2006-08-26 16:48 #0 av: AndersE

De flesta känner Bambi som en Disney-figur men filmen bygger på en mycket läsvärd bok skriven av Felix Salten.

Felix Salten

Felix Salten föddes som jude med namn Siegmund Salzmann i Budapest, Ungern 1869, men flyttade till Österrike som helt liten och växte upp under enkla förhållanden i Wien. Han slutförde ingen högre utbildning, hade olika enkla jobb bl.a. i ett försäkringsbolag, men fick extrainkomster genom att skriva dikter som publicerades i dagstidningar.

Felix Salten

Felix Salten
 

Siegmund gifte sig 1902 med skådespelerskan Ottilie Metz och de fick två barn. Då Emile Zola dog 1902 skrev Siegmund en rörande dödsruna som väckte stor uppmärksamhet. Han blev medlem av en rörelse (Jung Wien), umgicks med flera kända författare och intresserade sig för psykoanalys. Han arbetade som journalist i Wien och Berlin, fick arbete som redaktör på Berliner Morgenpost, och sedan som teaterkritiker för Wiener Allgemeinen Zeitung . Han skrev under olika pseudonymer - en var Felix Salten, som han sedan antog som sitt riktiga namn.

År 1923 reste han i Alperna och inspirerades till sitt allra mest kända verk - "Bambi, ein Leben im Walde" - under pseudonymen Felix Salten. Boken publicerades 1926, och kom ut på svenska 1929. Han sålde rättigheterna till boken redan 1933, och fick ingen ekonomisk glädje av Disneys filmatisering 1942.

Det var riskabelt att vara jude i Österrike under 1930-talet. Hans bok Bambi hade bannlysts av Adolf Hitler 1936 och 1938 då Österrike blev annekterat av Tyskland flyttade Salten till Schweiz med hjälp av sin dotter. År 1939 skrev han ytterligare en bok om Bambi som handlade om Bambis barn. Felix Salten dog i Zürich, Schweiz Oktober 1945.

Bambi

Boken om Bambi handlar om ett rådjur. Vi följer hans liv från tiden som nyfödd. Bambis undersökande av naturen är noggrant och fascinerande beskrivet. Han träffar vännerna Stampe (kanin) och Blomma (skunk), men också rådjursvänner - Feline och hennes bror Gobo. Gobo får en alldeles speciell roll. Han lever en tid tam hos människan, men blir senare skjuten av en jägare.


Bambi själv slits mellan längtan efter den stolte ensamme fadern och gemenskapen med barndomsvännen Feline.

I boken betonas hela tiden hur rådjuren lever under det ständiga hotet från människan, och boken är växlar mellan vackra, glädjefulla naturbeskrivningar och det ständiga hot som vilar över alla i skogen.

Språket är rikt och vackert, men kan kännas något ålderdomligt.

Disneys Bambi

Bambi var Disneys femte långfilm. Den hade premiär 1942. Disney gjorde om Bambi från ett europeiskt rådjur till en amerikansk Virginiahjort. I en debatt i ankist-tidningen Kvacket citeras ett brev från Frank Thomas, en av Disneys "Nine old men". Där anges att Disney ansåg att filmen krävde en stor imponerande hjort snarare än ett litet rådjur. Ett vuxet rådjur väger 20-30kg medan en Virginiahjort kan väga ända upp till 160 kg.  Stämningen i filmen är också betydligt ljusare och glättigare än bokens. I filmen ägnas stor uppmärksamhet åt Bambis mors tragiska död, medan det i boken skrivs mer om Felines sjuklige bror som blir skjuten.

Trots avvikelserna från originalet tycker jag att Bambi är en av Disneys bästa filmer.

Bambi och jag

Jag har en alldeles speciell relation till Bambi. Jag var åtta år gammal då jag första gången lånade boken från skolans bibiliotek. Jag blev omedelbart förälskad och lät stadens bokhandel beställa hem ett exemplar som jag köpte.

 

Min Bambi-bok inköpt 1968

Min Bambi-bok inköpt 1968
 

I de sena tonåren fascinerades jag av författaren Richard Bach och hans magiska böcker om flyg och personlig utveckling. Det kändes märkligt då jag i en av Bachs böcker fick läsa att hans egen första bokförälskelse var just Bambi av Felix Salten.

Nu är min dotter åtta år, och på kvällarna läser jag Bambi för henne. Språket är lite egendomligt, historien bitvis skrämmande - men hon lyssnar fascinerat då jag berättar om Bambi och hans möte med sin värld. Det är fantastiskt att en 80 år gammal bok kan fängsla dagens barn så.

Jag vill varmt rekommendera barn och vuxna i alla åldrar att läsa Bambi i originalversion!

--------------------------------------------------------------------

Källor:
Wikipedia
About Vienna
University of Southern California

Artikel om "Bambi, the Austrian Deer" av Paul A. Schons

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-08-26