Annons:
Etikettföremål-artiklar
Läst 31031 ggr
AndersE
8/15/07, 1:50 AM

Mormors dockskåp

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Min mormors dockskåp är inget museum, utan en väl vårdad leksak som fortsätter att fascinera och roa barn och vuxna. Läs om skåpet och dess historia!

Mormor - Brita Ewald

Min mormor (styvmormor) föddes 1913 i Helsingborg.

Karin och Sigfrid Ewald

_Karin och Sigfrid Ewald
_

Hennes far var stadsingenjören Sigfrid Ewald och hennes mor var Karin, född Hasselgren. Jag tror de bodde i en fin villa i Pålsjö, i norra delen av Helsingborg.

Dockskåpets salong

_Dockskåpets salong
_

Min mormor dog 1988. På ett blad hade hon skrivit ner historien om sitt dockskåp.

Dockskåpet

När Brita var ca fem år gammal fick hon ett dockskåp med sex rum. Skåpet har två glasdörrar och under finns ett par dörrar till förvaringsfack.

Köket

_Köket
_

Köket - detalj

_Köket - detalj
_

Jag vet inte om skåpet är byggt speciellt för att vara ett dockskåp, men jag skulle nästan tro det.

De sex rummen tapetserades av ingenjör Ewald

Skåpets sex rum inreddes efterhand till barnkammare, sängkammare, herrum, salong, matrum och kök. Det var ingenjören Sigfrid Ewald som med nöje tapetserade skåpets alla rum. Han använde tapetrester som blivit över från det egna hemmet. På så vis fick skåpets sängkammare samma tapeter som familjen Ewalds sängkammare, osv.

Herrummet

_Herrummet
_

Herrummet - detalj

_Herrummet - detalj
_

Möbler tillverkade av cigarrlådor

Mormor berättade att hennes far rökte cigarrer. Dessa köptes i trälådor och efterhand som de tömdes lämnades lådorna till en snickare. Denne snickare hade drabbats av barnförlamning och tillbringade sitt liv i rullstol. Snart efter att en låda lämnats infann sig snickaren med, som mormor uttryckte det "underbart välgjorda möbler".

Matrummet

_Matrummet
_

Mamma Karin syr

Mamma Karin sydde docklakan med hålsöm, gardiner med spetsar och dukar med broderier. Hela familjen hade roligt med att inreda och dekorera.

Mamma Karins lakan med hålsöm

_Mamma Karins lakan med hålsöm
_

Sovrummet

_Sovrummet
_

Dockorna hade porslinshuvuden och fick riktiga kläder typiska för sin tid - 1920-talet. Dockmamman har riktigt hår, uppsatt i knut på hjässan.

Några av skåpets detaljer

Mormor berättade att många av skåpets detaljer köptes i Boréus leksaksaffär i Helsingborg. (Den minns jag själv från 1960-talet…) Andra handlades i en dockaffär på "Strøget" i Köpenhamn. Bland dessa inhandlade saker nämnde mormor särskilt en grammofon av 1920-talsmodell, en liten (ca 2 cm) köttkvarn, en dammsugare och en kaffekvarn.

Dammsugare

_Dammsugare
_

Några saker har en speciell historia. Det finns ett litet lerkrus som ingenjör Ewald ska ha fått som liten. Det är tillverkat på Vallåkra keramikfabrik och han ska ha fått det vid ca 10 års ålder, dvs i slutet av 1880-talet. I kruset har alltid stått en liten blombukett. Det är konstgjorda förgätmigej, som härstammar från en hatt som mamma Karin bar ca 1915.

Krus med förgätmigej

_Krus med förgätmigej
_

Dockskåpets liv under nästan 90 år

Min mormor fick alltså skåpet, lekte med det och var med och inredde och dekorerade. Med jämna mellanrum kom det nya möbler, tillverkade med cigarrlådor av en handikappad snickare. Kanske varade leken till mitten av 1920-talet.

Brita gifte sig 1937 med min morfar, då ensamstående far med en två-årig dotter - min mamma. Så småningom fick hon också leka med skåpet, säkert under sträng förmaning att vara ytterst varsam. Min mamma fick en lillasyster som sedan under samma regler hade glädje av skåpet.

Barnkammaren

_Barnkammaren
_

Det första barnbarnet blev jag. Jag minns aldrig att vi fick leka med skåpet, men att bara få öppna dörrarna och titta på allt fint var spännande. Försiktigt kunde man plocka ut någon docka och titta på. Jag tror att mormor efterhand kompletterade inredningen med små fynd här och där. Jag minns också att tapeterna var rätt slitna, missfärgade och på väg att lossna.

När jag själv var i 25-årsåldern fick jag ett dockskåp och började inreda det. Köpte små möbler i byggsats som limmades, betsades och lackades. Mycket tillverkade jag själv. Det ledde till att även min mamma skaffade sig ett dockskåp. Jag tror att det gladde mormor mycket att hennes intresse levde vidare.

Dockskåpet idag

Mormors dockskåp finns kvar. Som jag skrev i inledningen är det inget museum. Alla rummen har tapetserats om. Nya möbler och olika inredningsdetaljer har tillkommit, men den ursprungliga rumsindelningen lever kvar.

Och mina barn och deras kusiner får lov att leka med det. Naturligtvis förmanade att vara mycket, mycket försiktiga…

Relaterade länkar
Av: AndersE
  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('AndersE'))
  • ### [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('AndersE', 'Contact.aspx'))
Datum för publicering
  • 2007-08-14
Annons:
AndersE
8/15/07, 9:54 AM
#1

Det hade varit roligt att veta vem snickaren var!

chrissan
8/15/07, 10:23 AM
#2

Det var ett jättefint dockskåp! Att ta reda på snickaren kanske blir svårt eftersom de bodde i en större stad. Finns det inga ledtrådar på möblerna? Initialer mm. Kolla noga!

Cheyenne
8/15/07, 10:23 AM
#3

Helt fantastiskt docksåp  *vill ha*

har du vänt på skåpet? På baksidan eller undertill kan det sitta en signatur.

AndersE
8/15/07, 10:33 AM
#4

#2 Jo, söker man bara på snickare finns det för många. Jag provade med handikappad eller krympling utan framgång…

#3 Nej, det har jag inte gjort. Skåpet är nog inte tillverkat av samme som gjort möblerna.

Monkey
8/15/07, 11:12 AM
#5

Vilken underbar historia. Jag skulle också vilja ha det. Min man snickrade ett dockskåp till vär dotter, nu 40 år, och jag inredde det, men inte lika fint som din mormor. Vi hade väldigt roligt. Tyvärr var dottern aldrig intresserad av det, eller av dockor över huvud taget, så det har blivit stående inpackat och bortglömt i källaren. Bra att jag fick en påminnelse om dess existens på det här sättet. Dottern fick en son, nu 15 år, som heller aldrig lekte med det. Nu har vi dock fått tre barnbarn till, varav det äldsta just fyllt 2 år, så nu kan vi ju plocka fram dockskåpet ur gömmorna. Tack Anders.

AndersE
8/15/07, 1:34 PM
#6

#5 Tack - och varsågod!   Skrattande

Annons:
zachs
8/15/07, 1:43 PM
#7

Vilken tur att just du, Anders har alla dessa roliga saker och människor i din släkt! Du både uppskattar dom och har förmågan att presentera dom för oss andra. Tack, för det!

AndersE
8/15/07, 1:53 PM
#8

Man tackar (rodnande…)!

AndersE
8/15/07, 2:02 PM
#9

Världens absolut finaste dockhus - Titanias Palace - fanns tidigare på Legoland i Danmark. Tyvärr fanns det inte kvar då jag var där i somras, men det verkar inte ha flyttat så långt.

Egeskov slot

Cheyenne
8/15/07, 2:31 PM
#10

Heeelt otroligt. Det känns som om man kliver in i riktiga rum och salonger. Nu gör ju fotot sitt till att det känns än mer realistiskt, men ändå…….!

leja
8/15/07, 7:14 PM
#11

Älskar dockskåp. Fick ett när jag var liten inrett av mormor och morfar. Gjort av en gammal trädlåda, med hemma gjorda möbler. Det har naturligtvis ändrats med åren och blivit hårt lekt med. Men än finns det kvar. Fast min dröm är ju ett palats i miniatyr. Kanske när man blir pensionär??

Cool

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
8/15/07, 7:27 PM
#12

#11 Kikade du på länken i #9? Ska du bygga palats kan ju Titanias Palace vara en lämplig förebild…!

leja
8/15/07, 11:36 PM
#13

Det var det jag tänkte. Såg någon som hade bestämt sig och gjort ett dockhus från grunden. Dvs även svarvat möbler, broderat tavlor mm. Så det var ett evighets projekt.

Cool

Vad ska man ha som signatur tro?

Annons:
AndersE
8/15/07, 11:44 PM
#14

Jag höll ju på lite för 20 år sedan. Väldigt roligt och ibland leker jag med tanken på att komma igång igen. Då med att återskapa någon verklig miljö - kanske med utgångspunkt från ett gammalt fotografi.

chrissan
8/15/07, 11:58 PM
#15

Även jag byggde modellhus när jag var ung. Men de blev aldrig så här kompletta och numera har man inte tid av någon anledning

Hirit
8/20/07, 9:51 PM
#16

Det dockskåpet kan du verkligen vara stolt över och det säger sig självt att du är det, jättefint. Och att det är din mormor som ägt det ökar dessutom det personliga värdet + att det finns en historik om skåpet.Det tycker jag är intressant.

AndersE
8/20/07, 10:37 PM
#17

#16 Ja visst - "Proveniens" är fint det… ;-)

Tom
8/21/07, 9:04 PM
#18

Oj vilket fint dockskåp!

Jag har många gånger lekt med tanken att bygga ett dockskåp med inredning och allt men tyvärr har det än så länge stannat vid tanken. Nu blev jag sugen igen!

  Tom

AndersE
8/21/07, 9:45 PM
#19

#18 Jo, jag är också lockad…  Det är ju dessutom en hobby man kan dela med barn.

vanessa
8/21/07, 11:43 PM
#20

När jag såg detta fina dockskåp så vill jag rota fram ett skåp som gått någon generation i familjen. Min kusin ska tydligen ha den. Då med 70-talet som inredninsstil. Suck.

För det dockskåp du har, ger både lust och inspiration. Tack för berättelsen. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Annons:
AndersE
8/22/07, 12:08 AM
#21

#20 Vi (min syster? hade också ett dockskåp när jag var liten. Det var nog närmast 60-talsstil. Ett enplanshus öppet runt om. Jag minns bl.a. en sådan där häftig 60-talsstol - en stålrörskonstruktion där det hängde ett stort stycke tyg/läder…

Tyvärr finns nog inget av det kvar…

Bybo
8/27/07, 2:06 AM
#22

Tack! Vilket nöje att titta och läsa :-) Jag har alltid varit faschinerad av dockskåp och alla miniatyrer av de olika slag…

Gnidde
8/27/07, 12:35 PM
#23

Aners vilket tidsdokument. Venessa ett 70talsskåp är också ett fint tidsdokument, fins nog inte många kvar i dag. Skriv ner historien och pifa upp skåpet. Har äldrig ägt något själv, men tycker att Anders berättelse är strålande. Cool

Hälsningar Gnidde.

Carmarino
12/6/17, 5:03 PM
#24

Vilket jättefins dockskåp. Har själv ett stående i källaren, men det är av den "vanliga typen", liknande detta. Vet dock inte om det är köpt, eller om min far byggde det efter någon ritning.

Inredningen är troligen nerpackad i någon låda, för jag kan inte minnas att det fanns något i skåpet senast jag tittade i det. Har tyvärr inte plats för det, så det lär förbli nerpackat i källaren.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

AndersE
12/6/17, 8:48 PM
#25

#24 Det på bilden verkar vara ett klassiskt "Lundby" dockhus - världens mest sålda!

Carmarino
12/7/17, 7:02 AM
#26

#25 Ja, det är nog ett sådant jag har, men eftersom min far byggde mycket själv så är det möjligt att han kan ha byggt även dockskåpet, med Lundby som förlaga. Är inte helt säker, men troligtvis är det ett "äkta Lundby". 🙂

Vet du om de märktes på något sätt, så att man kan se om det är ett Lundby, eller inte?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Carmarino
12/26/17, 12:12 PM
#27

Kollade med min bror när vi träffades i helgen. Enligt honom så byggde min far det själv, med en bild på ett Lundby-dockskåp som "inspiration". Ingen ritning alltså. Min bror var nämligen med och hjälpte till att bygga dockskåpet, så därför mindes han det. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Upp till toppen
Annons: