Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

01 ÖVRIGT 02 -- Proveniens in English 04 -- Om "Proveniens i Fokus" 05 -- Statistik för Proveniens 06 -- Instruktionsfilmer för iFokus 07 -- Datorprogram 08 -- Din egen hemsida 09 -- Utflyktstips 10 HISTORIA 11 -- Mikrohistoria 12 -- Arkeologi 13 -- Kultur och tradition 14 -- Militaria 20 SLÄKTFORSKNING 21 -- Släktforskningslaviner 22 -- Livsöden 23 -- Individforskning 24 -- Amerikaforskning 25 -- Yrke, titel 26 -- Sjukdomar/dödsorsaker 27 -- Släkter 28 -- Vem tror du att du är? 29 -- Läshjälp 30 BERÄTTA! 31 -- Skrivtema 32 -- Testläsare 40 HEMBYGD 41 -- Lantbruksliv 43 -- Byggnader och deras delar 45 -- Kyrkogårdar och gravar 50 FÖREMÅL 51 -- Möbler 52 -- Allmoge 53 -- Textilt 54 -- Silver och Guld 55 -- Glasklart 56 -- Ur / klockor 57 -- Leksaker 58 -- Samlarobjekt 59 -- Gåtan...??? 60 DOKUMENT 61 -- Böcker och lästips 62 -- Brev och andra dokument 63 -- Klippt och skuret 64 -- Kartor 65 -- Foto och film 69 -- Bildgåtan?
60 - Veckans bild

Veckans bild - v014

2010-04-04 17:46 #0 av: AndersE

Den här veckan får ni titta på en av mina favoritbilder - en släktträff för 100 år sedan

Den här bilden var bland det första jag hittade då jag började släktforska och började söka gamla bilder och annat. En förstoring av denna bild fanns hemma hos mina föräldrar.

014_1.jpg

I början kände jag bara igen min farfars föräldrar, men efterhand har jag lyckats identifiera fler. Mest hjälp fick jag av min farfars lillebror som trots att han föddes många år efter att bilden togs kände igen flera av deltagarna.

Var - Stefans gård i Rammsjö strand

Första frågorna om en bild kan ju vara var och när. Den fina verandan fanns på en gård i Rammsjö strand på Bjärehalvön i Nv Skåne. Gården (Ramsjö 3:3) finns kvar och kallas idag för "Stefans gård" men verandan är borta, ersatt tror jag av en lite modernare uteplats. Gården finns ännu i släktens ägo!

När - 1912?

Utifrån utseendet på deltagarna samt kända dödsår för några av dem vet jag att bilden är tagen före 1913 och jag gissar på 1912.

Vilka?

Så är det dags att titta på personerna.

014_2.jpg

Seniorerna har fått sin plats på en bänk nedanför verandan. Längst till vänster ser vi Nils Carlsson. Det var hans fars svärfar som byggde gården i samband med skiftet 1825. Nils själv tillträdde gården 1875. Nils tog sin kaptensexamen 1860 och fortsatte sitt sjömansliv till 1891. Han var kapten på bl.a. Ostindia och Margareta och seglade över hela världen. Gården lämnade han över till yngste sonen Mauritz 1902. Nils dog i juli 1913.

Sedan kommer min farfars mormor Johanna, f. Andersdotter. Hon kom från Starby och var dotter till Anders Andersson på Hitsåkragården.  Johanna dog 1915.

Längst till höger är Johannas man, min farfars morfar Olof Persson. Han kom från en gammal riksdagsmannasläkt i Örkelljungatrakten och var själv riksdagsman under många år, samt arrendator på några stora gårdar, sist kvarnen i Killebäckstorp inte så långt från Rammsjö. När denna bilden togs hade han lämnat såväl riksdag som kvarn och bodde i en lägenhet i Ängelholm. Han dog av "ryggmärgslidande" som lär ha plågat honom de sista åren och jag tycker han ser rätt tärd ut här. Olof dog 1914.

014_3.jpg

Längst till vänster står två unga män. Till vänster lär det vara Nils Carlssons barnbarn Gunnar Carlsson, f. 1894. Om min datering stämmer är han här 18 år - nybliven student? Till höger lär det vara en kusin till Gunnar som hette Fritz. Min källa för dessa två är min farfars lillebror.

014_4.jpg

Sedan kommer ett kvinnligt sällskap. Först min farfars mor Gunilda, dotter till tidigare nämnde Olof Persson. Till höger därom har jag en uppgift om att det är Gunildas syster Ninnie som var gift med gårdens dåvarande ägare, Mauritz Carlsson. Ninnie lär då ha en av sina fyra söner i famnen. Eftersom jag tror årtalet är 1912 tror jag det är den nästyngste som hette Per. Per, eller Pelle, var en mycket sympatisk människa som jag själv minns som guide för de årliga vårvandringarna på Hallands Väderö. Pelle blev 93 år gammal och var en välkänd profil på Bjärehalvön som bland annat skrivit ner en hel del om gamla tider i "Bjärebygden".

Bakom Pelle står någon dolt. Sedan kommer tidigare nämnde Fritz mor Hulda, som alltså var dotter till Nils Carlsson som sitter nedanför. Däremot känner jag inte till vem flickan är.

014_5.jpg

I dörröppningen står två syskon till Gunilda och Ninnie. Till vänster är det Ida och till höger Per Hjalmar. Per var också en stor profil på Bjärehalvön. Han blev 88 år gammal och drev en affär i Ängalag från 1901 i stort sett fram till sin död 1967. Det är många, många Bjärebor som handlat i den affären och som minns Per. Hans eftermäle är också gott och ännu pratar många varmt om honom. Ida bodde hos sin lillebror Per som hans husföreståndarinna.

De övriga två i detta utsnitt är okända för mig.

014_6.jpg

Längst bak till vänster står ännu ett av Olof och Johannas barn. Det är yngsta barnet Hulda som vid denna tid ännu bodde hemma hos sina föräldrar. Hon kom senare att arbeta som kontorist hos sin svåger som här syns i halmhatt precis framför henne. Det är alltså Gotthard Ellerstrand, min farfars far.

Längst bak till höger står Elin Söderman och mellan Elin och tidigare nämnda Hulda ser vi Elins dotter Sigrid. Sigrid var född 1900 och om min datering stämmer är hon här 12 år. Elin hade gift sig 1899 med en sjökapten, Sigfrid Holmström. Hon blev med barn men under tiden hon väntade barnet försvann Sigfrid till sjöss. Han återfanns aldrig utan dödförklarades så småningom.

Till höger om Gotthard finns en kvinna jag tycker liknar Ninnie, men enligt uppgift sitter hon ju längre till vänster. Pojken känner jag inte heller till, men det skulle kunna vara Ninnies äldste son Stefan, som senare övertog gården, utecklade lantbruket där på ett mycket positivt sätt och som har fått ge namn åt gården som idag alltså heter "Stefans gård".

014_7.jpg

Två herrar återstår. Baktill står ännu ett av Olof och Johannas barn. Det är äldste sonen Carl. Han lär ha blivit tillfrågad om att fortsätta släktens riksdagsmannatradition men avböjde. Han hade ett spannmålsmagasin nere i hamnen till Ramsjöstrand. Den rörelsen övertogs senare av systersonen Per (Pelle som eventuellt syns som ettåring i sin mors knä) som flyttade rörelsen längre upp i byn.

Carl hade också en liten båt i Rammsjö. Den köpte han några år efter att denna bild togs. Båten hette "Betty" och det finns nog ännu Ramsjöbor som minns den. Med "Betty" åkte Carl till Helsingborg, bl.a. för att hämta varor till brodern Per Hjalmars butik. Båten var i trafik fram till upptakten av andra världskriget. Den användes mest till frakt med Hugo Högman som skeppare men också för ungdomars utflykter.

Carl gifte sig med änkan Elin som nämnts tidigare i texten.

Framför Carl syns Mauritz Carlsson. Han var alltså yngste son till Nils som sitter framför trappan och den som ägde gården där bilden är tagen. När Carl kom till hamnen med Betty var det Mauritz som fortsatte transporten med häst och vagn till Per Hjalmars affär i Ängalag.

Mauritz ökade gårdens areal genom att köpa till mer mark. Han var också en man med många intressen och engagerade sig i olika verksamheter.

---

Ja, som synes finns det ännu någon lucka att fylla. Kanske hittar någon med kunskaper hit?

Uppgifterna kommer från min släktforskning, men också från den fina boken "Från byn till strannen - om Rammsjö by och Rammsjöstrand" där en av personerna bakom boken är barnbarnsbarn till Nils Carlsson.

 

 


Anmäl
2010-04-05 12:04 #1 av: svenne

Fina bilder och trevligt berättat.

Det ger så mycket mer information när man scannar upp gamla bilder i hög upplösning och ofta är gamla bilder förvånansvärt bra i sej att de inte förlorar särskilt mycket på en kraftig uppförstoring.

Anmäl
2010-04-05 12:55 #2 av: AndersE

#1 De bilder jag visar upp här bygger på ett litet (8x11cm), blekt och gulnat pappersfoto som jag scannat i hög upplösning (1600 dpi). "Någonstans" tror jag att jag har bilden som glasplåt och då kan det bli ännu bättre.

 


Anmäl
2010-04-05 15:28 #3 av: AndersE

Hela bilden i lite större storlek.

 

 


Anmäl
2010-04-21 22:36 #4 av: Anna-Uppsala

Denna bild har jag också, roligt att få reda på vilka som är med. Olof Persson hade "pillertrillarsjuka" dvs Parkinson, min mamma Daga mins honom sittande i sin gungskol med skakande händer, som om han trillade piller. "Betty" minns jag mycket väl, i min ögon var hon en stor svart båt med mast eller master.En sommar, jag var 4-5 år, var hela släkten på utflykt med "Betty" från Ramsjö till Hallands Väderö, det var strålande solsken, lugnt på sjön och det var mycket roligt, alla var glada, det skrattades mycket och vi hade förmodligen en väl tilltagen matsäck med oss. Det var ett fantastiskt äventyr, när "Betty" stävade ut på det stora havet,  och när vi kom till ön, vad vi gjorde där minns jag inte, men båtfärden gjorde ett oförglömligt intryck . Det blev så tomt i hamnen när hon försvann.  MVH Lena

Anmäl
2010-04-22 00:23 #5 av: svenake

#2    Hur gör du när du scannar glasplåt  och vilken scanner använder  du??

Anmäl
2010-04-23 18:52 #6 av: AndersE

#4 Det låter härligt!

#5 Jag har scanner med ljuslock. Dock är den begränsad i storlek så ny scanner finns på önskelistan.

 


Anmäl