Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 18229 ggr
chrissan
7/19/07, 2:03 PM

Ett gammalt fotoalbum

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På loppis kan man ibland hitta gamla fotografier. Oftast är de anonyma och många av oss undrar vilka personerna egentligen var. För ett par år sedan hittade jag av en slump en bunt foton från samma album på ett loppis. För ovanlighetens skull fanns det namn och en hel del andra data skrivet på baksidan av de flesta korten. Det blev en spännande historia till slut.

Jag stod förströdd och bläddrade lite i högen med fotografier på ett loppis när det enda som inte var original väckte mitt intresse. Det verkade vara en modern kopia av ett mycket gammalt foto. När jag vänder på kortet står det: Vävmästaren Eric Eneberg, f 1787 d 29/12 1865.

Av: chrissan

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('chrissan'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('chrissan', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-07-27

När jag tittar närmare på de andra korten ser jag att det står namn på de flesta, namnet Eneberg återkommer på många av dem. Det måste vara samma familj, det visar sig mycket riktigt att de alla kom från samma album men loppisägaren hade tagit ur dem för att sälja dem som dekorationer ett och ett. Efter viss förhandling så köper jag allihopa, närmare 60 kort från olika tidsepoker. Det blev inte speciellt kostsamt och nu har jag haft roligt med dem i mer än två år.

Vem var Erik Eneberg?

 Det var inte så lätt att ta reda på det direkt, det finns inga sökbara register för den tiden och det fanns inga ledtrådar till var han skulle ha bott. Men de andra korten gav vägledning. De flesta Enebergskorten var nämligen tagna i Karlskrona och ett återkommande namn var målarmästare Johan Eneberg. Han fanns i folkräkningen 1890. Johannes Eneberg, målare född 1819 i Augerum med hustru Katharina Hallén född 1818 i Tving. Där var familjen! Nu var det bara att gå tillbaka i kyrkböckerna.  Erik Eneberg föddes 1787 i "Skåne", var har jag inte lyckats få fram. Han var gift med Britta Catharina Hellström född 1787 i Lyckeby, Lösen, Blekinge. Han var vävmästare på segelduksväveriet i Lyckeby och fick åtminstone åtta barn. Två av sönerna var speciellt intressanta.

Johan Fredrik Eneberg (1825-1904), kapten i amerikanska inbördeskriget

Några fotografier är amerikanska, de föreställer bland annat "handlanden Eneberg, Lexington". I den amerikanska folkräkningen 1900  finns en John Eneberg i Missouri, han har utvandrat från Sverige 1853. Han är född ca 1825 så det visar sig vara Eriks son Johan Fredrik. Det är en färgstark man som anländer till Lexington via Kansas City. I en lokal biografi beskrivs Kansas City Lumber Company, hans framgångsrika timmer- och byggföretag, som han startade efter att ha börjat med en specerihandel. Under det amerikanska inbördeskriget deltog han på nordsidan som kapten i 71 Regementet, Frivilliga i Missouri, där han organiserade ett eget kompani. Han var med och slogs i samtliga stora slag i Missouri inklusive det sista invasionsförsöket av general Price. Strax efter ankomsten till Missouri hade han gift sin med Imogen Jones, dotter till en lokal pionjär och pamp. 1880 flyttade han till Kansas City. Han ägde ett stort antal fastigheter i staden.

Hans minnesruna är intressant. Han odlade tydligen myten om "the self made man" som hade lyckats i USA trots ett svårt utgångsläge. Det påstås att han tidigt blev föräldralös (fadern dog som ni sett 1865 och modern 1855!) så att han, enligt egen uppgift, vid 15 års ålder fick lov att börja bygga upp sitt liv ensam.

John F Eneberg och Imogen fick inga egna barn, Imogen adopterade en son, Tycho Gerdin, han var född i Sundsvall 1880 och son till Olof Gerdin och Anna Gustava Rindfors som utvandrade 1892. Han var musiker och tillverkade musikinstrument. Imogen (Emo Jean) dog 1920. Bland de lokala sevärdheterna i Lexington Missouri finns än i dag The John F Eneberg House.

Johannes Eneberg (1819-1896), en kreativ patriark  

Man kan inte beskylla Erik Eneberg för att ha alltför stor fantasi när han namngav sina söner. Målarmästaren Johannes (Johan) Eneberg var en känd mästare i bygden, hans verk lever kvar i träden runt korväggen i Kristianopels kyrka. Flera av hans barn kom att, på olika sätt, bli inblandade i den tidens kulturella miljöer. Johan Eneberg gifte sig 1845 med Catharina (Carin) Hallén. De fick åtta barn. Familjen var artististiskt lagd och umgicks med stadens kulturella personligheter, bland annat den kände stadsarkitekten Strehlenert som ritat Villa Vera i Ronneby brunnspark och de flesta större byggnaderna från sekelskiftet 1900 i Karlskrona. Det finns en bild där far och son Eneberg spelar kort med bl a August Strehlenert. Johan Enebergs näst äldsta dotter, Walborg (f 1852) gifte sig så småningom med just stadsarkitekten Strehlenert.

Om han hade fått leva….

 Enligt texten på baksidan föreställer detta kort: "John Eneberg, död 1879, samma år som han kom in vid Konstakademien. Han hann aldrig börja där". Kyrkboken för Karlskrona stadsförsamling talar om för oss att han var son till målarmästaren, född 1858 och dog den 23 maj 1879 i dubbelsidig lunginflammation. Man kan fråga sig om John hade utvecklats till en känd konstnär om han fått leva. Hans död måste varit en stor tragedi för familjen som redan förlorat en tioårig dotter och sett den äldste sonen Axel försvinna till Amerika.

Axel, den förlorade sonen?

Den 21 juli 1866 tar målarlärlingen Axel Eneberg ut flyttbetyg till okänd ort. Fem år senare, 1871, kommer ett kort på ett ungt par till hans moster, Emma Hallén i Karlskrona. Kortet är taget i Lexington, Missouri och föreställer Axel och hans nyblivna hustru, den 18-åriga sydstatsskönheten Lizzie Howard från Kentucky som han gift sig med den 30 april samma år. Under de närmaste 7 åren kommer de att få fyra barn tillsammans. Sedan försvinner Axel spårlöst, åtminstone för oss nutida betraktare. 1880 återfinns Lizzie som hembiträde i en familj i Lexington, tillsammans med sina två döttrar, hon står som gift, inte änka i folkräkningen. 1882 gifter hon om sig med James Sheldon och barnen tar hans namn. Hon får ytterligare 5 barn innan James dör hastigt på resa till Chicago 1892. Lizzie försörjer sig med att ta in inneboende och barnen börjar alla att arbeta i en skofabrik. Axels yngste son, Fredrick, gifter sig tidigt och får ett barn. Han dör i lungtuberkulos 1917. Hans änka får ända in på 30-talet pension från amerikanska armén, för efterlevande till soldater i inbördeskriget av någon underlig anledning. Axel är som uppslukad av jorden. Har han dött eller har han övergett familjen? Den rike farbrodern i Lexington, John F Eneberg, verkar inte hjälpa den unga familjen när de råkar i svårigheter, det verkar också underligt. Imogen adopterar ju en svensk pojke, men det finns inga spår av att de stöttar Axels barn. Eller är krigspensionen ett arv från John F Eneberg? Fredrick återtog namnet Eneberg, kanske för att visa vilken familj han tillhörde.

Dottern Ingeborg, en känd mor 

Jag bläddrar vidare i mina bilder. Ett lite större fotografi av en ung flicka med tankfull min dyker upp. Den förutseende person som sett till att förse bilderna med text har noterat att det föreställer Ingeborg Eneberg, dotter till Johan Eneberg och Carin Hallén.

 Den 27 maj 1883 lyser det i Karlskrona stadförsamling för Österling, Hans. Redaktör i Helsingborg och Ingeborg Eneberg. Hon har samtycke från sin far, eftersom hon är bara 20 år gammal, Hans är 16 år äldre. Den 5 juli vigs de av prästen Bergelin.

Den 13 april 1884 får Hans och Ingeborg sitt första barn i Helsingborg, en son som döps till Anders Johan. De kommer att få två döttrar också inom de närmaste tre åren.

Anders Johan Österling skulle komma att leva ett långt liv, han dog på luciadagen 1981. Vi som är lite äldre minns honom som den mycket ständige sekreteraren i Svenska Akademien, men också som en framstående diktare.

I en kartong på ett loppis hade låg alltså författaren Anders Österlings familj på morssidan skildrad genom en rad fotografier. Det gick så småningom att kartlägga större delen av släkten, i vissa fall långt tillbaka i tiden. Kanske mest intressant var ändå händelserna på 1800-talet, hur familjemedlemmarna skapade sina liv och vad som hände med deras ättlingar.

Det här var spännande - och det fick mig att undra: Varifrån kommer kreativitet? Att Anders Österlings far var redaktör och skribent, det är väl känt, men moderns sida har man inte forskat på, den har inte ansetts intressant på samma sätt. Men mitt sökande efter människorna på fotografierna har ju visat, att hon kom från en mycket kreativ och artistisk släkt. Är det så att de rätta anlagen från bägge sidor sammanstrålat och skapat en diktare?   

Carin Hallén (1818-1907)

Jag vet inte så mycket om Carin Hallén, i tidens anda så antar jag att hon var husmor och ganska upptagen med att ta hand om alla barnen. Men ibland bilderna finns ytterligare ett mycket gammalt fotografi:

 Det verkar som om de tagits vid nästan samma tillfälle. Den gamla damen beskrivs som Anna Laurentia Westphal, Carins mor. Hon är född 1790 och dotter till stadsfältskären Sven Petter Westphal och Catharina Krook. Stadsfältskären härstammar från prästsläkten Westphal på Gotland, han är född i Ardre. Här dyker plötsligt ytterligare en spännande släkt upp - den visar sig ha förgreningar upp till Norrland via Anna Laurentias bror, Georg Westphal och hennes son, Frans Hallén som följer sin morbror norrut och blir framstående borgare. Det var alltså inte bara från Enebergs som kreativiteten kom, inte heller bara från den Österlingska sidan.  Så småningom hamnar jag i nya, spännande släkter, där finns både märkliga och sorgliga livsöden. Där finns den kände prosten och hovpredikanten Steinmetz som vigde min mormors mor, där finns Delsbostintan som jag själv är släkt med.  Men det är en annan historia.

Det finns en släktutredning rörande en annan gren av Enebergs gjord av Jörgen Eneberg Larsson i Malmö, där har jag hittat en del ledtrådar till familjens tidigaste historia, den som inte beskrivs här:

Eneberg

Annons:
Cheyenne
7/27/07, 12:40 PM
#1

Vilken trevlig släktsammanställning du fått ihop utifrån en bunt fotografier.

Ovanstående Catharina  Krook bör härstamma fån Skånesläkten Krook, från början en prästsläkt. Densamma familj som  skådespelerskan Margareta Krook härstammar ifrån.

chrissan
7/27/07, 12:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Här på bifogad fil finns en antavla för Anders Österling på hans mors sida.

Cheyenne: Har du mer om släkten Krook, jag har inte hunnit följa den bakåt än.

Cheyenne
7/27/07, 1:11 PM
#3

Jag har en nästan fullständig släktutredning från 1936 (Svenska Släktkalendern) Tyvärr är det ju så med de tidigaste årgångarna av S.Sl. att i de första generationerna saknas spinnsidan. Men det finns fyra bröder Krook födda mellan 1714-1733 vilken en skulle kunna vara far till Catharina krook. De två yngsta kan vi nog räkna bort då de endast fick en dotter var; Maria och Lovisa Sofia.

De två äldsta var Kyrkoheden i Hoby och Håstad Johan Otto Krook, 1714-1769. Hans son född 1760 blev också kyrkoherde.

Kronobefallningsmannen Frans Georg Krook, född ca 1720

Cheyenne
7/27/07, 1:25 PM
#4

Hm, fann Catharina Christinas troliga födsel i Norra Åsum och nu blir frågan om hon tillhörde den välkända krooksläkten.

GID 1465.30.17900

Pär Kroks  dotter Christina (?) född 22 februari. Modern uppges vara Catharina Stierna. vad hade fadern för titel?

Pär nämns inte i släktkalendern men vis av erfarenhet vet jag att den kryllar av fel.

chrissan
7/27/07, 1:30 PM
#5

Jag har hittat Per Krook, men inget mer om honom (har inte jobbat så mycket med det). Det finns massor mer att göra bakåt i tiden med släkterna, det verkar som om det var intressanta släkter allihopa

Cheyenne
7/27/07, 2:35 PM
#6

Låter som något för Årsboken Chrissan. Intressant släkter med intressana förgreningar och dessutom en massa fotografier.

Annons:
chrissan
7/27/07, 2:44 PM
#7

Jag hade väl sådana tankar, men Anders Es erfarenheter är nog representativa tyvärr. Vi får se……

Cheyenne
7/27/07, 2:54 PM
#8

Personligen tycker jag årsboken blir lite tråkig när någon släkt med förgreningar presenteras i tabellform. Bättre då, att som du presentera den på ett mer lättsamt sätt och sen ha som en fotnot att om någon är intresserad så kan de få det i tabellform per mail.

Cheyenne
7/27/07, 3:36 PM
#9

Jag har kikat närmre på tråden "Övriga släkter - Krook" på AF och det är mer komplicerat än vad som presenteras i en släktkalender från 1936 (att jag aldrig lär mig).

Det finns två Skånska Krooksläkter. Den ena härstammar från Olof Andersson Krook, Laholm, Halland, vilket ovanstående nämnda tilhör. Det som presenteras i släktkalendern verkar (utifrån vad skrivs på AF) vara långt ifrån komplett.

Den andra utgår från corporalen Nils Krook, f 1688 i Vist Östergötland.

Sen ska det tydligen finnas en borgarsläkt Krok med förgreningar ner i Skåne.

leja
7/27/07, 7:54 PM
#10

Verkligen intressant och visar på att det lönar sig att skriva på foton vem de föreställer. Själv har jag tagit hand om ett fotoalbum från släkten, där ingen vet vilka som finns på bilderna. Efter lite efterlysningar har det visat sig att albumet troligen kommer ifrån Norrtälje, nu gäller det bara att hitta en anknytning dit. För har såvitt vi vet ingen släkt där.

Cool

Vad ska man ha som signatur tro?

zachs
7/28/07, 12:15 AM
#11

Trevlig läsning! Önskade att jag hade din förmåga att få till texten.

AndersE
7/28/07, 12:36 AM
#12

#11 Javisst har du rätt. Chrissan skriver fint. Det flyter bra och är lättläst.

Ett tips som jag fick då jag arbetade med mikrohistorian var att man skulle berätta muntligt istället för att skriva. De allra flesta kan berätta en historia, men då man ska skriva ner den blir det konstigt. Ett sätt kan alltså vara att skriva mer "talspråk". Det kan ofta bli bättre!

chrissan
7/28/07, 1:49 PM
#13

Tack för de orden. Jag tycker själv att det är svårt att lämna det stela kanslispråk jag måste använda i mitt dagliga jobb. Men man kan träna genom att skriva mikrohistoria.

Annons:
AndersE
7/28/07, 2:05 PM
#14

Chrissan, vet du ursprunget för själva fotoalbumet? Vem har det tillhört, och hur hamnade det på loppisen?

chrissan
7/28/07, 2:12 PM
#15

Nej, det vet jag inte alls. Det kom antagligen från en större sats med olika dödsbon.

mbss
5/8/09, 9:02 PM
#16

Oerhört intressant och inspirerande! Jag vill genast ge mig ut och göra loppisfynd! :)

Fast jag har ett fotoalbum i min ägo som jag är extremt nyfiken på att börja "forska" i, min frus morfars mor var av släkten Palmroth (romer) och i vår ägo finns ett fotoalbum med bilder från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.. Där har man förmodligen något att bita i om man vill försöka identifiera folk.. :)

AndersE
5/8/09, 9:50 PM
#17

#16 Ja, fotoidentifiering är spännande!

Jag fick överta min farfars föräldrars fotoalbum för några år sedan. Då var det inte många jag kände till. Idag är det å andra sidan inte så många oidentifierade kvar.

Ingegerd
5/8/09, 10:51 PM
#18

Vad jag önskar att jag hade varit intresserad släkten redan som barn, men det var jag inte.

Farmors fotoalbum från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet har funnits i mitt föräldrahem sen jag var barn. Förmodligen tog min far hand om det vid farfars död 1955 eller redan när han flyttade till Svärta ålderdomshem 1947. Farmor dog redan 1918, när min far var 10 år. Jag har tittat i albumet många gånger under min uppväxt men inte frågat om personerna mer än i några enstaka fall.

35 av korten har jag lagt ut på Porträttfynd. Om jag minns rätt så är det bara i fyra fall jag vet vem/vilka bilden föreställer.

Min far hörde inte heller till dem som ville spara gamla saker, så när jag ville att vi skulle behålla albumet, när han skulle flytta till Björkgårdens Servicehus (låter finare än ålderdomshem?), undrade han vad jag skulle med det till när jag inte kände någon på fotografierna. Nu är jag i alla fall glad att jag har det kvar och lägger kanske ut lite fler bilder på Porträttfynd så småningom.

Men vad jag ångrar att jag inte frågade och antecknade medan jag hade chans att få veta något.

AndersE
5/9/09, 1:16 AM
#19

Några källor för identifiering av bilderna i min farfars föräldrars album:

  • Min farfars lillebror kände igen några - den närmsta släkten - men albumets bilder var från nästan 20 år innan han föddes.
  • Många bilder var från Halland där de bodde några år. Jga hade turen att få kontakt med en person med god kännedom om den socknen. Han var själv släkt med några av personerna i albumet och kände till andra.
  • Någon person anade jag ingick i bekantskapskretsen och så dök det upp en bild av dem som jag kunde jämföra med bilderna i albumet.

I gamla fotoalbum finns nog ofta lika många vänner och bekanta som släktingar. Så för att identifiera bilder får man gå utanför släkten. Hembygdsföreningar, illustrerad litteratur från tiden, dagstidningar osv. 

Jag börjar ändå tro att en väldigt stor andel av svensk befolkning fotograferades från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Möjligheterna är nog rätt stora ändå att det någonstans finns en bild av dessa med namn på eller ägd av någon som vet.

chrissan
10/28/09, 6:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Tack vare de digitaliserade tidningarna kan jag nu identifiera bysten på bilden av den skulpterande John Eneberg i artikeln! Den togs på Slöjdskolans examen 1873, se längst ner i bifogade notis från Blekingsposten. Jag som trodde det var en scenpryl från fotografen

Annons:
J
2/14/22, 10:48 AM
#21

"Det finns en bild där far och son Eneberg spelar kort med bl a August Strehlenert"

Finns den bilden tillgänglig så att man kan få titta på den?

Upp till toppen
Annons: