Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
05 - Om "Proveniens i Fokus"

Proveniens - så fungerar det

2006-10-11 12:11 #0 av: AndersE

Här kan du läsa om Proveniens olika funktioner och finesser, så att du som medlem får ut så mycket som möjligt av forumet.

Vänstra delen av skärmen:

Upptill till vänster finns det tre flikar. Forum, Artiklar och Inkorg. -->

Forum
Forum är den förvalda fliken när du loggar in eller besöker Proveniens som gäst. Det är i forumet  diskussionerna försiggår. Det är även förvalt att en översikt av de senaste inläggen ska visas. Du ser dem under rubriken "senaste inläggen". Nedanför senaste inläggen finns forumets olika diskussionsgrupper. Du öppnar och stänger grupper genom att klicka på plus- eller minustecknen vid sidan av gruppnamnen.

Klickar du på "visa översikt" över inläggslistan visas de 15 senaste inläggen i listan. Oavsett vilken kategori de är publicerade i. När du läst alla inlägg och vill se om någon skrivit något nytt, klickar du på "Ladda om" överst till höger i inläggslistan. Då laddas inläggslistan om. Olästa inlägg/artiklar är markerade med fetstil. Så snart någon skrivit en ny kommentar i tråden, kommer den att markeras med fetstil igen.

Om du klickar på "Mina inlägg" ser du bara de inlägg du själv är aktiv i.

Vill du se fler inlägg än de som visas när du klickar på plustecknet vid en grupp, klickar du på texten "Framåt" under inläggen.

Skriv, sök, bokmärkenOvanför inläggen finns det tre knappar: Skriv, Sök och Bokmärken. Om du inte är inloggad är bokmärkesknappen inaktiverad (grå). Skrivknappen klickar du på om du vill skriva ett nytt inlägg. Sökknappen klickar du på om du vill söka bland foruminlägg, artiklar eller medlemmars dagböcker. Intressanta foruminlägg kan du bokmärka (med knapp ovanför själva inlägget). Bokmärkta inlägg ser du om du klickar på bokmärkesknappen.

Artiklar
Under fliken artiklar hittar du alla artiklar på Proveniens. Den här instruktionen är en artikel som du kan hitta där. Artiklar är ofta lite längre texter än foruminlägg och kan innehålla bilder i texten. I foruminlägg är eventuella bilder oftast bifogade i stället.

Även artiklarna är placerade i olika grupper på samma sätt som diskussioner i forumet.

Inkorg
Som inloggad medlem har du tillgång till en inkorg som påminner om ett e-postprogram. Där ser du meddelanden från andra medlemmar och har möjlighet att skicka egna meddelanden.

När du har olästa meddelanden i din inkorg, kommer ett gult kuvert att synas på inkorgsfliken. Det är ganska lätt att se då det kommer nya meddelanden, då detta kuvert "flyger" över fliken hela tiden till dess att du öppnat dina olästa meddelanden.

I inkorgen finns det två grupper: Inkorg och Skickat. I inkorgen ligger inkomna meddelanden och i skickat finns de meddelanden du har skickat till andra.

Mittendelen av skärmen

Upptill i mitten finns det en meny med sju val; Start, Om sajten, Länkar, Medlemmar, Fler sajter, Min sida och Inställningar.


Om du klickar på start öppnas Proveniens förstasida. Där hittar du artiklar och en aktivitetsruta. I aktivitetsrutan visas de senast inloggade besökarna, nyregistrerade medlemmar och nya dagboksinlägg.


Här finns en kort beskrivning av Proveniens.


Här hittar du Proveniens länksamling grupperad i olika kategorier.


Under medlemsfliken ser du vilka medlemmar som är inloggade just nu. Du kan också söka efter medlemmar i alfabetisk ordning. De medlemmar du har som favorit har en guldstjärna.


På denna sida finns länkar till de andra sajterna inom iFokus nätverk. Det kommer nya sajter hela tiden, så titta in här då och då.


Under Min sida hittar du dina personliga sidor. Där finns din egen beskrivning av dig själv. Ditt fotoalbum, din gästbok samt din dagbok finns också här. Du hittar också en flik med "Inlägg". Där kan du se de senaste inlägg där du varit aktiv - i samtliga iFokus-sajter!  


Här kan du administrera dina personliga sidor (se ovan).

Personliga inställningar

Ändra din personliga beskrivning, dina registrerade uppgifter och ditt lösenord.

Fotoalbum

Hantera ditt fotoalbum.

Dagbok

Skriv i din alldeles egna iFokus-blog eller redigera dina tidigare dagboksinlägg.

Favoriter

Här kan du ta bort någon av de favoriter du valt - bland medlemmarna och bland sajterna.

Bevakningar

Se dina aktiva bevakningar och ta bort dem du inte vill ha. Här finns också möjlighet att inaktivera bevakningssidan efter att du skrivit ett inlägg.

Högra delen av skärmen: 

Överst på högra delen finns en nyhetsruta. I denna rullar de senaste/nyaste inläggen som gjorts i nätverkets alla sajter.

På mitten av den högra delen finns "Mina favoriter". Du kan där se vilka av dina favorit-medlemmar på forumet som är inloggade och vilka som inte är det. De som är inloggade visas överst i rutan med svart text, de som inte är det visas längst ned i grå text.

För att lägga till en medlem som favorit, klicka på dennes namn i exempelvis ett inlägg. Då kommer du till medlemmens personliga sida. Där finns denna knapp:

Då du lagt till en medlem som favorit, byts knappen ut mot denna -->

 

Här ser du de sajter som finns i nätverket. De du är medlem i syns överst med svart text, de du inte är medlem i visas längst ned, i grå text. För att bli medlem i en sajt (det är gratis och du kan vara med i hur många du vill) så väljer du den sajten och klickar sedan på knappen "Lägg till sajt i favoriter".

Övriga funktioner:

När du läser ett inlägg finns 4 ikoner högst upp på sidan. "Prenumerera", "Bokmärk", "Tipsa en vän" och "Skriv ut".


Att skapa en prenumeration innebär att du får e-post skickat till dig när det skrivs något nytt i en diskussion eller på en sajt som du valt att prenumerera på.

Du får två val då du klickar på ikonen. Antingen kan du prenumerera på svar enbart i den tråden du läste då du klickade på knappen. Eller så kan du välja att prenumerera på allt som skrivs på aktuell sajt. Då får du e-post så snart någon skrivit en kommentar, eller postat nya inlägg och artiklar.


Klicka på denna om du vill sätta ett bokmärke i en speciell tråd som du vill kunna hitta snabbt och enkelt igen senare.
För att se dina bokmärken så klickar du på knappen "Bokmärken" uppe till vänster. Under Inkorgen.


Med denna funktion kan du tipsa andra om trådar/inlägg/artiklar du tycker är intressanta. Klicka på ikonen och fyll i mailadress m.m. till den du vill tipsa.


Ja, denna funktion kräver väl ingen närmare beskrivning. :-) Helt enkelt, skriv ut tråden/artikeln.

 

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-10-11

 


Anmäl
2006-10-12 13:56 #2 av: zachs

Att det fanns "Skickat" i Inkorgen hade inte jag upptäkt! Inte konstigt att ifokus har varit trögt, för jag hade massor att ta bort under skickat Skrattande

Anmäl
2006-10-12 14:08 #3 av: AndersE

#2 Tack, då blir det bättre nu! Flört

 


Anmäl
2007-05-15 23:07 #5 av: AndersE

Det finns några nya medlemmar som kanske missat denna?

 


Anmäl
2008-02-09 23:04 #6 av: AndersE

...eller några gamla medlemmar som missat?

;-)

 


Anmäl
2008-02-09 23:07 #7 av: AndersE

Denna artikel blir förhoppnningsvis snart inaktuell.

En helt ny version av ifokus är under framtagning...

 


Anmäl
2008-02-10 00:20 #8 av: AndersB

Sök-funktionen är lite rudimentär.

Anmäl
2008-02-10 00:54 #9 av: AndersE

#8 Absolut!

Tydligen är det ganska besvärligt att bygga en sådan, och dyrt att köpa.

 

 


Anmäl
2008-02-10 16:06 #10 av: AndersB

Söka efter en viss signaturs inlägg hade varit en bra funktion. Eller jag kanske missat den också!

Anmäl
2008-02-10 16:17 #11 av: AndersE

#10 Det finns en variant, som klarar de senaste inläggen:

Gå upp på Medlemmar (ovan) och leta rätt på rätt signatur. På dennes sida kan du se de senaste strängar denne varit aktiv i.

Men visst hade det varit bra med en riktigt avancerad sökfunktion!

 


Anmäl
2008-02-10 16:54 #12 av: Hirit

Mycket bra beskrivning av funktionerna Anders.

Anmäl
2008-02-14 17:10 #13 av: ambi

Om jag klickar på mitt namn, så finns det en rubrik, som heter"Senaste besökarna". Vad betyder det? Är det sådana som kollat vad jag är för en filur eller är det de som senast var inne i forumet?

Anmäl
2008-02-14 18:21 #14 av: gurin

Det är sådana som jag som kollat vem du är och således besökt din sida.

mvh/gurin 

Anmäl
2008-02-14 20:05 #15 av: AndersB

En ganska onödig funktion och aningen integritetskränkande. Vem har att göra med vilka användarprofiler jag tittar på?

Anmäl
2008-02-14 21:22 #16 av: AndersE

#15 Ja, det går att diskutera.

Är rätten större att vara anonym för den som tittar, än rätten för den som är betittad att veta vem som tittar. Vems integritet går före?

Utan att veta tror jag att funktionen tillkommit för att många tycker att det är kul att någon bryr sig...

Typ...      ;-)

 


Anmäl
2008-02-14 21:59 #17 av: AndersB

Funktionen passar kanske på en dejtingsajt, men jag vet inte om ifokus platsar som det!

Anmäl
2008-02-14 23:14 #18 av: AndersE

Det man skriver på sin presentation, skriver man ju för att presentera sig. Det tycker jag är en viktig del på ett "community". Ju mer man vet om de man umgås med där, desto tryggare känner man sig, och desto trevligare blir det.

Jag har själv svårt att se att det skulle vara ett stort problem att det syns vilka som tittat på ens sida.

 


Anmäl
2008-02-14 23:34 #19 av: AndersB

Nej, inte stort alls.

Anmäl
2008-02-15 10:53 #20 av: ambi

Hur går man tillväga om man vill lägga in en bild på sig själv? Är det bara via mobiltelefonen? Det är så trist med dessa skuggbilder. Dessutom är det trevligt att veta hur folk, som man "pratar" med ser ut.

#18 Jag kan hålla med Anders. Vad har jag för nytta och se vilka som kikat på min sida?

Anmäl
2008-02-15 11:32 #21 av: AndersE

#20 ambi,

  • du klickar på "Inställningar" här ovanför
  • du klickar på "Personliga inställningar", några rader ner
  • under rutan med din beskrivning finns två fält:
  • "Avatar" är den lilla bilden som syns vid din kommentar. Du får en liten, och kan köpa möjligheten att ha stor
  • "Personlig bild" hamnar på din sida.
  • Glöm inte trycka "Spara inställningarna"

Nyttan av att se vilka som tittat är väl ytterst begränsad. Lite kul kanske det kan vara.

Oftast är det väl så att du ställer en fråga i forumet, och någon undrar vem du är. Då klickar man på din signatur och får upp din sida. Läser din text, kanske tittar om du skrivit dagbok eller lagt in bilder i fotoalbumet.

 


Anmäl
2008-02-17 09:49 #22 av: ambi

Nu då jag lagt in uppgifter och foto på mig själv, så undrar jag om icke medlemmar kan gå in på mitt namn och kolla? Eller är det bara för medlemmar?

 Jag är lite tveksam till att lägga in ett foto, men då jag uppskattar att få se ett ansikte på andra släktforskarvänner, så har jag lagt in mitt eget.

Anmäl
2008-02-17 12:05 #23 av: AndersE

#22 Du kan välja att din sida enbart ska visas för dina "Favoriter". Det kan vara ett sätt om du verkligen orkar lägga till alla som "favorit". Annars tycker jag nog att det är trist att mötas av den texten - bättre att inte skriva mer än vad man tycker att kan vara offentligt.

ambi, du har nu en bild på din personliga sida. Om den ska synas även intill dina kommentarer så får du lägga en bild till under "avatar". Den ska helst vara liten - max 64x64 - men lägger man in större tror jag den skalas om automatiskt.

 


Anmäl
2008-03-03 14:29 #24 av: ambi

PÅ min sida under rubriken Statistik, står det Antal besök: 0. Vad är det för besök?

Anmäl
2008-03-04 18:29 #25 av: AndersE

#24 Jag tror det är dina egna besök. Om du inte loggar ut mellan gångerna blir det 0.

Jag tror det står 105 på min. Beror nog på att jag loggar in på lite olika datorer ibland.

 


Anmäl
2008-03-04 20:34 #26 av: ambi

Aha! jag kanske förstår!

Anmäl
2008-03-07 09:51 #27 av: ambi

Var hittar jag detta med att göra en enkät?

Anmäl
2008-03-07 09:56 #28 av: AndersB

Bevakningar

 

Igår kl 15 gick jag in på inställningar och bevakningar och valde att få epost av alla inlägg. Visste inte att den funktionen fanns förrän Ranrike tipsade om den.

 

Problemet är dock att inte ett enda mail har kommit, trots att många inlägg skrivits sedan dess. Jag har valt att få enskilda brev, inte i digest-form. 

Anmäl
2008-03-07 09:58 #29 av: Cheyenne

ambi, när du väljer att skriva en ny fråga som vanligt, så skapar du svaralternativen i enkäten genom att klicka på cirkeln med tårtbitar längst till höger i vertygsmenyn. Du väljer antal svarsalternativ och skriver in de tänkta svaren. Tänk på att den inte godkänner allt för många tecken.

Själva frågan till enkäten skriver som vanligt i textfältet.  

Anmäl
2008-03-07 10:23 #30 av: ambi

Cheyenne! Ska prova det du beskriver. Jag blir så inspirerad av dina enkäter! Glad

Anmäl
2008-03-07 10:25 #31 av: Cheyenne

Ser fram emot en ny enkät! Flört

Anmäl
2008-03-07 11:52 #32 av: AndersE

#28 Bevakningarna har varit ett sorgebarn. Det kanske återkommer i nya versionen?

 


Anmäl
2008-03-07 13:52 #33 av: Ranrike

#28 o 32. Jag har också valt att få ha alla inlägg per epost - men inte får jag det.

Det jag får är det första inlägget när en ny diskussion har startats. Vill jag sedan ha alla inlägg därifrån i fortsättningen, så får jag kryssa för det alternativet under under Prenumerera överst på den diskussionssidan - men innan jag får gjort det, så har det oftast hunnit att komma några inlägg till...

Sedan är den liten märklig ordning att när ett inlägg görs i en 'låst' diskussion (alltså öppen endast för medlemmar), så innehåller mejlet bara texten "Detta inlägg är inte tillgängligt". Men om det bara är de som har tillträde till den diskussionen som kan prenumerea på inlägg därifrån, varför kan då inläggstexten inte vara med i mejlet?

Sedan får man heller inte sina egna inlägg; och det är ju synd, eftersom det är ett bra - för att inte säga det enda - sättet att hålla reda på vad man har skrivit

Anmäl
2008-03-07 14:00 #34 av: Ranrike

Och nu fungerar inte redigeringen. Jag får bara en upp en helt vit ruta när jag klickar på Redigera inlägg... Jag har försökt gång på gång, och har också tömt cachen och försökt igen...

Det jag skulle göra var att ta bort ett överflödigt 'ha' i den första meningen i #33... 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.