Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 9446 ggr
Alsterolle
2006-05-26 10:40

Dokumenteringsväska

Jag har ett förslag på en universell "dokumenteringsväska" som kan vara användbar vid besök hos släkt för insamlande av historia mm.

Nu nalkas tisdagen då hustrun och jag åker till Skåne ett par dagar.

Jag sitter och funderar på vad jag skall ta med mig så att jag kan dokumentera vikningen av den klut till Oxiedräkten - som är resans huvudsakliga anledning.

Jag har ett tag skissat på en universell "dokumenteringsväska" som kan vara användbar vid denna typ av aktivitet, men även vid besök hos släkt för insamlande av historia mm.
Denna skall innehålla följande:

Bärbar dator*

USB-hub
Lös hårddisk (USB)
Scanner
Lös CD-brännare (USB) och en packe CD
USB-minne
Digitalkamera med extra batteri och nätaggregat för 220V-drift
USB-kabel kamera>dator
Laddare till kamerabatteri (även anslutning till 12V !)
Videokamera (fortfarande äldre typ med band)
Stativ
Ljudinspelare MP3-spelare 1GB med inbyggd mikrofon. Kan även användas som "USB-minne)

220V-dosa med 4 jack.
Alla bruksanvisningar (man kan inte hålla reda på allt!)

Några kommentarer:
Den lösa hårddisken (250GB) innehåller bl.a. alla digitala och inscannade bilder som jag har. Även alla hittills insamlade släktdata - inkl. en hel del Genline-utskrifter i pdf-format. Jag kan bränna CD och dela med mig till den som så önskar. Scannern klarar de flesta typer av original och kan vara ett sätt att på plats låna album och scanna in. Inte alla vill  släppa sina bilder utanför huset (och detta är helt förståeligt!). USB-minnet är ett enkelt sätt att flytta filer från min uppsättning till en annan dator. Min digitalkamera (en äldre Nikon) slukar batteri, så lämpligt att ha extrabatteri och möjlighet att ladda i bil. Ljudupptagningar är en viktig del av dokumentationen. Hur många har inte missat att spela in sina äldre. Jag har mina föräldrar inspelade vilket tyvärr hustrun inte har. Och inget från tidigare generationer…

Är det något jag glömt eller du har synpunkter på ovanstående får du gärna hojta till - räknar med att den hjulförsedda väska som skall införskaffas rymmer lite till.

*Några av programmen i datorn:
Operativ Windows ME (mindre krävande än XP)
Microsoft Office-paket
Photoshop Elements (Räcker långt)
IrfanView (Gratis)
MinSläkt med senaste uppsättningen släktdata ur DISGEN (via GEDCOM)
NERO (för ev. bränning)

Av: Alsterolle

Datum för publicering

  • 2006-05-26
Annons:
AndersE
2006-05-26 13:58
#1

Intressant idé!

Ofta blir det bara att jag får med mig ett anteckningsblock…

Några tankar, främst för att minska format och tyngd:

Scannern kan till viss del ersättas av kameran. Om man bara vill ha en "kopia" i alla fall. Men visst, foton vill man helst scanna om man inte får låna hem.

Jag har ingen bärbar dator. Jag brukar ta med en utskrift till den persoan jag besöker. Det kan ju senare kompletteras via post (eller e-post). Samma med bränningen - kan göras hemma i efterhand.

Alsterolle
2006-05-26 17:42
#2

Jag har fyllt på med önskvärt men blir det för otympligt så kan man ju banta beroende på uppdragets omfattning. Vad gäller scanner så kan man ju råka ut för dia, negativ, glasplåt eller negativ.

AndersE
2006-05-26 19:47
#3

Jo, det blir väl alltid en fråga om att hitta balansen för varje "uppdrag"…

Arne Johnsson
2006-07-09 11:38
#4

 Hej Alsterolle.
Jag blir imponerad av dig.
Det vore nöjsamt att få läsa något
av dina dokumenteringar.

 Mvh. Arne

AndersE
2008-07-03 11:52
#5

Min kamera gick sönder för några dagar sedan (tappade i marken…).

Insåg direkt att jag var tvungen att köpa en ny likadan, om än en generation nyare med något bättre prestanda. Min kamera är verkligen min "dokumenteringsväska".

Jag tar naturligtvis bilder med den. Av miljöer, människor, men också dokument och foton. Det är som en slags scanner på det viset. Jga har t.o.m. tagit bilder av lässkärmen på en mikroläsare. Utmärkt!

Sedan kan jag filma med den. Inte så långa scener och ingen superkvalitet, men klart användbart.

Slutligen kan jag spela in enbart ljud. Långa intervjuer eller bara några ord som minnesanteckning. Just detta har inte så många kameror - det var därför jag köpte en av samma märke.

Och allt detta ryms lätt i fickan, dvs jag har den nästan alltid med mig - beredd att dokumentera. Och detta för under 2 000 kr. Suveränt!

Alsterolle
2008-07-03 12:44
#6

Anders!

Ja det är imponerande vad de nya kamerorna kan åstadkomma!

Jag har en äldre Nikon 4500 som tar bra bilder även om det "bara" är 4 MPix. Men nu funderar jag på att komplettera med en Canon. Varför?

Jo, vi skaffade till hembygdsföreningen en Canon Powershot 620 (7Mpix) som kan köras direkt från datorn och bilden hamnar på hårddisken. Dessutom finns en timerfunktion så man kan koncentrera dig på att bläddra fram sidor mellan varje autotagning. Jag har fotograferat 500 sidigt A4-dokument (avskrift av Kristinehamns dödböcker) med 10s tid för sidbyte - 500*10=5000 sekunder = 83 minuter.
Exempel på resultat finns här.

Den senaste Canon-modellen som lär ha denna funktion är deras modell G9 (12Mpix).

Det är förresten denna typ av kamera som ArkivDigital använder när man fotar dokument.

Annons:
xian
2008-07-04 14:37
#7

Kanske några tips:

En fjärrkontroll till kameran är ett måste för min del. Likaså ett stativ. Ljussättningen är viktig. Fast på krigsarkivet fick bara använda befintligt ljus, men resultatet blev ändå så här bra.

En USB card reader är inte så dumt att ha till den befinliga datorn. 

Man klarar sig ganska långt med enkla medel.

chrissan
2008-07-11 13:46
#8

Är det någon som prövat Canon Powershot G9? Vill ha en bra, men lätt kamera som har flexibla funktioner och som man också kan fota dokument med. Kan den rekommenderas?

Alsterolle
2008-07-11 15:01
#9

Chrissan!

Vi är mycket nöjda med den Powershot A620 (7 Mpix) som är ett par generationer äldre än G9 (12Mpix).

Jag ringde just Värmlandsarkiv som har en G9 och dom var mycket nöjda med den. Deras behov sammanfaller med mina och dessutom är G9 en bra allmänkamera för familjebruk.
Priserna varierar en del så lönar sig att leta runt!

Tester finns ju många - bl a denna

AndersE
2008-07-11 15:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

#8 Den var dyr tycker jag. Vad motiverar det priset?

Jag har fotat många dokument med 5M-kamera i dåligt ljus men med utmärkt resultat. För att kunna ta del av innehållet räcker handhållet, dåligt ljus och en enkel kamera långt.

Bifogar ett exempel som togs i en fönstersmyg på Krapperups slott. (Originalstorlek/upplösning är naturligtvis annorlunda än det jag kan visa här…)

Ska man göra något mer professionellt som kan säljas vidare bör det väl vara systemkamera, stativ och belysning.

AndersE
2008-07-11 15:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Första ordet i samma brev, men i originalstorlek/upplösning.

Alsterolle
2008-07-11 15:42
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

En för mig viktig funktion är datorstyrningen. Den är för mig som fotar en del böcker, personregister etc. värd en hel del.
Och skall man fota en äldre tidningssida som är A3+ skadar det inte med 12Mpix.

AndersE
2008-07-11 15:55
#13

#12 Vad menar du med datorstyrning?

Även billigare kameror har idag 10-11 Mpix.

Annons:
xian
2008-07-11 16:39
#14

VIsst är kameran viktig, men de flesta av dagens kameror har nog tillräcklig kvalitet och tillräcklig upplösning när det gäller gemene man. Vi har satsat på en begagnad kamera för 2000:- kronor som vi är mycket nöjda med. Vi har till dags dato plåtat mer än 20000 bilder på arkiv och pastorsexpeditioner så den kameran värd sina slantar. Jag har inte testat "datorstyrning", för mig är en fjärrkontroll med fotpedal viktigare, men det kanske går att kombinera. Och som sagt ett enkelt stativ kan man fixa till själv. Som kan användas till mycket.

Visst duger väl kvalitén att "sälja vidare"? Fridlevstad församlingsbok 1900-1910. Även om man måste hålla ned bildstorleken om man ska publicera på nätet.

Alsterolle
2008-07-11 17:38
#15

#13 Med datorstyrning menar jag att man ansluter kameran till datorns USB. De flesta funktionerna är nu tillgängliga i ett specialprogram på datorn. Dessutom sparas bilden direkt på datorns hårddisk. Och som jag nämnt tidigare - en timerfunktion innebär att jag låser en speciell inställning och sedan låter en inställbar timer ta bilder automatiskt.

Upp till toppen
Annons: