Annons:
Etikettlivsöden-artiklar
Läst 12100 ggr
AndersE
4/7/06, 1:27 AM

Livsöden

Det är lätt att ett diskussionsforum bara handlar om att ställa och besvara frågor. I så fall missar man något viktigt – berättandets glädje. Det här ska handla om just berättandet och om ett par olika livsöden.

En erfarenhet jag tror jag delar med många släktforskare är att jag upptäcker att vissa av mina anor blir mer betydelsefulla för mig än andra. Man fäster sig på något vis lite extra vid några av sina släktingar - trots att man aldrig träffat dem.

Jag tror att vi är många som gärna delar med oss av dessa våra guldkorn. Därför har jag startat en ny forum-grupp som heter just "Livsöden". Här tänkte jag börja med att berätta om ett - eller snarare om två.

Elna Nilsdotter

Min farmors mormors mor hetta Elna efter sin mor. Hon föddes 1802 i Ask i Skåne som nionde och yngsta barnet till ryttaren Nils Lilja och hans hustru Elna Andersdotter. Lilla Elna är inte mer än 8 år gammal då fadern dör och ett år senare dör även modern. Hon är alltså inte tio år fyllda då hon blir föräldralös och växer sedan upp hos sina äldre syskon.

Elna är sexton år gammal då hon flyttar till storebror Hans i Röstånga. Där träffar hon också brorsonen Nils Lilja som då är 10 år gammal. Jag undrar om den lille pågen redan då var en berättare…? Denne Nils ska nämligen få ett alldeles ovanligt fascinerande liv!

Nils Lilja

Nils Lilja är alltså född 1808. Han fick gå i skola i Malmö och påbörjade studier till präst i Lund. Han fick problem med synen och vänner i Lund samlade då pengar till honom, där även den blivande kung Oscar I bidrog! Han använder pengarna till att skriva dikter och studera blommor och ger vid 30 års ålder ut "Skånes Flora".

Skånes Flora del I och II

Skånes Flora del I och II

Jag har skaffat mig ett eget exemplar av Skånes Flora, den andra utgåvan, utgiven Nils dödsår 1870. Liljas flora var banbrytande på sin tid - skriven på svenska och med allmogens namn på växterna. En bok som blev älskad av vanliga människor och bespottad av dåtidens lärde.

När Lilja är 35 får han en tjänst som klockare i Billinge. Han kom att bli en något annorlunda klockare…

Hos klockaren i Billinge ordnades nämligen fester med fyrverkeri och dans hela natten. Nils Lilja förespråkade "fri kärlek" och levde som han lärde. Han var gift tre gånger och hade ett stort antal barn - såväl inom som utom äktenskapet.

Nils Lilja

Nils Lilja

Året 1858 (året innan Darwin ger ut sin "Om arternas uppkomst") ger Lilja ut sin mest berömda bok - "Menniskan - hennes uppkomst, hennes lif och hennes bestämmelse".

Jag har skaffat ett eget exemplar ur tredje upplagan som kom 1861.

Boken som är väl illustrerad innehåller uppgifter om "nästan allt" och Lilja hade en tydlig ambition att vara folkbildare.

Om ni följer den här länken hittar ni ytterligare intressanta uppgifter om Nils Lilja som alltså var min farmors mormors kusin och som dog 1870 i Lund där han också är begravd.

Hur gick det då med Nils faster Elna? Jo, hon flyttade snart vidare, tjänstgjorde som piga på bl.a. Örtofta slott och Tågerups gods. Förmodligen tjänade hon på Tågerup hos en inspektor Bråkenhjelm. Hon blir med barn och trolovar sig då med en skomakare från Billeberga. Dottern Johanna (min farmors mormor) föds innan de gifter sig. En tid betalar inspektorn Bråkenhjelm deras skatt - osäkert varför…

Elna Nilsdotter

Annons:
AndersE
4/7/06, 12:55 PM
#1

När man råkar på en "kändis" så här i släkten, kan man ju undra hur det sågs på i släkten? Jag har aldrig hört farmor nämna något om hennes mormors kusin som var känd författare.

Å andra sidan - om man tänker på Liljas liv så kanske släktskapet var något man helst förteg?

elenor
4/7/06, 11:25 PM
#2

Håller verkligen med dig Anders! I släktforskningen kommer vissa personer att bli nästan "levande" och stå en närmare, när man börjar intressera sig för deras liv.

Vi nutidsmänniskor har så svårt att sätta oss in i att döden fanns så nära i vardagen, för våra förfäder.
Det finns otaliga exempel på, hur barn, liksom Elna Nilsdotter, tidigt blev föräldralösa och fick en otrygg och oftast också hård livssituation.
Likaså att föräldrar så ofta förlorade ett eller flera barn.
Man undrar över att de orkade kämpa vidare, till synes utan stora spår av tragedierna.

Nils Lilja - vilken intressant person! Fast man kan nog tänka sig, att vissa inte ville tala högt om släktskapet. Han måste ha varit kontroversiell!

AndersE
4/7/06, 11:32 PM
#3

#1 Ja, verkligen kontroversiell. Och samtidigt måste han ju varit en väldigt sympatisk person - han hade många inflytelserika vänner som hjälpte honom i olika sammanhang.

Och gravstensinskriptionen säger ju en del:

Åt d:r Nils Lilja född 1808,död 1870 skalden, forskaren, frihetskämpen, restes vården af vänner och beundrare i Amerika och Sverige

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Lisbeth
5/19/06, 9:41 PM
#6

Min syster har släktforskat på min mammas sida. Släkten kommer från Roslagen, Öregrund. Jag tycker att en kvinnas öde är så sorgligt. Hon förlorade en av sina söner som drunknade. Då fadern och en annan son skulle ordna med begravningen gick de över isen från Gräsö till Öregrund. Isen brast och båda drunknade. Kvinnan hade sju barn, alla dog före henne. Det tycker jag är ett sorgligt öde. Jag kände mig riktigt ledsen då jag läste det.

Lisbeth

Annons:
AndersE
5/19/06, 10:47 PM
#7

#6 Ja, Lisbeth det var verkligen en tragisk historia. Och visst berör den, även om det har skett för länge sedan.

Man kan undra hur sådana händelser påverkar de som överlever. Vilka erfarenheter av livet påverkar de kommande generationerna?

Jag läste om någon psykoterapeut eller liknande som ville ha släkthistorien några generationer tillbaka som en viktigt del i att förstå nuvarande beteenden. Ett exempel var en mor som blev av med två närstående i tågolyckor (som jag minns det). Detta skapade en sådan oro för nya olyckor att det satte spår i uppfostran och i beteenden ännu ett par-tre generationer senare.

AndersE
2/15/07, 3:18 PM
#8

Jag har precis - på antikvariat - hittat en liten bok om Nils Lilja!

Den är utgiven 1966 och skriven av Axel Törje. Så nu får jag lära mig ännu mer om farmors mormors spännande kusin.

mosterMimmi
2/15/07, 3:23 PM
#9

Så spännnde, du delar väl med dig av dessa nya kunskaper med väl allt eftersom du läser. Jag blev ju nyfiken på "gubben"

kajan
2/18/07, 2:18 AM
#10

Jag har funderat mycket på frågan om socialt arv, efter att ha fått reda på hur min mor Elsas släktlinje ser ut. Hennes mormors mor dör vid 36 års ålder i tbc och magcancer. Hennes mor dör vid 42 års ålder av njurinsufficiens.

Hur det är med Elsas mormor  vid sin död (ålder, orsak) vet jag inte än, men mormodern var bara 3 år när hennes mamma avlider, och hon blir ett av alla Stockholms barnhusbarn. Tillsammans med sin storebror blir hon utplacerad till fosterfamilj i en socken i Dalsland, men de får inte bo tillsammans, det är först fyra år senare som de båda barnen kan bo ihop, efter flera omplaceringar. Senare får hon fyra barn själv. Hildur är min mormor, som jag aldrig träffat.

Hur påverkar detta Elsas mor som vuxen? Och hur påverkar det min mors uppväxt? Om man ovanpå detta lägger att min mor bara var 16 år när hennes mor dör, och förmodligen vet sin egen mors omständigheter…

Jag är säker på att det finns ett socialt nedärvt beteende. Och den sista (kanske inte…) frågan är: Hur har det påverkat min egen uppväxt - och mina barns…

AndersE
2/18/07, 7:16 AM
#11

#10 Spännande - och viktiga - frågor! Jag funderar i samma banor.

För något år sedan läste jag en artikel om en psykoterapeut (el. liknande) som arbetade med släktforskning i terapin. Hon ville veta fakta om släkten några generationer tillbaka som en hjälp att förstå det som händer idag.

I artikeln fanns ett exempel med en människa som var väldigt orolig för sina anhöriga, en oro som störde… Det visade sig att för några generationer sedan hade någon blivit av med sina anhöriga i en tågolycka. Man kunde visa att detta skapat en rädsla som vidarebefordrats. Med föräldrar som vakat hårt, och ständigt förmanat, sina barn. Intressant…

Jag kan själv se saker i min familj. T.ex en "konflikträdsla" parad med en omsorg om, och sammanhållning inom familjen. Den skulle kunna ha sin grund i ett par "släktfejder" någon generation bort. Kanske förstärkt av att min mormor dog när mamma var helt liten?

I ditt fall kaj, tror jag att du ska se om du kan finna sådana "familjekulturella" särdrag, och se om händelser i det förflutna kan ha påverkat.

mosterMimmi
2/19/07, 9:42 PM
#12

En länk till en mans minnen från Förslöv

En nutida levnadsberättelse

(Platsar den här, Anders? )

AndersE
2/19/07, 10:25 PM
#13

#12 Hur i hela friden hittade du den?  Fundersam

Det var ganska roligt. Förslöv är ju "nästgårds" så en del känner jag igen. Historien om fästningen som landade vid Engeltofta har jag hört innan, med lite andra detaljer.

Annons:
mosterMimmi
2/19/07, 10:43 PM
#14

Ja, du vet, en nyfiken kvinna… hittar allt. Finns inget som undgår henne……

gurin
2/20/07, 9:37 PM
#15

Nils Lilja ser ut att vara en intressant person. Han ligger i mitt intresseområde även om jag inte kan minnas att jag hört talas om honom. Om du inte är nöjd med Törjes bok kanske du kan komplettera den. Jag funderar nu om jag kanske kan få lite tid över och skriva om en eller ett par av mina gamla släktingar.

Jag tänkte mig en gång att jag skulle avhandla min mormors far, men jag insåg att det inte skulle bli någon bra avhandling om jag skrev den. Jag trodde mig bli allt för kritisk bara för att bevisa att jag inte skrev tendentiöst positivt om min gamla ana.

Som tur är tog en doktorand upp ämnet vid ett annat universitet och nu finns den utmärkta intellektuella biografin Kulturprosten: Torsten Fogelqvist som DN-publicist och folkbildare av Ingmar Lundkvist. I släkten är vi mycket glada för denna avhandling. Detta är dock inget livsöde. Livet och familjen är nästan helt frånvarande. Det är en intellektuell biografi. Det är alltså Fogelqvists tänkande som är fokus. Det enda jag skulle ha kunnat göra bättre är bildvalet. Jag sitter på mormors fotoalbum och därmed kunnat plocka andra och fler bilder. Jag skickade dock ner några. Det är dock svårt att få med bilder i böcker utgivna på Carlssons förlag. Tro mig jag har försökt själv.

Det mest fantastiska är att Ingmar dedicerade denna avhandling till min mormor som han bara träffat en gång, när han gjorde en intervju.

Som tack gav mormor (eller rättare hennes barn) bort omslagsbilden tecknad av Albert Engström. Jag har aldrig sett en häpnare mottagare av en disputationspresent.

Det är kul att ge bort gåvor till folk som vet vad de får och uppskattar dem.

mvh/gurin

AndersE
2/20/07, 10:54 PM
#16

#15 Vilken spännande ana du har, gurin. Att det finns en "intellektuell biografi" innebär väl att du i din berättelse kan koncentrera dig på privatpersonen?

gurin
2/20/07, 11:12 PM
#17

Ja det skulle jag kunna göra, men om jag skriver något så blir det i sådana fall om hans svärföräldrar eller hans första fru (min mormors mor). Deras livsöden är mer spännande som livsöden betraktade. De var inte officiella celebriteter som Torsten Fogelqvist. Källmaterialet är givetvis också mer begränsat, även om det finns. Det är dock många som ännu kommer ihåg mormorsmor och även om mina egna minnen är vaga så har jag träffat henne och jag har ett gökur som jag fick av henne när jag var liten. Hon dog 1970, att jämföra med hennes före detta man som dog 1941.

Detta gökur var det enda som tog lite stryk i flytten till Gotland. Min hustru lyckades dock lappa i hop det på nytt. Gökuret har ett högt affektionsvärde även om jag avskyr att ha det igång. Det tickar och hoar och stör, men jag kan inte göra mig av med det.  Jag har ju "alltid" haft det. 

mvh/gurin

AndersE
2/20/07, 11:26 PM
#18

#17 Jag kan nog se gökuret som en kul startpunkt för en berättelse…    ;-)

Det påminner mig om in morfars mor, som jag också träffade som liten, och har vissa minnen av. Visserligen finns hennes historia delvis nedtecknad (i en bok om hennes make), men jag tror det finns mycket kvar.

Jag har ett svagt minne av hur min morfar berättade om när han var liten, och om sin mor…

gurin
2/21/07, 9:50 AM
#19

Helt rätt. När jag för ungefär tio år sedan gjorde ett krampaktigt förök började jag med gökuret. Det hela rann dock ut i sanden eftersom jag av någon korkad anledning inte ville börja rota i mormors alla lådor.

mvh/gurin

AndersE
8/1/07, 6:38 PM
#20

Det är lite roligt att väcka liv i denna gamla artikel. Det var den första som - för ett och ett halvt år sedan - hamnade i gruppen "Livsöden". Det har blivit många sedan dess, och roligast är att flera författare nu har varit med.

Det finns plats för fler…   ;-)

Annons:
AndersE
8/16/08, 2:35 PM
#21

I senaste numret av Eslöv-Höör Släkt- och folklivsforskares tidning "Trehäradsbygden" berättas att Axel Törje skrivit en bok om Nils Lija. Den lanseras idag på Hembygssmuseet Gamlegård i Billinge. 

I samma nummer har man infört en sammanfattning av mina tre Proveniens-artiklar om min farmors släkt. Som ju innefattar just Nils Lilja…

karinlilja
1/3/10, 2:31 PM
#22

hej anders

jag är barnbarnsbarn till nils lilja

tycker det är intressant att hitta någon mer släkting, trots alla nils barn och syskon, så finns det mycket dåligt med efterlevande släktingar.

jag har väldigt mycket information om nils och hans barn, du får gärna kontakt mig

hälsningar

karin

Upp till toppen
Annons: