Annons:
Etikettallmänhistoriskt-artiklar
Läst 9083 ggr
AndersE
4/23/06, 2:31 PM

Gamla golv

Jag fick en gammal tidning - Allt om fritidshus Nr 6 2005 - som hade en artikel om gamla golv och hur olika de sett ut under olika tider.

Före 1850 

Ett golv byggt före 1850 har ofta kilsågade golv. Plankorna följer trädets form och plankorna smalnar alltså av. Därför läggs de växelvis så att ena plankans rotända läggs mot andra sidans toppända.

Plankorna kan vara uppemot 40 cm breda mot rotändan och ofta tjocka - ca 5 cm. Golven är spikade uppifrån med synliga spik.

Senare hälften av 1800-talet

På 1850-talet stratade många ångsågar. Det gjorde det möjligt att såga, hyvla och sponta maskinellt. I och med detta övergick man till att göra jämnbreda och smalare golvbrädor.

Golvbrädor från denna tid kan vara 18-20 cm. De är också tunnare och man fick lägga golvsyllarna tätare och började då också spika golven i sponten.

Från slutet av 1800-talet

Nu minskade dimensionen ytterligare och brädorna blir ca 12-14 cm breda. Man börjar nu också fernissa golven eller måla dem med linoljefärg.

---------------------------------------------------------------- 

Med i den intressanta artikeln - leta gärna upp tidningen och läs hela - fanns de intressanta bilderna som ju visar att även andra detaljer bidrar till att ge ett rum rätt uttryck för sin tid.

Ett exempel är den lilla fyrkantiga kloss man kan se längst ner mot golvet på dörrfodret. Dess funktion är att man kan lätt ta bort den - utan att ta bort hela dörrfordet - då man lägger om eller slipar golvet!

Den här lilla klossen ger också ett annat uttryck åt hela dörren!

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-04-23
Annons:
Tom
4/23/06, 2:41 PM
#1

Tack Anders!

Väldigt intressant att läsa om detta!

Speciellt den lilla klossen som jag tidigare har trott att den bara är ett enkelt möte mellan golvlister och dörrfoder. Man slipper ju gersåga övergången mellan två olika typer av lister som kan vara ganska trixig utan den här klossen.

  Tom

AndersE
4/23/06, 2:43 PM
#2

Jo, visst är den fiffig. Men har du ingen kloss gersågar du väl inte mötet golvfoder/dörrfoder?

AndersE
4/23/06, 2:44 PM
#3

Men en golvkloss kan vara stilig…

Upp till toppen
Annons: