Annons:
Etikettmikrohistoria-artiklar
Läst 13304 ggr
AndersE
2006-12-07 09:42

4 Mikrohistoria, intervju

I ”Handbok i konsten att skriva mikrohistoria” betonas starkt de stora möjligheter som intervjun erbjuder. En intervju kan ge så mycket mer än ren faktainsamling, och ofta är det en helt annan typ av information som fås via intervju än via forskning i dokument.

Börja intervjua - nu!

I sin bok ger Götlind och Kåks många råd för intervjun. Det viktigaste är kanske att inte ställa för stora krav på sig själv innan man börjar intervjua. Det bästa sättet att utveckla sin förmåga är faktiskt att träna, dvs. att göra intervjuer. En intervju har dessutom ofta en bieffekt - utöver att få information för ditt forskningsprojekt kan det i samtalet komma upp nya tips om andra människor att intervjua. Här följer så ett antal praktiska råd:

Intervju - tid och plats

• Ta kontakt med personen i förväg. Oftast blir samtalet bättre om personen får tid att fundera igenom ämnet innan intervjun. Det kan vara frestande att vilja överraska och fånga spontana uttalanden, men eftersom det kan behövas tid att plocka upp minnen till ytan har du mycket att vinna på förhandskontakten.


• Genomför intervjun i en trygg miljö - gärna i den intervjuades hem. Samtidigt får du ju då del av den information som en hemmiljö ofta ger.
• Börja med lite allmänt småprat för att skapa en god relation och stämning.

Förbered frågor

• Förbered dina frågor, t.ex. genom att skriva ner dem på ett papper och bocka sedan av dem efterhand.
• Låt inte dina förberedda frågor styra samtalet för mycket. Låt gärna intervjun fortgå som ett relativt fritt samtal.
• Ställ öppna frågor - och följdfrågor - som uppmanar till berättande: "Kan du beskriva hur…", Hur gick det till när…", "Hur kände du när…".
• Ta gärna med bilder och föremål som väcker minnen och kan locka fram berättande.
• Glöm inte att fråga om de små detaljerna - dofter, smaker, färger…
• Var lyhörd och tänk på att det kan dyka upp något intressant som du är helt oförberedd på.
• Ta tid på dig. En stunds tystnad är inte farlig, utan kan tvärtom vara förutsättningen för det oväntade och spännande.

Anteckna

• Det kan gå bra att anteckna, men det kan också vara svårt att hinna med, och det kan vara svårt att anteckna så att materialet är användbart.
• Om du antecknar - renskriv alltid så snart som möjligt.

Ljudinspelning

• Ljudinspelning är oftast att föredra, bl.a. eftersom det ger möjlighet för dig själv - eller någon annan - att gå tillbaka och ta del av intervjun igen.
• Försök då hitta en plats utan för mycket störande bakgrundsljud, låt bandspelaren stå på hela tiden och ägna din uppmärksamhet åt samtalet.
• Försök undvika att störa inspelningar med "ja" och "hmmm". Nicka istället!
• Idag finns många tekniska lösningar för ljudinspelningar. En digital inspelning gör det enkelt att spara intervjun på dator eller CD-skiva.

Annat att tänka på kring intervjun

• Använd det material du får fram med stort ansvar. Du får inte lov att använda det på ett sätt som kan skada intervjupersonen eller någon annan. Om du renskriver efteråt så ge gärna den intervjuade chansen att läsa igenom och göra korrigeringar.
• Om det du vill fråga om är känsligt kan du erbjuda anonymitet. Det finns exempel då man lovar att materialet inte ska användas av andra på 25 eller 50 år.

Egna erfarenheter

Jag har gjort en del intervjuer - eller snarare sökt upp äldre släktingar och haft samtal med dem. Det finns mycket att vinna på att följa råden ovan. Själv har jag sällan haft förberedda frågor, jag har försökt anteckna, men varit dålig på att renskriva, osv.

Ändå har dessa samtal gett mig otroligt mycket, flera värdefulla uppgifter som knappast varit möjliga att få fram annars.

Bara vid två tillfällen har jag haft med inspelnings-utrustning. Det borde jag alltid ha, eftersom då finns ju möjligheten att återvända och kontrollera.

Enklast var faktiskt den gången jag hade med kameran och kom på att den gick att använda för att spela in ljud. Kvaliteten var helt klart acceptabel.

Till slut…

• Tänk på att en intervju utan förberedda frågor, anteckningsblock och bandspelare ändå är ofantligt mycket bättre än den där intervjun som aldrig blev av.

Gå direkt till nästa avsnitt!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt

Av: AndersE

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2006-12-07
Annons:
AndersE
2006-12-07 12:26
#1

Jag gissar att det är många av er som intervjuat?

Hur gör ni - antecknar eller spelar in? Vilken typ av utrustning?

AndersE
2006-12-07 19:30
#2

Jag fick precis ett väldigt trevligt telefonsamtal. En kvinna vars pappa en gång var chaufför och mekaniker hos såväl min farfar som farfars far.

Hennes faster var en gång "husföreståndarinna" hos min farfars far. Hon är över 90 men pigg och med gott minne.

Så nu ska jag planera in ett besök. Jag får nog läsa igenom min egen artikel och försöka förbereda mig så gott det går… Flört

Solveig
2006-12-07 19:53
#3

1964 intervjuade jag min mormor som var född 1890 på rullbandspelare. Jag har bandet kvar men ingen bandspelare…

AndersE
2006-12-07 20:13
#4

#3 Jag har fört över kassettbandsinspelning till dator. Då blir det mycket lättare att redigera - och sedan t.ex bränna på CD-skiva.

En begagnad rulbandspelare kan inte vara oöverkomlig…

AndersE
2006-12-08 11:11
#5

Angående #2:

Jag har börjat leta fram inspelningsutrustning, och skriva en lista med frågor. Har ni några förslag på vad jag kan fråga om?

Jag ska alltså hälsa på en kvinna som var "husföreståndarinna" hos min farfars far de sista åren innan han dog, i början av 40-talet..

AndersE
2006-12-08 20:51
#6

Det här verkar vara rena drömmen för mikrohistorikern som skall intervjua…

Eller den här?

Annons:
Hirit
2006-12-09 13:31
#7

1970,1975,1977 gjorde min äldsta bror en intervju med mina föräldrar,måste fråga om han hade en rullbandspelare…. hursomhelst så är detta överförd på modernare kasettband.Han skrev dessutom ner alltihop för hand efteråt.Vilket blev massor.

Brukar ibland plocka fram dessa och lyssna,de har hållit sig bra under alla dessa år,men för säkerhets skull så har jag kopierat dessa.Men skulle gärna vilja ha dem överfört till CD men vet inte hur jag ska göra…….. Anders vilken utrustning använder man.

Solveig, se efter på något loppis eller secondhanbutik,aktion eller dyligt,om du kan få en chans att få tag i en förhoppningsvis fungerande rullbandspelare.

Utifrån det gjorde jag en bok och plockade ut det mest viktiga,visserligen är allt de berättade viktigt men man bör tänka på att sovra bort det som kan vara känsligt på något vis.

Det blev en Familjebiografi i två delar - den ena delen handlar om min mor,hennes föräldrar och något om hennes syskon.

Den andra delen hanldlar om min far och lite om hans föräldrar.Sedan har jag skrivit in lite egna minnen och en avdelning som jag kallar Minnesvärda personer.

Hirit
2006-12-09 13:39
#8

Hoppsan Anders,i länkarna tycks det vara en perfekt lösning på problemet. Ska studera priser och detta lite mer sedan.Man borde kunna spela upp banden och spela in på denna apparat och föra över till datorn.(det första intryck jag fick när jag såg apparaten?)

Nu har jag fått griller i huvvet - har många gånger önskat jag haft möjlighet att spela in min svärfar ….

AndersE
2006-12-09 13:56
#9

Jag skaffade en sladd som gick från bandspelaren till datorns ljudingång. Sedan hittade jag ett gratis program på nätet för att spela in. Ska se om jag kan hitta några länkar…

Hirit
2006-12-09 14:24
#10

Ja,det var ju enkelt.Det kanske räcker md att man köper batterier till den lilla bandspelaren och en sådan sladd. Apparaten i länken går nästan på 3000 spänn för just den sorten. Tacksam för länkar till gratisprogram för överföring till datorn.

Här kommer en länk ur dagens ÖP, ett exempel på mikrohistoria kanske.

"Lars Petter Lundin gjöt skridskor av mässingknapparna

Det finns historier som måste berättas och bevaras som ett slags dokument från en svunnen tid då små ting kunde lysa upp tillvaron i det som en gång var Fattigsverige. Den här som handlar om ett par k-märkta skridskor är en sådan"

http://www.op.se/parser.php?level1=10&level2=48&id=731126

Hirit
2006-12-09 14:28
#11

Det fanns tydligen ingen bild med på skridskorna med i länken så jag får ta och scanna in från tidningen.

[SvenA]
2006-12-09 14:42
#12

http://www.polderbits.com/audio-recorder-2.html?ref=adwordfree

Detta kan vara något för inspelning på datorn

och det är gratis att ladda ner

AndersE
2006-12-09 16:38
#13

#12 Det programmet kände jag igen. Det har jag använt för att spela in från kassettband. Relativt lättanvänt, och det gick att jobba lite med olika filter för att förbättra kvaliteten.

Gratis att använda i 14 dagar.

Annons:
[SvenA]
2006-12-09 17:58
#14

Jag har annars ett program från Magix som är lika bra

Music Cleaning lab De luxe 3 om det är någon som vill köpa det 50kronor vill jag ha för det

Anledningen till att jag säljer det är att jag har en nyare version.

AndersE
2006-12-09 18:10
#15

Jag var alltså på "intervju idag". Fascinerande (får bli en egen sträng…) och med mig hem hade jag en MD (minidisc) med ca 90 minuters prat.

Denna kommentar har tagits bort.
Hirit
2006-12-09 18:48
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Här kommer bilden på skridskorna.

AndersE
2006-12-09 19:05
#18

#17 Vilka vrålåk!

AndersE
2006-12-09 22:55
#19

Den här gången hade jag alltså såväl inspelningsutrustning - en MD-spelare, och resultatet var helt OK - som en liten frågelista. Jag fick svar på mina frågor, och naturligtvis mycket annat också. Det tar ju en stund att bearbeta inspelningen - men till skillnad från anteckningar, som bör renskrivas direkt, så kan inspelningen ligga ett tag.

Som vanligt dyker nya frågor upp efteråt, så eventuellt får det bli ett besök till.

Jag har fört över inspelningen till datorn med hjälp av programmet som Eric tipsar om i #12. Och eftersom det är en 14-dagarsversion så passade jag även på att föra över en äldre inspelning jag hade liggande.

Jag tror att man kan använda samma program för att redigera. Ett annat tips är annars att använda "Windows Movie Maker" som egentligen är ett videoredigeringsprogram. Jag tycker det är lätt att använda och där kan man blanda video, stillbilder, tal och musik - och kanske göra en liten mikrohistoria-DVD…?

Hirit
2006-12-11 00:40
#20

Ja det skadar inte att testa det programmet,jag har det programmet .Får se när det blir av. Dom där vrålåken till skridskor skulle jag då inte kunna hålla balansen på,kan knappt göra det på skidor, om det är för brant.Skrattande

Annons:
AndersE
2007-01-21 11:50
#21

Jag fick nyligen ett bevis på hur bra det är med inspelade intervjuer. Jag frågade för flera år sedan en släkting om en händelse som jag trodde jag kände till väl. Det svar jag fick var ganska obegripligt och jag undrade om han verkligen förstod min fråga. Det hela glömdes bort…

Nyligen läste jag i en bok om tiden. Där kom nya fakta fram och då jag återvände till intervjun förstod jag att det svar jag hade fått faktiskt var fullständigt korrekt och innehöll värdefull information - vilket jag inte alls förstod då!

AndersE
2007-02-25 12:34
#22

Jag gjorde en ganska lång inspelning i slutet av förra sommaren, och fick många intressanta uppgifter.

Nu sitter jag och försöker renskriva. Det är ganska svårt, och det tar lång tid. Jag arbetade rätt mycket med det igår, men har bara klarat av de första 30 minutrarna.

Det blir en balans mellan att å ena sidan göra en trogen avskrift, och å andra sidan anpassa det så att duger att läsa som skriven text. Ett exempel är dialekt - rena dialektala ord tar jag med, men uttalet försvinner i min avskrift. Jag har läst en mycket trogen avskrivning en gång, men tycker nog att det blir för svårläst.

AndersE
2007-04-01 12:13
#23

En kul uppgift som nästan bara går att få vid intervju är uttal!

Min farfars mormor var född på en gård i en by som idag heter Hedsåkra, i kyrkböckerna oftast stavat Hitsåkra. Vid samtal med en släkting får jag höra att när han var liten hörde han det uttalas "hissager" med betoning på första stavelsen. Nu har jag sett att på 1600-talet skrevs det just Hisager!

AndersE
2007-06-24 13:45
#24

Hur går det? Låter ni tiden gå eller har någon satt igång med intervjuer?

Det behöver inte vara märkvärdigt. Enklaste möjliga inspelningsinstrument (många moderna kompaktkameror har sådan funktion), en kanna kaffe och några bullar. Sedan är det bara att börja prata om något intressant!

Velikij
2007-06-24 13:55
#25

Jag spelade in ett antal pratstunder med mina föräldrar för många år sedan, tror att det är sex kassetter allt som allt. När jag för ett tag sedan skulle spela upp ett av banden för min syster hände det som inte fick hända - bandet gick av! Jag har lyckats rädda avslitna band förr, men det här släppte i ena änden, så det kan bli lite pilligare. Någon som vet om det finns någon form av tomhöljen som man kan köpa om kassetten inte går att skruva ihop?

AndersE
2007-06-24 14:24
#26

#25 Kan du inte köpa ett nytt band och slakta?

För gärna över banden till en dator. Tips på program finns ovan.

Velikij
2007-06-24 15:48
#27

#26 Ja, det är ett förstås ett alternativ att slakta ett annat band (jag har gott om dem!). Jag har dock ett svagt minne från den tid då kassetterna var dominerande inspelningsalternativ att det fanns en sorts "räddningshöljen" som var lätta att hantera. Förmodligen finns de väl möjligen på Tekniska Muséet numera…

Tack för tipset med överföring till dator! Det börjar bli hög tid att säkra inspelningarna  nu, eftersom jag hade såväl primitiv bandspelare som billiga band. Jag har dock inte legat helt på latsidan, för en del år sedan gjorde jag en avskrift av vissa detaljer som på olika vägar hamnade i hembygdsarkivet på den plats där det hela hade tilldragit sig.

För er som är intresserade av ämnet vill jag tipsa om en bok av Lars Ulvenstam, "Så blev mitt liv", där äldre människor berättade om hur deras liv blev. Ett stycke nutidshistoria om levnadsvillkor som vi alla är familjära med.

Sökte just nu på nätet efter boken, och ser att den finns på Tradera för utropspriset 27 kronor i en auktion som avslutas 08.45 i morgon. (Detta bara nämnt som konsumentupplysning - jag har förstås inget ekonomiskt intresse i den auktionen!)

Annons:
AndersE
2007-06-24 17:38
#28

#27 Tack för tipset! (Direktlänk)

Tradera är ett ställe. Annars gör jag många begagnade bokfynd på nät-antikvariat. Fungerar utmärkt! Två adresser:

AndersE
2007-06-25 11:38
#29

#27 Jag fick boken!

AndersE
2007-07-22 20:49
#30

Jag har så smått börjat läsa boken (av Lars Ulvenstam, #27). En riktig guldklimp! Boken är från 1985 och de intervjuade är ibland uppåt 100 år gamla så man får läsa om livet kring förra sekelskiftet. Boken rymmer en stor mängd olika vittnesmål, och från olika delar av landet.

För den som saknar ögonvittnesskildringar från egna släkten, och vill skriva en släktberättelse, kan jag ge ett tips. Låna, eller köp boken. Skrivs sen ungefär så här:

"Man kan undra hur livet i X-köping tedde sig vid den här tiden. I en bok av Lars Ulvenstam berättar Nils Nilsson om sina minnen från ett liv som arbetare i X-köping åren kring 1910: ………"

Boken rymmer så mycket fina berättelser - om faktiska förhållanden, om hemska och roliga episoder, men också om tidens värderingar. Mycket läsvärt - säger jag som bara börjat läsa…

AndersE
2008-03-23 00:30
#31

Jag såg idag i tidningen att kvinnan jag nämner i #2 har avlidit, 93 år gammal. Det blev aldrig något andra besök, men jag är väldigt glad för det besök jag gjorde, och för den pratstund jag har kvar - inspelad och i kärt minne.

AndersE
2009-05-15 00:09
#32

#31 Den intervjun blev åtminstone en artikel!

I går bjöd jag till kaffebord. Mina föräldrar, min farbror och faster. Det blev nästan tre timmars samtal. Hela tiden gick min lilla digitalkamera som har den trevliga egenskapen att kunna spela in ljud av god kvalitet.

Nu sitter jag och renskriver intervjun. Det tar lite tid, men resultatet är väldigt användbart!

AndersE
2009-06-29 11:50
#33

#32 Mer om resultatet här - länk!

Upp till toppen
Annons: