Annons:
Etiketthembygd-artiklar
Läst 45612 ggr
AndersE
2006-10-06 02:03

Gåramålningar

Under några årtionden kring det förra sekelskiftet var det vanligt att kringvandrande målare gjorde målningar av gårdar.

Gåramålaren var ofta självlärd och ersättningen för målningen var ringa, någon tia kanske eller ibland bara uppehället. De målade ofta i en ganska egen stil - naivt och mycket detaljrikt.

Målningen

Med hjälp av målningen ville man framhäva sin gård. Det var viktigt att allt fanns med. Perspektivet kan vara förvridet för att alla byggnader ska synas. Kringliggande byggnader som man vill ha med - som byns kyrka - kan på målningen ha flyttats närmre, medan annan bebyggelse som borde synas kan vara borttagen.

Förskönande detaljer kunde läggas till. Så här kunde det bli; "Vi hade ju glömt att sätta gardiner i fönstren, men det ordnade målaren ändå." En annan historia berättar hur ett besökande barn tittar på gåramålningen och säger; "Oj, har här varit så fint?" Även om de kringvandrande målarna arbetade året runt så råder alltid högsommar med blå himmel och vita moln på målningen.

Från hedersplatsen till uthuset

Målningen fick ofta sin hedersplats ovanför finsoffan i hemmet, men efterhand som fotografier blev vanligare avtog gåramålandet. En annan verksamhet ersatte gåramålaren. Kringflygande fotografer sålde flygbilder över gården. Kanske förpassades då den gamla målningen till vinden eller ett uthus. Någon målning har lämnat sin gård för att bli ett minne för familjen. Om den har överlevt till våra dagar kan den för släkt- och hembygdsforskaren ha ett mycket stort värde.

Renässans

På 1970-talet uppstod ett stort intresse för gåramålningar. Det började med en utställning på Österlen 1970 då uttrycket "gåramålning" lanserades. Sedan dess har man inventerat, gjort samlingsutställningar och givit ut böcker. Ett väldigt fint exempel på en sådan bok är:

"Gåramålningar från Örkelljunga, Rya och Fagerhult"

Det är Nils-Arvid Bringéus som skrivit boken som bygger på en inventering som gjordes av Örkelljunga hembygdsförening 1996. Sven Hjalmarson spårade upp målningarna och fotograferade dem. De 124 målningar som finns med är utförda fram till ca 1920. Ett par exempel:

Ekholm

Ur texten om Ekholm 5:10:

"Mangårdsbyggnaden med sin vackert utformade frontespis är friliggande på andra sidan vägen. Ingången till boningshuset mitt på längan har ovanfönster som ger farstun ljus. På ömse sidor om ingången fanns ursprungligen en genomgående stuga med kamrar. Boningslängan har papptak, medan ekonomibyggnaderna är halmtäckta och ryggade. I logbyggnaden till vänster är ett brygghus inrymt. Vällingklockan på stallets gavel skvallrar om gårdens ståndsmässiga ursprung.

Gården uppfördes år 1800 som rusthåll, sannolikt av riksdagsmannen Pål Jönsson och hans hustru Sissela Andersdotter. Frontespiserna på båda sidor liksom den nuvarande rumsindelningen torde ha tillkommit under senare delen av 1800-talet."

Eftersom Pål Jönsson är min farfars morfars farfar så har såväl bilden som texten stort värde för mig och för min släktforskning.

Gästgivaregården

Ur texten om Gästgivaregården

"Målningen avbildar gästgivaregården från gamla torget mot öster, sådan den tedde sig efter en omfattande renovering 1898. Taket är spånklätt och väggarna klädda med panel. Huvudingången är mitt på långsidan och den till krogen längst till vänster. Till vänster ligger ett boningshus med gavelkammare på vinden, uppfört 1865, där gästgivareänkan Elna Johansson bodde. Till höger ser man handelsboden, uppförd 1891 vilken även innehöll en bostad och ett bageri som ej var i bruk. Mellan denna byggnad och gästgivaregården skymtar den mäktiga ladugårdslängan, som var uppförd av granit och täckt med spån. Till gästgivaregården hörde även hållstall, brygghus, vagnbod och logbyggnad, hemlighus och en friliggande källare av granit.

I en brandförsäkringshandling 1829 heter det: "Mangårdsbyggnaden (är) ett envånings trähus i godt stånd, upfördt år 1822 och brädklädt år 1825." Samtliga golv var av bräder, och i längan fanns förutom dagligstuga, gästrum, handkammare, 2 förstugor, l visthus, kök, spiskammare, sal och 3 gästkammare på vinden. En förstukvist till köket uppfördes 1884."

Den nämnda förstukvisten uppfördes under de år då min farfars morfar var gästgivare här. Åter ger bilden och bokens text mig mycket information som annars varit svår att få.

___________________________________________________

Källor:

Några boktips:

Av: AndersE

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2006-10-08
Annons:
AndersE
2006-10-09 23:19
#1

Med skammens rodnad på kinderna får jag här erkänna att jag varit med om att kasta en gåramålning. Det är tjugo år sedan och det var en målning med all önskvärd proveniens. (Det var den målning som pojken i berättelsen ovan såg…).

Tyvärr har jag ingen annan gåramålning. (Jag har några gamla foton på bostäder/gårdar på morfars sida.) Det är verkligen glädjande att man fotograferar av och gör dessa målningar tillgängliga.

Har ni egna målningar?

zachs
2006-10-10 01:47
#2

Det har funnit en gårdsmålare här i bygden också. Jag vet att en av mina cirkeldeltagare har en. Vi har också haft en utställning av flera målningar på museet. Dom ser inte alls ut som dom du har på bild i artikeln. Här är alla husen röda.

AndersE
2006-10-10 01:52
#3

#2 Vad roligt att ni också uppmärksammat gåramålningar!

Just detta att olika trakter har haft sina egna traditioner i val av material, färger och utseende blir nog särskilt tydligt på gamla gåramålningar.

Mina två exempel är ju inte helt typiska för sin trakt. Ekholm var - och är - en stor gård, och gästgiveriet är ju också rätt speciellt.

Det fanns röda gårdar i Örkelljungatrakten också…

AndersE
2006-10-10 13:25
#4

En trevlig gåramålning finns till salu på Tradera. Den är från 1907.

Altenburg tror jag är en ganska känd gåramålare som har målat i Skåne - bl.a. i Ängelholmstrakten fram till åtminstone 1924.

Jag googlade runt lite. Gåramålningar verkar ligga på 300-400 kr. Högst överkomligt om man skulle ha tur att stöta på en målning av en gård man haft anor på…

zachs
2006-10-10 15:09
#5

Har precis för mig att Tibro museum har en sådan målning. Ska se om jag hittar den på söndag när jag ska vakta.

Anna-hfg
2006-10-15 19:30
#6

I Gärds Härads Hembygdsmuseum finns en liten samling, om jag inte har fel för mig. 

Det kan nog vara värt att kolla upp de lokala hembygdsföreningarna.

Annons:
Lizzie
2006-10-15 21:02
#7

Hej

Vilket trvligt ämne

hoppas det kommer fler bilder på gårda

och vad målarna hette.

Denna kommentar har tagits bort.
AndersE
2006-10-15 21:39
#9

Absolut, Lizzie!

Kul om ni fotograferar egna, eller lokala muséers eller föreningars målningar.

BertilM
2006-12-03 17:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Min gåramålning.

På baksidan finns ett litet kuvert med en papperslapp. På denna står:

"Denna gård låg i hörnet av V. Storgatan och Skolgatan, Kvidinge. Inköptes i slutet av 1800-talet av Salomon Lundberg från Länghem, Västergötland. Han drev därefter under många år speceri- och diversehandel i den västra byggnaden, tills fastigheten så småningom övertogs av f:a Arvid Mohlin & Co, som byggde nuvarande affärsfastighet, numera ICA-affären. Gården har under Lundbergs tid avstyckats till tomter för en stor del av Kvidinge stationssamhälle."

Tavlan ärvdes av en av Salomons söner och efter honom av min mor. Nu är den i min ägo och om ingen önskar behålla den efter mig är tanken att gåramålningen skall doneras till Kvidinge hembygdsmuseum.

Bertil

AndersE
2006-12-03 18:21
#11

Vilken härlig målning - jag antar att det är söderåsen som breder ut sig därbakom? Cahrmigt lusthus!? Jag ser också att några personer står framför huset - vilka är de?

Fantastiskt omtänksamt av "någon" att skriva lappen. Tänk så mycket roligare tavlan blir tack vare den.

Jag gissar att museet tar emot tavlan med stor glädje.

Jag visste för övrigt inte att det fanns ett museum i Kvidinge. Det måste jag söka upp!

BertilM
2006-12-03 18:52
#12

Museet i Gyllenbielkeska Hospitalet  i Kvidinge är värt ett besök. Det ligger vid kyrkan. Har man inte vägarna förbi går det bra att besöka det virtuellt. Adressen är 

http://www.tpp.se/hembygd/museet.html

Bertil

BertilM
2006-12-03 18:56
#13

Jo, det är Söderåsen i bakgrunden. Vet inte om figurerna är fria fantasier av konstnären eller kanske min mormors far och hans familj. Låt oss säga det senare.

Bertil

Annons:
AndersE
2006-12-03 19:57
#14

#12 Det ser trevligt ut. Det får nog bli en utflykt dit så småningom.. 

#13 Ja Bertil, det senare låter bäst! :-)

Vem är konstnären? Någon av dessa?

BertilM
2006-12-04 08:27
#15

#14 Tyvärr är tavlan osignerad.

bengti
2006-12-16 15:12
#16

Bertil M:s gåramålning från Kvidinge bär alla Paul Nelsons kännetecken. En omsorgsfullt och skickligt målad himmel med moln; huset/husen med en tydligt markerad skorsten (lite vitt), samt inte minst den ointressanta förgrunden, som han sällan lade ner något arbete på. Allt detta och mycket mer står att läsa i Erlandssons intressanta artikel om Paul Nelson som varit införd i NST för åtskilliga år sedan. Jag har sett ca 50 tavlor av P.N och din tavla "känns" också som en Paul N tavla. Men, utan sign. så…

AndersE
2006-12-16 17:10
#17

#16 Intressant!

Det finns lite att läsa om Paul Nelson här och här. Sidorna kommer från Föreningen Hyllstofta Ryggåsstuga.

Ello
2006-12-16 21:00
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

En gåramålning som också bär Paul Nelsons signatur finns på Hyllstoftas hemsida (bild lånat därifrån) är N Olofsson Linneröd -1917. På målningen syns personer som då bör vara min farfar o farmor, min far född -13 och farbror Nils född -15.  Har inget minne att denna målning fanns i deras hem… vart den finns idag? Den har nog kommit s.a.s sidan om släkten.

AndersE
2006-12-16 21:16
#19

#18 Vad kul att du hittade den! Det är en härlig målning, med de små pågarna ute vid vägen. Du får väl åka dit och fotografera den ordentligt…

Finns gården kvar?

Det finns många målningar på Hyllstoftas sida.

BertilM
2006-12-17 19:37
#20

bengti

Trevlig information. Tack!

Annons:
Ello
2006-12-17 22:56
#21

#19 Ja det är en härlig målning,men dessvärre är gården ombyggd så inget är sej likt. Känner inte precis för att fotografera den,vill minnas den som den var när man besökte farfar o farmor.

Får försöka lokalisera tavlan och ta ett ordentligt foto av den. Får bli framåt våren när ljuset åtevänder,då tar jag upp tråden igen!

zachs
2007-01-24 14:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Var hos en bekant i dag och tog detta kortet på tavlan över deras gård. Den är målad 1925 av M. Raatikainen. Den målaren var mycket verksam här runt omkring.

AndersE
2007-01-24 15:06
#23

Härlig målning.

Det syns ju direkt att det inte är en skånsk gård. Var gåramålningar något som förekom i hela landet?

svenne
2007-01-24 19:57
#24

Jag har sett ett par, tre gamla  baktråg här i Värmland som man har låtit måla av sin gård i, helt oberoende av varandra. Är det lokalt eller förekommer det över hela landet?

AndersE
2007-01-24 22:02
#25

#24 Nytt för mig…

Har de baktrågen ändå varit bruksföremål, eller har de hängts på väggen efter att blivit bemålade?

svenne
2007-01-24 22:19
#26

De har hängts på väggen efter att ha blivit bemålade. Tyvärr har jag ingen bild av något av dem, men i själva " trågskålen " fanns  målade bilder av gårdarna, dock inte så väl utförda som de s.k. Gåramålningarna men ganska bra ändå. Under målningarna stod det en text som ""Mitt barndomshem" eller "Fädernejorden".  Målningarna var ju rätt små, kanske 30x20 cm, ungefär, även om tråget i sin helhet var bortåt en meter långt, baktrågen var ju lite avlånga i modellen.

baffi
2009-03-31 14:01
#27

Hej! Vill tipsa om en trevlig bok: PÅ SKYTTEPAVILJONGENS TID, som handlar om ERNFRID TANGELL. Han var bl.a gåramålare.Skriften är utgiven av örkelljunga hembyggdsförening. Full av dikter ,också på byggdemål.

Annons:
AndersE
2009-03-31 14:09
#28

#27 Trevligt. Vilken tid handlar det om? Finns det bilder på gårdar i skriften?

baffi
2009-03-31 14:23
#29

Tangell föddes i Bälinge by i Oderljunga socken den 5 april 1875.Från 1920 var han skriven i Örkelljunga.Han målade och tapetserade och tillverkade skyltar.Tre gåramålningar tror jag det är i boken

AndersE
2009-03-31 17:34
#30

Intressant. Jag har en del släkt från trakten. Föreningen där har producerat väldigt mycket fint material.

LasseL
2009-08-27 14:56
#31

Tack för upplysningen om Ernfrid Tangell. Jag har en målning av honom på väggen och har länge sökt efter vem det skulle kunna vara. Nu vet jag.

Lasse

AndersE
2009-08-27 15:01
#32

#31 Det är kul när man hittar den information man söker!

Är det en målning av en släktgård?

LasseL
2009-08-28 21:01
#33

Nej, det är en landskapsmålning med en sjö med några svanar. Lite skog runt omkring. En vacker målning. Lägger in en bild på tavlan. Får se om länken fungerar, annars får ni klippa o klistra.

Måtten är ca 100 x 70 cm.

http://designchery.com/images/tangell.jpg

Lasse

AndersE
2009-08-28 23:22
#34

#33 Trevligt. Vet du var det är? Hjelmsjön?

Annons:
LasseL
2009-08-29 00:47
#35

Jag vet tyvärr inte vilken sjö det kan vara eller hur långt Tangell verkade som gåramålare. Han kanske noggrannt förde anteckingar var han målade?

Lasse

RagnarLarsson
2010-07-13 14:04
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#36

Det här är en gåramålning från Skepparkroken utanför Ängelholm. Den kan vara målad 1908.

Lite mer bakgrund till tavlan och gården finns här

AndersE
2010-07-13 15:46
#37

#36 Vilken fin tavla! Och lätt att identifiera platsen.

Ingrid A
2011-10-28 13:29
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Den  här Gåramålningen finns till salu på Helsingborgs Auktionsverk imorgon 2011-10-30.

Själv har jag en Altenburg som inte är en avbildad gård utan en tegelbyggnad troligtvis affär i något samhälle.

Det hade varit roligt att hitta en gård man känner igen. Kanske rent av gården där jag växte upp Glad

kajsa-kavat
2011-10-29 15:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#39

Detta var en intressant tråd, tänk vilka fina tavlor dessa gåramålare kunde åstadkomma.

Själv har jag en tavla som Erik Holmgren har målat. Den föreställer min morfars hässjor och gärden på gården Ýxsjön i Järnboås, Örebro län. Den visar verkligen vilka besvärliga gärden han hade ner mot sjön. Det var nog svårt att bruka dem.

Men vem denne Erik Holmgren är vet jag inte alls, mer än att han var en kringvandrande målare. Tavlan målades med all sannolikhent mellan åren 1937-40.

KeMe
2014-04-20 11:42
#40

Det var intressant att läsa om gåramålningar!

Ett litet inlägg trots att det var lite över 2 år sedan någon sist skrev här.

Nå - är det någon som känner till gåramålaren H. Österlund?

Jag har en gåramålning av honom med Söderåsen i bakgrunden.

AndersE
2014-04-20 20:49
#41

Vet du när målningen är gjord?

Annons:
Upp till toppen
Annons: