Annons:
Etikettmikrohistoria-artiklar
Läst 16896 ggr
chrissan
9/15/08, 6:40 PM

Den gamla klaffbyrån

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På vinden i det gamla torpet stod en klaffbyrå. De små lådorna i sekretärdelen var inte öppnade på år och dag, torpet har stått tomt i 10 år, ända tills min kusin fick det som del av det skogsskifte hon klyvt ut från vår gamla släktgård.

I helgen var vi på nostalgi- och släktresa. Vi åkte till det torp som ligger nära vår släktgård i Hälsingland. Jag sålde min andel för många år sedan men hon har nu fått ut torpet och en del skog som eget. Nu skulle vi fira, minnas barndomen och prata en hel helg.

Torpet

Första kvällen sitter vi på verandan och tittar ut mot sjön och de ägor som våra förfäder trampat på sedan 1708. Vi hade inte så mycket kontakt med tidigare generationer. Min kusin är egentligen min mors kusin, men vi är jämnåriga,  hon hade lite mer minnen från byn.

Byrån

 Så kommer hon på att det på vinden finns en gammal klaffbyrå, kanske finns det papper om torpet där? Det är ingen som egentligen vet vad som finns i den. Hon springer upp och öppnar några av de små lådorna, kommer tillbaka och säger: Titta!

 I byrån ligger tre gamla fotoalbum med mängder av kort på sedan länge döda släktingar och vänner, som vanligt finns inga namn på de flesta. Men vi klarar av att identifiera några i alla fall.

Gamla ringar

Där ligger också ett litet fodral med fyra guldringar. Två är tunna och slitna, som av ett långt och strävsamt liv, två är tjocka och nästan oanvända. Det finns graverade namn i dem, i de tunna är de nästan oläsbara men vi kommer fram till att det står O Olsson och Anna Rb i den ena och A. Rb i den andra. Det är ju min mormors mors vigselringar! Hon dog 8 maj 1935 efter att ha tagit hand om gården och de 6 barnen sedan deras far dog i lunginflammation 1909. De andra, de tjocka, står det Per i den ena och P.N./S.O. 9/1 1916 i den andra. Vilka kan de vara? Jag minns att mamma berättat om att min mormor hade en äldre syster Sigrid, min mor hette just Sigrid efter henne. Hon dog efter bara något års äktenskap i bentuberkulos. Det måste vara hennes vigselringar! Mycket riktigt hittar vi också en begravningsinbjudan i en stor bunt med sådana:

Sigrid Nilsson

Inbjudan är adresserad till Fröken Anna Olsson, det är ju min mormor. Henne som jag aldrig fick möta, hon dog 1926 i TBC.

Vi letar vidare i alla buntar av gamla papper. Ett slitet kort, där bara ena halvan finns kvar. Det är ett morsdagskort.

Morsdag

På baksidan står det

Morsdag2

Elvi, det är min mormor, Anna Elvira född 1897 och Albin är min kusins far, född 1906! Det måste vara skrivet någon gång tidigt på 1910-talet när de fortfarande var barn.

Det finns mycket, mycket mer i den gamla byrån. Vi hittar i bunten av gamla begravningsinbjudningar en som är från 1908

A Rubäck

Anders Rubeck var min mormors morfar, han var resepredikant och bonde, född i Ore socken 1843. Han flyttade till Hälsingland på 1880-talet med en stor skara barn. Hustrun fick sköta det stora jordbruket och alla barnen medan han var ute och predikade. I papperen ligger också ett brev från någon av alla hans resor.

Brev

Han frågar inte ens om de har det bra! Fyra sidor med beskrivning av hans resor kors och tvärs i landskapet. Var han verkligen så tråkig? Han skrev en bok där han försvarade sig mot anklagelsen att han skulle ha dansat på sin dotters (min mormorsmor) bröllop.

Jag har inte så många minnessaker från min mors släkt, den lilla familjen splittrades när min mormor dog. Den här kvällen var så oerhört minnesvärd. Vi fortsätter nu med att scanna allting och sedan ska vi försöka få åtminstone några av alla fotografier identifierade. Men vi hade en fin stund, där på verandan den sista sommarkvällen i solen.

Annons:
leja
9/15/08, 8:13 PM
#1

Vilken trevlig berättelse och vilket roligt fynd.

Hoppas vi får höra mer.

Vad ska man ha som signatur tro?

Solveig
9/15/08, 8:53 PM
#2

Vilken skattgömma! Vad ni ska ha roligt när ni går igenom den.

Cheyenne
9/15/08, 9:00 PM
#3

Ärligt talat! Detta är ju en gudomlig skatt! Helt fantastiskt underbart!

AndersE
9/15/08, 9:03 PM
#4

Härligt berättelse! Sådana här fynd är helt underbara - oavsett var man gör dem. Att hitta dem i ett gammalt släkktorp så här är naturligtvis extra speciellt.

Tänk så många byråar det står runtom i landet med liknande fyndmöjligheter. Ut och leta!

Och berätta sen…

chrissan
9/15/08, 9:20 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Torpet byggdes av Olof Persson och Karin Jönsdotter 1840, det är fortfarande till stor del i originalskick. Här spisen, med ugn och bryggkar

chrissan
9/15/08, 9:21 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Och järnhällen med initialer från de som byggde huset

Annons:
AndersE
9/15/08, 9:30 PM
#7

Fantastiskt. Hur ska kusinen använda det?

chrissan
9/15/08, 10:19 PM
#8

Sommarbostad (primitiv)

GuNi
9/16/08, 10:36 AM
#9

Vilken fin berättelse!

Gnidde
9/16/08, 11:36 AM
#10

Vilken skattgömma ni har fått tag i. Förvalta den väl till kommande generationer.Skrattande

Hälsningar Gnidde.

zachs
9/16/08, 11:58 AM
#11

Vilket fynd! Visst är scannern en underbar uppfinning? Nu för tiden kan hela släkten ta del av samma fynd.

Monkey
9/16/08, 3:49 PM
#12

Jättetrevligt. Chrissan.

För några år sedan fick jag ta hand om alla sparade papper efter en ogift moster, som i sin tur ärvt en gammal gård med skifteskartor,  gårdsdokument och andra juridiska dokument och avtal, kvitton på det mesta sedan slutet av 1880-talet, sorgebrev, vykort, gamla fina jul- och påskkort och förstås fotografier av okända människor. Jag gottade mig i ett år, lade in fotona i Porträttfynd och överlämnade sedan det mesta av kartor och dokument till en avlägsen släkting som är med i hembygdsföreningen på orten. Hon skulle skriva om just den byn, så sakerna var till nytta för henne. En del dokument och alla foton har jag förstås skannat, så jag kan titta på dem ibland.

Upp till toppen
Annons: