Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 16676 ggr
AndersE
2009-06-27 15:31

Film - en modern källa

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Var hittar jag relevanta filmer och hur tar jag reda på egen film?

Föregående artikel hittar du här!

Många som släktforskar upptäcker att forskning från ca 1860 och framåt innehåller en dimension som tillför mycket, nämligen möjligheten att hitta foton av personer och platser. Bilder kan innehålla väldigt mycket information och kanske framförallt ge en känsla av närhet till de personer och platser man forskar kring.

Rörliga bilder

Om man flyttar sig ytterligare framåt i tiden kommer man till en tid då det finns möjlighet att hitta rörliga bilder och då är vi också framme vid den tid då man kan hitta ljudinspelningar. Det kan tyckas som att steget från stillbilder till rörlig film är litet men jag tycker att det är ett stort steg. Att "möta" en människa genom att se denne på film kan vara så nära ett verkligt möte man kan komma.

Var hittar jag film?

Det finns möjligheter att hitta rörlig film på nätet. Enklast är nog det fina arkiv som SVT har. Med lite tur kan man hitta film som tillför något till den egna forskningen - filmer från "rätt" geografisk plats, eller från en verksamhet som liknar den en ana sysslat med. Med riktig tur kan man kanske hitta film där egna släktingar finns med.

På stadsbiblioteket i Ängelholm hittade jag en del film med lokal anknytning överförd på VHS som man får låna hem. I en dokumentärfilm gjord 1967 hittade jag t.ex. en bit biograffilm från 1916 där min farfars far promenerar förbi i bild!

En källa till information som jag tror är lite bortglömd är privat inspelade filmer. Det är relativt ovanligt med sådan film från före andra världskriget, men jag har själv sett film där min farfar har filmat sina föräldrar på 1920- eller 30-tal. Jag har också en film som min morfar filmat från sent 1930-tal där min mamma är liten flicka. Från 1950-talet blev det dock allt vanligare att man hade en filmkamera i hemmet och jag tror många av oss kan hitta sådana filmer om vi bemödar oss att leta.

Smalfilm

Inventering

Om vi nu hittat några filmer i en byrålåda så kommer frågan hur man ska hantera den. Det första man vill göra är nog en inventering. Vad är det för något jag funnit?

Projektor eller "viewer"

Har du en fungerande projektor kan du naturligtvis titta igenom filmerna på traditionellt vis. Dock är detta förknippat med vissa risker för filmen. Ett för filmen skonsammare alternativ är att använda en s.k. "viewer".

Viewer för smalfilm

Kanske har du en sådan hemma? Annars kan man låna en sådan, t.ex. på Uppsala Bildteknik.

Nu kan du gå igenom dina filmer och sortera dem i t.ex. kronologisk ordning. Du kan också göra värderingar av kvalitet och innehåll. Ha ett papper tillhands då du ser på filmerna och gör anteckningar om innehåll och kvalitet. Märk också filmrullarna på något sätt så du hittar rätt sedan.

Överföring av film

Förmodligen har du nu hittat något som är så intressant och bra att du vill kunna utnyttja det framöver. Genom att föra över dina filmer till t.ex. en DVD-skiva uppnår du flera fördelar:

  • Du behöver inte slita mer på originalfilmerna.
  • Originalfilmerna befinner sig i en process där ålder försämrar dem. Hur snabbt detta går påverkas av filmen samt av hur du förvarar den. En överföring innebär en kvalitetssäkring.
  • Genom att föra över din film får du helt nya möjligheter att arbeta med den. Du kan presentera den på en skiva eller på din hemsida och göra den tillgänglig för fler personer.
Olika möjligheter

För att överföra film finns flera möjligheter:

Avfilmning

För inte så många år sedan fanns firmor som helt enkelt visade filmen med projektor på filmduk och där filmade av den med VHS-kamera eller digitalkamera. Det lär finnas firmor som ännu använder tekniken.

Avfilmning är en enkel lösning som inte ger så bra resultat. Det finns utrustning att köpa för den som vill göra detta hemma. Det verkar dock vara bortkastade pengar.

Om man vill nöja sig med en avfilmning har jag istället fått följande rekommendation. En enkel lösning som dessutom är gratis (om man har en videokamera):

  • Sätt upp ett vanligt vitt pappersark (A4 räcker) plant på en vägg eller ett skåp.
  • Placera projektorn framför arket, i princip så nära som möjligt. Ljus avtar ju som bekant med kvadraten på avståndet.
  • Ställ din videokamera så nära projektorn som möjligt (för att minska parallaxfel) och ställ in avstånd/skärpa så noga som möjligt på såväl projektor som kamera.
  • Se till att rummet är mörklagt.

Avfilmning smalfilm med digitalvideo

Avfilmning smalfilm med digitalvideo

Scanning

Jag har inte hittat någon rimlig möjlighet att själv inskaffa egen utrustning för scanning, utan här handlar det om att lämna bort arbetet till en professionell aktör. Det finns ganska många sådana på marknaden.

flashscan8 och flashscanHD

Jag har försökt undersöka marknaden genom att titta på olika firmors hemsidor och genom att läsa lite om erfarenheter som andra gjort. Det skiljer sig en del vad gäller priset, även om det inte alltid är helt lätt att jämföra priserna eftersom man tar betalt på lite olika sätt. Bortsett från priset har jag funnit två stora skillnader:

  1. Teknisk utrustning. Fram tills idag har det bästa alternativet varit scanning med något som kallas "flashscan8". Troligen finns det andra likvärdiga utrustningar. Det senaste på marknaden är en utrustning som kallas "flashscanHD". Skillnaderna mellan de två är bl.a. upplösningen, men också färgåtergivning.
  2. Hantverket. Även om två olika firmor använder samma utrustning kan du inte vara säker på att resultatet blir detsamma. Det finns nämligen möjlighet för "scanneroperatören" att göra justeringar vad gäller bl.a. färgbalans, skärpa m.m.

Den bästa metoden för att välja rätt alternativ är förmodligen att sända en och samma rulle till olika firmor för att därefter kunna jämföra pris och kvalitet.

Redigering

Det enklaste är att be firman som scannar filmerna att också leverera dig färdiga filmer. Även om olika firmor erbjuder olika lösningar kan du oftast få hjälp med att t.ex. ta bort dåliga delar av filmerna, att sätta titlar och att lägga på musik.

Redigera själv

För den som vill så är det ändå roligare att göra arbetet själv. Då får du också mer kontroll och större möjligheter. Många datorer har redan ett program som kallas "Windows Movie Maker" som är enkelt att arbeta med.

Arbete med Windows Movie Maker

I programmet kan du klippa och flytta runt scener, du kan lägga på musik och speakertext och du kan lägga på texter och göra menyer av olika slag. Det finns också möjligheter att göra snygga övergångar och lägga på olika effekter.

Själv har jag köpt Adobe Premiere Elements.

Adobe Premiere Elements

Det är ett lite mer avancerat program, med fler möjligheter men fortfarande enkelt att använda. Naturligtvis finns det också mer avancerade - och dyrare - program.

Mer om hur det kan gå till att arbeta med filmer som källmaterial kommer jag att berätta i nästa artikel där jag redogör för mitt första filmprojekt.

Avslutningsvis kommer ett kort klipp från en smalfilm. Det är min pappa som filmat i Helsingborg ca 1958. Filmen är scannad av Uppsala Bildteknik med hjälp av en flashscan8. Titta gärna på filmen i nytt fönster och i full storlek.

Annons:
AndersE
2009-06-27 16:05
#1

Ytterligare ett kort klipp. Min pappa gjorde en film till mig (!) när jag var nyfödd. Han ägnade en hel del tid åt att med trickfilmning dokumentera sin modellbilssamling.

Klippet är kort och visar lite trickfilm/enbildstagning. Även denna scannad av Uppsala Bildteknik med flashscan8. Titta gärna i helbild.

AndersE
2009-06-27 16:08
#2

Hel filmen, men i mycket sämre upplösning som inte gör scanningens resultat rättvisa.

Edit: Nu har jag lagt upp en bättre version!

Cheyenne
2009-06-27 16:13
#3

Anders, vilken underbar skatt och så personlig; "Till Anders"

AndersE
2009-06-27 16:19
#4

#2 Jo, det är rart. Så är jag också första barnet…

AndersE
2009-06-27 17:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

En film består ju av en mängd stillbilder. På en dubbel-8-film är dessa väldigt små. Ändå går de ju att använda även som stillbilder. Här är en bildruta med motiv från en bilhandel i Helsingborg ca 1958.

leja
2009-06-27 22:36
#6

Vilka fina bilder och filmer. Själv finns jag bara med på film som togs av släktingar. Inget som mina föräldrar ansåg sig ha råd med.

Men det skulle kanske vara roligt att spåra upp en del gamla filmer, om de finns kvar.

Vad ska man ha som signatur tro?

Annons:
AndersE
2009-11-01 10:24
#7

Ett trevligt tips fick jag igår. Det är Jakob Rydinger som lagt ut en väldigt trevlig film på Youtube. Hans farfar Johan Rydinger filmade midsommarfirandet i Havsbaden (Ängelholm) 1939.

Upp till toppen
Annons: