Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
20 - Släktforskning

Släktforskare i Fokus

2009-01-27 19:13 #0 av: AndersE

Här för jag fram en idé kring hur släktforskardiskussionerna skulle kunna utökas i ett nätverk som iFokus.

Släktforskarportal

På Proveniens har vi haft många diskussioner kring anbytarforums (AF) utveckling. En utgångspunkt är frågan om släktforskarförbundet kan och vill utveckla AF för att det ska kunna fortsätta vara en naturlig utgångspunkt för svensk släktforskning. En annan utgångspunkt har varit vilka alternativ som finns. Kan AF ersättas eller kompletteras av en mängd mindre forum av Proveniens typ? Kan ett helt nytt forum växa fram och ersätta AF? Vem skall i så fall driva detta?

Släktforskarportal iFokus

En tanke som återkommer ofta är att det finns ett behov av en portal, dvs en sajt som är en utgångspunkt varifrån man hänvisas vidare till andra sajter för att hitta information och källor eller föra diskussioner.

Hur stort kan Proveniens bli?

Jag har ingen ambition att Proveniens ska växa särskilt mycket. Jag har aldrig tänkt mig Proveniens som någon ersättare för AF. Proveniens är och ska förbli en ganska liten sajt med sin speciella inriktning.

Släktforskning i Fokus - en idé

Jag ser istället en möjlighet att skapa något inom iFokus-konceptet. Något som bygger på enskilda människors initiativ, som inte styrs av vare sig ett stort förbund eller en kommersiell aktör. Det jag ser framför mig är en rad av små "iFokus" inom områdena släktforskning, personforskning och hembygdsforskning.

Starta en sajt

För att detta skall hända krävs att ett antal entusiaster startar upp egna iFokus för sitt specialintresse. Som exempel:

Vilka sajter det kan bli varken ska eller kan styras. Det måste bygga på intresse och vilja.

Hur ser visionen ut?

Vad kan man uppnå om min idé blir verklighet?

För dig som besökare:

Välkommen till iFokus!

 • På iFokus entrésida kan det skapas en egen grupp där "våra sajter" finns listade. Därifrån väljer man var man vill börja.
 • Medlemskapet är gratis. Ditt medlemskap ger tillgång till samtliga sajter inom nätverket.
 • Du bygger upp en identitet med en egen personlig sajt där du har gästbok, blogg och fotoalbum. Den fungerar tillsammans med alla sajter i nätverket. Du bestämmer själv om du vill vara anonym eller lämna ut din identitet.
 • Som medlem på iFokus väljer du sedan själv vilka olika intresseområden du har och vilka sajter du vill ha som favoritsajter.
 • En stor fördel är att alla sajter är uppbygda på samma sätt. När du hittar en ny sajt känner du direkt igen dig, du hittar snabbt vad du söker och vet hur allting fungerar.
 • Oavsett vilken sajt du befinner dig på så kommer du hela tiden att få information om när det kommer nya kommentarer i en diskussion du deltar i på en annan sajt.
 • En fråga du ställer på www.soldatforskning.ifokus.se kan ju göra att du får tips om ett svar som finns på www.adelsslakter.ifokus.se vilket i sin tur leder till ett tips om en artikel på www.hallandsforskning.ifokus.se. Det är lätt och går snabbt att hoppa mellan sajterna i nätverket. Dina favoritsajter ligger hela tiden med länk på sidan du är på.

För dig som värd för en egen sajt:

Att vara värd på iFokus

 • Det är gratis att starta din sajt.
 • Som värd har du hela tiden kontakt med andra värdar och medarbetare. Du får råd, tips och hjälp med olika saker.
 • I och med att grunden byggs av iFokus krävs inga avancerade kunskaper i programmering eller kunskap i att använda olika program. Det är enkelt att komma igång!
 • En stor fördel är att ett sådant här nätverk inte är så sårbart. Några sajter kommer att bli stora och aktiva, andra mindre. Någon kommer kanske att läggas ner efter ett tag, men det påverkar egentligen inte helheten. Din sajt gynnas av att tillhöra ett nätverk, men är inte helt beroende av hur det förändras och utvecklas.
 • En annan fördel är att ingå i det totala iFokus-nätverket med sajter för ännu fler intresseområden. De utgör ett mervärde för besökaren till din sajt och dessa sajters besökare får lätt att upptäcka en ny hobby - släktforskning.

Fortsättning

Med den här lilla artikeln vill jag i första hand uppmana var och en som har tänkt tanken att det vore kul att få ägna sig mer åt ett specialintresse. Här på iFokus finns möjligheten att snabbt och enkelt komma igång.

Hela byggandet av sajten sköts av andra, du behöver bara fundera igenom vilka forumgrupper du vill starta med och skriva några texter i artikelform. Du kommer inte att vara ensam utan runt dig finns ett nätverk av erfarna värdar och medarbetare som hjälper dig lösa de problem du möter.

Det krävs en liten arbetsinsats, men ingen ekonomisk risktagning. Skulle det visa sig att din idé inte bär kan du överge den utan förlust. Skulle den däremot ha bärkraft kan det visa sig vara starten på ett spännande och givande äventyr.

Det finstilta då?

Det är kostnadsfritt att starta en sajt inom iFokus, men det är inte helt självklart att du får göra det. Företaget iFokus bedömer dig som värd och din idé för sajten. Om de tror på dig och din idé kommer ni att upprätta ett avtal. Det är inga konstigheter utan mest ett sätt att från början klara ut vad om gäller och vad som händer om du t.ex. vill avsluta ditt värdskap.

Sajter inom iFokus

Vad hände med portalen då?

Om min idé lockar och det verkligen blir många sajter inom iFokus med släktforskningsanknytning så tror jag vi kan övertyga iFokus om att skapa en särskild sida som lotsar besökaren att börja på rätt sajt. Tills dess tänker jag mig att Proveniens till att börja med kan göra tjänst som portal. Hit hittar redan många och här kan vi efterhand berätta om nya sajter då de dyker upp och hjälpa till att lotsa besökare rätt.

Rom byggdes inte på en dag...   Flört

Fortfarande osäker?

Du får gärna skicka ett pm till mig om du har en idé till sajt, men känner dig osäker på hur det fungerar. Jag har varit värd i drygt tre år och tror att jag kan hjälpa till med de flesta frågor.

 


Anmäl
2009-01-27 19:18 #1 av: AndersE

Jag kan avslöja att åtminstone en ny iFokus-sajt inom "släktforskning" är på gång och fler finns på idé-stadiet.

Det ska bli kul att se hur många det finns om ett år...

 


Anmäl
2009-01-27 22:14 #2 av: [SvenA]

Detta är verkligen en toppenide som jag tror kan bli hur stor som hellst

Och jag kan intyga att det verkligen är både lätt och kul att driva sajter på i fokus

Anmäl
2009-01-27 22:20 #3 av: AndersE

#2 Tack!

Ja, och samarbetsmöjligheterna blir ju stora om man har flera sajter inom samma intresseområde. Man kan länka till varandra, låna artiklar av varandra och mycket mer.

 


Anmäl
2009-01-27 22:47 #4 av: AndersE

Vilka sajter skulle ni vilja se? Vilka tror ni kan locka flest?

Är det sajter kring geografiska områden eller kring särskilda företeelser?

 

 


Anmäl
2009-01-27 23:30 #5 av: chrissan

Företeelser - det är lite mer nytänkande

Anmäl
2009-01-27 23:36 #6 av: AndersE

#5 Ja, vilken är din drömsajt?   Obestämd

 


Anmäl
2009-01-28 09:19 #7 av: Bjornen

Jag som mycket hårt drivet motståndet mot Anbytarforums obligatoriska avgifter tycker att det är mycket bra om det finns konkurrenter utan avgifter.

Lokalt finns nu lokala Rötter som är fria och dessa tycker jag inte ska utsättas för konkurrens. Jag själv deltar numera bara på Dalarötter eftersom jag vägrar att betala för att svara på frågor. Det har då lett att många frågeställningar är obesvarade på Anbytarforum trots att jag sitter på svaren.

Anmäl
2009-01-28 09:41 #8 av: AndersE

#7 Detta lär väl bli liknande som för källor på nätet. Man önskar att det ska komma nytt för det som saknas, men ibland blir det samma som kommer i ny regi.

På samma sätt kan man tänka sig att det kommer nya forum som täcker områden där det redan finns forum, samtidigt som det finns områden där ingen vill starta.

Ändå tror jag inte detta kan styras. Bästa drivkraften är lust.

 

 


Anmäl
2009-01-28 23:58 #9 av: Tom-B

Det finns ju redan en "uppstickare" mot Af som heter Arkivguidens Forum. Den är gratis och någon reklam har hittills inte stört mig. Och det har börjat röra sig även på det forumet.

Fördelen med AndresEs förslag kan väl vara att var och en med ett specialintresse inom släktforskningen kan starta sin egen sajt och hålla ordning på den. Men vad händer när personen tröttnar?

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-01-29 00:12 #10 av: AndersE

#9 Det som händer om någon tröttnar är en av två ting:

 1. Någon annan tar över (det är rätt vanligt i iFokusvärlden)
 2. Sajten läggs ner (det har förekommit)

Dvs detsamma som gäller det mesta...

Ju större sajten hinner bli, desto större chans att det finns många medarbetare osv som kan ta över.

 

 


Anmäl
2009-01-29 16:12 #11 av: CarpetDiem

Anders,

Jag tycker detta låter helkul och funderar verkligen på att hoppa på (om man får chansen).

Det jag undrar lite över är:

1. Hur mycket tid lägger du själv ner per dag för att känna dig nöjd med din sajt?
2. Fungerar det att vara frånvarande under en tid för ex. semester etc?
3. Fungerar det att vara flera som administrerar sajten?

Det finns andra små frågor men de lär ge sig när jag får svar på de här ovan.

/Thomas

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-01-29 21:36 #12 av: AndersE

#11

 1. Jag är nog inne någon timme nästan varje dag, men det tror jag inte är nödvändigt. Man kan själv bestämma sin ambitionsnivå.
 2. Ja, det måste det ju göra. När jag varit bortrest har jag meddelat det på sajten. Man kan ju också be om hjälp av en annan värd - t.ex. mig - att titta till sajten under sådana perioder.
 3. Ja, man kan utse medarbetare som då får vissa administrationsrättigheter som att skriva artiklar och moderera. På Proveniens har jag fyra nu. (Titta under "Om sajten!).

 


Anmäl
2009-02-01 11:42 #13 av: AndersE

Min idé och dröm har precis tagit ett steg till!

Proveniens första systersajt har sett dagens ljus...

 

 


Anmäl
2009-02-12 19:16 #14 av: AndersE

Utan att säga för mycket kan jag kanske ändå säga att det finns fler sajter i olika stadier av förverkligande. Ju fler det blir desto mer nytta kommer vi att ha av varandra!

 


Anmäl
2009-02-24 10:20 #15 av: AndersE

Sådär! Nu välkomnar vi ytterligare en sajt till "släktforskarnätverket". Kika in och gratulera Thomas på nylanserade;

http://jernbruk.ifokus.se/

Skrattande

 


Anmäl
2009-02-24 11:01 #16 av: AndersE

Vem blir näste man/kvinna att starta upp ett forum kring sitt specialintresse?

Flört

 

 


Anmäl
2009-03-03 11:41 #17 av: AndersE

En person som hade mycket klokt att förmedla var dansken Piet Hein:

"Jeg har skrevet et sted,
hvor jeg daglig må se,
det manende tankesprog:
T.T.T.

Når man føler hvor lidet
man når med sin flid,
er det nyttigt at mindes, at
Ting Tar Tid"

 

Och visst är det lätt att vara otålig, och när man är otålig så är det kul att se när det också går fort ibland!

De två nya sajterna - Engelholmiana och Järnbruk - har bara funnits kort tid men redan kommit igång bra med ca 30 medlemmar vardera och stadig aktivitet. Särskilt Järnbruk har fått en imponerande aktivitet!

Och samtidigt har detta skett utan att aktiviteten här på Proveniens påverkats utan det är fortfarande full rulle här. Kul!

 

 


Anmäl
2009-03-13 00:33 #18 av: AndersE

Lite tankar knappa två månader efter att jag startat "Engelholmiana":

 • Jag tycker inte att en kommun eller en bygd är ett för smalt ämne för en sajt. Det finns så otroligt mycket att skriva och diskutera kring - personhistoria, företag, olika tidsepoker, skolminnen, idrott m.m.
 • Det tar tid innan människor hittar så man måste vara ganska tålmodig. Efterhand som det långsamt växer så kommer man att ha skrivit så många bra "sökord" att sökmotorerna (Google m.fl.) kommer att se till att nya besökare kommer.
 • Det är nog rätt viktigt att man själv har ett stort intresse av det man startar en sajt om. Annars tror jag inte man har den uthållighet som trots allt krävs.
 • Det är t.o.m. roligare än jag trodde. Kul att få skriva av sig kring sitt specialintresse!

Så funderar du själv på att starta en sajt så tycker jag du ska slå till. Det är faktiskt riktigt roligt!

 

 


Anmäl
2009-03-13 08:32 #19 av: CarpetDiem

Hej Anders,

Jag läseri din inledning om vilka sajter som skulle vara bra att ha med i en släktforskingsportal.

För att klargöra en liten detalj så skulle sajten Järnbruk iFokus egentligen heta Smedforskning iFokus. Men jag blev avrådd av flera att detta var ett alldeles för smalt ämne att lägga upp.

Nu valde jag att döpa sajten till "Järnbruk" i stället just för att kunna bredda sajten. 

På denna sajt ingår specifikt en individforskning som enbart handlar om folket på och omkring bruken i Sverige. Så man kannog säga att vi kan tillgodose smedforskningen där.

En sajt som jag dock med spänning ser fram emot är Adel iFokus.
Ett otroligt brett ämne har jag upptäkt efter det att jag personligen stött på Adel i min egen släkt som varken jag eller min familj visste om. Släktforskningen ÄR spännande - det är mycket man inte vet...

Hälsnngar

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-05 22:44 #20 av: AndersE

Nu när det börjar bli lite fart på Engelholmiana ser jag tydligt hur väl det kan fungera med flera "systersajter" på iFokus. Genom lilla rutan "Mina inlägg" håller man lätt reda på "sina diskussioner" oavsett vilken sajt de är på.

Dessutom har jag nytta av Proveniens för en del frågor som dyker upp på Engelholmiana.

Själv har jag ju inte så stora intressen i bruksorterna, men jag gissar att ni som har det också har liknande erfarenheter då ni "studsar" mellan Proveniens och Järnbruk?

Det vore verkligen kul om det dyker upp fler intressanta sajter!

 


Anmäl
2009-04-11 15:06 #21 av: AndersE

En ganska vanlig företeelse inom iFokus är "avknoppningar". Ett ämne inom en befintlig sajt blir så starkt att det bildas en egen sajt för ämnet.

Så en tanke kan ju vara vilket "delämne" inom iFokus som har styrka nog att bli en egen sajt.

Fast den viktigaste drivkraften är såklart det egna intresset. Tycker man något ämne är extra intressant så blir man nog också en bra värd och lockar nya medlemmar.

 

 


Anmäl
2009-04-11 16:02 #22 av: CarpetDiem

Instämmer med föregående talare.
Men det skulle behövas fler sajter med specialintresse.

Lite som du, Anders, har varit inne på. Typ Adel iFokus.

Detta är ett gigantiskt projekt man jag tror att det kommer att bli en succé. 

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-20 12:19 #23 av: AndersE

För den som är matintresserad finns nu en chans att prova på att vara iFokusvärd!

Matlust iFokus söker ny värd!

 


Anmäl
2009-05-06 13:47 #24 av: AndersE

Kan småskvallra lite om att det kanske lurar en ny iFokus-sajt inom vårt intresseområde. Kul!

 

 


Anmäl
2009-05-06 13:51 #25 av: Cheyenne

#24 Åh, vad spännande! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.