Annons:
Etikettmikrohistoria-artiklar
Läst 14897 ggr
AndersE
2009-08-18 00:14

Länk till historien - 1. Farfar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer en liten mikrohistoria och fundering byggd kring ett barndomsminne från ett fiskafänge med farfar.

Minnet av ett fiskafänge

Ett av de minnen jag har från tidig barndom och som jag värdesätter mycket är från när jag fiskade en gång med farfar. När jag var liten bodde min farmor och farfar i ett litet hus kallat "Sågmöllan" i Munka Ljungby utanför Ängelholm.

Sågmöllan i Munka Ljungby

Det låg väldigt vackert med ena tomtgränsen mot Rössjeholmsån. Alldeles intill huset låg en stenbro med vägen som passerade huset och på andra sidan bron ett litet vattenfall.

Bron över Rössjöholmsån

Av någon anledning var jag ofta hos min farmor och farfar.

Farmor och farfar

Jag hade småsyskon men det var ofta så att jag var själv hos farmor och farfar och ibland sov jag också över.

Det speciella minne jag nu tar upp är från ett tillfälle då jag nog inte var mer än fyra år gammal.

Anders 4 år

Farfar frågade om vi skulle gå och fiska. Det hade vi inte gjort innan och jag såg aldrig farfar fiska någon mer gång. Nu gick vi alltså de få meterna över gräsmattan och farfar började fiska.

Anders 4 år

Jag tittade nog mest storögt på och lyssnade då farfar förklarade vad som skedde.

Släktforskningen

Som liten funderade jag naturligtvis aldrig på varför farmor och farfar bodde där de bodde eller hur länge de bott där. Om deras livs historia visste jag nästan inget. Först i vuxen ålder började mitt intresse för släktens historia ge mig den kunskapen.

Farmor

Farmor föddes som dotter till gårdssmeden på Trolleholms slott 1895. I huset hon föddes bodde familjen tills farmor var elva år. Det var en liten skånelänga i korsvirke med tillhörande uthus och smedja.

Gamla smedjan i Trolleholm

Det fanns några andra hus omkring. På andra sidan vägen sluttade marken ner mot en damm eller å och längre bort på vägen fanns en bro och en kvarn.

Farfar

Min farfar föddes i Helsingborg men hans föräldrar flyttade till Ysby i Halland då farfar bara var ett år. Föräldrarna drev där en diversehandel tills farfar var fem år.

Karsefors Walskvarn - Hofsmölla

Då övertog de en kvarn - Hofmölla - alldeles intill Lagan en kort bit nerströms det imponerande vattenfallet vid Karsefors. (Proveniens sajtbild visar bl.a. min farfar vid sin fars sida framför Hofsmölla.)

Karsefors

De bodde kvar på Hofsmölla ett par år innan de flyttade vidare till Ängelholm. Där hittade de en lägenhet i ett hus vid stranden till Rönneå.

Vid Karsefors fångades vid denna tid stora mängder lax. Jag kan tänka mig att min farfar som pojke varit med och sett laxarna dras upp och säkert fick han prova på själv också. Även Rönneå var mycket rik på lax och jag vet att min farfar utnyttjade den mycket som barn, till kanotpaddling och säkert till fiske.

Bostaden i Munka Ljungby

Min farmor och farfar flyttade rätt många gånger. De bodde i lägenhet inne i staden och i flera olika hus, vid havet och i skogen. När de i mitten av 50-talet flyttade till "Sågmöllan" i Munka Ljungby hade farfar sålt sitt företag och gått i tidig pension. De fick ca tio år tillsammans där. Med den kunskap jag idag har om deras uppväxt och liv kan jag se att "Sågmöllan" var den perfekta bostaden för dem. En miljö som jag tror påminde mycket om uppväxten för dem båda. Det lilla huset med sitt uthus, ån som rann förbi alldeles intill med möjlighet till fiske, vattenfallet som ständigt brusade i bakgrunden och den lilla grusvägen över stenbron.

Åter till fiskafänget

När jag idag tänker tillbaka på den där stunden när farfar visade mig, sitt 4-åriga barnbarn hur man fiskar lax i Rössjöholmsån, då tänker jag att han var på ett bra ställe. Något som kunde kännas som hemma för både honom och farmor. Och kanske tänkte han då på hur hans far fiskat lax med honom i Lagan då han själv var i samma ålder som jag var.

Fångst!

Så efter en stund blev det faktiskt napp. Jag har ett svagt minne av att ha hjälpt till med en håv och strax landade en vackert silverglittrande och i mina ögon jättestor fisk framför mina fötter. En lax!

Stolta gick vi upp med fisken till farmor och lite senare kunde vi avnjuta en fin middag på tre man hand. Stolt liten Anders och farfar som åt farmors hemlagade lax.

Farfar

Tyvärr har jag sedan aldrig ägnat mig åt fiske och jag kan inte föra mitt minne vidare till kommande generationer i handling utan bara i ord. Själv är jag i alla fall mycket glad för den stund farfar gav mig vid ån, där för 45 år sedan.

För mig känns det som om han förmedlade något från en tid som idag ligger mer än hundra år bakåt. Att jag den stunden fick bli en liten länk till historien och att min hobby släktforskning som vuxen har hjälpt mig att fylla den enkla minnesbilden med en djupare förståelse för vad den betydde.

---

(Alla färgbilder är hämtade från mina skannade smalfilmer.)

Annons:
Andersdotter
2009-08-18 10:38
#1

Fin del utav din historia, man känner kärleken mellan raderna.

Sen visar du ju på ett enkelt sätt att även en från början kanske obetydlg händelse skapar en historia väl värd att berättas.

AndersE
2009-08-18 11:49
#2

Tack!

Det finns kanske flera bottnar? Visst är det en enkel berättelse. Min huvudpoäng är nog att visa att släktforskningen leder till så mycket. Som här att skapa en utökad förståelse kring gamla minnesfragment.

Lissan56
2009-08-18 12:00
#3

AndersE du är väldigt duktig på att väva ihop dina minnen till en läsvärd berättelse! Du minns ju dessutom din barndom - jag minns nästan ingenting av min. Lillsyrran däremot minns nästan allt. Som vilken färg mitt första hopprep hade. Jag minns inte ens något hopprep men inser ju att jag haft ett . . .Obestämd

AndersE
2009-08-18 12:15
#4

#3 Tack! Ja, jag minns en del och det är kul!

svenne
2009-08-19 22:02
#5

Mycket fin artikel och så roligt att Du har haft nytta och glädje av Era gamla smalfilmer. 
Bilden på Din farfar vid trädgårdsbordet säger så mycket…

AndersE
2009-08-19 23:53
#6

#5 Den bilden är från ett något senare tillfälle. Fisken åt vi i köket!

Annons:
Sofiae
2009-08-23 20:41
#7

Jättetrevlig berättelse, bilderna lyfter upp den också.

Ronny-K
2010-01-13 13:45
#8

Med ovanstående fina fiskehistoria i tankarna vill jag dela med mig av ett fint initiativ av Sportfiskarna, Abu Garcia, Sveaskog & ett stort antal fiskebutiker.
Lite kort går det ut på att ungdomar upp till 13 års ålder får låna en fiskeutrustning helt gratis i sommar. Kanske något för barn / barnbarn.
Läs mer här.

Lill-Kisse
2010-01-13 22:11
#9

Som du Anders gör, bör nog fler av oss göra. Både mina föräldrar och farföräldrar har berättat mycket om sina egna och tidigare generationers liv för mig, men det kommer jag tyvärr inte ihåg så mycket av. Tänk om de hade skrivit ned några av sina berättelser.

Själv minns jag förundransvärt bra min barndom och det liv vi levde, men har inte heller skrivit ned någonting. Inte kan väl det vara någonting att berätta, tänker jag. Kanske ändå? Det var ju ett annat liv på en helt annan plats i Sverige.

AndersE
2010-01-13 22:22
#10

#9 Jo, det fungerar nu ungefär så att om du skriver ner dina barndomsminnen idag så känns det kanske lite larvigt. Dina barn tycker i bästa fall det är lite rart, dina barnbarn tycker det är en aningens intressant och deras barn tycker det är helt fantastiskt…

Min avsikt med denna berättelse var dels att visa att vi som människor alltid utgör en länk mellan nu och då, dels att visa att det behöver inte vara så märkvärdigt att skriva ner några rader som kan bli en artikel på en sajt.

AndersE
2010-03-06 11:00
#11

Satt idag och läste i Ängelholms Hembygdsbok 2006. Clara Andersson berättade 1993 om sitt liv, ett arbetsamt sådant. Hon föddes år 1900 och fick 13 barn varav några dog små, två av difteri. Hennes man arbetade på min farfars företag, Spannmål & Trä. Han dog i cancer 1943. Då var deras minsta barn bara ett och ett halvt år. Tufft.

Men de fick hjälp från olika håll. En lärare Eneroth samlade in 3 000 kr till begravningen och min farfar fortsatte betala ut makens lön ett år efter dödsfallet.

Trevligt med en empatisk farfar…

Ronny-K
2010-03-06 11:10
#12

#11 Heder åt en sådan man!

Upp till toppen
Annons: