20 SLÄKTFORSKNING Läst 1758 ggr

Länktips - Sjömän

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Fann denna länk:

Sjömän 

 

Från Stockholms sjömanshus rymda och döda vad jag kan förstå. Intressant länk matnyttig!!!

Vad kul! Jag hittade min morfars yngste bror som var på rymmen från något fartyg 1908. Vet inte mycket om honom, bara att han tydligen gick till sjöss efter suttit av ett kortare straff på Långholmen för fylleri och slagsmål med polis. 1906. Dessa uppgifter hittade jag på Söderskivan och därefter i fångrullor från Långholmen. Har sedan försökt få tag i fler uppgifter om honom.

Via Stockholms stadsarkiv har jag fått veta att han "mellanlandade" hos en äldre syster i Stockholm några gånger, men efter systerns död upphör spåren. I början av 1950-talet dog han som ungkarl på Rosenlunds ålderdomshem på Söder i Stockholm, bara några kvarter ifrån där jag och min mamma bodde. Mamma skulle gärna ha velat besöka honom. Hon träffade honom aldrig, eftersom han inte hade någon kontakt med släkten i Småland. Han lämnade inte något efter sig och ingen har något foto av honom.

Intressant historia, Monkey!

Själv har jag några bröder Sjölund från Högsjö, Ångermanland, som jag har försökt leta. Den ena dog då mot Syd Amerika tror jag, den andre rymde och vad som hände den tredje vet jag inte.

Enligt hörsägen, så skulle två bröder ha emigrerat till Amerika. Jag misstänker att det är dessa två. De bytte väl namn och sedan försvann de i det stora landet. Min farmors far (en bror till dessa) bodde i Amerika ca sju år på 1870-talet. Det är ju möjligt att han visste var bröderna fanns och hälsade på dem.

Tänk om man skulle få bjuda in fyra personer på middag, döda, som levande, då skulle min farmors far få bli den ena, för jag vill höra hans berättelse om sin tid i Amerika. Glad

Lätt att söka i registret,
tryck Ctrl + f och skriv in efternamnet  så blåmarkeras det och man hittar honom direkt!

#2

Vad kul att du fann honom.

Själv undrar jag lite om det är ett rikstäckande register, dvs taget från samtliga sjömanshus i Sverige eller bara ett. Kan inte finna någon information om det. 

Det är Stockholms sjömanshus. Står under "Läs mig" längst ner till vänster.

jag tror som #1 att det  är som det står på sidan Läs mig " Detta är även en avskrift av inskrivningböckerna för Stockholms sjömanshus." 

Jag har några rymda personer från andra orter/sjömanshus som inte återfinns på sidan. det har enligt uppgift funnits sjömnashus i 48 svenska städer (källa landsarkivet i Uppsalas webbplats).

Sjömanshusen skulle man vilja se mer lättåtkomliga. De stora i Stockholm och Göteborg finns inte ens på mikrokort. Det skulle nog gå att få fram en hel del om "försvunna" personer via dem.

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

01 ÖVRIGT

02 -- Proveniens in English

04 -- Om "Proveniens i Fokus"

05 -- Statistik för Proveniens

06 -- Instruktionsfilmer för iFokus

07 -- Datorprogram

08 -- Din egen hemsida

09 -- Utflyktstips

10 HISTORIA

11 -- Mikrohistoria

12 -- Arkeologi

13 -- Kultur och tradition

14 -- Militaria

20 SLÄKTFORSKNING

21 -- Släktforskningslaviner

22 -- Livsöden

23 -- Individforskning

24 -- Amerikaforskning

25 -- Yrke, titel

26 -- Sjukdomar/dödsorsaker

27 -- Släkter

28 -- Vem tror du att du är?

29 -- Läshjälp

30 BERÄTTA!

31 -- Skrivtema

32 -- Testläsare

40 HEMBYGD

41 -- Lantbruksliv

43 -- Byggnader och deras delar

45 -- Kyrkogårdar och gravar

50 FÖREMÅL

51 -- Möbler

52 -- Allmoge

53 -- Textilt

54 -- Silver och Guld

55 -- Glasklart

56 -- Ur / klockor

57 -- Leksaker

58 -- Samlarobjekt

59 -- Gåtan...???

60 BILDER - foto, konst m.m.

61 -- Böcker och lästips

62 -- Brev och andra dokument

63 -- Klippt och skuret

64 -- Kartor

69 -- Bildgåtan?

Andra iFokus-sajter