Annons:
Etikettboktips-artiklar
Läst 14056 ggr
AndersE
5/1/06, 12:59 PM

Svenska Folkrörelser

Så här på 1:a Maj kan det väl passa bra att berätta om praktverket "Svenska Folkrörelser"?

År 1936 gavs "Svenska Folkrörelser" ut på Lindfors Bokförlag. Det är en riktig tegelsten på nära 1200 sidor.

Historiska översikter

Boken inleds med några artiklar med historiska översikter över olika folkrörelser. Denna del omfattar drygt 120 sidor.

Nykterhetsrörelsen

Här berättas om dryckesliv i äldre tider, från vikingatid via Vasarna och storhetstiden och till tiden då brännvinet blev en folkdryck. Här beskrivs husbehovsbränningen och de ökande alkoholskadorna samt de första nykterhetsrörelserna.

En mängd organisationer - såväl kristna som andra - tas upp och även de personer som är förknippade med dem.

Den politiska arbetarrörelsen

Här får vi veta att det var socialismen som möjliggjorde och skapade den politiska arbetarrörelsen. Den liberala arbetarrörelse som uppstod mot senare hälften av 1800-talet var medvetet opolitisk.

Den socialistiska agitationen kom till Sverige via Danmark med August Palm som förste förkunnare. Han återkom till sin hemstad Malmö 1881 efter några år som skräddargesäll i Tyskland och Danmark. Efter att ha blivit utvisad från Tyskland överraskades han av det välvilliga mottagandet i Sverige.

Så fortsätter berättelsen om rörelsen, om motståndet (Palm satt två gånger i fängelse på Långholmen) och om partibildningen 1889. Här kan man också läsa om inbördes stridigheter, kamp för rösträtt, strejker och valframgångar.

 

Här berättas om den första socialdemokratiska kvinnorörelsen och om de första socialdemokratiska regeringarna. Texten illustreras av fina fotografier från tiden.

Fackföreningsrörelsen

Med text som växlas med tabeller, diagram och foton berättas historien om utvecklingen från skrå till fackförening. Här är kapitel om relationerna till socialdemokratiska partiet, om lockout och strejk. Här finns internationella jämförelser och uppräkning av olika förbund och personer.

Kooperationen

Redan i början av 1800-talet fanns kooperativa strömningar i England, och dessa och andra europeiska förebilder kom så småningom även att påverka Sverige. Här räknar vi 1860-talet som begynnelseskedet.

Här bersättas så historien om framväxandet av små och så småningom allt större kooperativa föreningar. Först enbart handel, men sedan även tillverkning och bostadsbyggande.

Även kooperationen har haft sina perioder av inre stridigheter och dessa redovisas också.

Folkliga bildningssträvanden

Här får vi bl.a. läsa om hur folkskolan kom till, om arbetar-institut och om föreläsningsföreningar, om folkbiblioteken och om hur nykterhetsrörelsen gått i spetsen. Vi läser om studiecirkelns idé och utveckling samt om alla de olika förbund och personer som deltagit i folkbildningen.

Biografier

Den absolut största delen av boken - över 1000 sidor - ägnas åt biografier. Sisa upp och sida ner om alla de män, och några kvinnor, som på olika sätt tagit del i det svenska folkrörelsearbetet.

 

För var och en finns en liten artikel där namn, födelseort och föräldrar presenteras. Här står om yrkeslivet och om engagemanget i olika röresler, tilhörigheter och uppdrag.

Tage Erlander

Tage Erlander

Varje sida tar oftast upp fem personer men någon får en halv- eller t.o.m. helsida. Ja, Hjalmar Branting får faktiskt två helsidor! Totalt finns här alltså över 4000 personer beskrivna!

----------------------------------------------------------------

Boken "Svenska folkrörelser" är naturligtvis intressant för alla som vill studera folkrörelsernas framväxt. För den som släktforskar och haft anor som varit del i någon av dessa rörelser kan boken vara rena guldgruvan!

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-05-01
Annons:
AndersE
5/1/06, 1:12 PM
#1

Själv köpte jag den här boken eftersom min farfars far var anställd i kooperativa föreningen Pan kring förra sekeslskiftet. Jag hoppades hitta några uppgifter om föreningen och om några personer med anknytning dit.

Jag fann inte riktigt vad jag sökte så jag tänker försöka sälja boken vidare. Ännu en tid har jag dock boken och kan hjälpa till med uppslagsövningar om det är något/någon ni är intresserade av.

Ewa Bertram
5/1/06, 1:47 PM
#2

Hej, nu fick jag till texten,haha!

Min farfar John Henry Zetterström ledde upproret i Sandarne 1932.

Finns han med i boken?

Mvh,Ewa

[SvenA]
5/1/06, 3:26 PM
#3

Hej Anders!

Finns något om Hernhuttare i den

Vad kostar boken?

AndersE
5/1/06, 4:49 PM
#4

#2 Hej Ewa, och välkommen till Proveniens!

Någon Zetterström hittar jag tyvärr inte bland biografierna. Inte heller hittar jag - vid en snabb "genomögning" något om ett uppror i Sandarne. Boken är ju skriven 1936 så kanske var händelser från 1932 för "färska"?

#3 Eric, tyvärr - inte heller någon Hernhuttare hittar jag bland biografierna.

AndersE
5/1/06, 5:49 PM
#5

Eric, priset…

Jag gav 125:- på Tradera, tillkom frakt 125:-. Det tycker jag var ett riktigt fynd, och jag hoppas få mer när jag säljer vidare…

Flört

Ewa Bertram
5/1/06, 8:39 PM
#6

Ok, tack för att du kollade! Glad

Annons:
Solveig
5/2/06, 8:32 AM
#7

Det verar vara en mycket matnyttig bok, speciellt för den som studerar folkrörelserna lite grundligare. Folkrörelsens folk byggde verkligern upp vårt samhälle av idag. I minsta by fanns ett frikyrkokapell och minst en nykterhetsloge. Där lärde man sig mötesteknik och demokratiska arbetsformer. Man hade kulturella ambitioner och trevliga umgängesformer. Min mormor var godtemplare i 84 år, hennes stora sorg var att hon övervde logen i Gäddede. Jag tror inte att någon av mina släktingar finns med i boken. De var inte tillräckligt bemärkta, men de hade säkert haft intresse av att läsa boken eftersom de var väl insatta i både politik och samhälle. Pappa fick faktiskt Västmanlands läns bildningsförbunds hedersgåva Mistelsol, men det var på 70-talet.

Upp till toppen
Annons: