Annons:
Etikettallmänhistoriskt-artiklar
Läst 25487 ggr
AndersE
2006-06-06 01:39

Svenska flaggans dag!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Danskarna påpekar gärna att den danska flaggan är äldre än vår svenska. Inte nog med det – den danska lär ha stått som förebild från den svenska!

Sveriges flagga

Folkungaätten har ett blått vapen med lejon av guld. Det blev 1275 kungavapen för Magnus Ladulås. Albrekt av Mecklenburg antog 1364 Sveriges riksvapen - en blå sköld med tre öppna kronor av guld. Dessa båda vapen sammanfogades av Karl Knutsson 1448 till stora riksvapnet där sköldens fyra blå fält åtskiljs av ett gyllene kors.

Stora riksvapnet

Stora riksvapnet

Detta har man all anledning att uppfatta som förebilden för den svenska flaggan. De äldsta beläggen för den svenska flaggan är från 1550-talet då Gustav Vasa var kung.

Första flagglagen 1663

Den första flagglagen är från 1663 och i den kan man bl.a. läsa att tretungade flaggor är förbehållna örlogsfartyg till sjöss.

Flaggbruket till lands i Sverige är inte särskilt gammalt. Länge använde vi, liksom de flesta andra nationer riksflaggan huvudsakligen till sjöss.

År 1873 hissade man för första gången en svensk flagga på kungliga slottet, något som möttes med skarp kritik, eftersom många menade att en flagga inte alls hade på land att göra.

Det kungliga exemplet följdes emellertid av andra. Det restes flaggstänger och hissades flaggor på prästgårdar, järnvägsstationer och skolgårdar och snart var flaggningen allmän.

Unionstiden

Under den svensk-norska unionens tid - 1814 till 1905 - var båda nationernas flaggor försedda med ett unionsmärke (rött med ett diagonalt vitt kors) i det övre fältet intill stången.

Från 1844 fick unionsmärket element av båda ländernas flaggor och gick gemenligen under beteckningen "sillsallaten".

Ny flagglag 1906

År 1906, efter unionens upplösning, kom en ny flagglag som innehåller fasta regler för flaggans proportioner och färgnyanser. (Unionsflaggan hade t.ex. en mörkare blå färg än den som fastställdes 1906.) I flagglagen fastslås också att den tretungade flaggan är reserverad för kungahuset och krigsmakten.

Nationaldag - olika förslag

Under slutet av unionstiden spirade nationalismen och man började diskutera lämpligt datum för en svensk nationaldag. Aktuella förslag var den 6 juni, Midsommarafton, Gustav II Adolfs eller Karl XII:s dödsdag.

Midsommarafton?

Midsommaraftonens många anhängare tvingades ge upp eftersom den dagen kunde leda till missförstånd. Den nya flagglagen hade skrivits under dagen före midsommarafton. Det kunde se ut som om vi ville högtidlighålla förlusten av broderlandet.

Kungens dödsdag?

Kungarnas respektive dödsdag, 6 och 30 november, ansågs mindre lämpliga eftersom mörker och kyla inte befrämjar den rätta stämningen.

Den 6 juni?

Datumet 6 juni har historisk förankring på flera sätt. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung. Den 6 juni 1809 undertecknades den regeringsform som gav oss många viktiga medborgerliga rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet och säkerhet till person och egendom. (Även 1975 års regeringsreform antogs den 6 juni.)

Utan att avvakta ett beslut tog Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens skapare, saken i egna händer och anordnade våren 1893 "Vårfest på Skansen". Det var en fest som pågick i flera dagar och som avslutades med firande av den 6 juni.

Artur Hazelius skrev: "Såsom en de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, hvilken där firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag."

Svenska flaggans dag

Premiären för den 6 juni, som Svenska flaggans dag, ägde rum på Stadion i Stockholm 1916 i närvaro av kungahuset. Två år senare inledde Gustav V traditionen att, under högtidliga former, inviga fanor. Den första gick till Klara Folkskola i Stockholm 1918. I närmare femtio år fortsatte högtidligheterna på Stadion för att 1963 flytta över till Skansen.

Flagglagen 1982

Flagglagen moderniserades 1982 och från 1983 har Svenska Flaggans Dag fått rang av nationaldag - den dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och då vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick. Sedan 2005 är nationaldagen också helgdag.

Källor:

www.nationaldagen.a.se

www.nordiskamuseet.se

www.fageras.se

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-06-05
Annons:
Anna-hfg
2006-06-06 12:28
#1

Hur gammal är den Skånska flaggan?

AndersE
2006-06-06 12:54
#2

#1 Svårt att svara på. Kanske från 1870?

Wikipedia har en lång artikel.

En annan artikel på heraldik.se

kjersti
2006-06-07 02:11
#3

Är egentilgen måttligt  nöjd med nationaldagen som helgdag men jag har firat med sång ;Gospelkören sjöng och jag är med den . Dansuppvisning bugg och folkdans musikkåren spelade.Hälsat kommunens nya svenska medborgare  välkommna . Ca 70 st var det som fått svenskt medborgarskap.Fanor vajade i vinden och rätt mycket folk(!) var samlade för att bland annat hylla kommunens musikstipendiater lyssna till musik och sång.Lite ballonger gula och blå gick till väders mot en klar himmel.

Vi det så bra man kan och borde inte klaga så mycket… Vi kanske till och med kan få vara lite stolta över vårt land och  att det är rätt ok att hissa flaggan  6 juni.

AndersE
2006-06-07 10:01
#4

Det finns ju inga traditioner kopplade till 6 juni. Jag förstår ju de som ville se Midsommarafton som nationaldag.

Men visst finns det anledningar att vara stolt över Sverige!

Anders123
2006-06-14 10:50
#5

Vad menas med: "den danska lär ha stått som förebild _från_ den svenska"?

På vilket sätt har den varit förebild?

AndersE
2006-06-14 11:40
#6

#5 Bra fråga!

Först och främst är den danska flaggan äldre. Den räknas faktiskt som världens äldsta nu officiella flagga! (Med möjligt ursprung på 1200-talet.)

När Sverige tog fram den svenska flaggan hade man den danska som förebild, men tog färgerna från det gamla Riksvapnet. Man räknar med att den danska flaggan är förebild även för den engelska flaggan (som ju har samma färger som Danmarks, fast botten är vit och korset rött).

Nu tror jag mycket av flaggans ursprung är oklart och det vi har är mer eller mindre trovärdiga hypoteser. Wikipedia tar upp flera olika hypoteser.

Annons:
gurin
2006-06-19 22:49
#7

Direkt ur minnet vill jag minnas att den danska myten säger något om att den danska flaggan uppenbarade sig i skyn någonstans i Baltikum, på den tid danske kungen styrde där. Det är en korsflagga och såldes given av Gud.

Den svenska skall likt den danska ha uppenbarat sig i skyn för den svenska härföraren under slaget vid Brunkeberg och givit Sten Sture segern.

Detta är dock myter och bör inte ges något större värde än som just ännu en ingrediens i det eviga kivandet mellan de nordiska härskarna.

mvh/en ryktesspridande gurin

gurin
2006-06-19 22:54
#8

Alltså en variant på myten om Erik den Helige som Wikipedia tar upp.

mvh/gurin

AndersE
2006-06-20 01:11
#9

Visst är myter kul!

AndersE
2008-06-07 00:23
#10

Hur firar ni nationaldagen? Jag har hört (vi bor nära) att det har varit någon aktivitet med tal i stadens hembygdspark men jag var inte där. För några dagar sedan var det ett program på P1 som tog upp bristen på nationaldagstraditioner men att de är på väg att formas.

Själv har jag naturligtvis flaggat. Sedan avslutade vi dagen med en god middag där vi i alla fall sjöng "Du gamla du fria" tillsammans.

Sannes
2008-06-07 11:45
#11

Igår var jag på Gustafsberg, utanför Uddevalla. De hade ett fulltecknat program innan själva firandet kom igång klockan 15:00.

Då Gustafsberg var Sveriges första badort, så finns det mycket historia i husen och om folket som bodde där. Vi som har Gustafsberg så nära inpå tänker inte alltid på det.
Så jag själv var med på en guidad tur där, var mycket intressant och mycket folk var det som var med också.

Men redan tidigt på morgonen började firandet i Uddevalla, Kamratföreningen vid Bohusläns Försvarsmuseum startade sitt firande i Regementsparken kl 09.30, det varade fram till cirka halv tolv.
Därefter kunde man ta sig till Bohusläns Museum där började det hela klockan 12.00, man välkomnade då de nya svenskarna.

Och när det var klart kunde man ta sig ut till Gustafsberg med de gratis båtar som man hade denna dag, då kom man precis dit ut lagom till själva firandet började där.

Så jag tycker nog minsann att Uddevalla har firat Nationaldagen rejält, kanske att det är något arrangemang för mycket….
Jag hade hoppats på att jag skulle få med mig firandet i Regementsparken, men kanske nästa år i stället.

Ranrike
2008-06-07 13:57
#12

Jo, nog är det ett arrangemang för mycket… Hela "nationaldags"-firandet är ett arrangemang för mycket i Båhuslän.

Att se båhusläningar hissa den flagga i topp i vars 'namn' förfädernas gårdar bränts, det får mig helt enkelt illamående!

Det är bara att instämma med Carl Cullberg i "Bohuslän - ett gränslands historia":

"Genom de svenska myndigheternas kloka skolpolitik är historielösheten nu genomförd. Ingen vet vem som står staty på Uddevalla torg. Till skillnad från östeuropeiska kollegor står alltså erövrarkungen lugn och trygg på sin sockel."

AndersE
2008-06-07 15:53
#13

#12 Jag tycker nog det är lite långsint att gå och känna sig ockuperad…

;-)

Vad äter ni för mat på nationaldagen? Jag hade lite lax och sill med nubbe till förrätt. Sen blev det grillat kött med nypotatis och jordgubbar till efterrätt. Ska man äta svenskt på somm aren är det ju annars lätt att det slutar med att man bara dubblerar midsommarafton?

Annons:
chrissan
2008-06-07 16:13
#14

Ägg Benedict, en variant:

Sparris, pocherat ägg, hollandaisesås (hemgjord) och rökt lax

Ranrike
2008-06-07 16:30
#15

#13: Den uppfattningen delas inte av alla dina skånska landsmän…

Hur lång är f.ö. 'preskriptionstiden'?

AndersE
2008-06-07 16:56
#16

#15 Nej, jag minns när "nya" 500-sedeln kom…

Fast för mig går det inte att se mig själv som annat än svensk. Och jag kan inte se hur jag kan klandra nuvarande människor eller myndigheter för saker som hände för mer än 300 år sedan.

Cheyenne
2008-06-07 17:11
#17

Rökta räkor på rostade snittar. Därefter grillad kyckling med hemmagjord potatissallad betående av bla färskpotatis, salladslök, persikor, fetaost och en vinigrettisås. Tydligen glass till efterrätt men då hade jag redan gett upp pga huvudvärken.

Ranrike
2008-06-07 22:24
#18

#16: Ingen har väl talat om att klandra det nuvarande Sverige för vad som har hänt tidigare?

Men från att inte klandra till att hylla är steget trots allt långt… 

Vad är det egentligen flaggviftande skåningar och båhusläningar firar den 6 juni? Att man är "svenskar"?

Det innebär i så fall att man firar att man inte är danskar eller norrmän - vilket i praktiken innebär att man gläds över vad förfäderna fick genomlida. Utan det ena hade man inte fått det andra…

AndersE
2008-06-07 22:28
#19

#18 Men nog kan man glädjas åt det man har utan att det innebär att man gläds över vägen dit - om den nu var besvärlig. Just nu går det t.ex. väldigt bra på mitt jobb. Att vi gläds åt det innebär väl inte att vi är glada över den svåra konflikt vi hade på jobbet för tre år sedan?

Ranrike
2008-06-07 23:51
#20

#19: Nu börjar argumentationen att bli lite besynnerlig…

Det hela är egentligen mycket enkelt: Antingen så hade Skåne fortfarande hört till Danmark och Båhuslän till Norge eller så gick det som det gick i Roskilde. Om man firar Sveriges "nationaldag", så måste det rimligtvis betyda att man menar att det är bättre att vi hör till Sverige i dag - i varje fall om man har tänkt efter innan man sjunger "Du gamla, du fria"…

Det handlar ju trots allt inte om att "glädjas åt det man har" i största allmänhet - det handlar om en nationaldag. Och det man firar då kan ju inte gärna vara något annat än den "nation" man menar att man tillhör.

Och jag kommer garanterat aldrig att förstå hur någon med kunskap om historien och rötter i Skåne och Båhuslän - där lokala dialekter, sedvänjor och traditioner levt kvar långt, långt efter 1658 - kan fira Sveriges "nationaldag" bara för att några kungar ritade en ny onaturlig gräns på kartan…

Annons:
AndersE
2008-06-07 23:59
#21

"Om man firar Sveriges "nationaldag", så måste det rimligtvis betyda att man menar att det är bättre att vi hör till Sverige i dag"

Varför det?

 Jag är glad att vara svensk och stolt över mitt land. Det räcker väl som skäl att fira? Och att idag vara stolt över sitt land tycker jag inte behöver inkludera stolthet över allt som uträttats i landet genom tiderna.

ElLobo
2008-06-10 15:15
#22

#7: Ja, enligt sägnen så var det i Tallinn som den danska flaggan föll ned.

När danskarna nästan hade förlorat slaget om Tallinn 1219, föll flaggan ned från himlen och krigslyckan vände.

Danmarks seger innebar över 100 år av danskt styre över Tallinn och norra Estland. Varje sommar firas Dannebrogen i Den danske kungens trädgård.

kjersti
2008-06-16 00:38
#23

#3 kunde jag nästan bara kopierat rakt av i år. Inga ballonger och det var den nya landshövdingen som höll talet. I övrigt var det mesta sig likt även vår sång som var Gudomligt häftig.

Saknar annandag pingst som andhämtning i hänryckningens tid.

AndersE
2009-06-06 00:57
#24

Fjärde året denna artikel "återanvänds". Årets 6 juni planeras bli en festdag för mig. Det är i år 30 år sedan jag tog studenten så många av oss som var med samlas för lite festligheter.

leja
2009-06-06 01:13
#25

Själv så jobbar jag. Så firandet blir tämligen lugnt.

Vad ska man ha som signatur tro?

Gullan402
2009-06-06 07:34
#26

Inte ett firande här inte, jag jobbar. För min del saknar jag annandag pingst som gav extra ledighet eller en skön extra slant i storhelgstillägget om man jobbade.
6:e juni får vi bara vanligt helgob så för oss  inom vården är det klart en förlust med nationnaldag.

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

Cheyenne
2009-06-06 10:22
#27

En väninna till mig arbetar för ett företag (kontorsjobb, mån-fre) där de igår fick en ledig kompensationsdag för att den 6 juni råkar infalla på en lördag i år. Annandag pingst infaller ju alltid på en måndag så det var ju tidigare en stående ledig dag.

Annons:
leja
2009-06-06 10:51
#28

Det ska i princip kompenseras med en ledig dag om nationaldagen infaller på en helg. Så har jag fått förklarat för mig. Har dock inte kollat om det stämmer.

Vad ska man ha som signatur tro?

Cheyenne
2009-06-06 11:40
#29

Jag har nu suttit här med mitt frukostte och funderat på hur man borde fira den 6 juni. I dag firar vi ju i Sverige jul, påsk, midsommar etc i stort sätt på samma sätt från norr till söder där de små variationerna endast består av en lokal traditionell rätt på julbordet. Då slog det mig; Artur Hazelius och "Nils Holgerssons underbara resa" i kombination. Helt lysande!

Den 6 juni ska varje landskap lyfta det som är just så typiskt för deras landskap med ett stort arrangemang i varje landskap varifrån det direktsänds på TV. Det vi får se på TV idag från den 6 juni är något trist jippo från Skansen med kungaparet som hedersgäster.

Nej, utnyttja Artur Hazelius vision istället. Artur som grundade Nordiska museet och Skansen. Hans vision var att bevara det som är så typiskt för varje landskap i Sverige. På Skansen finns ju hela Sverige representerat med den maffiga Hälsingegården, den korsvirkesbyggda Skånelängan etc.

Arrangemangen skulle naturligtvist pågå hela dagen med ett TV-team i varje landskap. Kanske man börjar nere i söder och Skåne där vi får se hur man förbereder för ett ålagille eller bakar en spettekaka. En lergöksorkester från Ängelholm framför någon truddilutt osv.

Sen säger programledaren i Skåne; "Och nu lämnar vi över till Halland" och så förlyttas vi via Tv'n till Halland och dess TV-team och så fortsätter det så genom alla landskap ända upp till Lappland. TV-sändingen ska pågå i stort sett hela dagen för att varje landskap ska få möjlighet att visa upp så mycket som möjligt av vad som är en lokal tradition/utmärkande just för dem. TV-sändingen ska också visas i repris dagen efter för alla som inte kunde följa den på TV då man antingen själv var aktiv i firandet eller arbetade.

sonjsbo
2009-06-07 00:27
#30

Just hemkommen efter nationaldags firande i Forsvik. Först sillunch tillsammans med mina seniorslöjdare och våra respektive i ett mysigt torp, en dryg mil söder om Forsvik.

På eftermiddagen besökte vi tillsammans med 12000 andra besökare Forsviks varv. Dagen till ära sjösattes skrovet till hjulångaren Eric Nordevall. Nu skall skrovet bogseras till Motala där ångmaskinen, tillverkad i Motala, skall monteras i samt ångpannan som kommer från Karlskrona. Till hösten flyttas ångslupen tillbaka till Forsvik för färdigställande.

Ser redan fram emot en trevlig ångbåtstur på Göra Kanal nästa sommar.

chrissan
2009-06-07 10:58
#31

Kom hem kl 22 i går från ett möte i London, så nationaldag blev det inte.  Men några timmar över efter jobbet där så det blev en himla massa historiska böcker att släpa hem. Amazon i all ära, men det ÄR kul att ta på böckerna och bläddra lite innan man köper.

Då får du vinka till oss från Göta kanal, Sonjsbo!

sonjsbo
2009-06-07 17:30
#32

Med nöje.

Ronny-K
2009-06-08 14:54
#33

#30 Kul! Hoppas bogseringen går bättre än det gjorde för originalet..
Ska åka och titta på henne när hon är klar. Min farfar (f-71)var skeppare på Göta Kanal på äldre dar när han tyckte han slitit nog till sjöss. Dock på lite nyare ångbåtar.

Själv firar jag inte den 6:e Juni. Har inget med "ockupation" av Skåne att göra. Min släkt är nog till största delen från ockupationsmakten OskyldigFör mig är det midsommar som gäller.

Andersdotter
2010-06-07 19:15
#34

Jag firar nog inte nationaldagen alls … just beroende på avsaknaden av traditioner till denna dag.

Valborg - har sin givna tradition,

Midsommar med, och student och dom gamla skolavslutningarna då man viftar med den Svenska flaggan och känner värdet av traditioner.

Annons:
AndersE
2010-06-07 19:50
#35

#34 Nej, något firande blir det inte.

De som ville ha Midsommarafton som nationaldag hade onekligen en poäng.

Andersdotter
2010-06-07 20:02
#36

#35 ja verkligen, för vad ska man göra denna dag? Sjunga som teskedsgumman (Birgitta Andersson) en gång gjorde…ja e så glad att jag är svensk, Ho Ho Glad

svenake
2013-06-09 23:34
#37

Mitt enkla förslag är att vi inför:

Skånska nationens dag = midsommarafton!  

Skånska nationen är alltså studentnationen i Lund (och om dom vill, även på andra orter)

Det vore kul om mina kusiner i Västerbotten sitter och skålar på midsommarafton, -  och firar skånska nationens dag.   ;)       

Andra nationer får gärna hänga på!!

Upp till toppen
Annons: