Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
20 - Släktforskning

Astrologi i släktforskning?

2008-11-29 23:44 #0 av: AndersE

Kan astrologi vara ett hjälpmedel för släktforskaren? Läs hur jag provar hur ett horoskop stämmer in på min farfars far.

Vad är astrologi?

Astrologi är egentligen inget mer än ett matematiskt system, som visar en persons planetpositioner vid tidpunkten för födelsen i en 360°cirkel. Utifrån detta kan man sedan göra tolkningar som berättar saker om en person.

Ett horoskop är ofta motsägelsefullt, vilket ju samtidigt är rätt rimligt. Jag tycker nog att många människor är just motsägelsefulla. Själv har jag t.ex. fått höra att jag är lat i vissa sammanhang, medan andra undrar hur jag hinner och orkar så mycket i andra sammanhang.

Ett horoskop

Jag har fått hjälp av sajtvärden på Astrologi iFokus - MargaretaA - att göra ett födelsehoroskop på min farfars far. Kan astrologi vara ett sätt för oss släktforskare att förstå våra förfäder bättre? Åtminstone tyckte jag att tanken var spännande nog för att vilja ge det en chans. Det jag fick var ett omfattande dokument. Här nedan har jag plockat ut valda delar.

Gotthard Ellerstrands födelsehoroskop

Horoskop

Min farfars far - Gotthard Ellerstrand - var född den 11 mars 1875 i Starby. Det betyder bl.a. att han var född med solen i fiskens tecken. Det är detta vi menar då vi säger att någon är född i fiskens tecken, att man "är fisk".

Solen

Gotthard har alltså solen i fiskarnas tecken. Fisken är ett av de tre tecknen med vatten som sitt element. En Fisk sägs vara känslig och försiktig. Jag studsar direkt. Min farfars far var knappast försiktig, han tog stora risker livet igenom. Men det står också att Fisken använder känslor och intuition snarare än intellekt och det kan jag känna igen. En Fisk avskyr band och begränsningar och det kan man väl verkligen säga om Gotthard som började livet som målarpåg i en liten by och hann bli såväl företagsledare som storgodsägare under sitt liv.

Fisken blir inspirerad av att drömma och det kan jag också känna igen. En egenskap jag sett hos Gotthard beskrivs av hans hustru. Hon berättar hur snäll och omtänksam han var och här läser jag att Fisken är "mycket känslig gentemot andras känslor och din sympati och medkänsla med andras lidande är djup".

Ascendenten

Det tecken man har i "ascendenten" är det som steg upp över horisonten då man föddes. Det brukar ibland sägas att det är det man visar upp och att människor kan ofta tro att det är det tecknet man är född i. För att få veta ascendenten krävs att man vet exakt tidpunkt på dagen för födseln. Den har jag inte för Gotthard, därför görs horoskopet som om ascendenten var samma som soltecknet.

Solens aspekter

I horoskopet kommer här en rad rubriker. Jag väljer att bara citera korta stycken:

"Du har en enorm framåtanda och du gör ingenting till hälften. ... Du fattar ofta beslut grundade på känsla, inte förnuft, men om din energi kanaliseras konstruktivt, finns det nästan ingenting du inte kan uppnå då du är en kraft att räkna med, var du än befinner dig. Denna aspekt fungerar som en sporre att agera och en drift att anta alla utmaningar. ... Du har enorma energireserver. ... Alla som hör dig tala känner sig dragna till dig, därför att det finns en fläkt av övertygelse kring dig och det du säger låter meningsfullt. Du har också förmågan att hitta dolda talanger hos andra och du hjälper gärna andra vid behov - vilket inte betyder att du tycker synd om dem eller låter dig utnyttjas."

Jag har ju förvånats över Gotthards förmåga att skapa relationer, att inge förtroende och att få med sig andra i olika projekt. Den här delen känns ju närmast klockren!

Månen

Månens position kan säga något om sådant som relationer särskilt med modern och familjen. Man kan se något om barndomen och de värderingar som skapades då. Gotthard har sin måne i Oxen. Oxen är envis och ogillar förändringar. Det låter inte som Gotthard...

Då stämmer sådant som lojalitet gentemot andra bättre in. Det sägs att med månen i Oxen hade Gotthard förmodligen en trygg och lugn barndom. Jag vet för lite om hans barndom för att bedöma detta.

Mer om månen (hus och aspekter till andra planeter)

Jag läser "du kan bli mycket sentimental när det gäller souvenirer och familjeminnen från det förflutna" och tänker på hur Gotthards barnbarn berättade att Gotthard gärna gick på auktion och köpte gamla möbler. Som sällan fick plats utan hamnade på vinden, i stora mängder...

"Du har goda vänner du kan lita på, som värderar din vänskap. Andra respekterar ditt goda omdöme och dina omsorgsfullt valda ord. Du kommer att ha framgång i livet tack vare dessa gåvor."

Ja, det där känns ju verkligen som min farfars far!

"Du har en generositet som kan försätta dig i skuld hos banken, men du tar hellre en risk än blir sedd som simpel eller snål. Du är också mycket optimistisk i materiella och ekonomiska frågor, du är en född spelare, vilket kan resultera i att pengar kommer och går i en alarmerande hastighet. Detta är en mild aspekt, och du älskar det goda i livet. Du kan vara extravagant och kastar dig ofta in i en jakt på nöjen som om det inte fanns en morgondag, förlitandes på att ödet ska ta hand om det hela."

Nästan skrämmande korrekt. Gotthard tog stora ekonomiska risker och hade tidvis mycket stora skulder, samtidigt som det också fanns stora inkomster. Hans son har berättat att far gärna bjöd familjen på fina middagar då de var ute och reste och hur han själv fick köpa i stort sett allt han önskade.

Merkurius

"...du har en verklig litterär eller poetisk ådra."

Farfars far skrev dikter och sångtexter!

Venus

"Du kan passa in nästan vart som helst, då du genast skaffar dig vänner, därför att du är öppenhjärtig, diplomatisk och född sällskapssjuk. Eftersom du vet hur man skaffar vänner och påverkar dem, är du vanligen välplacerad i livet."

"Denna aspekt ger ett drag av extravagans till din natur och du älskar att ge stort, både av dina pengar och av dina känslor. Du ser livet som en praktföreställning - med dig i huvudrollen - och du älskar nöjen, lyx och komfort. Du tenderar också att tro på turen i finansiella frågor. "

"Men du är både sensitiv och kreativ och kan skapa god poesi och konst när du blivit mera jordnära."

Ja, ni ser själva. Venusinflytandet känns verkligen som om det träffar spiken direkt på huvudet.

Mars

"Med Mars i Skytten, har du en rastlös och äventyrlig själ. Du är som lyckligast när du bryter ny och spännande mark och du avskyr restriktioner i alla former. Du är alltid på jakt efter nya marker att erövra och törsten efter nya erfarenheter som vidgar dina horisonter och inspirerar dig, är en stor drivkraft. Du är en optimist med en enorm nyfikenhet på livet, och för äventyr, och du talar alltid sanning, då du inte har tid till övers för dubbeltydigheter och intriger - du tror på ärlighet och sanning. Du är en äventyrare, alltid på jakt efter nytt land att erövra och nya berg att besegra."

Saturnus

"Men allt eftersom tiden går, kommer andra att börja lita på dig, eftersom du alltid menar det du säger; du är inte intresserad av tomt kallprat eller lösa drömmar, och när du arbetar mot något altruistiskt mål, då händer det saker. Du är en beslutsam person, och placerar de mångas behov över dina egna. Du ser den större bilden, är välkänd för din hjälpsamhet och har grundliga kunskaper i ditt yrkesområde."

Det här berör också något som intresserat mig. Egentligen saknade Gotthard nästan helt formell yrkesutbildning, men han växte upp i jordbruksbygd med hantverkande far och farfar. Senare i livet förvånas jag över hur han lyckas driva gårdar och företag. Det verkar som om han talat och diskuterat mycket med sina anställda. Som om de respekterat honom samtidigt som han låtit dem komma till tals.

MC (Mitthimlen)

"Med Skytten vid mitthimlen är du äventyrlig och framsynt. Andra ser dig som en generös, expansiv person och du har etiska karriärsideal. Du ser livet i sin helhet och är inte lycklig i tråkig rutin. Du behöver konstanta möjligheter för utveckling och förändring för att fungera optimalt. Du har gott självförtroende vad beträffar dina långsiktiga karriärsplaner, och din optimistiska attityd hjälper dig att nå dina mål."

 

Sammanfattning

Jag tycker att horoskopet lyfter fram precis de personlighetsdrag hos min farfars far som jag redan sett i min släktforskning. Det finns naturligtvis saker som jag tycker stämmer sämre, men om det beror på astrologins ofullkomlighet eller på mina egna bristande kunskaper om farfars far kan jag inte avgöra.

Kan man använda astrologi i släktforskning?

Jag varken kan eller vill besvara frågan, men jag kan lyfta fram några tankar innan jag lämnar plats för era kommentarer. Oavsett om man tror på astrologi eller ej kan ju en annan synvinkel vara en god hjälp. Ungefär som när man ber någon annan läsa en text man skrivit.

  • Att göra som jag gjort tycker jag är en kul idé. Du har en ana som du forskat mycket kring och jämför det du kommit fram till med den information en astrolog kan ge. Stämmer det är det ju bara kul.
  • Att faktiskt använda ett horoskop som källa kan jag tycka är att gå för långt. Att använda det som ett sätt att berätta något om en ana som man saknar annan information om skulle jag inte göra. Men visst är tanken lockande. Det är ju så många anor vi har där vi knappast vet något annat än födelsedatum och plats. Torftigt, men fullt tillräckligt för att ställa ett horoskop.

Det ska bli kul att läsa era kommentarer om tanken att använda astrologi i släktforskning!

Tycker du att det verkar så intressant att du också vill prova? Klicka här!

 


Anmäl
2008-11-30 01:01 #1 av: AndersE

Jag måste säga att jag tyckte detta experiment var oerhört spännande! Jag har t.ex. en ana i Västergötland en bit bak i tiden som jag redan fascinerats av. Det är väldigt lockande att försöka få gjort ett horoskop på henne...

 

 


Anmäl
2008-11-30 09:08 #2 av: Bjornen

Förr var inte födelsetidpunkten så viktig och därför kan födelseuppgifterna vara lite diffusa. Många visste ungefär födelsetidpunkt. Namnsdagar var viktigare än födelsedagar och därför kan man ganska säkert säga att deras horoskop var helt okänt för dem. Det som man möjligen observerade var i vilken månfas de föddes. I alla fall var djurens födelse viktiga och man var väl medveten om vilken månfas de var födda. Det hade sedan betydelse hur deras liv skulle utvecklas som en bra ko eller som ett tidigt slaktdjur.

Anmäl
2008-11-30 10:27 #3 av: AndersE

Det där om djuren var nytt för mig, och intressant!

Annars har man ju sett att födelsedatum relativt ofta varierar mellan t.ex. födelseböcker och husförhörslängder, och mellan olika hfl. Någon gång har man ändå såväl datum som klockslag.

När det gäller astrologi och stjärntecken känns det som ett modernt påfund i vårt samhälle. Kanske var det annorlunda i högreståndsmiljö?

 

 


Anmäl
2008-11-30 12:33 #4 av: Bjornen

I kyrkböckerna är det prästens intresse som speglas och inte folkets intresse. Den enskilda människan fick nog aldrig reda på vad det stod i kyrkböckerna.

Däremot i andra källor som domböcker, bouppteckningar eller egna berättelser använder man ofta uttryck som "vid pass" eller om det gäller små barn som var född vid Mickelmässotiden eller liknande.

Även en del dödböcker används födelsetiden som vid ...tiden eller att de är vid pass så gamla. Detta är särskilt tydligt när det uppgifter som efterfrågas och inte är uppslagna i kyrkböckerna.   

Anmäl
2008-11-30 12:46 #5 av: Bjornen

Husdjursnamnen är ju efter fri namnsättning utan bundenhet och månfasen kan ibland uppfattas i namnsättningen. De som föds på ogynnsamma dagar får vi aldrig reda på deras namn om de ens fick något namn. Jag misstänker att de djur som var planerade slaktdjur aldrig fick något namn. Därutöver kunde det bli förändringar av olika omständigheter. 

Anmäl
2008-11-30 19:25 #6 av: leja

Erik den 14:de var mycket intresserad av horoskop, som vid den tiden räknades till vetenskaperna. I hans efterlämnade papper finns horoskop ställda för flera av hans barn och syskon barn.

Så kunskaper om horoskop och dess användning har funnits i sverige sen 1500-talet.

En kul ide att ställa horoskop om ens släktingar, som sag något som kan ge en del, även om vi inte ser det som en vetenskap idag.

Vad ska man ha som signatur tro?

Anmäl
2008-11-30 20:45 #7 av: Solveig

Vi läser om gamla Egypten just nu, gossarna som gick i skrivarskola hade ett hårt schema med bland annat både astronomi och astrologi. Astronomi visste alla barn vad det är, men astrologi hade de inte hört talas om. Jag försökte förklara och visade stjärnkartor och googlade fram några sidor.

Jag har ett par tvåäggstvillingar i klassen som är födda med fem minuters mellanrum. Alla barn skrattade åt att tvillingarna skulle ha samma egenskaper för att de är födda samtidigt. De är så olika man kan vara både till utseende och sätt. Den ene är en charmig slarver med ordet i sin makt, sportig och stilig. Den andra är ordentlig, allvarlig och omsorgsfull i allt han gör. Han är metodisk, teknisk och duktig i matte men förstår inte vitsar eller ordlekar.

Jag tror inte heller på astrologi uppriktigt sagt. Men var och en blir ju salig på sin fason.

Anmäl
2008-11-30 21:09 #8 av: AndersE

#7 Jag tror det är en missuppfattning att två personer skulle få identiska egenskaper för att de är födda på samma plats samtidigt.

 


Anmäl
2008-11-30 23:28 #9 av: Ingegerd

En brylling till mig som jag ännu inte träffat utan bara haft mailkontakt med hade läst någonstans att barn födda i april hade en tendens att bli jobbigare än andra barn.

Hennes morfars far och min mormors far var bröder. I syskonskaran fanns ytterligare två pojkar och två flickor. Alla pojkarna är födda i april, den förste 1840-04-16, sen min mormors far 1847-04-04, och slutligen hennes morfars far och hans tvillingbror 1852-04-04.

Pojkarna var faktiskt rätt stökiga, när de var unga. Jag tar bara ett exempel. En av tvillingarna var båtsman i Smålands båtsmanskompani men fick sparken redan vid 25 års ålder. I en förteckning över utdelade straff och varningar fanns han med fem gånger på bara ett uppslag i liggaren. Olovlig frånvaro från jobbet två gånger, misshandel med ringa skada som följd och ett skadestånd på 10:50 och slutligen tagen av polis för fylleri två gånger på en och samma dag. Inga smickrande berättelser om släkten! Han var tydligen varken arbetsam eller företagsam, för i en husförhörslängd står det Utfattig vid hans namn.

Det skulle vara kul få veta om sajtvärden för Astrologi i Fokus har något att säga om april-barns benägenhet för att bli stökiga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.