Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 11959 ggr
AndersE
5/28/08, 9:04 PM

Släktforskardagar i Malmö

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här presenteras Släktforskardagarna i Malmö 30-31 augusti 2008

Släktforskardagarna i Malmö 2008

Efter över ett år av förberedelser och 1000-tals timmar av ideellt arbete, börjar nu vår förenings (dvs. Malmö Släktforskarförenings) största uppdrag genom tiderna, att ta slutlig form. Det återstår bara några månader fram till den 29-31 augusti 2008, då släktforskare från hela Sverige och från våra grannländer möts till Släktforskardagar på Europaporten i Malmö. Det är medlemmar i vår egen förening, men även från andra föreningar i Skåne, som gratis lagt ner massor av tid på förberedelserna, och under mässdagarna kommer över 100 funktionärer att var engagerade.

Vi hoppas att under dagarna kunna locka många besökare att aktivt börja släktforska. Att intresset är stort har vi märkt, bl.a. på de introduktionsföredrag som vår egen Niklas Hertzman har hållit för Sydsvenskans och Skånska Dagbladets prenumeranter. Närmare 400 intresserade bevistade dessa.

Själva mässan pågår under lördagen och söndagen, och öppettiderna är på lördagen 9-17 och på söndagen 9-16. Vi räknar med cirka 5000 besökare. En invigningsceremoni med pompa och ståt kommer att hållas på lördag förmiddag i Europaportens stora sal "Kyrkan", där Skånes landshövding Göran Tunhammar inviger mässan.

Släktforskardagarnas tema är "Roskildefreden 1658 - en ny gräns men samma folk".

Huvudsponsor för arrangemanget är Genline AB.

Utställningen

I utställningshallen, Europaportens stora hall på 2500 kvm, kommer det att finnas närmare 100 utställare. Det är många föreningar som bokat montrar, men även arkiv, organisationer, bokantikvariat och företag i branschen. Vi har fått ett antal sponsorer att satsa lite extra på dagarna med stora montrar.

Vi kommer att ha en monter "Släktsök", där besökare får handgriplig hjälp att ta de första stapplande stegen i släktforskning. Över 40 erfarna släktforskare från föreningar runt om i Skåne är engagerade att hjälpa till att söka i olika databaser på Internet och på CD-skivor.

Temautställning om Roskildefreden


Inne i mässhallen finns även en historisk skärmutställning med 36 skärmar. Den beskriver Roskildefreden 1658 då bland annat Skåne, Blekinge och Halland blev svenskt och dess konsekvenser för svenskar och danskar före och efter freden. Temautställningen är skapad av kulturhistorikern och författaren Jonny Ambrius.

Föredrag

Föredrag kommer att hållas dels i Europaportens stora salen "Kyrkan", dels i en sal i konferensutrymmen en trappa ner. Det kommer även att bli föredrag inne i mässhallen, båda dagarna, där vi har inrättat ett "Speakers Corner". Föredragen kommer att handla om släktforskning och om temat Roskildefreden, och vi har lyckats engagera en mängd intressanta föredragshållare. Det blir även ett antal företagspresentationer.

Förbundets aktiviteter


Dagen före mässan, dvs. fredagen den 29 augusti, är förbundets dag. Samtidigt som montrarna byggs i utställningshallen håller förbundet ett antal konferenser för föreningarnas förtroendevalda och funktionärer, klockan 10-17. För dem som ej deltar på någon konferens anordnas en bussutflykt till Köpenhamn, med avstickare till Roskilde, avfärd 9:30 och återkomst 16. På kvällen avnjuts konferensmiddagen på Rådhuset. Denna är avsedd främst för deltagarna på konferenserna samt för förbundsstyrelsen, men i mån av plats kan även andra intresserade besökare anmäla sig.

Sveriges Släktforskarförbunds Riksstämma avhålls på lördag eftermiddag. Det är det årliga ordinarie riksmötet, med ombud från medlemsföreningar runt om i Sverige.

Stämmomiddag

Malmö Släktforskarförening erbjuder alla besökare en sammankomst på restaurang Glasklart under kvällen lördagen 30 augusti. Restaurangen ligger i Dockanområdet och det blir god mat, underhållning av känd artist och en vacker utsikt över hamnen.

Marknadsföring


Utan sponsorer klarar vi som arrangörer inte uppdraget, och därför har arbetet med att söka sponsorer varit högt prioriterat allt sedan projektet startade. Tidigt gjorde vi en folder, som sedan har följts upp med en flyer, annons och affisch. Tryckningen av dessa är den kostnad vi haft, för övrigt har all marknadsföring skett av ideella krafter. Det har varit utdelning av foldrar/flyers, uppsättning av affischer, projektpresentationer och informationsmöten.

Hemsidan har varit vår främsta kanal för egen marknadsföring, och där har hela tiden funnits aktuellt material, fritt att använda för föreningarna runt om i Skåne och övriga Sverige.

Vi har fått mycket hjälp av våra sponsorer, utställare och av förbundet. Speciellt vår huvudsponsor Genline har varit aktivt engagerad i vår marknadsföring, och vi har fått bra dragkraft av deras marknadsföring. Av förbundet har vi fått gratis annonsering i 3 nummer av Släkthistoriskt Forum.

Vår egen annonsering och affischering kommer att koncentreras till augusti, bl.a. med annonser i ett par rikstäckande och några lokala tidningar. Vi kommer att ha en speciell tidningsbilaga i Skånska Dagbladet fredagen den 22 augusti.

Funktionärer - Informationsdisk


Både på fredagen och under mässdagarna finns funktionärer på plats för att hjälpa utställare och besökare. I informationsdisken, som finns i närheten av entrén, är man beredd att ta hand om alla frågor. Det är även där som utställarna får sitt material, och där besökare kan köpa mässkatalog och hämta t.ex. beställda middagsbiljetter. Behöver någon låna ett grupprum för ett kortare möte kan detta bokas i informationsdisken.

Organisation


Projektet har en ledningsgrupp bestående av Margareta Kroon, Niklas Hertzman och projektledare Lars Arfvidson. Arbetet bedrivs i ett antal grupper: Utställning, Föredrag och konferenser, Middagar och boende, Marknadsföring, Teknik, Ekonomi, Kansli och Hemsida.

Kansliet har varit igång sen tidigt i projektet och tagit emot beställningar av montrar och utrustning till montrarna. Nu registreras även anmälningarna till förbundets konferenser, till middagarna och utflykten. Fakturering av beställningar och anmälningar görs, man sköter bokföring, ser till att alla betalar, hanterar anmälningslistor och tar emot förfrågningar och sköter övrig administration.

Hemsida

På hemsidan www.malmo2008.se har det fortlöpande funnits information om släktforskardagarna, för besökare, för utställare och för konferensdeltagare. Hemsidan uppdateras efter hand och finns även på danska, tyska och engelska.

Malmöföreningen hälsar alla hjärtligt välkomna till Europaporten i augusti.

För Malmö Släktforskarförening
Torgny Larsson / kansliet Malmö2008

Öppettider

Släktforskardagarna 2008 inleds med ett antal konferenser under fredagen den 29 augusti kl.10.00-17.00 för medlemmar. På lördagen och söndagen 30-31 augusti har mässan med c:a 100 utställare öppet för allmänheten. Öppettiderna är kl.09.00-17.00 på lördagen och kl.09.00-16.00 på söndagen.

Besök Släktforskardagarnas hemsida för fullständig information: www.malmo2008.se

P r o g r a m

Lördagen den 30 augusti.

08.00 Dörrarna öppnas för utställare.

09.00 Utställningen öppnar för allmänheten.

09.45-10.30 Högtidlig invigningsceremoni, Stora salen.
Invigningstalare: Göran Tunhammar, Landshövding
för Skåne.

10.45-17.00 Föreläsningar i Stora resp. Lilla salen;

Stora Salen:

  • 10.45 Makten över Norden - Roskildefreden 350 år. Göran Larsson.
  • 11.45 Genline - nu även bygden på nätet! P. Wallenskog/D. Fogelberg
  • 16.00 Kunglig Ping-Pong, Ted Rosvall.

Lilla Salen:

  • 11.00 När svenskar blev skåningar. Gunnar Ståhl.
  • 12.00 Släktforskning - vägen till ny kunskap. Niklas Hertzman.
  • 13.00 De satans svenskarna! Charlotte S. H. Jensen.
  • 14.00 Skåne vid dansktidens slut - Decimantboken 1651. Sten Skansjö
  • 15.00 Predikstolen som nyhetsförmedlare. Elisabeth Reuterswärd.
  • 16.00 Slaget vid Lund 1676. Fredrik Persson.

13.00-16.00 Riksstämma, Stora salen. Valda ombud för medlemsföreningarna har reserverade platser i mittsektionerna. Besökare är välkomna på sidosektionerna.

17.00 Utställningen stänger för dagen.

19.00- Stämmomiddag i restaurang "Glasklart", Isbergs gata.

Söndagen den 31 augusti.

08.00 Dörrarna öppnas för utställare.

09.00 Utställningen öppnar för allmänheten.

10.00-16.00 Föreläsningar i Stora resp. Lilla salen;

Stora Salen:

  • 10.00 DDSS. Jan Dahlin, Gösta Gansmark och Åke Moberg.
  • 11.00 Genline - nu även bygden på nätet! P. Wallenskog/D. Fogelberg.
  • 12.00 När Östdanmark blev Sydsverige. Harald Gustavsson.
  • 13.00 Uppsnappade brev. Karl XII:s soldater i Norge 1716. P. Ullgren.
  • 14.00 Skånska kriget - en skånsk apokalyps. Anders Ödman.
  • 15.00 Brev från Tystnaden. Göran Skytte.

Lilla Salen:

  • 10.00 Släktforskning - Guldkorn ur arkiven. Rolf Nilsson.
  • 11.00 Snapphanar och ofredstider. Claes Ruderstam.
  • 12.00 Släktforskningens mysterium. Ewa Johansson.
  • 13.00 En livlig trafik över sundet. Solveig Fagerlund.
  • 14.00 När kommer Elgen. Carl Szabad.
  • 15.00 Klågerupskravallerna 1811. Magnus Olofsson.

16.00 Utställningen stänger.
 

Publikationer

Till Släktforskardagarna 30-31 augusti kommer, förutom Affisch och Annonsblad, följande publikationer att produceras:

  1. Tidningsbilaga i Skånska Dagbladet, som sprides i 43.000 exemplar över hela Skåne. Innehåller bland annat artiklar om släktforskning och om vårt tema Roskildefreden 1658.
  2. Mässkatalog, som säljs på mässan. Priser utlottas på mässkatalogens nummer.

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2008-05-28
Annons:
signemo
5/28/08, 11:45 PM
#1

Kommer nog att försöka åka ner en eller flera dagar.

Var rädda om varandra

leja
5/29/08, 12:35 AM
#2

Vilket fint program, hoppas jag får tid och möjlighet att åka. Men vet inte ännu.

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
5/29/08, 1:25 AM
#3

Jag räknar nog med ett besök.

Ingegerd
5/29/08, 1:28 AM
#4

Jag har redan bokat utflykten till Köpenhamn och Roskilde + övernattning på vandrarhemmet Malmö Eriksfält. Tågbiljetter ska jag boka inom de närmaste dagarna. Än så länge får jag bara upp svindyra alternativ på SJ:s hemsida (1060 kr i vardera riktningen för Södertälje-Malmö och åter). Men 90 dagar innan avresedag kan man börja boka billiga biljetter, så jag hoppas få resa för 95 kr i vardera riktningen.

Tord
5/30/08, 2:35 PM
#5

Jag är där i dagarna tre.

Upp till toppen
Annons: