus län på 25 sidor. Därefter följer nästan 1200 sidor med orterna ordnade i bokstavsordning. Här beskrivs orterna bara helt summariskt.

Sida ur Malmöhus

Sida ur Malmöhus

Uppgifter om fastigheterna

Här finns åtta fastigheter på varje uppslag - totalt ca 4500 fastigheter. För varje fastighet finns ett foto, adress, ägare, areal, taxeringsvärde, byggnadskonstruktion, byggår, bygmästare, rumsdisposition och uppgifter om nuvarande ägare.

Den totala utgivningen

Jag vet att det finns betydligt flera delar utgivna, men jag är nyfiken på vilka delar som finns och om de givits ut av fler förlag än de två jag nämnt här.

Var hittar jag böckerna?

Böckerna är eftertraktade och därför dyra. Räkna med mellan 500:- och 1.500:-. Du kan hitta dem på antikvariat - det går att söka på Bokbörsen.

Med lite tur kan man få böckerna lite billigare genom att titta på Tradera.

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-03-24
Annons:
AndersN
1/15/10, 9:15 AM
#1

Goda nyheter till alla som hittat sitt hus i någon del av Sveriges bebyggelse och gärna vill ha fotot i bättre upplösning än det tryckta.

Det visar sig att Nordiska Museet har allt bildmaterial till bokverket, även om de listat det som förlaget Niloé istället för Hermes. De har bara fotona - inte negativen - och att beställa en inscanning för privat bruk kostar 300 kronor plus moms.

Själv hade jag dock lite otur med vårt eget hus - ett missionshus från 1892. Mer om det kan läsas här:
http://borjefrid.nu/2010/01/mysteriet-med-den-forsvunna-bilden.html

AndersE
1/15/10, 11:36 AM
#2

#1 Vilken otur du hade!

Kul att det finns möjlighet att få en bra kopia på bildena.

Upp till toppen
Annons: