Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 17225 ggr
AndersE
2008-08-31 22:29

2008 Malmö

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Helgen 30-31/8 hölls årets släktforskardagar i Malmö. En kort rapport...

Platsen var väl vald. Mässan vid Malmö stadion erbjuder bra bussförbindelser och gott om parkeringsplatser. Inne i hallarna var det också väl samlat. Alla utställare fanns i en stor hall. Inne i hallen fanns ett par ytor för olika föreläsningar och alldeles utanför fanns stora och lilla hallen för andra föreläsningar. Inne i hallen fanns också ett par ställen där man kunde fika.

DIS

Man hade en stor och hela tiden välbesökt yta mitt i hallen.

DIS monter

Det fanns också ett litet "rum" där man presenterade nya möjligheter som antavlor…

DIS antavla

…och en annan hörna där man visade hur man kan lägga in kartor i DIS-Gen.

Kartor i DIS-Gen

Ancestry

Jag lyssnade på en presentation av Ancestry. En kul "detalj" är att man har kontor i Kina. En stor marknad som man uttryckte det…

Ancestry

Man berättade om sina många databaser, men menar att det är de många släktträden som är det viktigaste. Man återkom flera gånger till möjligheten att hitta andra träd som man kan koppla på.

Ancestry började som förlag 1983, lanserade första websajten 1997 och har idag 9 olika websajter (ancestry.se är en av dem). Man har 500 Medarbetare, 7 miljarder sökbara namn och besöktes i juni i år av 6 miljoner unika besökare.

Stämman

Stämman hölls i stora salen på lördagen.

Stämman

Jag gick in och lyssnade en stund i samband med att motion 10 diskuterades. Själv tyckte jag att Mats Ahlgren argumenterade väl för behovet av att ta fram en långsiktig strategi/vision och ytterligare någon menade att en omvärldsanalys var viktig för att underlätta beslutsfattandet.

Stämman Michael Lundholm och styrelsen

Michael Lundholm framförde dock styrelsens uppfattning att deras verksamhetsplan var fullt tillräcklig och att motionen skulle avslås. Det gjordes en handuppräckningsvotering och motionen avslogs. Sen gick jag…

Slaget vid Lund

Sist på lördagen lyssnade jag på Fredrik Persson, historiker som talade om slaget vid Lund. Det gjorde han mycket bra!

Fredrik Persson Slaget vid Lund

En rapp, men klar genomgång av slaget inledde. Sedan talade han om vilken betydelse slaget hade, då och senare, samt om hur det utnyttjats för olika syften genom tiderna. Det var mycket intressant och jag talade några ord med honom efteråt. Jag ser paralleller med hur vi använder släktforskningen idag. Hur vi kan lyfta fram händelser och karaktärsdrag hos våra anor på olika sätt beroende på vår egen situation.

Lördag kväll

Den trevliga Proveniensmiddagen på Kockska avhandlas ju på annan plats, men jag måste ju visa denna syn som jag mötte på vägen hem efter middagen…

Malmö slott

 Genline

Alldeles intill DIS hade Genline byggt en röd stuga.

Genlines

Med värdar klädda i olika "ålderdomliga" dräkter presenterade man sina produkter i en trevligt inredd "stuga".

Genline interiör

Genline hade i år viss tonvikt på Familjeband och Bygdeband. Dessa presenterades också i Stora salen av förre VD:n Peter Wallenskog  samt av David Fogelberg.

David Fogelberg och Bygdeband

Som jag förstod det ska Familjeband förbli gratis medan Bygdeband på sikt ska bli en betaltjänst. Det ser rätt lovande ut och man tecknar efterhand alltfler avtal med olika hembygdsföreningar, vilket ska göra att man på sikt ska hitta platser tillsammans med olika typer av handlingar - foto, köpebrev, avtal osv.

Jag talade med några av mässans hembygdsmänniskor och mötte viss skepsis. Den bygger på att man är tveksam till att lämna ut sitt material till en kommersiell aktör. Genline pekar dock på att med hjälp av Bygdeband kan föreningarna nå ut till fler människor och sälja bilder, böcker m.m.

På sin "gamla produkt" kykböckerna fick man frågan om man kommer att försöka förbättra med nyfotografering. Beskedet var att genline kommer att göra egna digitalfotograferingar, men bara där det saknas "gammal" film, eller där kvaliteten i det gamla materialet är för dålig. Istället lägger man resurser på att indexera sitt material - först med platser, men på sikt också med personnamn.

Arkiv Digital / DigiArkiv

Av någon anledning fick jag ingen bild med hem av dessa. De var placerade så att de var det första man kom i kontakt med i stora utställningshallen och där var fullt med besökare varje gång jag passerade. Jag hade ett kort samtal med en av killarna på Arkiv Digital men det var inte lätt - de verkade hett efterfrågade. I montern ställde man den provocerande frågan om man fortfarande hade svartvit TV hemma…

DDSS

DDSS hade också en presentation i stora salen. De jobbar vidare och lägger hela tiden in nytt. Man visade bl.a. att det också går att söka i "övrigtfältet" där det ibland kan finnas värdefull information.

DDSS

En nyhet för mig var deras fina sidor för att översätta sjukdomsnamn. Det och en del annat finns under rubriken "Temasidor" på deras hemsida.

Tema 1658

Temat för mässan var ju 350-årsjubiléet av Rosklidefreden. I en hörna av mässhallen fanns en avdelning där man kunde läsa om dessa tider. Säkert intressant, men jag hoppade över det…

Information om Roskildefreden

Och naturligtvis hade DIS Danmark en stor monter. Liksom det fanns en hel del danska besökare på mässan.

DIS Danmark

Släktsök

Släktsök

I mitten av hallen fanns en stor yta med bord och datorer. Här passade många besäkare på att boka in sig för att få hjälp med att skapa det första embryot till ett eget släktträd. Jag tror att en sådan här mässa lockar rätt många nya släktforskare. Jag talade med någon av de små föreningarna som tecknat flera nya medlemmar under dessa två dagar.

Mycket, mycket mer…

Det går naturligtvis inte att få med allt i en sådan här kort presentation. Många, många föreningar var representerade. Det finns väldigt duktiga och produktiva människor på olika håll och här blir bara något enstaka exempel.

Hembygdsföreningar

Det fanns flera hembygdsföreningar. Här hittade jag en bok om Tjörnarps byar med bild på den gård min farmors föräldrar brukade några år. Här fick jag också pratat lite om den bok jag skrev förra året med människor med intresse i just de bygderna.

Bjäre Släktring

Bjäre Släktring är ett bra exempel på det fina arbete som görs i det lilla. Man har en mycket fin hemsida med forum, bildidentifiering m.m. och producerar CD-skivor, böcker och en del annat. Jag hittade t.ex. en av deras årsböcker där min farfars kusin berättar om sin barndom. Självklart köp!

Till sist så blev jag lika förtjust i år som förra året i "illustria murgia" som gör de allra vackraste handmålade släktträd. Vill ha…

illustra Murgia

Det är kul att gå på Släktforskardagarna. Man träffar trevliga människor och man kan lära mycket nytt. Jag hoppas verkligen jag ska få en chans att åka till Falköping nästa år!

Vi syns där!?

Annons:
leja
2008-09-01 12:20
#1

Takc för en fin presentation. Verkligen informativ och lockande. Ska försöka planera in nästa år, men vet inte hur det går.

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
2008-09-01 12:41
#2

#1 Tack!

Dido
2008-09-01 12:54
#3

Tack, från mig också för informationen. Ditt reportage är länkat från Malmö-sidan, AndersE. Glad

www.malmo2008.se

Cheyenne
2008-09-01 12:55
#4

Trevlig läsning, hade verkligen velat vara där, ffa när man läser om dina bokfynd.

AndersE
2008-09-01 13:06
#5

#3 Kul!   :-)

Gnidde
2008-09-01 19:38
#6

Bra Anders, trevlig läsning. Troligen en god middag efteråt Tyst vad kag kan förstå av det repotaget.

Hälsningar Gnidde.

Annons:
Roolaid
2008-09-02 04:14
#7

Anders

Jättebra rapport. Hade gärna åkt till Sverige men just denna vecka hade vi en viktig affärsmässa här i São Paulo.

AndersE
2008-09-02 10:06
#8

Michael Lundholm har - på AF - reagerat på mina formuleringar kring rapporteringen av min stund på stämman. Jag ger honom helt rätt i det att mina rader ger en mycket förenklad bild av vad som sades. Det var säkert inte alls så att styrelsens huvudargument var att man hade en verksamhetsplan. Att jag uppfattade det så kan ju vara långt ifrån det som andra har uppfattat.

Smulan
2008-09-02 11:06
#9

Tack Anders för en jättefin presentation av släktforskardagarna!

Hälsningar Smulan

xian
2008-09-02 11:13
#10

#8 Kontentan är vilket fall som helst att man från förbundsstyrelsen inte är intresserad av någon utveckling eller något nytänkande inom förbundet. Nu har ju Michael Lundholm avgått från förbundsstyrelsen så han kanske inte känner att han behöver svara vare sig för styrelsen eller förbundsordföranden.

Vi har ju för övrigt fått en ny förbundsordförande vad det nu kan innebära.

Man kunde ju lägga ut stämmoprotokollet på Rötter så kunde vi som inte var där få reda på vad som sades på mötet. Det kanske gäller även de som var närvarande. Det skulle ju kunna vara en del av den öppenhet man förespråkar.

Man kanske möjligen rent av skulle kunna tänka sig ett referat från både släktforskardagarna och stämman på nättidningen Rötter. Det vore ett mycket bättre sätt att bemöta din inlaga. Bättre än att vända taggarna utåt.

swemah
2008-09-02 12:33
#11

Tidigare stämmoprotokoll finns publicerade i Angeläget, som kan nås via Förbundsnytt på Rötter. Detta görs efter att de är justerade , så det tar lite tid

chrissan
2008-09-02 12:43
#12

Tydligen var den som skulle referera allvarligt sjuk och det får man ju ha förståelse för. Men Anders rapport räckte bra tycker jag.

Cheyenne
2008-09-02 13:23
#13

#3 och 5 Bjäre släktring har också länkat till Anders reportage Glad

http://www.bjareslaktring.se/

Annons:
Ingegerd
2008-09-02 14:26
#14

Min dator "hängde sig" så jag fick till sist dra ut sladden ur vägguttaget för att kunna stänga av och börja igen. Därmed försvann mitt långa inlägg som jag skrev för en halvtimme sen, men som inte gick att skicka. Här kommer ett nytt försök men inte fullt så långt.

Höjdpunkten för min del var det avslutande, mycket gripande, föredraget av Göran Skytte, "Brev från tystnaden". Han berättade om sin mormors far Julius Dalmer, född 1841 och döv från två års ålder. På den tiden var fortfarande de döva av omgivningen betraktade som dumma och obildbara. Ytterst få fick lära sig läsa och skriva. Julius tillhörde dessa få, då han fick komma till Manilla dövskola. Han fick utbildning till skomakare, han blev hjälplärare vid Tysta Skolan på Hven (en dövskola i anslutning till den vanliga skolan), han startade eget skomakeri i Älmhult m.m. Mängder av brev från honom till bl. a. föräldrarna och till hans yngsta syster finns bevarade. Mycket finns dokumenterat om barnen på Manilla, mycket mer än vad som finns om barn i de vanliga skolorna.

Boken med samma titel som föredraget var min reslektyr under hemfärden med tåg igår eftermiddag.

chrissan
2008-09-02 14:33
#15

Den boken vill jag läsa! Mina släktingar på Ven gick i den skolan, yngre syskon till de dövstumma systrarna
              Bengtsson
     Ingar                Petronella
    1832-1892      1838-1914

Familjen hade många medlemmar som föddes döva. De är samma släkt som beskrivs lite i artikeln Barnamord och de två andra som hör till den här på Proveniens. Läs mer här:

Dövstumma systrarna Bengtsson

AndersE
2008-09-02 15:15
#16

Tyvärr lyssnae jag inte på Skytte.

Jag har en släkting som var dövstum. En del av hans fascinerande liv kan man läsa om på min hemsida:

http://w1.431.telia.com/~u43104325/Slakt1/0001/1_11.htm

Ingegerd
2008-09-02 15:41
#17

Göran Skytte berättade också om skolan på Ven (använder mig av modern stavning den här gången), att många inte ville ha hörande och döva barn nära varandra, som det blev när dövskolan var en del av den vanliga skolan.

De döva barnen kunde ju lära de andra barnen teckenspråket, och då kunde barnen prata med varandra utan att föräldrarna kunde förstå vad det rörde sig om!

lkvist
2008-09-02 15:55
#18

Bra rapport Anders!

Igår var jag inne på Släktforskardagarnas hemsida och såg att det fanns en dragningslista. Jag hade helt lyckats missa att det stod ett nummer på programkatalogen och att man var med i en utlottning.. Jag vann inget men jag var fem nummer ifrån att vinna "Mormors kokbok"

Ingegerd
2008-09-02 15:57
#19

Vad intressanta levnadsbeskrivningar, Chrissan och Anders! Tur att jag har semester och har tid att vara inne på Proveniens så mycket idag.

Julius Dalman som nämns i ditt dokument, Chrissan, är säkert samme man som Julius Dalmer. Jag vill minnas att Skytte sa något om att han i vissa källor kallades Dalman.

chrissan
2008-09-02 16:12
#20

Det var jättebra att du tipsade om boken, så kom jag ihåg systrarna. De var ju min farmors farmors farbrors barn, de dövstumma på Ven. Ser nu fram emot att läsa mer, jag tror också att Dalman är Dalmer.

Annons:
xian
2008-09-02 17:22
#21

#16 #20 Jag har jobbat med hörselskadade och döva under en stor del av mitt liv. Jag fick tidigt lära mig att det egentligen inte finns något som heter dövstum. Det är mycket, mycket sällsynt att det finns de som är både döva och stumma.

Att sedan de flesta döva har ett obefintligt eller dåligt tal beror naturligtvis på att de inte hör någonting.

Man skiljer också på barndomsdöva och vuxendöva. De vuxendöva har naturligtvis sin talförmåga kvar. Även om den brukar försämras med åren.

I dag finns det operationsmetoder och hjälpmedel som gör att ett stort antal döva kan utveckla sin talförmåga.

En döv person av idag upplever det som förnedrande att bli kallad dövstum. Fast det står ju så i de gamla böckerna.

Jag tror att Manillaskolan på Djurgården ännu finns och fortfarande fungerar som dövskola.

AndersB
2008-09-02 20:23
#22

Tack för rapporten Anders!


chrissan
2008-09-02 20:42
#23

#21 Lite OT under denna rubrik, men den absolut roligaste resa jag gjort över Atlanten (jag tycker det är urtrist med långa flygresor) var 1984 då jag hamnade mitt i en stor grupp som visade sig vara det finska landslaget som skulle resa till Döv-OS i Los Angeles. Jag tänkte att nu fick jag ägna mig åt min stickning i 11 timmar, finska kan jag inte och teckenspråk kan jag inte. Men oj, vad kul vi hade. Efter några timmar satt vi i en ring på golvet i CD-10an och bara skrattade. Personalen och andra passagerare kom och frågade varför vi hade så enormt kul.

Jag har aldrig någonsin träffat personer med så god kommunikationsförmåga. De lyckades, med hjälp av tecken, mimande, en finlandssvensk som skrev ner ord och diverse andra medel verkligen göra hela resan till ett fantastiskt minne. Vi berättade historier, de försökte lära mig teckenspråk och skrattade gott åt min "brytning", vi spelade apa i största allmänhet, kort sagt helkul i 11 timmar i sträck!

AndersE
2008-09-02 21:15
#24

#23 Härlig berättelse!

chrissan
2008-09-02 21:38
#25

Då kommer nästa OT från samma resa:

Jag åkte vidare till San Francisco med min stickning, men utan OS-laget. Där skulle jag vänta i 4 timmar på en amerikansk kollega som kom från mellanvästern. På den tiden var ju flygplatserna i USA öppna så jag satte mig i en stor, halvcirkelformad soffa, lite trött efter resan och stickade på min lusekofta. I USA ansågs det som extremt präktigt att sticka, bara gamla damer på landet, farmorstypen, gjorde det. Där sitter jag, helt koncentrerad på mönstret, tittar upp och befinner mig fullständigt omgiven av:

1. Stor, svart, högljudd man med guldkedjor, oljigt hår och prålig kostym

2. En grupp på 5 kurviga, blonderade, hårt sminkade, (silikon-)bystiga och lättklädda damer vars yrke man kunde gissa.

Såå präktig har jag nog aldrig känt mig förr eller senare.

AndersE
2008-09-02 22:36
#26

Helylle!   :-)

leja
2008-09-03 14:50
#27

appropå dövstumma så råkade jag på 80-talet en äldre farbor, när jag tillfälligtvis arbetade med vuxna utvecklingsstörda. Där hade han hamnat för att hans mor hade dött. Hon hade vid hans födsel fått reda på att han var dövstum och antagligen utvecklingsstörd.

När han nu kom till "hemmet" så upptäckte de som arbetade med honom att han troligtvis "bara" var döv. SÅ under ca 65 år hade han behandlats som okunnig och av en mor, som i bästa välmening issolerat honom från alla andra. Det var verkligen tragiskt, men han fick ialla fall lära sig amerind (en enklare form av teckenspråk) och kunde nu kommunicera med andra, vad lycklig han då var.

Det som upprörde mig mest var hur en läkare kan sätta en diagnos på en relativt liten bebis som både döv,stum och utvecklings störd utan att det kollas upp under uppväxten.

Vad ska man ha som signatur tro?

Annons:
Cheyenne
2008-09-03 16:24
#28

Under http://www.malmo2008.se/ har man nu lagt upp foton från Fredag, Konferensmiddag, Lördag, Stämmomiddag samt Söndag. Se förstasidan under Nyheter 2008-09-03.

AndersB
2008-09-03 17:26
#29

Roligt att se alla bilderna! Men jag kommer på mig att undra om fotografen möjligen är sponsrad av Genline. Både att döma av vad som fotograferats och vad som inte fotograferats!

En enda bild från Arkiv Digital och det i en vinkel så att man inte ser färgbilderna på dataskärmarna. Däremot massor av skärmar med svartvit mormonfilm. SVAR syns knappt alls heller på bilderna.


Ranrike
2008-09-03 17:42
#30

Det är väl inte möjligen framför Genlines "stuga" som den nye ordföranden är fotograferad i Helsingborgs Dagblad? I så fall naturligtvis av en ren slump…

Cheyenne
2008-09-03 17:51
#31

Håller med! Nu hade ju iofs Genline en riktigt snygg monter men det var väl inte enkom därför de får så stort utrymme…….!!??

Genea
2008-09-03 18:09
#32

Anders E skriver ju att det var svårt att fotografera ArkivDigitals monter "Av någon anledning fick jag ingen bild med hem av dessa. De var placerade så att de var det första man kom i kontakt med i stora utställningshallen och där var fullt med besökare varje gång jag passerade."  … organisatörernas fotograf hade kanske samma problem :)

- jag ser dock en (eller faktiskt två) närbilder på vd:n Gabriel Wallgren med öronsnäcka bland bilderna på Malmö-sidan.

Jo den röda stugan Barbro S står framför är Genline/Släktforskarnas Hus monter - men det ger ju en lugn bakgrund att fotografera henne där (Förbundets monter hade den mitt emot sig och ArkivDigitals sin kortsida med mittgången mellan)  ett lugnt hörn med få besökare … det var mer plottrigt/rörigt/befolkat åt andra håll …

swemah
2008-09-03 20:09
#33

Genline som huvudsponsor av släktforskardagarna ska kanske få lite extra utrymme.

Det brukar vara pengar som styr, inte hur produkten eller tjänsten fungerar.

AndersB
2008-09-05 14:19
#34

Det finns lite bilder från Arkiv Digitals monter på Sannes blogg!

http://sannes.blogg.se/2008/september/arkiv-digital-hade-fullt-upp-hela-helgen.html


Annons:
AndersE
2008-09-05 14:33
#35

#34 Ja, ni ser själva hur fullt det var! Jag tänkte jag skulle sagt hej till Niklas Hertzman men han var djupt upptagen varje gång jag passerade…

Sannes
2008-09-06 16:16
#36

#34
Jag var ju bara tvungen att ta några bilder på mina favoriter….

Cheyenne
2008-09-08 11:36
#37

Nu finns ett referat att läsa från Malmö 2008 på Rötters hemsida. Noterbart är att Förbundsavgiften har höjts till 12 kr per föreningsmedlem.

Tord
2008-09-08 12:07
#38

Noterbart är även att mitt förslag - tyvärr svslaget av stämman - om indragning av styrelsens arvoden inte ens är omnämnt i referatet. Jag tyckte - och tycker fortfarande - att även styrelsen borde bidra till den allmänna besparingen.

Ingegerd
2008-09-08 13:17
#39

Och så står det i slutet att Ted Rosvall fick blommor på stämman, men det var väl Guno Haskå som fick buketten. Men Ted fick väl en present på stämmomiddagen??

Upp till toppen
Annons: