Annons:
Etikettmikrohistoria-artiklar
Läst 10935 ggr
AndersE
2/3/07, 4:47 PM

12 Mikrohistoria - avrundning

Med sin ”Handbok i konsten att skriva mikrohistoria” vill Götlind och Kåks dels förmedla den professionelle historikerns hantverkskunnande till fritidsforskaren, dels öppna den etablerade historieskrivningens ögon för värdet i det lilla perspektivet. Båda har mycket att vinna på att närma sig den andre.

Klyftan mellan yrkesforskaren och fritidsforskaren

Götlind och Kåks pekar på att yrkesforskaren och fritidsforskaren dels intresserar sig för olika nivåer i historien, dels har skilda motiv för sin forskning. Detta skapar en klyfta, men båda har något att vinna på att överbrygga den.

Kungens eller soldatens historia?

Kungens eller soldatens historia - eller soldathustruns?  

Fritidsforskaren ägnar sig som regel åt den "lilla historien". Det handlar ofta om det lilla samhällets historia, där människan får stor plats. Det betyder att fritidsforskaren kommer i kontakt med grupper av människor som länge saknats inom den nationella historien - kvinnor och barn, de äldre och andra mindre grupper av människor.

Ett ökat historieintresse

De senaste årens ökade intresse för historia är tydligt. Historiska romaner ligger på bästsäljarlistan och blir filmatiserade i påkostade produktioner.

 

I tidningshyllorna finns flera konkurrerande historiska tidskrifter. Det ökande antalet släktforskare har skapat företag som scannar och fotografera gamla dokument vilka görs tillgängliga på kommersiella grunder.

Kanske är det världens globalisering som skapar ett behov av att se sin tillhörighet i det lilla och nära, och av att finna trygghet i kunskap om det förflutna?

Vad kan fritidsforskaren bidra med

Götlind och Kåks visar bl.a. på att fritidsforskaren kan möta det behov av historisk kunskap som finns hos vanliga människor. De visar också på att yrkeshistorikerna kan använda fritidsforskarens faktaunderlag för att pröva mer generella teser i forskningen.

Det kanske kan uttryckas som att även i det stora perspektivet har det lilla perspektivet ett värde.

Vad har du och jag för glädje av mikrohistoria?

Det finns en tydlig struktur i det arbetssätt som Götlind och Kåks presenterar. Den tror jag vi kan ha stor nytta även om ambitionen i det egna projektet inte är att skapa en historisk avhandling.

Det finns även ett hantverkskunnande - t.ex. i sättet att ställa upp en skriftlig presentation, och att ange källor - som man kan lära sig av även då man bara producerar ett enkelt häfte för den närmsta släkten.

Slutligen tycker jag att inställningen hos Kåks och Götlind är ett starkt stöd för något jag ibland kan sakna i debatten kring t.ex. släktforskning. Det jag tänker på är öppenheten för att man kan göra på så olika sätt, och att resultatet ändå kan ha ett stort värde för någon annan. Man kan intressera sig för olika tider, för olika delar av vårt samhälle, för landskap, byggnader, föremål eller människor. Oavsett vilket perspektiv du har så ger ditt intresse dig kunskaper som förtjänar att dokumenteras. Vi har alla pusselbitar som kan vara av värde för någon annan.

-------------------------------------------------------------

Här kan du köpa "Handbok i konsten att skriva mikrohistoria" av Anna Götlind och Helena Kåks.

Länk till Bokus.com

Tidigare artiklar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2007-02-03
Annons:
AndersE
2/3/07, 5:04 PM
#1

Final alltså!

Jag hoppas att budskapet gått hem. Se till att göra hela, eller delar av, ert material tillgängligt. Skriv en bok, en artikel eller bara ett inlägg på Proveniens. Håll ett föredrag, gör en utställning eller bara en anteckning bakpå ett gammalt föremål.

Det helt lilla som blev gjort är alltid värt mer än det stora, som var så vackert tänkt men aldrig förverkligades…

AndersE
2/4/07, 12:05 AM
#2

Ett enkelt sätt att göra en liten berättelse tillgänglig är ju att skriva en artikel på Proveniens. Min artikel om kapten Bengtsson och hans seglats i snöstormen 1898 har jag tipsat några av hans ättlingar om. För dem som inte har tillgång till dator gjorde jag en utskrift av artikeln, och skickade med snigelpost.

Ett enkelt och uppskattat sätt!

När det gäller dagens artikel om "Snäppan" tänker jag göra en utskrift och fästa bakpå tavlan!

Vill ni själva skriva en artikel, eller ha hjälp med att göra det? Det är bara att höra avsig till mig!

gurin
2/5/07, 11:22 AM
#3

Anders!

Detta har varit en bra och inspirerande genomgång av Mikrohistoriens fördelar. Jag har tipsat så många jag kan om proveniens och just dessa artiklar och jag hoppas att några kommer att skriva något och också lägga ut berättelserna här. Blir det tillräckligt många små berättelser går det att i efterhand samla  och kanske trycka dem i någon sorts antologi. Med internet är det lätt att ställa upp en subskriptionslista, så som man gjorde förr, och på detta sätt få in finansiering till tryckning och porto.

mvh/gurin

Upp till toppen
Annons: