Annons:
Etikettallmänhistoriskt-artiklar
Läst 50925 ggr
AndersE
2010-10-22 12:27

Den Gyldene Freden

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En berättelse om en klassisk krog, svensk historia, min släktforskning och min födelsemiddag.

1700-talet

Pål Jönsson

Min farfars morfars farfars morfar föddes ca 1720 på en stor gård i Örkelljunga i norra Skåne och fick namnet Pål, Jöns son.

Den Gyldene Freden

Den Gyldene Freden

Foto av Holger Ellgaard (från Wikipedia)

Året därpå startades en ny krog i Stockholm som fick namnet "Den Gyldene Freden", möjligen påminnande om freden i Nystad 1721. Vid denna tid var Stockholm inte mycket större än nuvarande Gamla Stan. Här bodde man trångt och det var svårt att få bra dricksvatten. Detta i kombination med att mycket av maten var saltad för att öka hållbarheten gjorde att törsten nog var ständigt närvarande och utbudet för att släcka den var stort. Öl och brännvin kunde köpas på någon av stadens 790 utskänkningsställen. Den enda av dessa som finns kvar idag är Den Gyldene Freden som under alla år funnits i samma byggnad på Österlånggatan 51 i södra delen av Gamla Stan.

Carl Michael Bellman

År 1740 föddes Carl Michael Bellman, vår nationalskald, som började uppträda med egna visor ca 1760.

Carl Michael Bellman

Carl Michael Bellman. Målning av Per Krafft 1779.

Ett av Bellmans dryckesställen var just Den Gyldene Freden som bl.a. omnämns i en visa från 1768. Två år senare påbörjade han sitt arbete med det som skulle bli "Fredmans epistlar".

Pål Jönsson

Samma år som Bellman började uppträda kom min anfader Pål Jönsson till Stockholm. Han skulle företräda bondeståndet för Norra Åsbo och Bjäre härader vid riksdagen 1760-62 och återkom 1765-66 och 1769-1770 som representant för båda Åsbohäraderna och Bjäre härad. Pål Jönsson var såväl läs- som skrivkunnig vilket längt ifrån gällde alla riksdagsmän vid denna tid. Han var också stridbar och obekväm för många och blev utkastad (förklarad riksdagen förlustig) ur riksdagen i september 1769. Kanske besökte han någon gång den Gyldene Freden för att ta sig en välförtjänt öl och kanske fick han då höra Bellman framföra en av sina visor?

Vid riksdagen 1771-1772 hade Pål Jönsson gjort "comeback" och representerade åter Norra Åsbo och Bjäre härader. Den 29 maj 1772 kröntes Gustav III och händelsen förevigades med en målning av Carl Gustaf Pilo.

Gustaf III kröning

Alla riksdagens ledamöter lär vara avbildade så någonstans på bilden ska Pål Jönsson finnas.

Gustaf III

Några månader senare fick Pål Jönsson bevittna ännu en historisk händelse då Gustav III genomförde sin "statsvälvning" där han stärkte sin egen makt, bl.a. på adelns bekostnad. Bellman tog kungens parti och skrev ""Gustafs skål" som blev en slags kampsång för kuppmakarna.

(Hör Bo Lund sjunga "Gustafs skål" - länk)

Pål Jönsson deltog även i riksdagen 1778-1779, men dog av slag 1784 i Örkelljunga 64 år gammal. Gustaf III blev som bekant skjuten vid en maskeradbal 1792, 46 år gammal och Carl Michael Bellman dog sjuk och fattig 1795, 55 år gammal.

1800-talet

Pål Jönsson (d.y)

Pål Jönssons sondotter föddes 1777 och fick samma namn som sin morfar.

Silverpokal som tillhört Pål Jönsson

Silverpokal med initialer för Pål Jönsson och hans hustru Sissela Andersdotter

Denne Pål Jönsson var alltså min farfars morfars farfar och blev också han ledamot af bondeståndet vid riksdagen 1828 - 1830 för Norra och Södra Åsbo samt Bjäre härader.

Den Gyldene Freden

På Den Gyldene Freden gick det något lugnare till under 1800-talet än det gjort under 1700-talet. Det våldsamma drickandet hade minskat med hjälp av olika restriktioner och Freden utvecklade en mer kultiverad restaurangmiljö. Man inredde också ett antal övernattningsrum och krogen blev nu "Hotel Freden".

Per Pålsson

Pål Jönsson fick en son 1805 som fick namnet Per. Han var min farfars morfars far och blev riksdagsman för bondeståndet vis riksdagarna 1840 - 1841, 1844 - 1845, 1847 - 1848 och 1850 - 1851.

Per Pålsson

Per Pålsson

Per Pålsson var vid de tre sista riksdagarna ledamot av Banco-utskottet. Kanske tog Per in som gäst på Freden någon gång, för att sova en natt eller för att äta en bättre middag.

Olof Persson

Per Pålssons son Olof var min farfars morfar och föddes 1839. Han kom att bli den siste i en lång rad av riksdagsmän i samma släkt.

Olof Persson

Olof Persson i mitten med blicken mot kameran. Under riksdagsarbete i bancoutskottet.

Olof Persson var ledamot av riksdagens andra kammare för Södra Åsbo och Bjäre härader 1894 för nya lantmannapartiet och 1895-1908 för lantmannapartiet. Därmed är vi inne på…

1900-talet

Gyldene Freden

Gyldene Freden fortsatte vara ett ställe för kulturmänniskor. Här syntes Albert Engström, Erik Axel Karlfeldt och många andra. En som verkligen älskade Freden var Anders Zorn. Då Freden mot slutet av 1910-talet hotades av nedläggning valde Zorn att köpa det. Han satsade också stora pengar för att renovera byggnaden och återge den stämningen från 1700-talet. Bl.a. äterfanns en källarlokal med valv. Zorn dog innan restaureringen var färdigställd och hade då testamenterat byggnaden till Svenska Akademien som ännu är ägare. Sedan dess träffas Akademien här varje torsdag för en måltid.

År 1922 återinvigdes Den Gyldene Freden. Nya generationer har sedan haft krogen som sitt stamställe - Jussi Björling, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström m.fl. På 1970-talet missköttes krogen och var stängd mellan 1985 och 1989.

Den Gyldene Freden

Idag är Gyldene Freden en modern restaurang med utökat kök, men man lever ännu efter de principer som Anders Zorn ställde upp inför ombyggnaden i början av 1920-talet.

50-årsdag

Då jag nyligen firade min 50-årsdag valde jag att tillbringa den på Den Gyldene Freden tillsammans med min familj.

AndersE

Här fann jag en fantastisk historisk miljö, mycket god mat och dito drycker och tanken att några av mina förfäder kanske varit i samma lokal och firat - ända sedan mitten av 1700-talet.

Källor:
  • Egen släktforskning
  • Informationsbroschyr om Gyldene Freden
  • Olika artiklar på Wikipedia
Annons:
Gnidde
2010-10-22 14:51
#1

En intresant berättelse om en krog i Stockholm Grattis i efterskott Anders.

Hälsningar Gnidde.

Cavinka
2010-10-22 15:29
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2
An
Trevlig artikel om Gyldene Freden. Jag har en släkting som under ett antal år bodde på Freden. Han var en av "bröderna" i orden Pax Aurea. Hans namn var Karl Adolf Långström, även kallad Carl Lång eller Lax-Kalle. Taube skrev en visa om honom som heter Portugisen. Jag bifogar även en teckning gjord av Taube på Lax-Kalle.
1924 Riddarorden Pax Aurea eller Riddarna av det Runda bordet under Den lysande trumman +
  • Fanns i Stockholm
  • 18 bröder (fast antal)
  • Grundades av trubaduren Evert Taube
  • Styrdes av en Storamiral
  • ? grader
  • Valspråk:
  • Den sökande skulle vara ?

Orden var en sammanslutning kring ett runt bord av svenska herrar, som älska och vårda alla goda svenska seder och bruk, ridderlighet och alla manliga dygder, sång, musik, vitterhet, konst, vetenskap, vältalighet och all poesi. Orden stiftades i källaren på Den Gyldene Freden, som slagit upp sina portar efter en omfattande renovering ett par år tidigare.

Denna krog skulle bli centrum för Taubes sällskapsliv under de närmaste 50 åren. Riddarna kring Runda bordet under Den gyldene trumman eller Pax Aurea bestod av 18 utvalda medlemmar. Sällskapets "storamiral" var kommendörkapten Jacob "Lotta" Lagercrantz, ståthållare var dekorationsmålaren Filip Månsson (som Evert Taube har skrivit en helt underbar visa till), skattmästare var direktör Münter och som ordenspoet fungerade givetvis Evert Taube själv.

Bland de andra medlemarna fanns Taubes svärfar Herman Bergman, laxhandlaren Carl Långström. odödliggjord som Calle Lång i Evert Taube visa "Portugis" (en annan favorit). Den Gyldene Fredens krögare Gunnar Bylund var också ledamot av Pax Aurea. Efterhand började medlemmarna i Pax Aurea att tröttna. Då skapade Evert Taube ett nytt sällskap, Visans vänner, som skulle bli mer livskraftigt. Även detta sällskap sammanträdde i början på Den Gyldene Freden. Evert Taube skrev flera visor till sällskapet Pax Aurea som hamnat i skymundan i hans väldiga produktion. Leif Bergman har sjungit in ett urval på cd, utgiven 1998.

Källa: Stugart, M. Vad vet du om sällskapet Riddarna av det Runda bordet under Den lysande trumman? (2004, 6 maj). Dagens Nyheter, s. ?

AndersE
2010-10-22 15:40
#3

Tack. Det finns nog mycket mer att berätta om Freden.

Som släktforskare är det kul när man kan hitta trevliga ställen att besöka som samtidigt har (eller kan ha…) anknytning till släkten. I synnerhet när man har barn eller släkt med sig så är det kul att kombinera upplevelse med att kunna knyta till släkthistorier.

Tord
2010-10-22 19:19
#4

Tack för den trevliga artikeln Anders, och grattis i efterskott! Kul att en skåning väljer att fira så här långt norrut. Jag har besökt "Freden" några gånger, men det är väldigt längesedan senast. Kanske dax att ta sig dit igen, det är ju bara att ta T-banan. Att krogens namn skulle syfta på freden i Nystad har ju avfärdats av flera kännare. Denna fred, som avslutade Det stora nordiska kriget (även kallat Stora ofreden), var ju långt ifrån "gyldene". Stormakten Sverige förlorade en hel del av sitt territorium öster om Östersjön. I det krogtäta Stockholm lär det ha funnits en krog med detta namn redan på  1500-talet.

AndersE
2010-10-22 20:01
#5

#4 Jo, i Wikipedia sägs att Gyldene Fredens grundare och förste krögare Petter Hellberg övertog namnet från en äldre källare. Denna öppnades redan 1572 och fanns på Stora Nygatan 2. Då skulle det i stället kunna röra sig om freden i Stettin 1570.

Men krogen själv anger att namnet kommer från freden i Nystad.

svenake
2010-10-23 00:04
#6

Undrar vilken "stor gård i Örkeljunga"  det kan vara?

Annons:
AndersE
2010-10-23 00:29
Torparmor
2014-10-18 21:58
#8

Det blir så mycket mer intressant med släktforsknin när man kan få ihop en så här fin berättelse. Det krävs mycket jobb bakom. Tack för att du erbjuder oss historien.

Nu är jag petig - du får ursäkta. Men visst måste Pål Jönsson den yngre som föddes 1777 vara dotterson till den äldre (inte sondotter) 🤓


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Upp till toppen
Annons: