Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
20 - Släktforskning

Mitt första smalfilmsprojekt

2009-06-28 19:00 #0 av: AndersE

Vad gör man då man hittar gammal film? Här berättar jag om mitt första projekt...

Första artikeln hittar du här!

Andra artikeln hittar du här!

Inventering

Hemma hos mina föräldrar hittade jag en byrålåda full med gammal smalfilm. En hel del hade jag sett som liten och jag visste redan att pappa varit med i en filmklubb och gjort enklare spelfilmer. Jag gjorde t.o.m. en del egna filmer med pappas dubbel-8 i början av 1970-talet.

Smalfilmer

Jag sorterade upp det jag hittade i:

  • Äldre film. Det fanns ett par filmer från slutet av 1930-talet och början av 40-talet. Morfar har filmat och mamma är liten. Fantastiskt att t.ex. se morfar åka skidor!
  • Mina föräldrars bröllop och bröllopsresa från 1959. Ihopklippt på en stor rulle.
  • Filmklubben. Ett antal filmer från pappas filmklubb. En del av detta var kopior av originalfilmerna vilket innebär lite sämre kvalitet.
  • Familjefilm. Det fanns rätt mycket traditionell familjefilm från utflykter och kalas. Kul främst att återse miljöer från min uppväxt, och naturligtvis att återse t.ex. farmor och farfar och kusiner m.m. Här fanns dubbel-8 från 1960-1973 och sedan en del Super-8-film fram till tidigt 70-tal. Totalt ca 40 rullar.
  • Mina egna filmer. Jag och ett par kamrater gjorde "krigsfilm" med hjälp av plastbyggsatser och ettöres-smällare m.m. Vi hade väldigt kul och det var roligt att återse det. Totalt hittade jag nio rullar.

Överföring av film

Jag började med att lägga ut en fråga på Proveniens och fick lite olika tips om tekniker och firmor. Efter några försök att filma av filmen på pappersark med digitalvideo beslöt jag mig för att jag ändå tyckte det var värt att betala för att få det gjort "ordenligt". Det fanns många firmor på nätet och det var inte helt lätt att jämföra kvalitet och pris.

Uppsala Bildteknik

Jag tittade på olika företags hemsidor. Ett av företagen - Uppsala Bildteknik - hade själv hittat till Proveniens och gett svar på en del frågor. Jag fann också att tidningen "Ljud & Bild" gjort ett test där Uppsala Bildteknik varit bäst och efter lite mailväxling med Kent Kumpula på UBT bestämde jag mig. Det här kändes som ett företag med rätt inställning. Jag fick också veta att Uppsala Bildteknik troligen skulle bli först i landet med att erbjuda skanning i HD. Det lät spännande.

Jag fick chansen att hälsa på i samband med att jag lämnade in min låda med smalfilmer. Det visade sig att företaget fanns i ett "hus i skogen" en bit utanför Uppsala. Utöver att lämna in mina filmer fick jag mig också en pratstund. Kent Kumpula arbetade i ett eget byggföretag då han började fundera på att överföra familjens gamla smalfilmer till digitalt. Han upptäckte snart att det var svårt att få ett riktigt bra resultat och började därför fundera på om han kunde göra det själv. År 2002 började han arbeta med skanning av smalfilm och överföring av videofilm. Som en av de första i landet beställde han en flashscan8 som sedan levererades 2005.

Kent Kumpula

Kent framför den "gamla" flashscan8 vid mitt besök i april -09

Då jag lämnade in mina filmer hade Kent lagt en beställning på en HD-skanner och jag bestämde mig snart för att mina filmer skulle skannas med den senaste tekniken.

Uppsala Bildteknik

Från Uppsala Bildtekniks arbetsrum

Mitt första filmprojekt - Björnligan

Min pappa var med i en filmklubb som startade något av de sista åren på 50-talet och höll på några år in på 60-talet. Det var väldigt ambitiöst upplagt. De ordnade med egen ateljé och biosalong. Där gjordes sedan en rad små spelfilmer och man hade publika visningar med upp till 70 besökare. Min farbror hade också kvällskurser i smalfilmning i samarbete med några studieförbund.

Totalt hade jag hittat åtta filmrullar mede anknytning till "Björnligan" som klubben hette. En del av dessa var kopior av original, vilket innebar en något sämre kvalitet i skärpa och färg. Jag hade planerat att använda detta material till min pappas födelsedag den 18 juni i år. På det viset "finansierade" jag också skanningen av denna del genom att mina syskon var med och betalade presenten. Tidsgränsen gjorde att jag inte kunde vänta in HD-skannern utan dessa filmer skannades med flashscan8. Jag blev ändå väldigt nöjd med resultatet!

Björnligan på inspelningsplats

Björnligan under filminspelning

I väntan på att få filmerna skannade bjöd jag hem mina föräldrar och min farbror och faster på fika. Det var min farbror Björn som en gång tog initiativ till "Björnligan", filmklubben som också fick sitt namn efter honom. Utöver kaffe och bröd fanns också min lilla digitalkamera på bordet, inställd på ljudinspelning. Här fick jag höra mycket av historien kring Björnligan.

Jag skrev sedan en text till mitt projekt som jag läste in, ännu en gång med hjälp av min digitalkameras ljudinspelningsfunktion. Jag skannade också in en rad gamla negativ med anknytning till Björnligan och jag letade rätt på tidstypisk och passande musik.

När så de färdigskannade skivorna kom med posten var det bara att sätta sig och arbeta vid datorn. Jag lade in filmerna i en lämplig ordning, placerade några vykort och foton däremellan, lade till delar av fikabordsinspelningen, min speakertext och musik. Efter några dagars arbete kunde jag så presentera en DVD-skiva som present på pappas födelsedag.

Det var riktigt roligt att se mina föräldrar med barn och barnbarn samlade framför TV:n. Alla satt faktiskt andäktigt kvar i 30 minuter för att se filmen om farfars/morfars filmklubb! Det blev glädjande nog en mindre succé!

Jag fick blodad tand. Det är tydligen så här man ska presentera sin släktforskning! Fortsättning följer...

Jag avslutar med första början av en rolig Björnligan-film. Tyvärr får ni inte se hela...

 

 


Anmäl
2009-07-01 16:27 #1 av: AndersE

Ikväll ska jag hämta nästa omgång skannad film. Denna gång skannad med den nya flashscanHD. Jag skulle nästan tro att jag är en av de första i landet. Blir spännande att se. Kan knappt vänta till kl 19 då paketet ska vara klart för avhämtning...

 

 


Anmäl
2009-07-01 16:55 #2 av: svenne

#1 Jag förstår att Du väntar!

"Drömbruden" var bra. Finns det någon fortsättning?Flört

Anmäl
2009-07-01 19:41 #3 av: AndersE

#2 Jo, det finns en rolig fortsättning. Filmerna är ju gjorda "privat" så jag vill inte lägga ut för mycket.

 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.