Annons:
Etikettallmänhistoriskt-artiklar
Läst 18304 ggr
AndersE
6/22/09, 3:34 PM

Film - den glömda källan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I denna första artikel om film tar jag kortfattat upp filmhistoria med ett fokus på smalfilm.

Som släktforskare säker vi ständigt nya källor till vetande om våra anor. För mig känns det som om att vi missat en - filmen. Även om det är en "modern" källa så kan den ändå ge oss information som annars är svår att få och åtminstone 100 år bakåt i tiden.

Lite filmhistoria

Den första officiella filmvisningen var bröderna Lumiéres i Paris 1895 och redan året därpå skedde den första offentliga biografvisningen i Sverige, i Malmö. Den första permanenta biografen i Sverige byggdes i Göteborg 1902 och den äldsta i drift i Sverige är Saga i Kalmar som är från 1906. Som mest fanns det i Sverige ca 2500 fasta biografer kring 1950.

Filmstandard

I filmens historia blev 35 mm:s film snabbt en standard. Den introducerades redan 1892 och blev internationell standard 1909 och har så förblivit för professionella filmare. Det som har hänt är främst att ljud och färg tillkommit.

Smalfilm

I Frankrike och England lanserades en 9,5 mm:s film 1922 och blev väldigt populär där, men redan året därpå lanserade Eastman Kodak en 16 mm:s film som ett billigare alternativ till 35mm:s filmen. Året var 1932 då Kodak sedan lanserade 8 mm:s film. Den togs fram under depressionsåren för att erbjuda privatpersoner ett billigare alternativ till 16 mm:s filmen. Det är egentligen en 16 mm:s film med tätare perforeringshål. Man exponerar först ena halvan och därefter den andra, genom att ta ut och vända filmen. Efter framkallning delas filmen på längden. Denna vändning av filmen ledde till namnet "Dubbel 8". En annan benämning är "Standard 8".

30-tals Kodak projektor för 8 mm film

En 30-tals Kodak projektor för 8 mm film. Har tillhört min morfar och mormor

Trots att den franska 9,5 mm filmen egentligen hade tekniska fördelar blev det Kodaks 16 och 8 mm:s filmer som kom att bli standard.

Dubbel 8

Kodachrome-film

Filmrullarna för "Dubbel 8" innehöll 7,5 m film. Efter delningen blev det alltså 15 m film som med standardhastighet 16 bilder per sekund gav en filmlängd på drygt 4 minuter.

Paillard Bolex kamera för Dubbel 8

Schweizisk Paillard Bolex för Dubbel 8

Super 8

När Kodak lanserade Super 8 1965 innebar det en stor förbättring. Trots att filmbredden var densamma var perforeringshålen mindre och exponeringsytan därmed väsentligt större vilket gav en bättre bildkvalitet.

Jämförelse film för Dubbel 8 och Super 8

Övre remsan Dubbel-8, under Super-8

En annan stor skillnad var att filmen nu var placerad i en kassett vilket underlättade hanteringen väsentligt. Fortfarande var filmlängden 15 m, men nu filmade man oftast med 18 bilder i sekunden vilket gjorde rörelser mjukare. Det innebar att filmlängden blev 3 minuter och 20 sekunder.

Från 1973 kunde man även få Super 8 som ljudfilm för särskilda kameror. Kodak tillverkade sin ljudfilm till 1997 då den upphörde, men vanlig Super 8 finns fortfarande att köpa.

Även om det fortfarande filmas en del med Super 8 är den i praktiken helt utkonkurrerad av först VHS-Video och sedan Digital Video.

Smalfilm i Sverige

Det går att se ett samband mellan semester och filmning. Från 1951 fick alla anställda i Sverige tre veckors semester och intresset för fritidsaktiviteter som smalfilmning ökade. I Sverige gavs flera böcker om smalfilmning ut under 1950- och 60-talen. Exempel är Olle Törnblom i Helsingborg som skrev "Vi smalfilmar" och "Att smalfilma".

Omslag till Olle Törnbloms bok

Runt om i landet startades filmklubbar. Bland de tidigaste var Göteborgs Smalfilm och Videoklubb som bildades 1955 och Borlänge Smalfilm- och Videoklubb som startade i slutet av 1957. Studieförbund runt om i landet började också anordna kurser i smalfilmning.

Källor:

Nästa artikel om film!

Annons:
AndersE
6/22/09, 4:08 PM
#1

Det kommer ett par artiklar till om film så småningom. Dels ska jag skriva lite om film som källa i släktforskningen, dels ska jag berätta lite hur jag själv arbetar kring några filmprijekt.

leja
6/22/09, 8:57 PM
#2

Intressant och intressantare blir det. Nu när alla kan göra sin egen film.

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
6/22/09, 11:30 PM
#3

Min farfar filmade en del. Det bör ha varit i slutet av 20- och/eller början av 30-talet och då var det med 16 mm:s film. Han var väldigt fascinerad av USA så jag gissar nästan att han skickat efter utrustning därifrån. Tyvärr tror jag inte det finns mycket bevarat men min farbror har i alla fall en liten bit där min farfars föräldrar sitter utanför farfars företag. Det är fantastiskt att se dem så! Trots att de båda dog många år innan jag föddes så känns det ännu "närmre" med film än med stillbilder.

svenne
6/23/09, 4:09 PM
#4

Någon filmkamera fanns aldrig i mitt barndomshem.
Däremot hade pappa en riktigt bra diabildskamera, en "Kodak Retina" som jag fortfarande har kvar även om jag inte använt den på många år. Den tog dock grymt bra och skarpa bilder.

Farfar tog också mycket kort på 50- och 60-talet så gamla diabilder har jag nog ett par tre tusen stycken liggande.

AndersE
6/23/09, 5:06 PM
#5

#4 Läste idag att Kodachrome ska sluta tillverkas. Denna underbara film som kommer att se till att miljöer kan ses i välbevarade färger långt in i framtiden…

ambi
6/24/09, 6:09 AM
#6

Tydligen ska det gå att föra över dessa gamla filmer till någon modernare variant. Undras vad det kan kosta? Tydligen är det dyrt.

Min svåger filmade en del för ca 40 år sedan, men denna anläggning för uppvisning av filmerna riggas ju aldrig upp, så man kan få se dessa gamla filmer.

Jag minns att vi hade särskilt kul åt när filmen kördes baklänges. I mina föräldrars stuga så filmades min pappa bl a då han höll på skotta taket på stugan. Han avslutade genom att hoppa ned från taket. När filmen kördes bakländes, så hoppade han upp med ett skutt på taket. Sedan bredde han försiktigt ut snön på taket igen, bit för bit. Mycket kul Glad

Annons:
AndersE
6/24/09, 11:40 AM
#7

#6 Jag återkommer till just överföring av filmer i nästa artikel!

svenake
9/23/11, 1:27 PM
#8

Sitter just i dagarna och funderar på överföringen av dessa filmer till någon form av digitalt medium.

Fyra grundprinciper finns:

1  Filma av  skärm på något sätt

2   Sätta en CCD-kamera direkt utanför projektorn och filma.

3  Scanna bild för bild på en specialscanner

4 Fotografera med en kamera bild för bild

Metoderna 3 och 4 kräver sedan att man sammanför dessa bilder (eller bildremsor)    i  ett dataprogram.

Själv har jag för tillfället uppställt  3 olika projektorer och fyra redigeringsapparater i min bostad.  Har även provat att skanna bilderna på en scanner.

Är det någon som vet fler principer för överföring eller har tips, så tar jag tacksamt emot tipsen!!!  Glad

AndersE
9/23/11, 3:34 PM
#9

#8 Om du klickar vidare på länken sist i artikeln så berättar jag hur jag gjorde.

svenake
9/23/11, 5:47 PM
#10

Glad Jo  jag läste,  såvitt jag  förstår så använde du metod nr 1.

För ungefär 20 år sedan gjorde jag det också   (till video)    men nu tänkte jag gå ett steg vidare och söker alternativ på nätet.   -  Som man alltså kan göra själv.

tror jag ska försöka scanna, -  det lär bli veckor av arbete, men man får se det som ett nöje.

Läser    http://digireel.blogspot.com/ som verkar lovande.

OM man vill lämna in och betala så lär en firma i Uppsala vara bäst enl  vad jag hört.   Har dock inte skickat något dit själv.

AndersE
9/23/11, 6:50 PM
#11

#10 Jag provade egna metoder men kom snart fram till att en professionell scanning med senaste teknik och av en bra firma var det bästa valet.

svenake
9/23/11, 8:24 PM
#12

Ja  Anders, det är säkert en garanti för kvalitet, men kan det vara lika roligt?  Glad

Dessutom kan det bli lite dyrt om man har obegränst (nästan)   med film men inte obegränsat med pengar.

Dessutom är det ju en intelektuell utmaning!

svenne
9/23/11, 8:48 PM
#13

En firma jag kan rekommendera för överföring av smalfilm/diabilder/video till DVD är:

[Karlstad film till video 

](http://www.kftv.nu/)Hur kvalitén är gentemot ovannämnda firma i Uppsala vet jag inte, men jag vet att de är bra!

Annons:
AndersE
9/23/11, 9:22 PM
#14

#12 Jo, självklart är priset en faktor, liksom tiden och resultatet.

Jag hade gärna gjort mer sälv, men jag kom fram till att om jag lade ner en otrolig massa tid så skulle jag uppnå ett rätt mediokert resultat. Jag har sett människor köpa hemutrustning och stolt visa upp sitt resultat. Och var och en får ju själv avgöra balansen mellan kvalitet, tid o pengar.

#13 I valet av leverantör är rekommendationer värdefulla.

Som jag skriver i mina artriklar borde man egentligen skicka samma rulle till flera olika firmor samt prova några av hemmalösningarna för att därefter bestämma sig. Tror att få gör så.

svenake
9/23/11, 11:11 PM
#15

# 14  Sådana tester finns.  Minns dockinte var jag läst detta. Kanske någon fototidning eller datortidning.

AndersE
9/24/11, 9:44 AM
#16

#15 Jag menade att man borde göra det själv. Att läsa en tidningstest är ju åter att gå på andras tyckande.

svenake
9/24/11, 4:34 PM
#17

Har gjort en första primitiv test idag (trots det fina vädret.)   Fruktansvärt tidsödande!  Men kulGlad !

[Alvida56]
9/25/11, 6:28 PM
#18

Min mammas första smalfilm är från 1959. Hon filmade och klippte ihop alla filmer från det gågna året till en film för varje år.

När jag var liten avskydde jag att bli filmad. Inomhus tändes lamporna och man blev så bländad att det gränsade till obehagligt. Även i mina ögon pinsamma situationer skulle förevigas.

Nu som vuxen uppskattar jag filmerna oerhört mycket. Det är speciellt att se sina döda familjemedlemmar, släkt och vänner bli levande igen om så bara för en stund.

Klistrets doft som mamma använde när hon klippte ihop årets film, kan jag fortfarande plocka fram ur minnet.

1985 köpte mamma videokamra och som kronan på verket fick vi även ljud.

Alla smalfilmer har vi nu på DVD skivor.

AndersE
9/25/11, 7:26 PM
#19

Härligt med sådan mamma! (Jo, det limmet luktar rätt skarpt…)

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
svenake
11/23/11, 5:33 PM
#21

Här är en sida för den som vill testa metod 3

dvs  skanna bild för bild

http://hosting.aktionspotenzial.de/CineToVidWiki/index.php/Hauptseite

Mycket nöje  Glad

mbss
4/26/12, 12:22 PM
#22

Vi hittade många timmar med film som min farbor filmade med start runt 1970, otroligt intressant att se! Jag som inte har några minnen av min farfar blev väldigt glad att kunna få se gamla släktingar "rörligt". Synd bara att den gamla filmkameran inte hade någon ljudupptagning bara.

Här är en film från början av 70-talet som min kusin klippte ihop och lade ut på Youtube..

AndersE
4/26/12, 7:39 PM
#23

#22 Förstår precis. Det ger en helt annan upplevelse att se människor "in action". Visst hade ljud varit roligt men det finns sällan förrän på VHS-tiden och då är å andra sidan kvaliteten så dålig…

Tidsenlig och väl vald musik tycker jag dock kan tillföra mycket.

svenake
4/27/12, 12:29 AM
#24

Stämmer det att han filmat av från duk eller vägg??

mbss
4/27/12, 11:41 AM
#25

#24 Vem frågar du "svenake"?

svenake
4/29/12, 12:04 AM
#26

#25

Förlåt att jag ställde frågan lite otydligt, men jag undrar bara om filmen  på # 22   är filmad av från en duk, eller vägg, eller framtagen på annat sätt?

mbss
4/29/12, 8:52 AM
#27

Aha.. Nej den är inte avfilmad från duk, men jag kan tyvärr inte säga exakt hur tekniken ser ut. Min kusin som jobbar med tv-produktion har använt några tekniska manicker för att föra över samtliga filmer till ett antal dvd-skivor, mkt mer än så vet jag inte. :)

Annons:
svenake
4/29/12, 8:36 PM
#28

Skulle vara mkt intressant att veta tekniken.  OM  du får reda på det  så kan du väl meddela det här??

Vore oerrhört tacksam!

mbss
4/29/12, 11:38 PM
#29

Absolut, kan höra med honom.

mbss
4/30/12, 3:21 PM
#30

svenake, här är svaret jag fick från min kusin.

"filmerna är körda genom en spegelbox som är ihopbyggd med en projektor och sedan in en kamera som filmar det hela i 50fps för att få dem så skarpa som möjligt för att sedan föras över till dator.

Det bästa är att köra filmer genom en riktigt scanner som tar en bild av varje filmruta men med mängden film som Hogga hade hade de dragit iväg mot en 30000 och det kändes lite väl saftigt"

svenake
4/30/12, 4:25 PM
#31

OK -  en   sådan  spegelbox som kostar runt 500  fanns tidigare på Clas Olsson. En kamera  med  50 fps  för att undvika flimmer och som man dessutom kan låsa vitbalansen på för att få stabila färger.

Tack  Glad

AndersE
4/30/12, 10:20 PM
#32

#31 De 500 behöver man inte kasta bort. Det lär bli lika bra (eller bättre) att filma av från duk. Ha duken så nära projektorn som möjligt bara.

Upp till toppen
Annons: