Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
60 - Veckans bild

Veckans bild - v848

2008-11-30 00:22 #0 av: AndersE

Veckans bild är en påminnelse om att gamla bilder faktiskt går att identifiera!

Familjen Ellerstrand m.fl. på Hofsmölla i Ysby, Halland 1906.

Den här bilden fann jag först som ett vykort. I maj 1907 skickades det till min farfars morfar på hans födelsedag. Han fyllde 68 år den 17 maj 1907. Jag fick kortet via en släkting.

När jag första gången såg bilden kände jag igen min farfar som liten påg på gräset framför de vuxna. Jag kände också igen hans föräldrar, två syskon och morföräldrar. Däremot visste jag t.ex. inte vart det var taget.

Det dröjde faktiskt till efter ett besök på rätt ställe som jag förstod att kortet var taget framför gården Hovsmölla i Ysby, Halland.

Så småningom lyckades jag känna igen farfars mors syster och så hade jag (felaktiga) gissningar på ytterligare någon.

Så besökte jag en släkting i maj innevarande år. Hemma hos henne hittade jag samma foto, förstorat och inramat. Och på baksidan hade hennes mor skrivit ner vilka som var med på fotot! Så här är det:

Detalj nr 1 ur Hovsmöllabilden

Längst t.v. lär vara en sömmerska vid namn Kristina. Jag vet inte mer om henne...

Sedan kommer min farfars far Gotthard Ellerstrand. Framför honom sitter Gotthards hustrus kusin Annette f. Nilsson. Därefter min farfars morfar och mormor - Olof Persson och Johanna f. Andersdotter.

Detalj nr 2 ur bild från Hofsmölla

Här finns min farfars mor Gunilda med lilla Daga i knät (det är Daga som identifierade personerna med text bak på tavlan).

Därefter kommer Johanna, som var gift med August Bengtsson i Ysby. Gotthard hade tidigare haft affär i Augusts hus inne i Ysby och familjerna var goda vänner. Johanna har sin son Carl-Alfred i knät.

Bakom Johanna står Gunildas kusin Carl Nilsson som hade en gård i Mellby strax väster om Laholm i Halland. Hans hustru (Gunildas syster) hade dött 1904.

Detalj nr 3 ur bild från Hofsmölla

Första kvinnan är Gunildas syster Hulda. Hon bodde länge hemma hos sina föräldrar. När dessa dött flyttade hon in hos sin syster (Gunilda). Hon arbetade många år som kontorist på Willans tegelbruk i Ängelholm. Till höger om Hulda sitter Olga. Hon är Carl Nilssons (änkemannen) äldsta dotter och fick nog spela rollen som mor åt sina många yngre syskon då hennes mor dog. Hon var alltså min farfars kusin.

Bakom dessa står Annettes make Hilbert Persson.

Detalj nr 4 ur bild från Hofsmölla

Tre barn - först min farfar Gunnar, sedan hans syster Vivika och därefter Tora som var dotter till Johanna som hon sitter precis framför.

 

Detta i sin tur har hjälpt mig att identifiera ett antal andra bilder i gamla fotoalbum. Så ge aldrig upp hoppet! Rätt vad det är så hittar i rätt person, eller rätt "papperslapp" som gör att mer än 100 år gamla bilder kan identifieras!

Lycka till!

(...och berätta gärna om dina fynd här...)

 


Anmäl
2008-11-30 01:00 #1 av: AndersE

Jag har fler sådana här bilder som till att börja med verkat hopplösa, men där person efter person fått ett namn. Det är egentligen fantastiskt, men det ger ju också hopp åt alla dessa oidentifierade bilder vi släktforskare dyker på.

 

 


Anmäl
2008-12-06 00:17 #2 av: AndersE

Det blev inte många kommentarer kring denna bild, vilket kanske inte är så konstigt - jag hade ju redan lockat av den dess hemligheter. Möjligen med undantag av sömmerskan Kristina...

Jag har faktiskt sökt lite, men det är ju inte säkert att hon står som sömmerska i t.ex. folkräkningen 1900. Och kanske var hon inte heller från Ysby?

 


Anmäl
2008-12-06 10:02 #3 av: ambi

Anders!

Visst går det att identifiera personer på de gamla kort man äger, men man måste lägga ned ett visst arbete för det.

Det är det som är så synd, att när man står i begrepp att avsluta ett hem, kanske efter ens föräldrar, så syns dessa kort som ett blankt papper. De säger en ingenting. Bort med det bara, till soptunnan!

Så hände alldeles nyss, då jag åtog mig att lägga in kort från ett album i Porträttfynd, efter en arbetskompis avlidna mor. Hur det gick? Hennes bror hade slängt albumet!!!! Dessutom lär det ha funnits anteckningar under en del av korten. Tråkigt! Tråkigt!

Det finns tydligen tre sätt att handskas med dessa album. Ett är att slänga det. Två är att spara det. Det senaste och som nummer tre är att sälja det dyrt på Tradera. Helst ska albumet slaktas och korten säljas ett för ett. (Kort från slaktade album borde man bojkotta, då man förstört möjligheten att identifiera dem)

För att återgå till att identifiera personer från ett familjealbum, så är det inte dumt att göra som du gjort, att kontakta någon släkting, som får titta på korten/kortet. Själv har jag letat upp personer, som jag aldrig tidigare haft kontakt med, för att få hjälp att ge mig namn på kort.

Ett namnlöst album eller ett gruppfoto, kan med tiden ha fått ganska många namn ditskrivna. Fast man får anstränga sig mer eller mindre Glad

Anmäl
2008-12-06 16:11 #4 av: AndersE

#3 Ja, jag har blivit mer och mer övertygad om att (i stort sett) alla kort går att identifiera. Någonstans finns informationen man behöver.

Jag hör (läser) ganska ofta uttalanden i stil med; "mina föräldrar är döda, så det finns ingen som kan identifiera mina gamla bilder".

Att man tror så gör det ju inte sant. Det räcker ju inte att fråga den allra närmsta kretsen. Jag har varit i kontakt med föräldras kusiner och nästkusiner, farfars kusin och även sökt mig utanför släkten. Talat med farfars fars husföreståndarinna, farfars mekanikers dotter osv osv.

De enda bilder jag har av mormors föräldrar fick jag av min mormors fars halvsysters barnbarn.

 

 


Anmäl
2008-12-06 16:13 #5 av: svenne

#4 Det är väl så med foton, person- och släktforskning i största allmänhet, hur hopplöst det än verkar så en vacker dag ligger pusselbitarna på plats.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.