Annons:
Etikettlivsöden-artiklar
Läst 9413 ggr
AndersE
2008-10-10 23:05

Cecilia Rydmark

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I släktforskningen lockas man ibland iväg en bit av ett sidospår. För mig är Cecilia ett sådant. Historien nedan bygger på få källor och en hel del gissningar.

Fasta Celi

Första gången jag stötte på Cecilia var i samtal med farfars lillebror Inge som var född 1917. Jag hade tagit med några gamla fotografier för att få hjälp med identifiering. En av "tanterna" fick jag veta kallades "fasta Celi".

Cecilia Rydmark

Hon fanns med som en äldre släkting då Inge växte upp. Inges föräldrar hade haft en son tidigare som hette Inge, men som dog tragiskt 1913. Dödsfallet tog modern särskilt hårt och hon orkade knappt ta hand om sin yngste son Stig som då bara var ett år gammal. Då fanns "fasta Celi" där och tog hand om den lille, skötte honom och läste barnböcker för honom. Stig fäste sig mycket vid "Celi" och besökte henne ofta under sin uppväxt. Inge, som jag talade med följde ofta med sin äldre bror på besöken.

Celi är med på flera av de gamla bilderna från den tiden så hon umgicks säkert mycket med familjen. Men vem var hon egentligen?

Riksdagsmannens yngsta dotter

Enligt Inge så var Celi inte hans faster utan hans mors faster. Det gjorde ju att jag fann henne. Inges morfar var son till riksdagsmannen Per Pålsson som hade en kvarn i Sonestorp utanför Örkelljunga i Nv Skåne.

Per Pålsson, 1805-1859, riksdagsman

Per Pålsson tillhörde en riksdagsmannasläkt och var själv del i traditionen, som riksdagsman vid riksdagarna mellan 1840-1851. Han och hustrun Gunnild fick tretton barn varav ett dog som helt litet. Yngst i den stora syskonskaran fann jag Cecilia.

Cecilia föddes en decemberdag 1855 i Sonestorp. Hennes far dog när hon var bara fyra år gammal.

Per Pålssons grav vid kyrkoruinen i Rya

Per Pålssons grav vid kyrkoruinen i Rya

Äldste sonen August övertog gården och kanske blev han också en ersättare till fadern för Cecilia. Hon flyttade hemifrån då hon var tjugo och året därpå lämnade brodern också sin fädernesgård. Liksom flera av sina syskon tog sig Cecilia efternamnet Rydmark.

Cecilias nästäldste bror var min farfars morfar Olof. Han gifte sig när Cecilia var bara åtta år gammal.

Cecilias äldre bror Olof med hustrun Johanna

Olof flyttade till Starby, knappt två mil sydväst om Sonestorp, och blev arrendator där.

Den första kärleken

Kanske var det så att Cecilia ofta åkte till Starby och hälsade på sin äldre bror? Han hade gift sig med en Starbyflicka som hette Johanna och Johanna hade en yngre bror som hette August. August var fyra år äldre än Cecilia. Nu bör vi vara framme i slutet av 1870-talet.

August hade en mor (min farfars mormors mor) som har ett rykte om sig att vara mycket kontrollerande och med bestämd syn på vad som var bäst för hennes barn.

Olu Svensdotter, Augusts mor

Olu Svensdotter, Augusts mor

Hon var säkert nöjd då hon gifte bort sin ena dotter med en riksdagsmans son, men att gifta bort sin egen nästäldste son med samme riksdagsmans yngsta dotter var tydligen inte lika lockande. Så här berättade hennes dotterdotter Ninnie knappt 100 år senare:

"för du förstår mormor det var den som regerade. Di fick inte gifta sig med den di ville. Det skulle hon bestämma. Och så var där en, för att fars yngsta syster hette Cecilia, och di var så kära i varandra August och hon, men hos han riksdagsmannen var det tolv glyttar, det kunde ju inte bli så stor förmögenhet. Så var där en som min far han kallade Sissa…, hon hette Cecilia Westesson, och hon hade lite pengar, och hon var förnäm dam och hon kunde spela piano, det var ju ovanligt så. Ja, ja det bestämdes att det skulle bli August och hon. Och det blev det…"

Det verkar också som om August fick lyda sin mor. Han gifte sig med "fel Cecilia" i oktober 1879.

August Andersson

August Andersson många år senare…

Livet går vidare

Vad hände då med "vår" Cecilia? Ja, det verkar som om hon snabbt hittat en annan väg i livet. Flera månader innan hennes August ställde sig i kyrkan stod hon själv brud i Ausås, en knapp mil sydväst om Starby. Hennes make var rusthållare på Kassagård i Ausås. Han hette Bengt Jönsson och var tre år äldre än Cecilia.

En månad efter bröllopet dog Cecilias mor.

Cecilias mor Gunnilds grav på vid Rya nya kyrka.

Gunnild Olsdotters grav vid nya kyrkan i Rya

Cecilia och Bengt fick snart två söner och jag vet inget annat än att äktenskapet föll väl ut.

Lite sämre verkar det ha gått för August. Hans "fina" Cecilia kanske underhöll honom med sitt pianospel, men hon gav honom inga barn. Kanske var August mor då inte längre lika nöjd med sitt styrande och ställande? Vi återvänder till August systers (Johannas) dotter. Hon föddes i Starby i maj 1877 och fick vår August som fadder. Hon var Johannas sjätte barn och kanske tyckte August att naturen fördelade orättvist. Så här berättade Ninnie:

"men så hade gått en del, så var August min fadder, så ville di tatt mig till sig, som fosterdotter. Så sade mormor: "Nä, det låter ni bli, … låta kärringen fördärva tösen på di sättet." Gu' ske lov och tack så slapp jag det. O ja, jaja."

Två tragedier

Men nu var det ju Cecilia jag skulle berätta om. Om vi förflyttar oss fram till förra sekelskiftet så hade Cecilia hunnit bli 45 år gammal. Hon bodde då på Kassagård med sin make och sina två söner som då hunnit bli 20 respektive 18 år gamla. På hösten detta år hände något. Cecilias make dog och hon blev änka.

Cecilia verkar dock inte ha varit den som gav upp och blev bitter över livets motgångar. Hon tog med hjälp av sina söner hand om gården som hemmansägarinna och åtta år senare hade hon funnit en ny man. Han hette Ola Andersson och var på en månad när jämngammal med hennes avlidne make.

De gifte sig hösten 1908, men deras lycka blev inte långvarig. Precis en månad efter giftermålet dog Ola av "äggvita". Det är lite spöklikt att se på Ola Anderssons liv. Han föddes den 11/11, gifte sig den 11/11 och dog den 11/12.

Även Cecilias liv kan se lätt spöklikt ut. Det verkar som om hon blev av med nära anhöriga vart tionde år livet igenom.

  • År 1859 blev Cecilia faderslös, knappt fyra år gammal
  • År 1868 dog Cecilias farmor. Cecilia var tolv år gammal
  • År 1879 miste hon sin ungdomskärlek och sin mor. Hon var då knappt tjugofyra år gammal
  • År 1889 flyttar hennes äldste bror till Amerika. Hon var trettiofyra år gammal
  • År 1900 blev hon änka första gången, fyrtiofyra år gammal
  • År 1908 blev hon änka för andra gången, femtiotre år gammal

Till Ängelholm

När Ola dog var det precis samtidigt som hennes storebror Olof avslutade sin riksdagsmannakarriär och flyttade till Ängelholm, där en av hans döttrar (min farfars mor) bodde sedan ett år tillbaka med sin familj.

Cecilia och svägerskan Johanna ca 1911

Cecilia och svägerskan Johanna

Nu flyttade även Cecilia till Ängelholm och fick alltså en viktig roll några år senare då brorsdottern miste en son. Cecilia var 58 år gammal då hon fick rollen som extramamma åt lille Stig.

Stig Ellerstrand som liten

Trots de många sorgerna i sitt eget liv hade hon kärlek att ge åt sin storebrors barnbarn. Hon tog väl hand om honom, men drabbas själv ytterligare. Hennes bror dog 1914. Cecilia fortsatte dock att leva nära broderns barn och deras familjer - som "fasta Celi".

Cecilia med sin brorsdotters familj i Ängelholm

Cecilia längst till höger intill sin brorsdotter

Det verkar ha gått väl för Cecilias söner. Själv var Cecilia ganska kort, men hennes ene son som hette Sigfrid, växte upp till en stor, väldig man. Han övertog Kassagård med 30 hektar åker. Där drev han också en affär med smedja. Han anlitades ofta av släkten för olika arbeten med rörläggning och värmeanläggningar. Jag tror aldrig han gifte sig.

Den andre sonen gifte sig däremot. Han bodde kvar i Ausås, men jag vet inte om han fick några barn.

Jag vet inte heller när Cecilia avslutade sin stund på jorden.

--------------------

Källor:

  • Kyrkoarkiv
  • Intervjuer med Cecilias brorsdotters yngsta son Inge Ellerstrand
  • Intervju med Cecilias brorsdotter "Ninnie" Karlsson
Annons:
AndersE
2008-10-12 18:19
#1

Det hade varit kul att veta om Cecilia fick några barnbarn - alltså om det finns några ättlingar…

svenne
2008-10-13 00:15
#2

Intressant och läsvärt!

AndersE
2008-10-13 00:38
#3

#2 Tack.

Det händer ju rätt ofta, tycker jag, att någon "i periferin" pockar på intresse. Cecilia har dykt upp några gånger och nu kände jag att jag ville försöka få ihop en bild av hennes liv.

Om hennes äldste bror skrev jag en del då jag hade en artikelserie om utvandringen till Amerika.

Länk

Cheyenne
2008-10-13 11:35
#4

Jag började kika i utdragen för SCB-registren igår då jag fann några (numera avlidna herrar) födda i Ausås runt 1920 och med efternamnet Jönsson. Tänkte om någon av de var son till Gustaf Bernhard, Cecilias yngsta son.

Sen small vår spis och huvudsäkringen gick varpå hela huset slocknade. Efter det tappade jag sugen. Ska se om jag orkar göra ett ryck idag.

AndersE
2008-10-13 12:27
#5

#4 Jo, jag har också kikat på "Jönsson-Ausås". Efternamnet är lite för vanligt.

Men jag tror att 1910 och 1920 finns på biblioteket så jag ska kika där vid tillfälle.

Gnidde
2008-10-13 18:51
#6

Intressant berättelse. sidospåren ger en del i utbyte.

Hälsningar Gnidde.

Annons:
chrissan
2008-10-13 19:43
#7

SCB 1930 finns ju på Svar. Var ungefär kan Ausås tänkas vara?

AndersE
2008-10-13 20:26
#8

Ett snabbt besök på biblioteket och en titt i 1920 gav att även Sigfrid gifte sig och fick en son. Ska se vad jag hittar mer…

AndersE
2008-10-13 20:30
#9

Sigfrid dog 1938. Bodde tydligen kvar på gården.

AndersE
2008-10-13 20:39
#10

Jag tror jag hittat ett barnbarnsbarn som bor kvar på gården eller i närheten.

AndersE
2008-10-13 22:15
#11

Den "andra Cecilia" kan nog ha kallats "Wester" snarare än "Westesson". Jag ser nu att hon och August tog ett fosterbarn. De fick inte Augusts fadderbarn, utan en pojke.

AndersE
2008-12-28 12:13
#12

Tack vara "Begravda i Sverige" vet jag nu att Cecilia dog 1941-11-20. Hon är begravd på kyrkogården i Ausås.

AndersE
2009-02-08 11:44
#13

Denna artikel finns också på Engelholmiana. Där finns lite kompletterande uppgifter:

Annons:
Upp till toppen
Annons: