Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
20 - Släktforskning

2007 Halmstad

2007-08-27 01:56 #0 av: AndersE

Årets släktforskardagar ägde rum 24-26 augusti i Halmstad. Jag var där några timmar sista dagen och förmedlar här intryck i text och bild.

Allmänt

Jag är själv rätt Halmstad-van, annars tror jag man haft lite svårt att hitta rätt. Diskret skyltning, såväl vägen dit som på byggnaderna - och faktiskt även i byggnaderna. Jag tror t.ex. många missade en av våningarna.

Det hela var fördelat på två byggnader - biblioteket och teatern, med två föreläsningssalar i Teatern.

Halmstad bibliotek

En trappa upp fanns en forskarsal. Här var alla med Hallandsrötter lovade att få tre generationer kartlagda. Det intresserade inte mig så mycket, men jag kunde istället notera att på biblioteket fanns fina lokalhistoriska samlingar - böcker och arkiv.

Om man istället gick en trappa ner fanns där bl.a. hembygdsföreningar.

Föreläsning

På vägen från biblioteket till stora entrén på teatern fann jag - nästan av en slump - en oskyltad extra entré och inanför den en föreläsningssal. Precis när jag kom skulle en föreläsning börja, så jag slog mig ner. Ett lyckskott!

Det visade sig vara en föreläsning om svenskars utvandring till Danmark! Det var mycket intressant och jag kom naturligtvis genast att tänka på chrissans intressanta artikel om "Kastrup - innan flygets tid". Föredraget ägnades huvudsakligen åt den stora arbetskraftinvandringen från Sverige till Danmark under senare hälften av 1800-talet.

Jörgen Mikkelssen berättade på tydlig danska bl.a. om att det finns mycket i arkiven i Danmark och han visade exempel på att man t.ex. kan hitta detaljerade beskrivningar av personers utseende. Det var många tusen Svenskar som under kortare eller längre tid, under en eller flera perioder, arbetade i Danmark. Jag fick också några länkar som jag har lagt in i Proveniens länksamling.

Halmstad teater

I teaterbyggnaden fanns utställning på fem plan. Här berättar jag om något av det jag upptäckte.

Danmark

Eftersom ett tema för dagarna i Halmstad var "Gränsland" kändes en omfattande dansk närvaro naturlig.

 

De skämtade lagom broderligt om att de tyvärr inte kunde sälja CD-skivor till oss, eftersom man i Danmark har uppfattningen att sådant ska läggas ut gratis på nätet. Jag plockade en del broschyrer och har alltså lagt några nya länkar i länksamlingen.

Krigsarkivet

Jag pratade med en trevlig person från Krigsarkivet, och köpte en bok om hur man hittar till de militära källorna. Det finns väldigt mycket och de hjälper gärna till. Jag tänkte återkomma till detta separat - förhoppningsvis en artikel så småningom.

Familysearch

De hade en stor monter och pekade på några nyheter. Man har en kraftfull ny sökmotor, och poängterar att allt deras eget material är gratis (däremot kan man länkas till externa betaltjänster, som ancestry).

 

Man har en världsomfattande indexering av källor. Man har också tusentals digitaliserade böcker med släkthistorier. Slutligen finns sida där man kan prova utkast och nya prototyper till nya produkter.

Arkiv Digital

Redan i entrén delades det ut blad. På mässan visades sedan nyheten "AD OnLine" som gör att man nu kan se digital-fotograferade kyrkböcker via Internet. Kul!

 

Företaget har stora ambitioner. Man anställer nytt och uppger sig ha en ambition att ha fotograferat alla kyrkböcker före 2009! Jag frågade om samarbete med DigiArkiv men den jag talade med menade att detta bara är en möjlighet.

DigiArkiv

DigiArkiv fanns också på plats. Jag gillade deras bild med mannen som skrapar bort de gamla mikrofilmsbilderna och hittar digitalbilder i färg under.

 

Jag fick tillfälle att prata några ord med Niklas Hertzman. Man har mycket "på gång" framöver.

 

När jag pratade här lät det som om ett samarbete med Arkiv Digital nog ändå har kommit en bit på väg, men viktigare är att man har ett internationellt samarbete på gång. Det kan betyda nya resurser och ökat utbud till glädje för alla. Spännande!

Släktträd

Det fanns ett otal montrar med försäljning av olika släkttavlor. Oslagbara tyckte jag dock de handmålade släktträden var, personligt och vackert målade av Anna Murgia. Vill ha!

Qviz

Jag pratade med en flicka från Umeå Universitet. Hon arbetade med ett intressant EU-finansierat projekt, som går ut på att släktforskare ska hitta olika källor med hjälp av klickbara kartor. När man börjar klicka i kartan väljer man också tid - då kommer t.ex. sockengränser att förändras. Om man söker källor för en viss by kan man ju behöva leta i olika socknar, eftersom gränserna ändras och detta tar alltså Qviz hänsyn till. När du alltså valt tid och klickat dig fram till rätt plats kommer du att få länkar till de olika ställen som har arkiv för det du söker efter. Jag tyckte det såg spännande ut, men man har inte kommit längre än till en första prototyp.

Elefanterna

Även om jag inte nämner dem speciellt här så fanns naturligtvis alla de stora elefanterna på plats - SVAR, Genline, DIS, och många fler. På tal om elefanter, så försökte jag - utan framgång - bjuda vår förbundsordförande Ted Rosvall på choklad. Vi fick dock bytt några ord, och han berättade att det nu är helt klart att det blir en ny version av Discus på Anbytarforum, och att den bör vara på plats snart.

 

Självklart fanns också mängder av föreningar från hela landet. Jag hittade t.ex avfotograferade kyrkböcker 1900-1921 från Grevie hos Bjäre släktring. Så nu har jag ett antal nya uppgifter om farfars morföräldrar och deras barn.

2008 Malmö

För mig var denna dag i Halmstad första gången, men jag kommer absolut att försöka ta mig till Malmö nästa år. Jag pratade med ett par Malmödamer och frågade om de var intresserade av att Proveniens gjorde någon mikrohistoria/livsöden-utställning. De fick min broschyr och lovade att lyfta frågan.

Proveniens i Halmstad

Jag hade ju min nya knapp på kavajslaget och minsann kom det inte en flicka fram och frågade om det var jag som var Anders. Det var nyregistrerade medlemmen "Sannes" från Uddevalla. Hon fick så klart en knapp! Lite senare kom en några år äldre gentleman fram. Utan fez och mustach kände jag inte igen honom förrän han presenterade sig som Tord. Så här glada blev vi då!


Mässfyndet!

Och så slutligen - mitt eget bästa fynd! Jag hittade en bok om "Gåramålningar från Kjeflingebygden". En trevlig, rikt illustrerad bok, och där hittade jag en målning av min farmors fars "Nya smedjan" i Trolleholm. Jättekul!

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2007-08-26

 


Anmäl
2007-08-27 09:52 #1 av: gurin

Fin rapport och bra illustrationer. Verkar ha varit en trevlig tillställning.

mvh/gurin 

Anmäl
2007-08-27 10:53 #2 av: leja

Kul, hoppas att jag har tid och möjlighet att åka nästa år. Var i Stockholm, men det var nästan för mycket, då jag bor så nära försöker man hinna allt på några timmar. Att åka iväg ger en andra möjligheter att ta in allt i lugnare takt(hoppas jag).

Kul att höra om allt. En riktigt trevlig beskrivning, fick en att önsak att man varit där.

Cool 

Vad ska man ha som signatur tro?

Anmäl
2007-08-27 10:55 #3 av: chrissan

Det var snabb rapportering! Intressant att höra om "guldkornen".

Anmäl
2007-08-27 11:11 #4 av: Cheyenne

Ja, det var väldigt trevlig läsning och lite nya länkar som jag tidigare inte upptäckt.

Funderar starkt på att åka till Malmö nästa år. Enligt Rötters hemsida ska temat 2008 vara

"Släktforskardagarna 2008 kommer bl a att handla om freden i Roskilde 1658 och dess konsekvenser för befolkningen i de södra landskapen. Snapphanar och livet för fattiga och rika under 1600- och 1700-talen är andra ämnesområden". 

Anmäl
2007-08-27 11:18 #5 av: AndersE

#4 Jo, våra 1800-talshistorier kanske inte platsar...?  

 


Anmäl
2007-08-27 11:23 #6 av: Cheyenne

#5

Jodå, varför inte? Ovanstående är ju förmodligen bara en del av mycket och era microhistorier har ju ffa fökus på södra Sverige...! 

Anmäl
2007-08-27 11:56 #7 av: Gnidde

Snygt Anders. Önskar man hade kunnat vara där. Fina ill: Kul repotage.Skrattande

Anmäl
2007-08-27 12:12 #8 av: Alsterolle
Anders!
 
Verkligen ett trevligt reportage. Trist att vi inte sågs, men det går ju ett tåg till Malmö så småningom.
 
Jag har lagt in lite bilder jag tog här .
 
 
 

 
 
Anmäl
2007-08-27 12:19 #9 av: AndersE

Fina bilder Olle. Jag ser att du inte lyckades fånga Tord, men väl hans fru!

Tack alla ovan för komplimanger...

 


Anmäl
2007-08-27 13:05 #10 av: Tord

Ja, det var ett fint bildspel Olle, synd bara att vi inte råkades trots att vi båda tydligen deltog i flera aktiviteter. Jag deltog i både ordförandekonferens, ordförandemiddag, stämma och stämmomiddag. Ett väl genomfört arrangemang som hallänningarna har all heder av.

Anders, min fru finns inte med på Olles bilder! Du vet nog knappast hur min fru ser ut, hon besökte släktforskardagarna som hastigast på lördagen, men hon var inte där på söndagen. (Däremot deltog hon i både ordförandemiddag och stämmomiddag.) Hustrun och jag är fortfarande kvar i Halmstad och tänker nu göra en liten utflykt söderut. I morgon återvänder vi till Stockholm. Lägger vid tillfälle  ut en bild på min fru Fot i munnnen   

Anmäl
2007-08-27 13:26 #11 av: AndersE

#10 Aha, jag trodde din fru var med i montern. Sorry!   ;-)

 


Anmäl
2007-08-27 18:14 #12 av: Alsterolle
Jag deltog bara på Redaktörskonferensen. Så därför blev det kanske inget möte.
Anmäl
2007-08-28 13:08 #13 av: AndersB

Tack Anders och Olle för trevliga reportage. Läste också Sannes blogg om Arkiv Digital, som verkar blivit en succé!

 


Anmäl
2007-08-28 13:19 #14 av: chrissan

Har just blivit testmedlem på Family Search Labs som du la in i Länksamlingen Anders. Superb kvalitet! Bilderna från census är välindexerade och skillnaden i kvalitet är som mellan mikrofilmerna och digistalfotograferade bilder. Man har tydligen didgitalfotograferat census igen!

Anmäl
2007-08-28 13:44 #15 av: AndersE

#13 Ja, om de ArkivDigital klarar av att fotografera i hög takt så blir det väldigt intressant. Ännu så länge har de inget av intresse för mig...

#14 Oj, vad spännande. Jag har inte tittat på det ännu.

 


Anmäl
2007-08-28 14:37 #16 av: Sannes

Nu blir det första inlägget här för min del, får se om jag lyckats att ordning på alla nya saker här.... :)

När det gäller Arkiv Digital så är jag mycket nöjd med de cdskivor som jag har beställt där, och jag ser redan fram emot abonnemanget som jag har beställt.

Eftersom jag har hela min släkt i Bohuslän, nåja nästan i alla fall är väldigt många i Norge och Amerika också, så har Arkiv Digital blivit en succé för min del. Då de började med Bohuslän väldigt tidigt.
Ibland har man tur... :)


Anmäl
2007-08-28 15:11 #17 av: AndersE

#16 Hej Sannes - och välkommen som skribent!

Det ska bli väldigt spännande att se Hur Arkiv Digtal utvecklas. Liksom det ska bli spännande att se hur DigiArkiv utvecklas. Och hur ska SVAR och Genline möta detta? och vilka utländska aktörer kommer in.

 

 


Anmäl
2007-08-28 15:13 #18 av: Finnmossen

Jag var med på det mesta från fredag och framåt, och tycker det fungerade väl, fast på lördagen var det i varmaste laget på teatern, pga allt folk. Uppskattade att göra AlsterOlles bekantskap, och ser fram emot hans första nummer av VärmlandsAnor.

Arkiv Digital med AD Online måste vara årets grej - vilka bilder! Och som forskande på Värmland, så var tillgången på böcker från den landsänden överväldigande, mängder med bouppteckningar och annat, som kompletterar mina redan köpta CD med kyrkböcker , det blir inte mycket vettigt gjort nu framöver.

 

 

 

Anmäl
2007-08-28 18:36 #19 av: KriAn

Trevligt med rapporterna från Halmstad. Ser att vi var på samma ställen samtidigt även om jag inte träffade någon av er mer personligt. Däremot lyckades Olle fånga mig på bild Generad

Anmäl
2007-08-29 01:04 #20 av: Ingegerd

Tack för bilderna och reportaget från släktforskardagarna, Anders! Och tack för inläggen från er andra.

Tyvärr kunde jag inte vara med i år pga andra förpliktelser. Har tyvärr lite för många engagemang, och då blir det krockar ibland.

 

Anmäl
2007-08-29 22:34 #21 av: Sannes

Tack AndersE.
Jag har läst dessa sidor väldigt länge innan jag blev medlem här, men till sist så kände jag att jag ville vara med här.
Sen om jag skriver så mycket är en helt annan sak.

Visst skall det bli spännande och följa Arkiv Digital. Jag tror faktiskt att Genline med flera känner flåset i nacken.
För jag instämmer i det som Finnmossen skrev här ovan:
Arkiv Digital med AD Online måste vara årets grej - vilka bilder!

Anmäl
2007-08-29 22:56 #22 av: Anna-hfg

Tänk, där satt jag på stämman och visste inte att du var där Tord. Och så missade jag Anders oxå.

 

Nåja, vi ses kanske i Malmö. Det verkar som det är tal om att alla skånska gen. föreningar ska ställa upp och hjälpa till där enligt ett vagt rykte jag hört. Det är kanske svårt att få frivilligarbetare. Jag har redan anmält mig som hjälpare men har inte hört ifrån dem annu. Det blir kanske senare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.