Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
30 - Din egen bok

En bokutgivningsplan

2007-08-13 11:57 #0 av: AndersE

En av svårighetrna med att skriva en släktbok är att veta vad man ska skriva om. Ska man skriva om hela släkten i en bok? Ska man skriva om en enskild person? Här berättar jag om min "plan".

De första frågorna om boken

Som jag tagit upp tidigare är det viktigt att veta vem man skriver för. Frågan är enkel men kommer att påverka hela boken så du bör ha svaret innan du börjar. Är det bara en bok för barnen, eller för närmsta släkten, eller hoppas du på att skriva en best-seller?

Nästa fråga kan vara ännu mer banal. Vad ska boken handla om? Att frågan är enkel gör inte svaret enkelt! Även om jag har begränsat mig genom att bestämma att jag vill skriva böcker om min egen släkt så är det långt ifrån enkelt att sätta ramarna för en bok.

Min plan

Som ett sätt att börja arbetet har jag gjort en plan. Den kommer säkert att förändras, men jag kommer ändå att ha nytta av den. Den hjälper mig göra begränsningar och hjälper mig komma vidare.

Planen som sådan är säkert ointressant för de flesta, men kanske kan mina tankar kring den gå att koppla till din egen situation?

1. I skuggan av ett slott

Ja, så blev ju titeln för min första bok. Boken handlar om min farmors släkt. Jag har ganska mycket information om farmors föräldrar, men har forskat rätt lite längre bak. Alltså handlar boken i huvudsak om min farmors föräldrars liv.

Boken är tryckt och jag har kommit igång med försäljningen. Jag har tryckt 160 böcker (för många), sålt ca 50 och skänkt bort 20.

2. Gotthard och Gunilda Ellerstrand

Min nästa bok blir förmodligen om min farfars föräldrar. Den påminner ju då om den förra och blir berättelsen om två människor - deras uppväxt och deras liv tillsammans. Det finns färre ättlingar än till förra boken, men min farfars far var lite mer "kändis" så kanske är allmänintresset av boken större? Jag kan tänka mig att upplagan blir knappt lika stor som förra boken - ca 100?.

3. Riksdagsmannasläkten för Åsbo och Bjäre härader

Min farfars morfar var riksdagsman. Det var ett uppdrag som gått i släkten i många generationer, och därför skulle jag vilja ägna den grenen en egen bok. Eftersom man går längre bak i tiden finns ju väldigt många fler ättlingar. Jag tror också att det finns många i "bygden" som kan vara intresserade. Här finns ju också möjligheter att flika in lite allmän riksdagshistoria.

Min farfars mormor har också en ganska intressant släkt från Starby - Andersson från Hitsåkra - som jag skulle kunna skriva något kapitel om, och samtidigt kanske intressera några hembygdsintresserade?

Den här boken kommer att kräva extra arbete. Det finns mycket källmaterial att gå igenom, men här finns ju också möjligheten att trycka ett större antal böcker - 500?

4. Anna från Kyrkefalla

Anna var min mormor. Hon var från Kyrkefalla (Tibro) i Västergötland. Hon dog när min mamma var helt liten och vi visste inte mycket om henne. Släktforskning och en intressant resa för drygt två år sedan gav en hel del. Här skulle jag också behöva läsa mer i August Carlssons dagböcker. Boken kommer nog egentligen inte att handla så mycket om Anna, utan mest om hennes anor. Även om det är idel torpare och tjänstefolk så finns här flera öden som jag tror kan bli intressanta berättelser.

Så gott som alla Annas anor kommer från Kyrkefalla så kanske skulle en sådan bok locka några nutida Tibro-bor? Annars är det ju bara jag och mina syskon som är intresserade. Ett litet antal böcker alltså - 50?

5. Ellerstrand

Min farfars farfar tog sig det efternamn som jag idag bär tillsammans med ytterligare ett trettiotal människor. En bok om släkten Ellerstrand skulle ju också handla om tidigare släktled - rader av bönder på Nv-skånska slätten. Om hur gården säljs och man istället började ägna sig åt hantverk. Om snickaren och målaren och så småningom flytt från by till stad med handel och affärsverksamhet.

En bok med rätt begränsat allmänintresse, och därmed liten upplaga - 50?

6. Provinsialläkaren

Min morfar var läkare. Det skulle vara roligt att berätta om hans liv. Det skulle ju handla om hans ungdom, om när han träffade "Anna från Kyrkefalla" och om hur hon tragiskt dör och lämnar morfar ensam med en baby. Men också om hur han träffar Brita - som ju är den jag kallade mormor. Om deras liv som läkarfamilj på många orter i Sverige. På det viset blir det ju lite om mammas uppväxt också. Det är dock svårare tror jag att skriva om det som ligger nära i tid. Det kommer nog att dröja innan den här boken kommer ut.

I Munka Ljungby finns många som minns morfar fortfarande och jag tror nog att det kan finnas ett intresse av en bok. Ett hundratal böcker kanske?

7.  Gunnar och Gunhild Ellerstrand

Jag skulle vilja skriva berättelsen om min farmor och farfar. Samtidigt kan jag ju få med lite om pappas historia. Mest för egen del och för deras barnbarn och barnbarnsbarn. Även denna bok behöver nog mer distans innan den kan skrivas.

Kanske finns det också andra engelholmare som är intresserade? Ett 50-tal ex?

8. Släkten Norberg

Om min morfars släkt finns redan en bok. Min mammas kusin har gjort en fantastisk insats och jag har en tjock inbunden bok hemma. Dessutom har jag kompletterande häften om saker som forskats fram efter boken kom ut.

Kanske vill jag ändå göra en egen version en dag? Om inte annat så för att göra min bokserie komplett?

------------------------------------------------------------------

Det vore roligt om min lilla artikel inspirerar till tankar och kommentarer om era egna bokprojekt. Även om de bara är på ett tidigt planeringsstadium...

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2007-08-13

 


Anmäl
2007-08-13 12:08 #1 av: AndersE

Någon kanske tycker att mina tryckserier verkar små. Men det är ju hela finessen med de nya tryckmöjligheterna - att det går att ge ut så få som kanske 15 böcker och ändå hamna på ett hanterbart styckepris från ca 250:- styck.

Självklart kan man med dessa serier inte få någon egen ersättning, men jag gör detta som en hobby för nöjes skull.

 


Anmäl
2007-08-13 14:16 #2 av: Cheyenne

Oerhört bra, välgenomtänkt och strukturerad plan. Jag blir inspirerad,

Anmäl
2007-08-13 14:21 #3 av: AndersE

Tackar! Så himla genomtänkt är den väl inte...   ;-)

För mig är det ett sätt att försöka komma igång. Jag vill så gärna börja på nästa bok, men den riktiga inspirationen kommer inte. Jga tror att jag behöver en sådan här plan för att veta var jag ska börja.

En annan tanke med planen - och att publicera den - är att man kan få impulser utifrån. Om någon ser att man är på gång att skriva en bok om ett ämne som intresserar dem kan det ju leda till något...

 

 


Anmäl
2007-08-13 15:06 #4 av: gurin

Ser bra ut Anders. Jag skulle vilja göra något liknande men jag inser nu att under minst ett år framöver kommer jag att vara så fullt sysselsatt med annat skrivande att jag inte kommer att få någon tid över till annat. Något som redan märkts genom att min aktivitet här gått ned drastiskt.

mvh/gurin som har en av dina 160 ex. Dock har jag bara hunnit bläddra i den ännu.

 

Anmäl
2007-08-13 15:23 #5 av: AndersE

#4 Jo, men det är bara en plan... Det kommer att ta flera år innan den är avverkad...

 

 


Anmäl
2007-08-13 17:17 #6 av: gurin

Det kan ju tänkas att du får upp farten och planer är bra att haFlört

mvh/gurin 

Anmäl