Annons:
Etikettlivsöden-artiklar
Läst 13437 ggr
AndersE
8/24/08, 3:29 PM

Den första tiden tillsammans

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tredje kapitlet i min kommande bok handlar om Gunildas och Gotthards allra första tid tillsammans. De var nu ett par och skulle bestämma sig för hur framtiden skulle formas.

Gotthard och Gunilda blev alltså ett par under tiden de båda arbetade i Nils Petter Nilssons affär i Starby. Vi har läst hur romantiken spirade mellan den vackra och glada unga flickan och den energiske, viljestarke och snälle unge mannen.

Helsingborg - Gunnar föds

Gotthard arbetade som handelsbokhållare i Helsingborg där de hyrde en lägenhet då deras son föddes den 16 december 1899. Två veckor senare, på Nyårsafton, gifte sig Gotthard och Gunilda och en vecka därefter skrev Gunilda ett brev till sin äldsta syster. Augusta hade ju gift sig redan vid sjutton års ålder och bodde nu med sin man och sju barn i Mellby utanför Laholm i Halland. Här följer brevet:

"Kära Syster. Svåger!
Tusen tack för brefvet som jag mottagit idag, det var så roligt att få höra från er jag var nästan rädd att mitt förra bref ej kommit fram för det dröja så länge innan jag fick svar jag hade ändå tänkt att i dag skulle jag åter skrifva När du nu får detta bref har du nog haft visit af Mor hon kommer nog upp till dig, der har kunnat kommit något förhinder det är inte alltid att man kan bestämma sig för någonting o hålla det
Du kan tro att jag har det bra om än jag varit aldrig så rik kunde jag ej haft det bättre. Jag har en snäll man o en liten snäll o rar pojke, den lille han växer o är nu så tjock o fin, så du må tro han är rar det tycker jag sjelf åtminstone den lille är ännu inte döpt o vi har ej bestämt ännu när det skall bli. Ninni o Emma (Gotthards syster) o Emil Starfelt (eller Per Måns  Emil i starby) di skall vara faddrar
Emil Starfelt var här igår han var körande i släda ännu i stan, du förstår att han är informator hoss Grefve Wachtmeister på Kristinelund en mil från Helsingborg, der för var han körande här så var vi ute o åkte i släde i Greflige skjuts låter det inte storartat eller hur? det var fåsta gången jag åkte i släda i vinter, fastän här varit slädföre sen jag kom hit. Du kan tro att Emil är en utmärkt snäll pojke det är Gotthards barndomsvän så det är som en bror till oss. I dag var unga Grefven o Emil körande inne i stan så Emil har varit hoss oss i dag o druckit f.m. kaffe
Vet du jag har det så lugnt o godt som jag vill önska mig jag ligger om morgnarna till ½ 10 för det mesta, Gotthard går till sin plats kl. 8 om morgonen så dricker vi kaffe o äter frukost kl. 10 sen kommer han hem kl. 3. o då äter vi middag så är han hemma till kl 5 o då dricker vi am. kaffe o så är han fri kl. 7 på kvällen så äter vi kvälsmat kl 8. ibland är vi ute o går i stan på qvällarna du kan tro här är vackert då alla lyktor äro då tända så här är ändå lite att förströ sig med jag trifs godt här, så får jag di ej sämre, då gjorde jag orätt om jag ej voro nöjd
Men det är ju ändå dyrt allt hvad man skall ha här i stan Mjölken kostar tolf öre litern så der får jag sakna den goda mjölken vi hade der himma di bakar till oss i Gotthards hem o det har vi stor vinst utaf för köpa bröd det är rent för odrygt o för dyrt
Ursäkta allt slarf, för jag är så sömnig. kl är 1 på natten, God natt med er."

När jag läser dessa rader så ser jag en lycklig Gunilda framför mig. Hon verkar så glad för sin man, sin son och det liv de lever tillsammans. Med Ninni, Emma och Emil som faddrar döptes alltså lille Johan Erik Gunnar som skulle bli min farfar.

Gunnar Ellerstrand som baby 1900

"den lille han växer o är nu så tjock o fin, så du må tro han är rar det tycker jag sjelf åtminstone"

Tragedi i Mellby

I augusti 1900 dog Augustas nästäldste son August, 14 år gammal av blodförgiftning. I augusti skriver Augustas svägerskas man ett brev:

"Ber härmed om vårt hjärtliga deltagande i Eder stora sorg. Undras mycket på hvad dödsorsaken kunde vara, men kom så just na Herr Ellerstrand och fruan och talte något om detsamma. Vi komma med tåget som kommer till Laholm kl ½ 10. Gunilda talte om att hennes föräldrar hade beställt skjuts i Laholm och som dessa nemligen Ellerstrand hade förfall och kunde inte komma tänker vi att vi kunna åka där istället för dem. Vi skola försöka att ta med oss det du skrev om så godt vi kunno. Vänligen Hilbert Persson"

Kattarp

Den lilla familjen Ellerstrand flyttade snart till Lyckåker (nuvarande Hasslarp) i Kattarp församling ca 10 km norr om Helsingborg, där Gotthard var handlande och skötte en konkursrealisation. I hushållet fanns också en bokhållare från Gråmanstorp vid namn Svante Fritiof Svensson.

I Lyckåker bodde vid denna tid Per Nilsson som tidigare varit sockerbruksarbetare i Ystad och nu arbetade på Hasslarps sockerbruk som förman. Han hade en mycket vacker dotter som hette Anna Quirentia och var 12 år gammal.  Anna flyttade sedan till Halmstad och reste därefter till Amerika 1905.

Där blev hon snart upptäckt som fotomodell och utnämndes 1907 till "Amerikas vackraste kvinna". År 1911 blev hon skådespelerska och hon kom att medverka i över 200 filmer. Hon utsågs till "Hollywoods populäraste kvinna" 1926 och två år senare mottog hon 30 000 beundrarbrev i månaden.

Anna Q Nilsson

I en låda glasplåtar (fotografier) från Gunnar Ellerstrand finns denna bild av "Anna Q".

Kanske var det så att Gotthard och Gunilda kände familjen i Lyckåker och att man under åren framöver med spänning följde den lilla flickans utveckling till världsstjärna?

Samma år som Anna Q flyttade från Lyckåker till Halmstad i Halland för att ta arbete som expedit flyttade också den lilla familjen Ellerstrand till Halland för att bli diversehandlare i Ysby, 25 km sydost om Halmstad.

Ett vägval

Jag undrar hur den nya lilla familjen har resonerat kring sin framtid. Funderade man på var man ville bo? Lockade Helsingborg med sin stadsmiljö, eller sökte man ett mindre samhälle som mer liknade uppväxtmiljön? Vad hade Gotthard för tankar kring sina möjligheter? Vad ville han arbeta med?

Vad var det som lockade i Halland? Ett motiv kan ha varit att Gunildas syster Augusta bodde med sin familj i Mellby utanför Laholm. Gunildas syster Augusta hade varit sjuk en tid och hennes son August hade dött. Kanske såg Gunilda en möjlighet att hjälpa systern och hennes familj? Kanske var det Augustas Carl som hade berättat för Gotthard att det fanns en möjlighet att ta över en diversehandel i Ysby, som ligger 8 km öster om Mellby?

Från vänster troligen Emil Starfelt, okänd, Gottha

Från vänster troligen Emil Starfelt, okänd, Gotthard, okänd, Gunilda och troligen Axel Olsson. På bordet sitter lille Gunnar.

Beslutet att flytta tog Gotthard i alla fall tillsammans med gode vännen Axel Olsson som då var bokhållare i Västra Broby strax utanför Åstorp där Gotthard arbetat något år tidigare. Vänskapen med Axel hade troligen börjat under värnplikstiden. De var jämngamla, hade båda arbetat som bokhållare och kanske hade de en tid haft diskussioner om att gå tillsammans i någon affärsverksamhet.

Beslutet att flytta till Ysby var i alla fall viktigt och skulle få stor påverkan på deras framtida liv. Om de avgörande åren i Halland ska nästa kapitel handla.

Troligen Axel Olsson

Troligen är detta Gotthards gode vän Axel Olsson

Källor: 
  • Kyrkoarkiv
  • Samtal med Inge Ellerstrand
  • Släktutredning från 1917 av Vilhelm Ljungfors
  • Bevarat brev skrivet av Gunilda till sin syster Augusta
  • Bevarat brev skrivet av Gunildas bror Carl till Gunilda
  • Artikel på Wikipedia om Anna Q. Nilsson 

Gå vidare till nästa avsnitt…

Annons:
AndersE
8/24/08, 3:42 PM
#1

Ett kapitel som bara omfattar något år, och med mycket spekulationer, "troligen" osv…

Kan man skriva så här?

I "originalet" finns ytterligare något brevcitat. Själv gillar jag gamla brev - att läsa huvudpersonernas egna ord. Vad tycker ni? Är de ointressanta, svårlästa, för långa citat…?

blombuketten
8/24/08, 11:23 PM
#2

Jag tycker det är strålande. Det är intressant att följa utvecklingen och nu väntar jag med spänning på resten.

AndersE
8/24/08, 11:36 PM
#3

#2 Tusen tack!

leja
8/25/08, 1:04 PM
#4

Biten om Anna Q är lite vid sidan om, hur vore det om du började med.

Att bland fotona finns en bild på en dam vid namn Anna Q om henne vet jag….

Kanske familjerna kände varandra och att man därför följde hennes framgångar i USA.

Eller åt det hållet. Så att det känns lite mer motiverat om du förklarar varför du valt skriva om henne, innan du presenterar henne.

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
8/25/08, 1:06 PM
#5

#4 Tack för tipset!

AndersE
3/21/10, 6:24 PM
#6

På en av bilderna i artikeln ovan står som bildtext:

"Från vänster troligen Emil Starfelt, okänd, Gotthard, okänd, Gunilda och troligen Axel Olsson. På bordet sitter lille Gunnar."

I dag vet jag säkert att det är Emil Persson och Axel Olsson, men annars har jag inte identifierat fler.

Så idag går jag igenom en del av mina ganska stora "arkiv" med foton. Bland dessa låg ett brev. Det är skickat 1964 från "farbror Emil" (Emil Starfelt i bilden) till min farfar Gunnar (lille pojken på bilden). Emil skrev:

---

Det var ett trevligt fotografi, som  Schultz hade med sig från besöket. Tydligen har det tagits under Hasslarpstiden vid ett icke så sällsynt besök av Eugen och mig. Damen i översta raden är förmodligen en fröken Pettersson, som var biträde i Hasslarpsaffären. Hon uppvaktades både av Axel Olsson och en ingenjör Kruse på sockerfabriken. Så vitt jag minns var hon trevlig och bra och visst släkt till den stora firman A & J. Pettersson i Landskrona.

Med många hälsningar till Er båda
Din tillgivne
farbror Emil

---

Jag är rätt säker på att det är just denna bild som avses. Man ska aldrig tro att det är omöjligt att identifiera personer på gamla bilder!

För mig återstår bara att ta reda på mer om fröken Pettersson och om Eugen…

Annons:
Gnidde
3/21/10, 8:05 PM
#7

Du är suverän på att skriva!! (avundjuk lite grannnnnn) Skäms

Hälsningar Gnidde.

AndersE
3/21/10, 8:39 PM
#8

#7 Tack!

Prova själv!

AndersE
3/21/10, 10:06 PM
#9

#6 Ju mer jag tänker på det desto mer fantastiskt är det.

  • Jag har en bild med oidentifierade personer.
  • Jag behöver någon som var med, men bilden är 110 år gammal.
  • För 45 år sedan har troligen min farfar skickat en kopia av bilden till sin fars gamle vän. För skojs skull.
  • Emil satte sig vid skrivmaskinen (eller dikterar för sekreteraren) och berättar vilka som är med på bilden.
  • Brevet blir liggande, slängs alltså inte. Flyttas från farfar till min pappa, är med på olika flyttlass och hamnade hos mig för några år sedan.
  • Idag läser jag lappen och har precis jobbat med bilden för min bok så jag inser omedelbart vilken bild det hamnar om.

Serendipity!

Upp till toppen
Annons: