Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 12115 ggr
AndersE
2006-03-28 17:30

DigiArkiv

Det finns alternativ till Genline när det gäller att läsa kyrkoböcker. Här berättar jag lite om ett sådant - HH DigiArkiv AB

Företaget startade år 2000 under namnet GH Microscan. I början av 2004 ombildades bolaget till HH DigiArkiv AB. Företagets affärsidé är att digitalisera och tillgängliggöra äldre dokument med hög kvalité.

Genlines bilder

Genline arbetar hududsakligen med de s.k. mormon-filmerna, vilka representerar material från 1500-talet fram till 1900-talet. Genlines bildarkiv är alltså inscannad mikrofilm. Dessa microfilmer är nytillverkade filmer kopierade från Riksarkivets arkivexemplar. Bilderna från Genline kan jämföras med microkort du lånar eller köper på SVAR - eller som du hittar på ditt lokala bibliotek.

DigiArkivs bilder

DigiArkiv har istället valt att fotografera original-handlingen. Det innebär en avsevärd kvalitetsskillnad!

Bildkvalitet

Som ett litet smakprov visar jag här födelsenotisen för min farfars farfars farfar - Nils som föddes i Starby 1753-09-12.

Genlines svartvita bild

Genlines svartvita bild

Digi Arkivs färgbild

DigiArkivs färgbild

Bilderna är här helt obehandlade - möjligheterna att behandla bilden i ett bildbehandlingsprogram är bättre hos bilderna från DigiArkiv.

Fördelar med DigiArkiv jämfört med Genline

  • Du får bilderna levererade på CD-skivor
  • Bilderna är i färg, därigenom kan man ibland "läsa igenom" fuktskador.
  • Det är lättare att zooma in och detaljstudera texten.
  • Det är lättare att vid behov ändra ljus och kontrast för att få ännu bättre bilder.
  • Med bilderna följer ett index för att man lättare ska hitta till rätt sida i volymen.
  • Man fotograferar inte bara kyrkoböcker, utan även andra handlingar.
  • För "födda, vigda och döda" efter 1860 fotograferas originalböckerna och inte SCB-utdragen.
  • Man fotograferar böckerna ända fram till sekretessgränsen (1935).
  • Inget abonnemang krävs . man köper bara de volymer man är intresserad av.

Nackdelar med DigiArkiv jämfört med Genline:

  • DigiArkiv har bara bilder från Skåne, Blekinge och Halland. Även här täcker man inte in allt som Genline erbjuder.
  • I abonnemangskostnaden för Genline ingår tillgång till hela Genlines material. Hos DigiArkiv får du betala "per bok". Som exempel kostar en husförhörslängd för Starby 1892-1899 78:-. Hela DigiArkivs "Starby-samling" kostar idag 625:- och då finns det ändå stora luckor.

Sammanfattning

DigiArkiv är inte en ersättning till Genline, eller till att låna/köpa microkort från SVAR. Däremot är det ett utmärkt komplement. Det är en fröjd att läsa från bilderna. Text som tidigare var oläsbar kan nu vara lättläst! Dessutom kan du finna materiel på DigiArkiv som du inte finner någon annanstans.

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-03-28
Annons:
Anna-hfg
2006-03-28 20:40
#1

Jag är nöjd med de skivor som jag köpt från Digi Arkiv. En fördel är att slippa min jobbiga mikrokortsläsare som lyset slocknar på när den blir för varm. En nackdel är att inte allt är kopierat. Vissa ställen där jag håller på att forska fattas nästan helt. Men det kommer väl mer. Att sitta och fotografera av allt tar väl en himla tid.

AndersE
2006-03-28 21:35
#2

Själv har jag ingen kortläsare, utan jag brukar ta med kort till biblioteket och läsa där. 

Nu har jag precis köpt det DigiArkiv har av Starby, där mycket av min släkt på farfars sida hör hemma. Det är ju något helt annorlunda än Genline!

Fler tips:

För den som har släkt i Göteborg och Bohuslän, Älvsborgs län, Skaraborgs län och Värmlands län, så finns en slags motsvarighet till DigiArkiv, nämligen Arkiv Digital!

AndersE
2006-03-28 22:19
#3

Ytterligare ett fint alternativ är Hallandsrötter som ger ut finfina CD-skivor med avfotograferade kyrkböcker. De har bl.a. böcker från åren 1895-1934! Dvs uppgifter som kan vara svåra att finna annars.

AndersB
2006-03-31 15:49
#4

Hallandsrötters CD-skivor är också fotade av DigiArkiv, för övrigt! :)

Instämmer på det stora hela med Anders, men när det gäller tillgängligheten måste jag noga säga att leverans på CD-skivor är en nackdel, inte en fördel, med DigiArkiv, jämfört med Genline. Jag hoppas att även DigiArkiv med tiden, och med snabbare nätanslutning för allt fler, ska erbjuda sina bilder direkt för nedladdning.

 När det gäller möjligheten att zooma osv så beror det på vilket bildvisningsprogram man har installerat hos sig. På Genline har man dock helt acceptabla möjligheter att zooma och ändra ljusstyrka m m. Där kan man jämföra med SVARs tjänst med bilder i formatet DejaVu (eller vad det heter). Det programmet är mycket sämre än Genline rent hanteringsmässigt.

Jämfört med mikrokortsläsare är allt enorma framsteg! Glad


AndersE
2006-03-31 16:35
#5

Jo, du har rätt Anders.

Genlines läsare har många finesser och både zooma och ändra ljusstyrka är helt OK.

Det är väl kanske mest att DigiArkivs bilder innehåller mer information (färg t.ex) som gör att de går att "leka" mer med i ett bildbehandlingsprogram.

(Det var ju kul att DigiArkiv gjort Hallands bilder. De blev jag väldigt positivt överraskad av. Nu köpte jag nyare information så även handstil m.m var hur enkelt som helst att läsa!

(En av de gånger jag inte behövts läshjälp…) Flört

Anna-hfg
2006-03-31 23:41
#6

Är inte Genline ganska dyrt? Är man en "fattig" släktforskare kanske man inte har råd att betala så mycket per gång. Jag för min del är ganska gammalmodig såtillvida att det dröjer innan jag ser fördelarna med det nya. Sen kanske inte alla släktforskare har datorer heller.

Annons:
AndersE
2006-03-31 23:50
#7

Hej Anna!

  • Jo, Genline är rätt dyrt - 2.690 för årsabonnemang . Men det finns olika abonnemang - t.ex "prova på" 20 dagar för 199:- eller "klippkort" 12 gånger 2 timmar för 545:-. Och har man väl börjat kommer det ofta extraerbjudande. Läs mer om Genline.
  • Nej, man måste inte ha dator. Man kan skaffa en läsapparat för mikrokort/film och sen köpa eller låna kort från SVAR. Själv har jag ingen läsapparat utan brukar ta korten med till mitt lokala bibliotek och använda deras apparat. Där finns också kort för socknarna i kommunen.
AndersB
2006-04-01 02:00
#8

Ja, ganska dyrt är det. Jag har passat på i två vändor att teckna tvåårsabonnemang, vilket gett hyfsad rabatt. Medlemskap i förening ansluten till Släktforskarförbundet ger ju också en viss rabatt. Efter fyra år med konstant tillgång till hela Sveriges kyrkböcker är jag rädd att jag är fast i Genlines klor. Svårt att vara utan när man vant sig! Skrattande


AndersE
2006-04-01 10:44
#9

#7, Anders, jag är i samma situation - totalt beroende… Flört

Jag har nappat på flera extraerbjudande - så jag har nu abonnemang som sträcker sig till sommaren 2010…

AndersE
2006-04-03 23:37
#10

Hallandsföreningen är flitiga - 3 nya församlingar! Synd man inte har släkt därifrån (det enda jag har är farfar som bodde där några år som liten…).

Totalt 47 församlingar fördelade på 133 CD-skivor är nu färdiga!

AndersE
2006-04-28 11:01
#11

Ett intressant exempel på skillnaden mellan Genline och Digiarkiv ges i denna sträng på Rötter.

Alsterolle
2006-04-28 14:17
#12

Ett annat företag - lierat med DigiArkiv - är ju ArkivDigital.

" För närvarande kan vi erbjuda våra kunder bilder av arkivhandlingar förvarade på landsarkivet i Göteborg och Värmlandsarkiv i Karlstad".

Jag har själv erfarenhet av DigiArkiv (äldre böcker i Skåne) och var helnöjd.

Och hur jag skulle klara av att släktforska utan Genline det vete 17. Mina och familjens anor finns över hela landet.

Synd bara att inte staten pytsar in pengar i SVAR så att den tjänsten blir gratis.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
AndersE
2010-05-21 18:17
#16

ArkivDigital har gjort ett antal instruktionsfilmer för olika delar av deras system.

Länk

svenne
2010-05-21 19:42
#17

Kanonbra för nya användare av Arkiv Digital.

Upp till toppen
Annons: