Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
11 - Mikrohistoria

11 Mikrohistoria, presentera ditt arbete

2007-01-19 21:35 #0 av: AndersE

Du har nu din mikrohistoria färdig och skall presentera den för en publik. Det finns många möjligheter!

Även om det vanligaste sättet att presentera sitt resultat är att göra det i skrift så finns det också andra möjligheter. Här berättar jag om några av dem.

Innan du börjar

Fundera först kring dessa frågeställningar:
• Vilket budskap vill jag få fram?
• Vilken är mottagaren?
• I vilket sammanhang sker min presentation?

Skriftlig presentation

Att skriva ner sin mikrohistoria har många fördelar:
• Skriften har lång livslängd
• Om den är utgiven blir den sökbar och möjlig för många att ta del av

Det finns många möjligheter att publicera sin skrift:
• Ge ut en bok
• Publicera en artikel i lokaltidningen eller i en förenings tidskrift eller årsbok

Boken

Det har blivit betydligt lättare och billigare att ge ut en bok. Med ett vanligt ordbehandlingsprogram är det i princip möjligt att framställa ett eget tryckoriginal. Vill du bara göra en mindre upplaga kan du skriva ut din bok på en vanlig laserskrivare och lämna dessa till ett bokbinderi.

Det finns också många tryckerier som kan hjälpa till med allt från layout och bearbetning till tryckning.

Finansiera din bok

Om du vill trycka din bok i en upplaga kanske du behöver hjälp med finansieringen.
• Du kan erbjuda företag att bli omnämnda i förordet mot en mindre sponsring.
• Kanske finns det möjlighet att söka bidrag hos kommunen eller hos någon fond?
• Du kan också låta dina blivande läsare teckna sig för ett exemplar genom att betala en förskottsavgift på den kommande boken.

ISBN-nummer

Oavsett hur du gått till väga med din bok bör du kontakta Kungliga Biblioteket i Stockholm. Då får du ett ISBN-nummer och din bok får en plats i biblioteksdatabasen Libris.

Lämna gärna ett exemplar av boken till dina lokala bibliotek så ökar du tillgängligheten.

Marknadsföring

Marknadsför din bok genom utställningar, föredrag och affischering. Genom att du berättar om din bok, med uppgift om ISBN-nummer och försäljningsställe, på en websajt som t.ex. Proveniens (!) så gör du också din bok sökbar på olika sökverktyg som t.ex. Google.

Muntligt föredrag

Du kan berätta om ditt arbete på t.ex. ett föreningsmöte. Det ger dig dessutom möjligheten att få nya kontakter med likasinnade. Ditt muntliga föredrag kan kompletteras på olika vis genom att visa bilder, spela upp ljudinspelningar eller förevisa föremål.

Utställning

Att iordningställa en utställning ger ytterligare möjligheter. Platsen för utställningen kan vara biblioteket, ett museum, en skola eller en föreningslokal


• Du kan arbeta med enbart bilder
• Du kan använda föremål
• Du kan använda ljud och rörlig film
• Använd texter för att ledsaga besökaren genom ditt material. Normalt ska texter på utställningar hållas så korta som möjligt.
• Vill du skriva en längre text till utställningen kan detta göras i ett häfte som besökaren kan ta med sig hem

Hemsida

Att presentera sitt arbete på en hemsida innebär en möjlighet att nå ut till många. Det har blivit betydligt enklare rent tekniskt att publicera en hemsida, och även om man själv tycker det är svårt är det ofta lätt att hitta någon som kan hjälpa till. Annars ställs samma krav på en hemsida som på en text eller en utställning. Strukturera sidan med en tydlig och klar disposition, lättlästa texter med enhetligt typsnitt och lugn färgskala. Använd bilder som inte tar för lång tid att läsa in för den som fortfarande använder modem. Glöm inte att ta med kontaktuppgifter så att besökare kan komma i kontakt med dig.

DVD-skiva

Ett spännande alternativ för att presentera sin mikrohistoria är att göra en DVD-skiva. Det finns lättarbetade program för att arbeta med sina digitala hem-videofilmer. Sådana program kan även användas för en mikrohistorisk presentation.

I programmet är det enkelt att importera såväl stillbilder som rörliga bilder. Du kan lägga på ljudfiler från intervjuer liksom lämplig bakgrundsmusik (det finns fri musik på Internet).

Du kan lägga till skrivna texter och speaker text och på så vis bygga upp en verklig multimedia-presentation kring din mikrohistoria.

Just detta lockar mig för mitt eget mikrohistoriska projekt om min farfars far. Jag har tillgång till några snuttar med rörlig film där han är med. Detta kan kompletteras med nytagen film, gamla och nya vykort, kartor och andra bilder. Med speakertext, musik och klipp ur de intervjuer jag gjort borde man kunna skapa något som blir lättillgängligt för min tänkta publik.

Ytterligare en fördel är att DVD:n är billig att mångfaldiga och kan användas även vid ett föredrag eller en utställning.

--------------------------------------------------------

Gå direkt till seriens nästa, och sista avsnitt!

 

Tidigare artiklar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2007-01-19

 

 


Anmäl
2007-01-20 02:04 #1 av: kajan

Det här arbetet med Mikrohistoria har du gjort väldigt bra Anders!

Jag har läst igenom dina olika artiklar, sökt överföra till mitt eget projekt. Det projektet är egentligen mer traditionellt, men jag har inte hittat riktigt rätt modell i genealogin, där är för mycket släktträd och exakta datum för att passa mej. Jag vill ha den märg och dramatik som din Mikrohistoria kan ge.

Du borde sammanställa detta till en form av handledning som sprids också på andra sätt. Å så vill jag då bara tillägga - tack för hjälpen med Mikrohistorian!

Anmäl
2007-01-20 10:19 #2 av: AndersE

#1 Tack för berömmet. Handledningen finns ju redan.

Min artikelserie bygger ju helt på den mycket fina bok som Anna Götlind och Helena Kåks skrivit. Jag följer samma kapitelindelning, och har egentligen bara återberättat delar av deras bok med egna ord och lagt till lite egna synpunkter och erfarenheter.

Med det vill jag säga att jag inte ser min artikelserie som en ersättning för Götlind och Kåks handbok utan mer som en introduktion. Jag rekommenderar varmt ett köp av boken, som naturligtvis innehåller mycket, mycket mer än min lilla serie.

Boken finns just nu, begagnad för 40:-! Annars kan du t.ex hitta den här för 162:-.

 


Anmäl
2007-01-20 12:22 #3 av: Solveig

Den här artikelserien har varit mycket intressant och gett många tankar. Jag har blivit inspirerad att göra något liknande om min pappa. Han var född i en avlägsen fjällby dit det inte fanns väg förrän på 20-30 talet. Han hade sett flygplan innan han hade sett en bil och upplevde en enorm förändring under sitt liv. Jag är väl den sista som minns honom ordentligt, så att skriva om hans liv blir mycket värdefullt för barnbarn och barnbarnsbarn.

Anmäl
2007-01-20 13:52 #4 av: AndersE

#3 Det låter intressant. Återkom gärna med tankar kring projektet.

 

 


Anmäl
2007-01-20 15:16 #5 av: mosterMimmi
Anders, jag har också tyckt att det har varit intressant och jag är väldigt tacksam för den hjälp jag har fått av dig, bland annat med berättelsen om min morfar men även bilden av den gård som min morfars mormor kom ifrån. Det har varit så roligt att kunna se huset när man har följt grundstenarna och då försökt göra sig en bild. Att få se i verkligheten ett kort därifrån är enormt värdefullt så tack Anders. Jag har lagt ett bud på den begagnade boken så tack även för den länken!
Anmäl
2007-01-21 11:44 #6 av: AndersE

Gratulerar till fyndet Mimmi. Boken kan läsas från pärm till pärm eller användas som uppslags- och inspirationsbok. Det finns fina bilder och bildtexter där.

Boken följer ett eget exempel med "Bönhus-Anna". Det är ett bra exempel som visar hur mycket som kan "utvinnas" ur ett material och ett liv som till en början inte verkar så intressant. Dvs, jag tror att man kan skriva en mikrohistoria kring nästan vilken miljö eller människa som helst.

 


Anmäl
2007-01-22 17:59 #7 av: gurin

Anders, som jag skrivit tidigare, mycket bra och jag hoppas att det inspirerar flera.

Solveig; ett boktips om fjällbyar. Ann Renström Skogsbyar: Om byar och bybor i i Ådalens skogar 2006. Den handlar om Fjällbyar. Jag gissar att hon valde den titel som hon gjorde för att potentiella läsare inte skulle göra det felslutet att byarna låg på det som vi i dag menar med fjäll.

För att citera Ann Renstström i den nämnda boken sid 262.

"Fjäll [...] var en i Ångermanland vanlig beteckning på mark som låg utanför byarnas hank och stör, bortom den närmaste hemskogen. Ordet är ibland synonymt med skog. Begreppet är högst levande än i dag. Man talar om att bo på 'fjället', om 'fjällbyar' och 'fjällare' osv."

mvh/gurin

Anmäl
2007-01-22 19:27 #8 av: AndersE

Tack gurin.

Det påminner mig om en gammal släkthistoria. En kvinna gick över fjället till barnmorskan när hon skulle föda. Alla har sett en strapatsrik bergsbestigning över snötäckta fjäll framför sig - tills någon faktiskt reste till platsen.

Historien tål fortfarande berättas men känns lite mer sansad nu...

Flört

 


Anmäl
2007-01-22 19:47 #9 av: gurin

Laura Fittinghoffs Barnen på Frostmofjället bodde inte heller ovanför trädgränsen. Laura bodde i Sollefteå och förebilden fanns, tror jag, i Edsele socken i en fjällby.

mvh/gurin

Anmäl
2007-01-24 23:16 #10 av: Solveig

Tsck för boktipset Gurin. Min fars hembygd är verkligen en fjällby. Bilden är från berget ovanför hans föräldrahem.

Anmäl
2007-01-24 23:49 #11 av: mosterMimmi
Solveig, så underbart vackert läge! så där vid
Anmäl
2007-01-24 23:51 #12 av: svenne

Ja, det var verkligen vackert där!

Anmäl
2007-05-06 18:34 #13 av: AndersE

Jag har arbetat en tid med att sammanställa en "släktkrönika" om min farmors släkt. Delar av den har jag publicerat här som artiklar - om vagnmakarens son, om skräddarmästarns dotter, om slottssmeden och om lantbrukaren.

Jag har skrivit min berättelse i Word och har valt A5 som format. En preliminär utgåva finns klar, som jag har tryckt för att några släktingar ska få korrekturläsa.

Det känns som om att jag skulle kunna arbeta ytterligare flera år på detta, men jag har bestämt mig för att dra en linje här. Jag skall ta kontakt med ett tryckeri för att se vad en liten upplaga kan kosta. Jag skall också höra med släkten om det finns ett intresse och för att kunna bedöma hur många ex jag ska trycka.

Säkert kommer jag att hitta fel, behöva plocka bort och hitta nytt att komplettera med. Men då får det bli en ny upplaga. Det känns spännande att försöka driva projektet ända in i hamn...

 


Anmäl
2007-05-15 12:40 #14 av: AndersE

Första försöken att hitta tryckeri har börjats. Fick nej av första, men även ett tips om annat tryckeri. Ska bli kul att se om någon gör småserier, och om priset kan bli hanterbart.

Ett problem är att ingen vill köpa utan att veta pris, och att man inte kan få pris utan att veta upplagans storlek...

 


Anmäl
2007-05-15 21:54 #15 av: AndersE

Jag har börjat titta över "marknaden" för att trycka böcker. Det verkar som om man med mina förutsättningar - drygt 100 sidor i A5, ett antal sidor i färg - kan få ca 40 böcker för knappt 200:- styck.

Preliminärt hoppas jag kunna sälja knappt så många. Jag återkommer när jag får in mer exakta offerter.

Är det någon som provat att trycka innan? Tips om leverantörer?

 


Anmäl
2007-05-16 11:44 #16 av: mosterMimmi
Menar du tryckerier? Jag vet att AM-Tryck i Hässleholm skall både vara billiga och väldigt bra. Folk från södra skåne åker upp och trycker sina saker här, men det var kanske inte det du menar.
 Har du kollat Books On Demand
där kan du även beräkna priset efter hur du vill ha det och sedan bara beställa de ex som du vill. 
Anmäl
2007-05-16 12:24 #17 av: AndersE

#16 Jag tänkte att det skulle vara en fördel med ett lokalt trycker - enkelt att diskutera olika lösningar. Men jag har hittills antingen fått nej, eller så verkar det dyrt.

Jag har tittat på "Books on demand". Verkar bäst hitttills. Någon som provat?

 


Anmäl
2007-05-16 13:34 #18 av: mosterMimmi
Jag vet en studiekamrat som gav ut sin bok på något sådant datatryckeri där han kunde återkomma och trycka upp precis så många böcker han ville ha. Men jag hittar inte hans tryckeri just nu.
 
men du har massor av alternativ kika runt på internet. Det finns t.ex. Inkprint 
 
läs även vanliga fel innan boken skall gå på tryckning. 
Anmäl
2007-05-17 16:43 #19 av: AndersE

Tack för tipsen Mimmi!

 


Anmäl
2007-07-13 18:59 #20 av: AndersE

Det finns en rad trevliga "bieffekter" av att presentera sin historia. Några av dem märker jag av nu.

Jag tog kontakt med dem som idag bor i det hus där min farmor föddes, och de ville gärna köpa en bok! Idag var jag där för att lämna boken, och fick då en rundvandring i huset med titt in i gamla logen med stall och grishus. Jag tittade in i gamla smedjan och fick höra berättelser från "förr". Det visade sig också att det finns andra personer med anknytning till "nya smedjan" som kan ha foton av intresse för mig.

Jag fick också se gamla foton som funnits i huset och som jag nu fotograferat av och ska granska. På åtminstone ett kort såg jag farmors far!

Jag fick också en present! En "näve" gamla vagnbultar från vagnshjul som funnits i huset. Det är fullt möjligt/troligt att farmors far smitt och monterat bultarna en gång i tiden.

När jag väl var där fick jag också sålt en extra bok - kanske blir det fler...

Jag hade tidigare lämnat en bok till en släkting, och skulle idag titta in för att få betalt. Det visade sig att jag fick sålt fyra nya böcker!

Efterhand som fler och fler läser min bok är det troligt att jag också kommer att få fram fler kontakter med undangömda bilder och dokument. Jag har t.ex. precis fått höra att en släktings änka kan ha gamla Amerika-brev från min farmors morbror...

Så - jag vill verkligen rekommendera alla att på något vis sprida resultatet av er forskning - och göra det tillgängligt för så många som möjligt. Det kan leda till så mycket kul!

 


Anmäl
2007-07-14 00:29 #21 av: leja

Det låter riktigt kul. Jag vet att ofta är det fler än man tror som är intresserade, så var det när jag gjorde en enkel sammanställning över en del av släkten.

Kul för dig!!

 Cool

Vad ska man ha som signatur tro?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.